Rondje Giethoorn Blokzijl: fietsroute

Rondje Giethoorn Blokzijl: fietsroute Rondje Giethoorn Blokzijl is een groene en waterrijke fietsroute in de kop van Overijssel. U begint in het toeristische dorp Giethoorn met zijn tientallen bruggetjes en prachtige met riet gedekte boerderijen. Al fietsend geniet u van het moois dat Nationaal Park Weerribben-Wieden te bieden heeft. Onderweg valt er veel te beleven en u kunt uitrusten op een bankje langs de route of pauzeren op een gezellig terras bij een van de vele horecagelegenheden.

Fietsroute Rondje Giethoorn Blokzijl

Rondje Giethoorn Blokzijl is een fietsroute van 40 kilometer. De route start in Giethoorn in de kop van Overijssel. Het is een groene en waterrijke route die u langs de kanalen, plassen, hooilanden, moerasbossen en sloten van Nationaal Park Weerribben-Wieden voert. U komt door de plaatsen Dwarsgracht, Blokzijl, St. Jansklooster en via Belt-Schutsloot en Wanneperveen komt u weer bij het beginpunt Giethoorn uit. Het Nationale Park heeft bewoners als de otter en de zwarte stern en u treft er het zeldzame trilveen aan. Trilveen bestaat uit zegge- en graswortels en drijft op het water. Er kan niet over worden gelopen.

Voor de route volgt u de bordjes: Rondje Giethoorn-Blokzijl voorzien van blauwe letters, de route gaat tegen de klok in. De gids is te verkrijgen bij de VVV's in Giethoorn, Blokzijl, Wanneperveen, Steenwijk, Vollenhove en Belt-Schutsloot of bij het bezoekerscentrum in St. Jansklooster. De fietsroute kunt u bekijken op de site van Nationaal Park Weerribben Wieden.

Giethoorn

Het dorp Giethoorn trekt elk jaar duizenden toeristen waaronder veel Chinese bezoekers, het staat bekend als het Venetië van het Noorden. Fietsen over de tientallen bruggetjes, punteren of varen met een fluisterbootje door de grachten, het zijn allemaal populaire en Gieterse activiteiten. Onderweg ziet u de pittoreske, met riet gedekte boerderijen met hun goed onderhouden tuinen. Het hart van Giethoorn is niet bereikbaar met de auto, u kunt uw auto daarom het beste parkeren op de grote (gratis) parkeerplaats achter de Spar. Hiervandaan bent u zo in het centrum.

Museum de Oude Aarde met zijn edelstenen en fossielen, schelpengalerie Gloria Maris en pottenbakkerij Rhoda zijn erg in trek bij de toeristen. U kunt een bezoek brengen aan café Fanfare waar de gelijknamige film van Bert Haanstra werd opgenomen. Verschillende bekende Nederlanders hebben in Giethoorn gewoond zoals schrijver Herman Pieter de Boer, striptekenaar Peter van Straaten en topkok Jonnie Boer van de Librije die in Giethoorn is geboren.

fietspont Jonenfietspont Jonen

Dwarsgracht

Door het turfsteken ontstonden de dorpen Dwarsgracht, Wanneperveen en Belt-Schutsloot met de vele sloten en vaarten en de Beulakker- en Belterwijde. In de plaats liggen veel woonboten. Als u doorfietst komt u bij Jonen, tussen Blokzijl en Giethoorn. Het gehucht is vanaf Giethoorn alleen met de fiets te bereiken.

Openingstijden fietspont Jonen

  • Van 1 april tot 30 april van 10.00 uur t/m 17.30 uur
  • Van 1 mei t/m 31 augustus van 09.00 uur t/m 19.00 uur
  • Van 1 september t/m 31 oktober van 10.00 uur t/m 17.30 uur

Vanaf november tot en met maart mag u de fietspont zelf bedienen, dat is gratis. In het seizoen betaalt u € 1,10 per persoon. U kunt het pontje alleen contant betalen!

Blokzijl

Blokzijl heeft een eigen haven en een versterkte sluis (zijl betekent sluis). Ook grotere rondvaartboten doen regelmatig Blokzijl aan als tussenstop. In het voormalige Zuiderzeestadje herinnert nog veel aan een rijk verleden. Voorbeeld hiervan zijn de koopmanswoningen aan de Havenkolk en de hervormde kerk van Blokzijl die stamt uit 1609. Op de kade staat het waterkanon dat werd gebruikt om de bewoners te waarschuwen bij hoog water.

