De voordeelurenkaart van de NS

De voordeelurenkaart van de NS De voordeelurenkaart van de Nederlandse Spoorwegen (NS) is een kaart die hoort bij een Voordeelurenabonnement. Dit abonnement geeft onder bepaalde voorwaarden 40% korting op treinreizen binnen Nederland. Wie regelmatig met de trein reist, haalt er zeker zijn of haar voordeel uit! Let op: dit abonnement is niet meer verkrijgbaar. Alleen voor mensen die al in het bezit waren van een voordeelurenabonnement is dit abonnement nog geldig en verlengbaar voor 60 euro per jaar.

Aanschaf van een voordeelurenkaart

Een voordeelurenabonnement zoals het hieronder wordt beschreven is niet meer verkrijgbaar. Alleen mensen die al in het bezit waren van een voordeelurenabonnement kunnen gebruik blijven maken van dit abonnement. Ook kunnen zij dit abonnement blijven verlengen. Op dit moment zijn de kosten 60 euro per jaar. Met dit voordeelurenabonnement biedt de Nederlandse Spoorwegen (NS) 40% korting aan op treinreizen binnen Nederland aan reizigers die regelmatig met de trein reizen. Voor andere mensen die geïnteresseerd zijn in treinreizen met korting zijn er tegenwoordig andere abonnementsvormen beschikbaar.

Voordeelurenkaart en de OV-chipkaart

Op dit moment is in fases de OV-chipkaart ingevoerd. Het is een nieuw elektronisch pasjessysteem waarmee met het openbaar vervoer in Nederland gereisd wordt. In de metro van Rotterdam en Amsterdam was de OV-chipkaart als eerst ingevoerd. Ook op andere lokale openbaar vervoersmiddelen in Nederland, zoals bus- en tramlijnen, is het ondertussen mogelijk om met een OV-chipkaart te reizen. Sinds 1 oktober 2009 kan de OV-chipkaart ook als een vervoersbewijs gebruikt worden bij treinreizen. De voordeelurenkaart is daarom uitgebreid met een OV-chipkaart. Eigenlijk is de voordeelurenkaart een OV-chipkaart waarop een voordeelurenabonnement is geladen. Iemand die al in het bezit is van een nieuwe voordeelurenkaart van de NS heeft automatisch ook een OV-chipkaart. De voordeelurenkaart is nu dus ook te gebruiken als OV-chipkaart in bijvoorbeeld de metro van Rotterdam en Amsterdam mits er voldoende saldo op de kaart geladen is. Sinds 1 december 2009 is het voor voordeelurenabonnementhouders mogelijk om met hun kaart op saldo te reizen met de trein. De abonnementhouder moet er wel voor zorgen dat er minimaal 10 euro aan saldo op de kaart geladen is voor treinreizen. Inchecken met de kaart is anders niet mogelijk. De NS rekent namelijk een instaptarief van 10 euro voor abonnementhouders. De uiteindelijke kosten van de treinreis worden verrekend met het instaptarief bij het uitchecken.

Wanneer korting

De voordeelurenkaart geeft 40 % korting op treinreizen op doordeweekse dagen (maandag tot en met vrijdag) na 09.00 uur 's ochtends. In het weekend mag zowel op zaterdag als op zondag de hele dag, dus ook voor 09.00 uur, met korting gereisd worden. Dit geldt ook voor nationale feestdagen, de dagen vanaf kerst tot en met 1 januari en alle dagen in de maanden juli en augustus.

