nieuws uitgelicht

Chinese invasie, Chinezen bezoeken massaal Giethoorn

Chinese invasie, Chinezen bezoeken massaal Giethoorn Er komen steeds meer Chinezen naar Giethoorn. Naast de Keukenhof en Amsterdam staat nu ook een bezoek aan het Overijsselse plaatsje op het programma. In de zomermaanden zijn er zelfs meer Chinese bezoekers te vinden dan andere bezoekers. De horeca is blij en speelt er handig op in en ook de reisinformatie wordt verstrekt in het Chinees. De buitenlandse gasten vermaken zich prima te fiets, te voet of al varend door de Gieterse grachten, waarbij de kiekjes voor het thuisfront niet worden vergeten. Zelfs op het bordspel Monopoly heeft Giethoorn een plekje weten te veroveren.

Chinese invasie in Giethoorn

De laatste jaren trekt Giethoorn steeds meer bezoekers uit China en niet alleen in de zomermaanden. In 2014 brachten 200.000 Chinezen een bezoek aan Nederland, daarbij staat ook Giethoorn de laatste jaren op het programma. Omdat de Chinezen het materieel beter hebben gekregen willen ze profiteren van de toegenomen welvaart. In het verleden kregen alleen zakenlieden en studenten een visum, maar tegenwoordig kunnen ook toeristen makkelijker aan een visum komen.

De verwachting is dat in 2025 800.000 Chinese toeristen naar ons land zullen komen.

Lijn 70 naar Giethoorn

Het hele jaar door gaan de Chinese toeristen naar het Venetië van het Noorden. Op het station van Steenwijk zie je tegenwoordig groepjes Chinese toeristen, ze staan te wachten op lijn 70 die ze naar Giethoorn brengt. In de zomermaanden zet vervoerder Connexxion zelfs extra bussen in om de vele toeristen te kunnen vervoeren. De Chinese bezoekers reizen ook steeds meer individueel.

Giethoorn is een vast onderdeel van de Europese rondreis

In Giethoorn doet de horeca goede zaken. Meer dan de helft van het bezoekersaantal (70%) in Giethoorn is Chinees. Vaak bezoeken Chinezen Giethoorn als onderdeel van hun rondreis door Europa. Omdat Giethoorn zo dicht bij Friesland ligt is het ook voor mensen die komen voor een boottocht op de Friese meren of voor fietsers een populaire bestemming. De fietsverhuurbedrijven haken er handig op in door arrangementen aan te bieden met als thema: "Snorren in de kop". Chinezen houden van schone lucht en van mooie landschappen, Giethoorn waarderen ze om het pittoreske karakter en de open en vriendelijke sfeer.

Wat doen Chinezen tijdens hun bezoek?

Naast een bezoek aan de Zaanse Schans, de Hollandse grachten, de Keukenhof en Amsterdam staat tegenwoordig ook een uitstapje naar Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden op het programma. Eenmaal aangekomen wordt er een fiets gehuurd om over de bruggetjes te fietsen en natuurlijk wordt er een bootje gereserveerd om door de Gieterse grachten te varen. Een leuk detail is dat "onze" fietsen te groot zijn voor de gemiddelde Chinese bezoeker. Om die reden bieden de fietsverhuurbedrijven kinderfietsen aan en ook de hotels en B&B's hebben extra kinderfietsen op voorraad. Er zijn zelfs arrangementen waarbij de fietsles is inbegrepen.

De Chinese bezoekers komen niet om te luieren, in de korte tijd dat ze in Nederland zijn moet er een druk programma worden afgewerkt. Het aloude cliché gaat nog steeds op, want er worden veel foto´s gemaakt als bewijs voor het thuisfront.

