Met de auto naar Kroatië, waar op te letten

Met de auto naar Kroatië, waar op te letten In dit artikel kun je handige informatie vinden over Kroatië en dan voornamelijk waar je op moet letten wanneer je met de auto gaat. Kroatië raakt steeds meer in trek bij Nederlanders en dat is ook niet zo verwonderlijk gezien de prachtige natuur en mooie stranden. Gebieden zoals Istrië zijn echte aanraders voor cultuurliefhebbers of mensen die lekker relaxt op vakantie willen. Mocht je je in het zuiden van dit land bevinden, twijfel dan niet om de Plitvice meren te bezoeken. Je kunt in één of twee dagen naar Kroatië rijden met de auto. Dit ligt er natuurlijk aan of je naar het uiterste noorden of het zuiden reist. Naar het noorden van Kroatië kun je rekenen op een afstand van tussen de 1300 en 1500 kilometer. Naar het zuiden ben je zoín 1750 kilometer onderweg.

De autoreis

Een bekende route om te rijden is vanuit Nederland te vertrekken in de richting van Duitsland en vervolgens via Frankfurt, München, Oostenrijk Kroatië binnen te rijden. De wegen in Kroatië zijn over het algemeen goed. Wel duurt het soms wat langer om Istrië binnen te komen. Dit komt door de grensovergang waar één weg voor beide richtingen beschikbaar is. Ook kom je vrij snel weer in de file om tol te betalen. Kroatië is bezig met het verbeteren van hun infrastructuur en ook zal deze weg in de toekomst worden verbeterd.
Belangrijk om te onthouden is dat kinderen onder de twaalf jaar niet voorin mogen zitten. Deze kinderen mogen alleen op de achterbank zitten en dienen natuurlijk hun veiligheidsgordel te dragen. Gordels zijn sowieso verplicht, net als het bij je hebben van een EHBO koffertje.

Alcoholgebruik

In Kroatië geldt een streng verbod op alcoholgebruik in het verkeer. Zelfs een klein percentage alcohol in de adem leidt tot een boete. Het is dus beter om helemaal niets te drinken voordat je op de weggaat.

Geld

Tankstations hebben af en toe moeite met het accepteren van een pinpas of creditcard. In veel gebieden is dit geen probleem, maar voornamelijk voor tankstations geldt dat dit niet overal toegankelijk is. Het is dus handig om ook genoeg contant geld mee te nemen. Dit geldt overigens ook het betalen van tol op de tolwegen. Contact geld is in dit land geen overbodige luxe. In Kroatië betaalt men overigens niet met de euro, maar met de 'Kuna'.

Snelheden op de wegen

In de bebouwde kom mag je 50 kilometer per uur rijden. Buiten de dorpen en steden mag je 90 kilometer per uur rijden. Wanneer je je rijbewijs minder dat twee jaar in bezit hebt, mag je niet harder dan 80 kilometer per uur rijden. Op de snelwegen geldt een maximum van 130 kilometer per uur. Ook hiervoor geldt dat jonge bestuurders minder hard mogen rijden, namelijk 100 kilometer per uur. Telefoneren tijdens het rijden is net als in Nederland verboden. Daarnaast is het dragen van veiligheidsjasje verplicht, wanneer je de auto om wat voor redenen dan ook op de vluchtstrook hebt gezet.

Tot slot nog een belangrijke tip: Vergeet niet te genieten van dit mooie land met mooi uitzicht, lekker eten en vooral veel vriendelijke mensen!
© 2012 - 2024 W-mdr90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Plitvice meren in KroatiëDe Plitvice meren in KroatiëWie Kroatië als reisbestemming heeft, zou zeker een bezoek moeten brengen aan de Plitvice meren. Dit park, dat geplaatst…
Kroatië, een oprukkende vakantiebestemmingKroatië, een oprukkende vakantiebestemmingKroatië, het voormalige Joegoslavië, wordt steeds belangrijker als vakantieland. Het land is vrij goedkoop, de accommoda…
Reizen in Kroatië per auto, bus, trein, pont en vliegtuigReizen in Kroatië per auto, bus, trein, pont en vliegtuigWanneer je op vakantie gaat naar Kroatië zijn er verschillende mogelijkheden om jezelf in dit land te verplaatsen. De ef…

De Dolomieten, adembenemend!De Dolomieten, adembenemend!In Europa vind je prachtige berglandschappen die een bezoek meer dan waard zijn. De Dolomieten liggen in Noord-Italië. D…
Zion National Park: Angels Landing trailZion National Park: Angels Landing trailZion National Park is een minder bekend nationaal park in het zuidwesten van de Verenigde Staten, maar toch zeker de moe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Roybb95, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.vakantienaarkroatie.nl/metdeautonaarkroatie.html
W-mdr90 (35 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.