Samenreiskorting

De abonnementhouder hoeft niet alleen met korting te reizen. Op één kaart mogen maximaal drie medereizigers mee die allen 40% korting krijgen op hun eigen treinreis. Let op: tegenwoordig geldt samenreiskorting doordeweeks alleen tijdens de daluren (09.00 uur - 16.00 uur en van 18.30 uur - 06.30 uur). In het weekend en tijdens feestdagen is het nog wel mogelijk om de gehele dag met korting samen te reizen. Zo wordt een dagje weg met meerdere personen een stuk aantrekkelijker. Zeker als er een lange afstand wordt afgelegd. Het is echter niet mogelijk om met 1 OV-chipkaart met voordeelurenabonnement voor meerdere mensen in- en uit te checken voor en na de treinreis. De pashouder gebruikt zijn of haar OV-chipjkaart met voordeelurenabonnement voor zichzelf. De overige medereizigers die met korting mee willen reizen, dienen bij de NS automaten samenreiskorting op hun OV-chipkaart te laden voordat men incheckt. Reist de medereiziger ook terug met de abonnementhouder dan kan de samenreiskorting op de OV-chipkaart vooraf 2 keer worden geladen, eenmaal voor de heenreis en eenmaal voor de terugreis. Na het laden van de samenreiskorting op de OV-chipkaart dient er binnen 35 minuten in te checken anders vervalt de samenreiskorting en moet de korting opnieuw geladen worden. Gezien de veranderingen en ontwikkelingen op dit gebied is het altijd handig vooraf zelf te informeren bij NS .
© 2009 - 2024 Rinfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voordeelurenabonnement van de NS op een OV-chipkaartVoordeelurenabonnement van de NS op een OV-chipkaartDe voordeelurenkaart is veranderd. Tegenwoordig is de voordeelurenkaart ook een OV-chipkaart waarmee niet alleen met de…
Schönes-Wochenende-kaart: Goedkoop Treinreizen in DuitslandSchönes-Wochenende-kaart: Goedkoop Treinreizen in DuitslandVeel Nederlanders gaan op vakantie in Duitsland. Omdat het naast Nederland ligt is het logischer en vaak ook sneller om…
Wat zijn de daluren bij de NS?Wat zijn de daluren bij de NS?In de daluren kun je bij de NS met bepaalde abonnementen goedkoper reizen. Dit geldt ook wanneer je meereist met iemand…
Geschiedenis Nederlandse SpoorwegenGeschiedenis Nederlandse SpoorwegenSpoorwegen zijn eigenlijk ontstaan om mijnwerkers tegemoet te komen in hun zware arbeid. Kolen werden in manden op de ru…

Dagje uit Utrecht - De piramide van AusterlitzDagje uit Utrecht - De piramide van AusterlitzEen goede tip voor een geslaagd dagje uit in de omgeving van Utrecht is om een bezoek aan de stad te combineren met een…
Onbekende plaatsnamen in NL: Het Overijsselse TwekkeloIn het zuidoosten van Overijssel ligt plaats en buurtschap Twekkelo. Twekkelo kenmerkt zich door drie essen (hoog gelege…
Bronnen en referenties
  • http://www.treinreiziger.nl/reizen/ov-chipkaart/vanaf_1_oktober_ov-chipkaart_bij_ns
  • www.ns.nl
Reacties

Arie, 05-01-2010
Ik ben in bezit van voordeelurenabonnement met OV-chipkaart. Wanneer ik nu met dit abon.wil reizen moet je in en uitloggen.
maar hoe werkt dat dan met de 40% korting? moet je dat dan aangeven of hoe werkt dat?
graag reactie,
dank voor de hulp.
Arie Reactie infoteur, 20-01-2010
Als het goed is, staat het abonnement na activering op de kaart geladen. Dit wordt automatisch herkend door de in- en uitcheck-automaten zodra je je kaart daar gebruikt. Op het scherm verschijnt dat er met korting wordt gereisd.

Engelhard, 22-12-2009
LS
Ik ben in oktober mijn ns voordelenurenkaart in het buitenland verloren. Hij is nog geldig. Kan ik een vervanging krijgen? Zo ja, hoe? Of wordt voor 2010 sowieso een nieuwe opgestuurd?
Marens Engelhard Reactie infoteur, 25-12-2009
Voor zover ik weet, wordt er niet automatisch een nieuwe kaart opgestuurd per jaar. Het voordeelurenabonnement loopt per jaar, maar de (OV)chipkaart waarop het voordeelurenabonnement is geladen, is meerdere jaren geldig. Misschien is het handig om contact op te nemen met de NS om een vervangende kaart aan te vragen.