De plaats is ook bekend door het sterrenrestaurant `Kaatje bij de Sluis` in het hart van Blokzijl. Hier kunt u in stijl dineren en overnachten. Als u toch in Blokzijl bent neem dan Blokzijler brok mee, dat is koek uit Blokzijl.

gemaal Stroïnkgemaal Stroïnk
Moespot
Tussen Blokzijl en Moespot komt u langs het gemaal Stroïnk, dit ligt aan de voormalige Zuiderzeedijk. Stroïnk regelt het waterpeil van Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel en bestrijkt een gebied van 50.000 hectare. Het gemaal werd in 1918 gebouwd en is een rijksmonument. Het monumentale pand is op afspraak te bezichtigen, zie hiervoor de site van het Waterschap. Het gehucht Moespot is genoemd naar het plaatselijke café de Moespot, waar u vroeger slechts één maaltijd kon krijgen, de moespot.

St. Jansklooster

Het dorp is bekend om het bloemencorso dat jaarlijks plaatsvindt. U kunt er de Monnikenmolen bezichtigen of de watertoren beklimmen. De toren stamt uit 1932, maar is niet langer in gebruik als watertoren. De toren is verbouwd tot uitkijktoren, waarbij u een riant uitzicht hebt over de Wieden. Tegen betaling kan de watertoren worden bezocht.

Net buiten St. Jansklooster ligt het bezoekerscentrum De Wieden. Hiervandaan kunt u een vaartocht maken met de EcoWaterLiner, u kunt een fietstocht of wandeling maken of de theeschenkerij bezoeken. Ook voor kinderen is er genoeg te doen.

Belt-Schutsloot

Belt-Schutsloot is een dorp dat door de vele bruggetjes en grachten doet denken aan Giethoorn. Het dorp is een belangrijke trekpleister voor watersportliefhebbers, er zijn dan ook veel campings en jachthavens. Elk jaar in augustus is er aan de hand van een thema een gondelvaart met versierde en verlichte boten.

Wanneperveen

De laatste plaats op de route is Wanneperveen, net als Dwarsgracht en Belt-Schutsloot ontstaan door turfwinning. Begin twintigste eeuw ging men hier over op veeteelt en op de rietwinning en binnenvisserij. ‘s Winters is de tijd dat het riet wordt gemaaid, als het gaat vriezen oogsten de rietsnijders het riet en ziet u overal de bossen riet opgetast in schoven. Het kaf dat overblijft wordt in brand gestoken. Het seizoen duurt tot half april en in de zomermaanden halen de rietsnijders de bossen op om ze vervolgens klaar te maken voor de daken.

Horeca onderweg

In Giethoorn, Blokzijl, Belt-Schutsloot en Wanneperveen vindt u veel restaurants en cafés. In St. Jansklooster is de keuze beperkt, wel kunt u terecht bij bezoekerscentrum de Wieden voor koffie of thee of een bezoek brengen aan de theeschenkerij achter het bezoekerscentrum.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rondje Weerribben: fietsroute in de kop van OverijsselRondje Weerribben: fietsroute in de kop van OverijsselRondje Weerribben is een waterrijke fietsroute in de kop van Overijssel. Al fietsend genieten van het laagveen- en moera…
Chinese invasie, Chinezen bezoeken massaal Giethoornnieuws uitgelichtChinese invasie, Chinezen bezoeken massaal GiethoornEr komen steeds meer Chinezen naar Giethoorn. Naast de Keukenhof en Amsterdam staat nu ook een bezoek aan het Overijssel…
Dagje uit in Giethoorn: ‘must-see’ en ‘must-do’Giethoorn is een dorp in de Kop van Overijssel dat haar ontstaan dankt aan het afgraven van veen. Door het afgraven van…
Kanovaren in de WeerribbenIn het noordwestelijke deel van Overijssel bevindt zich het Nationaal Park Weerribben. Dit natuurgebied (3500 hectare gr…

Waddenweer – meer zonuren op de WaddeneilandenWaddenweer – meer zonuren op de WaddeneilandenDe Waddeneilanden zijn heerlijke oorden om naartoe te reizen. Je vindt er een fijne veerverbinding – de vakantie begint…
Plastic Jagers - op jacht naar plastic in zeenieuws uitgelichtPlastic Jagers - op jacht naar plastic in zeeDe Plastic Jagers is een project van familie Tinga-Vlasblom uit Leiden. Het gezin bestaat uit Merijn, Bregtje en hun kin…
Bronnen en referenties
  • http://www.waterreijk.nl/nl/specialiteiten/fietsen
  • https://www.natuurmonumenten.nl/nationaal-park-weerribben-wieden
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Trilveen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Jansklooster
  • http://issuu.com/waterreijk/docs/watdrijftjou_routeboekje_a6-hr-def_
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Giethoorn
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 27-10-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.