Rondje Zwartewater: fietsroute

Rondje Zwartewater: fietsroute Rondje Zwartewater is een afwisselende en mooie fietsroute in de uiterwaarden van de IJsseldelta. U kunt al fietsend genieten van de waterrijke en groene natuur met zijn kronkelige dijkjes die u een weids uitzicht geven over het natuurlandschap. Onderweg valt er veel te bekijken, zoals de waterwerken die voor schoon oppervlaktewater en veilige dijken zorgen. U kunt uitrusten op de vele bankjes langs de route of even pauzeren op een terras in Hasselt, Genemuiden of Zwartsluis.

Fietsroute Rondje Zwartewater

Rondje Zwartewater is 25 kilometer lange route in de kop van Overijssel, waarbij u veel over kronkelige dijken fietst. De route voert langs de groene en waterrijke gebieden van de IJsseldelta en biedt een weids uitzicht over het landschap met zijn kolken en de karakteristieke dijkhuizen die tegen de dijk geplakt lijken. Onderweg ziet u de sluizen, gemalen en waterkeringen die ervoor zorgen dat het oppervlaktewater schoon blijft en de bewoners van het achterland droge voeten houden. Het Nationaal Landschap IJsseldelta is een zoetwaterdelta met een uniek natuurlandschap dat van groot cultuurhistorische waarde is en van groot belang voor de weidevogels. Het gebied behoort tot één van de twintig Nationale Landschappen in Nederland.

U kunt de fietsroute in Hasselt, Genemuiden of Zwartsluis starten, dan komt u vanzelf bij uw uitgangspunt weer uit. Voor de route volgt u de rechthoekige bordjes: Rondje Zwartewater voorzien van blauwe letters, de route gaat tegen de klok in. De gids is te verkrijgen bij de VVV's in Hasselt, Genemuiden of Zwartsluis en voor de digitale fietsroute kunt u kijken op de site van de IJsseldelta. Hier kunt u de route gratis downloaden.

Zwartsluis

Zwartsluis is een havenplaats en was vroeger de doorvoerhaven voor de Drentse turf. Anno 2015 is de haven in trek bij watersporters en staat de scheepsbouw garant voor werkgelegenheid. Tussen Genemuiden en Zwartsluis moet u de veerpont nemen, dit is een voet- en autoveer over het Zwarte Water.

Tarieven veerpont

 • Voetganger 0,50
 • Persoon met fiets, bromscooter, snorfiets of bakfiets 1,00
 • Motor (met zijspan), 40 km wagentje 2,10
 • Personenauto met bestuurder 2,10

Hou er rekening mee dat u alleen contant kunt betalen!

Bezienswaardigheden onderweg

In het stadje kunt u museum Schoonewelle voor Natuur en Ambacht bezoeken of een kijkje nemen in de Mastenmakersstraat met zijn gekleurde huizen waar vroeger de mastenmakerijen waren gevestigd. Op uw route liggen verder het Eco-aquaduct in Natuurgebied De Olde Maten en de Veldschuur Bid en Werk waar workshops worden georganiseerd en exposities worden gehouden.

Genemuiden

Genemuiden ligt aan het Zwarte Water en staat bekend om de tapijtindustrie en het kunstgras voor voetbalvelden. Het stadje is een kerkelijke gemeenschap die onder de bijbelgordel valt. Sinds de stadsbrand van 1869 geldt er in Genemuiden aan de Achterweg een algeheel rookverbod.

Bezienswaardigheden onderweg

In Genemuiden kunt u het tapijtmuseum bezoeken, u treft er geen tapijten aan, maar u kunt onder andere zien hoe ze vroeger in Genemuiden biezen matten en matten maakten. In de museumwinkel kunt u biezen sloffen, matten en tassen kopen. Verder kunt u een bezoek brengen aan stoomgemaal d' Olde Mesiene, een historisch Rijksmonument uit 1856.

Hasselt

Hasselt is een Hanzestad aan het Zwarte Water. In de middeleeuwen waren de Duitse steden aan de Oostzee en de Nederlandse steden aan de Noordzee aangesloten hij het Hanzeverbond. Hierbij waren de doelstellingen het beschermen van de aangesloten handelaars en steden evenals het vergroten van de handel.

Bezienswaardigheden onderweg

Hasselt heeft een beschermd stadsgezicht en kent veel monumenten zoals de Grote Kerk of Sint Stephanuskerk (laatgotische hallenkerk), het oude stadhuis van 1431, en het Armen en Weezenhuis van 1778. U kunt ook een bezoek brengen aan korenmolen de Zwaluw die uit 1784 stamt. De molen is op zaterdag voor publiek opengesteld. De Zwaluw kan ook worden afgehuurd.

Horeca onderweg

In de plaatsen zelf zijn er genoeg cafés en restaurants om wat te gebruiken, tussen de plaatsen is geen horeca aanwezig. Alleen de Veldschuur Bid en Werk voorbij Hasselt is een mogelijkheid om koffie te drinken. Hou er wel rekening mee dat de Veldschuur kan worden afgehuurd en niet altijd toegankelijk is voor publiek. Het wordt aanbevolen om ook zelf wat te eten en te drinken mee te nemen. Aan de route bevinden zich genoeg bankjes en picknicktafels om even te pauzeren.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rondje Zwolle: fietsrouteRondje Zwolle: fietsrouteRondje Zwolle biedt een afwisselende en mooie fietsroute rondom Zwolle. U kunt al fietsend genieten van het waterrrijke…
Rondje Weerribben: fietsroute in de kop van OverijsselRondje Weerribben: fietsroute in de kop van OverijsselRondje Weerribben is een waterrijke fietsroute in de kop van Overijssel. Al fietsend genieten van het laagveen- en moera…
Het Rondje Dalfsen Ommen: fietsrouteHet Rondje Dalfsen Ommen: fietsrouteRondje Dalfsen Ommen is een fietsroute in de Overijsselse streek Salland en loopt na Dalfsen ten zuiden en na Ommen ten…
Rondje Reestdal: fietsrouteRondje Reestdal: fietsrouteRondje Reestdal is een groene bewegwijzerde fietsroute die voor het grootste deel door de gemeente Staphorst loopt, waar…

Fietsen langs de Ooster- en Westerschelde in ReimerswaalBij veel mensen gaat er niet direct een belletje rinkelen bij het horen van de naam Reimerswaal. Het is de naam van de g…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hasselt_(Overijssel)
 • http://www.nlijsseldelta.nl/nl/nationaal-landschap-ijsseldelta/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartsluis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Genemuiden
 • http://www.molendezwaluwhasselt.nl/
 • http://www.tapijtmuseum.nl/index.php/page
 • http://www.veldschuur.net/
 • http://www.stoomgemaal.nl/
Reactie

Nettie, 12-08-2018
Op 12 augustus 2018 dit rondje gefietst. We kwamen uit Zwolle naar Hasselt en hadden geen idee waar we uit zouden komen. Maar het is een erg leuke route. Eén bordje vlakbij Hasselt is door een of andere grappenmaker 180 graden gedraaid, waar kan ik dat melden? Reactie infoteur, 13-08-2018
Dag Nettie,

Het is altijd vervelend als er een bordje ontbreekt of, zoals in dit geval, iemand een bordje omdraait. U kunt dit melden bij: https://meldsysteem.nederlandfietsland.nl/

vriendelijke groeten

Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 21-04-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.