Rondje Reestdal: fietsroute

Rondje Reestdal: fietsroute Rondje Reestdal is een groene bewegwijzerde fietsroute die voor het grootste deel door de gemeente Staphorst loopt, waarbij ook dorpen als IJhorst en Balkbrug worden aangedaan. De route gaat dwars door een schitterende natuur met bloemrijke weiden, oude houtwallen, heide, bos en authentieke boerderijen. In het voorjaar en de zomer treft u in de weilanden veel ooievaars aan. Het Reestdal is een uniek beekdal.

Reestdal

De naam van het Reestdal is afkomstig van het riviertje de Reest. Deze meanderende beek begint in de veengebieden tussen Slagharen en Dedemsvaart en mondt 35 kilometer westwaarts in Meppel uit in het Meppelerdiep. Voor het grootste deel vormt de Reest de grens tussen de provincies Drenthe en Overijssel. Omdat de kronkelende Reest sinds het ontstaan nagenoeg vrij spel heeft gehad en nooit is gekanaliseerd is een uniek natuur- en cultuurgebied ontstaan. De stichting Het Overijssels Landschap (gevestigd in Dalfsen) zet zich in voor het herstel, het behoud en de ontwikkeling van zowel de natuur als het landschap in de provincie en is beheerder van de zuidzijde van het Reestdal. Om de cultuurhistorische waarde van het gebied zo goed mogelijk te bewaren valt ook het beheer van gebouwen onder de werkzaamheden van de stichting.

Fietsroute Rondje Reestdal

De op rechthoekige bordjes en in blauwe letters aangegeven fietsroute Rondje Reestdal is 38 kilometer lang, gaat tegen de klok in en loopt door een voor Nederland uniek landschap. De bewegwijzerde route is mogelijk gemaakt met bijdrages van de provincie en van de gemeenten Hardenberg en Staphorst.

Op het kaartje wordt de fietsroute donkerblauw weergegeven. Een gedeelte van de loop van de Reest is lichtblauw aangegeven. Naast het gevarieerde landschap zijn de belangrijkste punten op de route:

A. Bezoekerscentrum De Wheem en de Reestkerk;
B. Het kerkdorpje IJhorst;
C. Het Reestdal;
D. Het dorp Staphorst en de boswachterij;
E. Het dorp Balkbrug.

Oud Avereest

De Wheem

Bezoekerscentrum De Wheem ligt in buurtschap Oud Avereest. Dit natuurinformatiepunt van Het Overijssels Landschap is een prima startpunt voor het Rondje Reestdal. In het bezoekerscentrum, gevestigd in een verbouwde boerderij, worden exposities gehouden en worden met regelmaat activiteiten georganiseerd. Voor de kinderen is er een dassenburcht en een speelnatuurpad. De Wheem heeft beperkte openingstijden maar is het hele jaar door wel elke zaterdagmiddag (vanaf 13.00 uur) en zondagmiddag (vanaf 12.00 uur) geopend.

Reestkerk

Tegenover De Wheem staat de uit 1852 stammende Reestkerk. Deze gerestaureerde kerk is een Rijksmonument en wordt anno 2015 gebruikt door de Protestantse Kerk Nederland. De kerk is tevens te huur als trouwlocatie, voor diverse culturele activiteiten of voor het houden van symposia.

IJhorst

Klokkenstoel

Het Overijsselse IJhorst ligt vlak aan de Reest en bestaat al sinds het eind van de dertiende eeuw. Een bezienswaardigheid in het dorp is de bijna tweehonderd jaar oude kerk met aan de noordzijde een losstaande houten klokkenstoel. De klok is aan het begin van deze eeuw gerestaureerd en weegt samen met het nieuwe houtwerk 5500 kilo.

Bron: Alenat, PixabayBron: Alenat, Pixabay
Het Reestdal
In het gevarieerde en eeuwenoude landschap van het Reestdal is ruimte voor bijzondere planten en dieren. Voor de begrazing van de heide zijn Drentse heideschapen en Schotse hooglanders uitgezet.
Het ten noordwesten van IJhorst gelegen buitenstation De Lokkerij (nabij fietsknooppunt 86) is erin geslaagd de ooievaar als broedvogel te herintroduceren in zijn natuurlijke omgeving. In en rondom het dal zijn veel ooievaars waar te nemen, lopend in de weilanden, zittend op lantaarnpalen of broedend op nesten in de natuur of op boerenerven.

