Rondje Weerribben: fietsroute in de kop van Overijssel

Rondje Weerribben: fietsroute in de kop van Overijssel Rondje Weerribben is een waterrijke fietsroute in de kop van Overijssel. Al fietsend genieten van het laagveen- en moerasgebied van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa en beslaat een oppervlakte van 10.500 ha. Al fietsend komt u langs rietlanden, vaarten, sloten, moerasbossen en fietst u over de tientallen bruggetjes bij Kalenberg. Onderweg even pauzeren voor een kop koffie in Ossenzijl of Kalenberg of op een bankje genieten van het uitzicht.

Fietsroute Rondje Weerribben

Rondje Weerribben is een fietsroute van 29 kilometer in de Kop van Overijssel en is onderdeel van de gemeente Steenwijkerland. De route gaat helemaal door Nationaal Park Weerribben-Wieden en is het grootste aaneengesloten laagveen- en moerasgebied van Noordwest-Europa. Het park is 10.000 hectare groot. Al fietsend komt u langs meren, vaarten, uitgestrekte rietlanden, sloten, moerasbossen en kleine watermolentjes die ervoor zorgen dat de grond niet verzuurt. U treft er zeldzame planten als het plat blaasjeswier, ronde zegge en sterzegge. De grote vuurvlinder en de otter zijn vaste bewoners van de Weerribben.

Startpunt Ossenzijl

Het officiële startpunt van de route is Ossenzijl. Voor de route volgt u de rechthoekige bordjes: Rondje Weerribben voorzien van blauwe letters, de route gaat tegen de klok in. U komt door de plaatsen Kalenberg, Nederland, Scheerwolde en via Basse fietst u weer terug naar Ossenzijl. De gids is te verkrijgen bij de VVV's in Ossenzijl, Steenwijk, Kuinre of Giethoorn en voor de digitale fietsroute kunt u kijken op de site van Nationaal Park Weerribben Wieden. Hier kunt u de route gratis downloaden.

Ossenzijl

Ossenzijl is een prima plaats om de fietsroute te starten bij Buitencentum Weerribben. Binnen vindt u veel informatie over het natuurgebied, hiervandaan starten de wandel- en fietsroutes en ook voor diverse vaartochten in het gebied kunt u hier terecht. ´s Zomers trekt de plaats veel dagtoeristen die komen om te kanoën en een boottocht te maken. Tussen Ossenzijl en Kalenberg volgt u het fietspad langs de Kalenbergergracht, onderbroken door lage fietsbruggetjes.

Kalenberg

Kalenberg is net als Ossenzijl een toeristisch dorp. De meeste bewoners zijn mensen die in Kalenberg een tweede huis bezitten. Naast de visserij en de veehouderij wordt er riet gekapt voor de daken van de huizen. In het dorp kunt u terecht voor bootverhuur en rondvaarten en u kunt een excursie maken bij de Kloosterkooi in Kalenberg. Na Kalenberg komt u door een stuk bos dat langs de vogelkijkhut vlakbij het buurtschap Nederland voert. Hier heeft u een weids uitzicht over het omringende gebied.

Bron: Jan Nijman, PixabayBron: Jan Nijman, Pixabay
Bezienswaardigheden onderweg
De Kloosterkooi bij Kalenberg: hier laten kooikers zien hoe ze eenden vangen. U kunt kiezen uit twee mogelijkheden: de vaar/wandelexcursie vanaf Buitencentrum De Weerribben in Ossenzijl naar de Kloosterkooi, waarbij u een vaartocht door de Weerribben naar de Kloosterkooi maakt of de wandelexcursie die rechtstreeks start bij de eendenkooi in Kalenberg. De excursies zijn iedere zaterdag en worden georganiseerd door Staatsbosbeheer. Zie voor meer inlichtingen Buitencentrum De Weerribben.

Scheerwolde

Scheerwolde is een klein dorp van ongeveer 370 inwoners tussen het moerasgebied van de Weerribben en de Wieden. Het dorp ontstond na inpoldering van een groot gebied langs het Steenwijkerdiep. Scheerwolde pikt een graantje mee van de toegenomen interesse voor de Kop van Overwijssel, maar de meeste bewoners verdienen hun inkomen in Steenwijk en Meppel.

Basse

De laatste plaats op de route is het buurtschap Basse bij Steenwijkerwold, in de buurt van de grens met Friesland. Steenwijkerwold bezit een watertoren die niet langer in gebruik is en de status heeft van Rijksmonument.
Via de Meenthebrug fietst u door naar naar knooppunt 13 waar u in het hart van de Weerribben een pannenkoekenrestaurant aantreft. Van hieruit is het leuk om even van de route af te wijken en via de Hoogeweg door te fietsen naar de vervenershuisjes en de molens van het natuurgebied. Hierna kunt u de route weer vervolgen voor het laatste stuk naar Ossenzijl waarbij u langs de tjasker van Kalenberg komt.

Bezienswaardigheden onderweg
  • vervenershuisjes; aan het eind van de 19e eeuw woonden hier de keuterboertjes. ´s Winters verdienden ze hun geld met rietsnijden of turfsteken in de moerassen van de Weerribben.
  • de tjasker van Kalenberg: deze tjasker aan de Hoogeweg lijkt op een omgevallen molen. In natuurgebieden worden tjaskers ingezet om verdroging te voorkomen.

Horeca onderweg

Diverse mogelijkheden in Ossenzijl en Kalenberg, verder kunt u terecht in Scheerwolde, in Steenwijkerwold of bij het eerder genoemde pannenkoekenrestaurant bij knooppunt 13.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanovaren in de WeerribbenIn het noordwestelijke deel van Overijssel bevindt zich het Nationaal Park Weerribben. Dit natuurgebied (3500 hectare gr…
Rondje Giethoorn Blokzijl: fietsrouteRondje Giethoorn Blokzijl: fietsrouteRondje Giethoorn Blokzijl is een groene en waterrijke fietsroute in de kop van Overijssel. U begint in het toeristische…
Een dagje uit in OverijsselEen dagje uit in OverijsselProvincie Overijssel ligt in het Oosten van Nederland en grenst aan Duitsland, Drenthe, Gelderland en Flevoland. Hoewel…
Grote vuurvlinder - Lycaena dispar batavaGrote vuurvlinder - Lycaena dispar batavaDe grote vuurvlinder is zeldzaam in Nederland. In 2015 viert het beestje een jubileum: hij werd 100 jaar geleden ontdekt…

Rondje Reestdal: fietsrouteRondje Reestdal: fietsrouteRondje Reestdal is een groene bewegwijzerde fietsroute die voor het grootste deel door de gemeente Staphorst loopt, waar…
Waddenweer  meer zonuren op de WaddeneilandenWaddenweer meer zonuren op de WaddeneilandenDe Waddeneilanden zijn heerlijke oorden om naartoe te reizen. Je vindt er een fijne veerverbinding de vakantie begint…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Park_Weerribben-Wieden
  • http://www.waterreijk.nl/nl/specialiteiten/fietsen
  • http://www.dasmooi.nl/nieuws/29173/eendenkooi-excursies-de-weerribben/
  • http://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/weerribben/bezienswaardigheden/eedenkooi-kloosterkooi
  • Afbeelding bron 1: Jan Nijman, Pixabay
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 14-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.