Dagje uit Utrecht - De piramide van Austerlitz

Dagje uit Utrecht - De piramide van Austerlitz Een goede tip voor een geslaagd dagje uit in de omgeving van Utrecht is om een bezoek aan de stad te combineren met een bezoek aan de piramide van Austerlitz. Dit bouwwerk is ter ere van de Franse keizer Napoleon gebouwd. Het bouwwerk verwijst naar de slag bij Austerlitz en stamt uit 1804. De piramide is prachtig gelegen in de omringende natuur en is ideaal om na een dagje uit in Utrecht nog even voor een wandeling de natuur in te gaan.

Piramide van Austerlitz


Ligging en bereikbaarheid

De piramide van Austerlitz is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse heuvelrug. Het bouwwerk is te bereiken via de N224 ook wel de Zeisterweg genoemd. De piramide ligt midden in de driehoek van de plaatsen Utrecht, Amersfoort en Woudenberg. Het landschap in de directe omgeving rondom de piramide is vrij van bomen, het overige omliggende landschap is omgeven door bomen. Omdat het in de provincie van Utrecht ligt is het vanuit bijna elk punt in Nederland goed te bereiken.

Geschiedenis piramide

De piramide van Austerlitz werd in 1804 gebouwd en opgeleverd. Het bouwwerk bestond uit een aarden monument in piramide vorm geïnspireerd op de piramides in Egypte. Op de top van de piramide werd een houten obelisk gebouwd. Het gehele bouwwerk was in ongeveer 30 dagen klaar.

Generaal Marmont

De piramide is gebouwd door het Franse en Bataafse leger, opdrachtgever voor de bouw was de Franse generaal Marmont. De oorspronkelijke opdracht voor Marmont was het opzetteen van een leger uit Franse en Bataafse soldaten. Er werd uiteindelijk gekozen voor een open heide gebied nabij Zeist. Na het rekruteren van de benodigde manschappen liet de generaal een aarden bouwwerk bouwen in de vorm van een piramide.

Napoleon en Austerlitz

De piramide was ter ere van Napoleon, generaal Marmont had namelijk samen met de beroemde Franse veldheer gestreden in Egypte en had sindsdien veel respect voor hem. Koning Lodewijk van Napoleon doopte in augustus 1806 het bouwwerk tot piramide van Austerlitz. De naam Austerlitz is een verwijzing naar de slag bij Austerlitz (Tsjechië) die op 2 december 1805 gevoerd werd tussen 75.000 Franse troepen en 90.000 tegenstanders bestaande uit onder andere Oostenrijkse en Russische troepen.

Restauratie

Na enige tijd werd de Piramide van Austerlitz gerestaureerd omdat het in verval raakte door invloeden van weer en wind. In 1894 werd de op de plaats van de houten obelisk een stenen versie geplaatst. De houten obelisk werd namelijk al in 1808 afgebroken. Vandaag de dag is de piramide van Austerlitz nog steeds te bezichtigen.

Huidige functie

Tegenwoordig kan men de piramide van Austerlitz weer bezichtigen en beklimmen. Daarnaast zijn er rondom de omgeving van de piramide tegenwoordig verschillende wandelroutes die variëren in afstand. De piramide zelf is start en finishpunt voor diverse routes. Ook lopen er nog een aantal routes die per fiets kunnen worden afgelegd, deze zijn door de ANWB aangegeven.

Dagje uit in Utrecht

In de omgeving van de piramide van Austerlitz ligt ook het attractiepark Austerlitz. Hier is een grote speeltuin gesitueerd met verschillende speeltoestellen en er zijn ook een aantal attracties aanwezig.
Daarnaast is er nog een informatiecentrum wat informatie geeft over de Franse tijd in Nederland (1795-1813) en de omgeving van de piramide. Het informatiecentrum is heeft een plaats in het oude koetshuis nabij de N224.

Restauratie

In 2001 t/m 2004 is de piramide van Austerlitz wederom gerestaureerd omdat deze zeer sterk in verval was geraakt. In deze periode is ook besloten om de directe omgeving van de piramide bomenvrij te maken omdat dit rond 1800 ook het geval was.

Echter bleek na onderzoek dat rond eind 2004 de piramide enorm te lijden had van regen en andere weersinvloeden. Uiteindelijk zijn er in 2007 nog enkele aanpassingen aan de piramide gedaan waaronder het verstevigen van de hellingen en het aanbrengen nieuw trap.
© 2009 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtWaddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtElk jaar is er een meerdaagse vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. De VVV’s van de Waddeneilanden zijn present. De…
Skivakantie in Oostenrijk met kinderen onder de vier jaarOp wintersportvakantie met kinderen onder de vier jaar kan heel goed. Sterker nog, meestal vinden ze het fantastisch om…
De leukste indoor speeltuinen van NederlandDe leukste indoor speeltuinen van NederlandIs het vakantietijd, dan is het leuk om met de kinderen een dagje op stap te gaan. Omdat je niet altijd op het weer kunt…
Pyramide van Austerlitz: Frans verleden in Utrechtse bossenLangs de provinciale weg (N224) tussen Woudenberg en Zeist ligt restaurant en pretpark 'De Pyramide van Austerlitz'. Sin…

Texel; uitstapjesTexel; uitstapjesTexel wordt niet voor niets het natuureiland genoemd. In 2002 heeft het gehele duingebied van Texel de status Nationaal…
De voordeelurenkaart van de NSDe voordeelurenkaart van de NSDe voordeelurenkaart van de Nederlandse Spoorwegen (NS) is een kaart die hoort bij een Voordeelurenabonnement. Dit abonn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ednl, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pyramide_van_Austerlitz
  • http://www.defransetijd.nl/
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 15-08-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.