Harry Bollinger, 20-12-2009
Een goede avond,

Ik ben in het bezit van een voordelen urenkaart met het OV teken.
kunt u me vertellen hoe ik de voordelen urenkaart moet opwaarderen, en waar.
vriendelijk bedankt Harry Bollinger Reactie infoteur, 25-12-2009
Opladen kan bij de verschillende oplaadpunten. Deze automaten zijn bijvoorbeeld te vinden bij metrostations. Ook bij vernieuwde NS-kaartautomaten is het mogelijk om je kaart te laden. Bij bijvoorbeeld metroreizen zijn er verschillende mogelijkheden om je kaart op te waarderen. Je kunt bijvoorbeeld 2 metroreizen op je kaart laden. Of je kunt een bepaald saldo op je kaart laden door bijvoorbeeld 10 euro op je kaart te zetten (met pin en bij sommige automaten ook met muntgeld). Bij elke reis wordt er door het in- en uitchecken met de kaart de kosten van de reis van het saldo afgeboekt. Ook is het mogelijk om via de website van de OV-chipkaart automatisch een bepaald saldo op de kaart laten zetten als het saldo een minimum heeft bereikt.

E. J. Schinkel, 16-12-2009
L.s. het is me nog steeds niet duidelijk of ik mijn voordeel-urenkaart nu wel of niet voor b.v. een treinreis rotterdam/amsterdam op dit moment kan gebruiken. De kaart is geaktiveerd maar de berichten over de datum van inbgebruikname zijn nogal tegenstrijdig./ Graag een reactie.
E>J>SCHINKEL Reactie infoteur, 25-12-2009
Het is mogelijk om je kaart te gebruiken voor de treinreis tussen Rotterdam en Amsterdam. Je reist dan per saldo. Dit is mogelijk sinds 1 december 2009.

A. P. van der Wel, 21-11-2009
Als ik mijn voordeelurenabonnement wil beeidigen, wat doe ik dan? Reactie infoteur, 02-12-2009
Als je een doorlopend voordeelurenabonnement hebt, is het abonnement na een jaar maandelijks op te zeggen via de NS. Na dit jaar worden de abonnementskosten die je vooaf hebt betaald verrekend. Je krijgt dan geld terug over de maanden van het jaar dat je geen abonnement meer hebt. Als je het abonnement eindigt binnen het eerste jaar dan kgrijg je geen geld terug over de overige maanden van het abonnementsjaar.

Jeanetwesterhof, 26-10-2009
Als ik mijn voordeelurenkaart kwijt raak/of gestolen wordt, wat moet ik dan doen? Reactie infoteur, 02-12-2009
Ik zou zo snel mogelijk contact opnemen met de NS. Op de website van de NS staat wat je kunt doen in zulke gevallen

T. Verbeek, 21-10-2009
Hoe werkt de voordeelurenkaart als de bezitter en de medereiziger in bezit zijn van een OV chipkaart. Kan de medereiziger nog steeds gebruik maken van de 40% korting die de bezitter dmv de voordeelurenkaart heeft. Zo ja, hoe werkt dat dan? Reactie infoteur, 02-12-2009
Voorlopig kan de medereiziger meereizen door voor dezelfde reis een papieren treinkaartje aan te schaffen met 40 % korting.

A. van Roon, 15-10-2009
Ik ben in het bezit van een ov voordeelurenkaart.
Hoe kunnen mijn medereizigers mee reizen met 40% korting Reactie infoteur, 19-10-2009
Al je in het bezit bent van een voordeelurenkaart mogen er maximaal 3 mensen met jou meereizen op hetzelfde traject dat jij af gaat leggen. Zij mogen dan een treinkaartje kopen met 40% korting mits het voldoet aan de geldende voorwaarden. Belangrijk daarbij is dat jij meereist. Daarnaast moet je natuurlijk je voordeelurenkaart kunnen tonen als er gecontroleerd wordt. Jijzelf en de medereizigers geven aan dat ze met jou meereizen als ze hun treinkaartje met korting tonen aan de conducteur.

Rinfo (8 artikelen)
Laatste update: 06-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.