Staphorst

Het karakteristieke dorp Staphorst is in de zeventiende eeuw gesticht en vormt samen met de kerkdorpen Rouveen en IJhorst een gemeente. In het dorp met de kenmerkende blauw-groene boerderijen is de Staphorster Museumboerderij te bezoeken. In dit museum is een gedeelte authentiek ingericht, is de geschiedenis van het dorp en de klederdracht te zien en ontbreekt evenmin het beroemde Staphorster stipwerk.

Boswachterij Staphorst

Ten zuiden van het dorp ligt het natuurgebied Boswachterij Staphorst. De vennen in dit bosgebied zijn ontstaan in de tijd dat turf werd gewonnen. In dit bosgebied ligt de speelvijver De Zwarte Dennen, die zijn naam dankt aan de Oostenrijkse dennen die hier driekwart eeuw geleden zijn geplant.

Knooppunt 87

Op de route komt u diverse fietsknooppunten tegen die zijn voorzien van een nummer. Omdat het Rondje Reestdal voornamelijk over fietspaden voert moet u erop bedacht zijn dat u net na knooppunt 87 rechtsaf slaat de zandweg in in plaats van het fietspad te blijven volgen.

Balkbrug

Het dorp Balkbrug dankt de merkwaardige naam aan de balk die onder een brug in het kanaal de Dedemsvaart lag om tegen te gaan dat schepen met een te grote diepgang konden doorvaren. Het kanaal is in de jaren zestig gedempt en vervangen door een snelweg, de brug is vervangen door een druk kruispunt, maar de naam is gebleven.
Aan de oostkant van het dorp (net buiten de fietsroute) is de molen De Star een blikvanger. Deze nog werkende achthoekige molen is een zogeheten stellingkorenmolen en wordt gebruikt voor het malen van graan en maïs.

Horeca onderweg

In de plaatsen IJhorst, Staphorst en Balkbrug vindt u restaurants en/of cafés. In bezoekerscentrum De Wheem op Oud Avereest kunt u bovendien terecht voor een kopje koffie met de voor de streek bekende krentenwegge.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelen en Fietsen in het Overijssels VechtdalHet Overijssels Vechtdal is een prachtig gebied, met vele verschillende landschappen. Om het Overijssels Vechtdal optima…
Rondje Zwolle: fietsrouteRondje Zwolle: fietsrouteRondje Zwolle biedt een afwisselende en mooie fietsroute rondom Zwolle. U kunt al fietsend genieten van het waterrrijke…
Rondje Weerribben: fietsroute in de kop van OverijsselRondje Weerribben: fietsroute in de kop van OverijsselRondje Weerribben is een waterrijke fietsroute in de kop van Overijssel. Al fietsend genieten van het laagveen- en moera…
Rondje Zwartewater: fietsrouteRondje Zwartewater: fietsrouteRondje Zwartewater is een afwisselende en mooie fietsroute in de uiterwaarden van de IJsseldelta. U kunt al fietsend gen…

Een ontspannen en comfortabele treinreis: tipsEen ontspannen en comfortabele treinreis: tipsZowel op privé-vlak als zakelijk vlak, kan reizen met de trein best aangenaam zijn. Focus je niet op de negatieve zaken…
Waddenweer  meer zonuren op de WaddeneilandenWaddenweer meer zonuren op de WaddeneilandenDe Waddeneilanden zijn heerlijke oorden om naartoe te reizen. Je vindt er een fijne veerverbinding de vakantie begint…
Bronnen en referenties
  • http://www.vechtdaloverijssel.nl/Fietsen/
  • http://www.landschapoverijssel.nl/bezoekerscentrum-de-wheem2
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Balkbrug_(Hardenberg)
  • http://natuurkaart.nl/gebied/129/
  • Afbeelding bron 1: Alenat, Pixabay
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 24-05-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.