Giethoorn past zich aan aan de Chinese toeristen

Sommige horecagelegenheden in Giethoorn hebben al een Chinese versie van de menukaart en sollicitanten die Mandarijn spreken hebben een streepje voor. Zo zijn er hotels die speciaal voor de Chinese gasten noodle-cookers hebben neergezet zodat de bezoekers zelf hun noedels klaar kunnen maken. Overigens zijn de Chinese bezoekers dol op erwtensoep.
Omdat Chinezen reizen met grote koffers zorgen de hotel- en appartementeigenaren ervoor dat de kamers genoeg ruimte bieden om de koffers te kunnen stallen.

De reisinformatie in Giethoorn wordt aangeboden in het Chinees

Vanaf april 2015 wordt speciaal voor de Chinese toeristen de reisinformatie in het Chinees aangeboden. Deze informatie is te verkrijgen op het station van Steenwijk waar de toeristen de bus nemen naar Giethoorn. Tevens is alle informatie op de bordjes van de bushaltes en op de schermen in de Gieterse bussen ook in het Chinees te lezen.

Wat nemen de Chinese bezoekers mee naar huis?

Chinezen houden van shoppen. Op hun rondreis slaan ze de nodige souvenirs, merkproducten en cosmetica in. Dat is in Europa veel goedkoper dan in China. De welgestelde Chinezen nemen diamanten mee naar huis uit Amsterdam, niet uit Giethoorn, want in het dorp Giethoorn worden de edelstenen en fossielen van museum De Oude Aarde aangeschaft.

Monopoly

Het bordspel Monopoly bestaat 80 jaar. In de nieuwe editie krijgen zowel Giethoorn als Amsterdam een plek. Giethoorn krijgt een van de bruine vakjes, meteen na het startvak. Fans van het bordspel konden hun stem uitbrengen op hun favoriete steden, Nederland is het enige land met twee locaties op het bord.

Invloed coronavirus voor Giethoorn

In februari en maart 2020 worden veel boekingen uit China geannuleerd. Het gaat voornamelijk om reserveringen die zijn gedaan vóór de uitbraak van het coronavirus in Wuhan, China.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Shanghai Disney Resort: Chinees park met Nederlands tintjeShanghai Disney Resort: Chinees park met Nederlands tintjeIn Shanghai bevindt zich het Shanghai Disney Resort. Net als alle Disney parken heeft het park een kasteel, maar anders…
Chinese Nederlanders: modelburgers, maar slecht geïntegreerdOngeveer 100 jaar geleden kwamen de eerste Chinezen naar Nederland. In 2011 wonen er inmiddels 71.000 Chinezen in ons la…
Waarom kiezen Chinese toeristen voor NederlandWaarom kiezen Chinese toeristen voor NederlandEr komen steeds meer Chinese toeristen naar Nederland. In 2014 waren dit er 250.000, 18 procent meer dan het jaar daarvo…
Hoe Chinezen en waarom Chinezen naar Nederland kwamenHoe Chinezen en waarom Chinezen naar Nederland kwamenChinezen doen het in Nederland anno 2011 goed. Ze hebben goede banen of zijn ondernemer, studeren veel en het is niet ee…

Recreatie en natuur aan en op de VeluwerandmerenRecreatie en natuur aan en op de VeluwerandmerenDe Veluwerandmeren bieden voor elk wat wils. In de nabijheid van de meren zijn attractieparken, is veel groen en zijn er…
Preston Palace: arrangementen en uitgaanscentrumPreston Palace: arrangementen en uitgaanscentrumVerblijven bij Preston Palace is een avontuur op zich waarbij het slapen slechts één van de vele belevenissen is. Wie ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PGM, Pixabay
  • http://nos.nl/artikel/701179-steeds-meer-chinese-toeristen-nl.html
  • http://www.nbtc.nl/nl/homepage/artikel/klaar-voor-de-chinese-toerist-in-giethoorn.htm
  • http://www.frieslandhollandnieuws.nl/entry/verwachting-in-2025-al-800-000-chinese-toeristen-in-nederland
  • http://www.zien.tv/95667/chinezen_ontdekken_giethoorn
  • http://www.nu.nl/lifestyle/4014229/giethoorn-en-amsterdam-krijgen-plek-in-monopoly.html
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 07-05-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.