De Plitvice meren in Kroatië

De Plitvice meren in Kroatië Wie Kroatië als reisbestemming heeft, zou zeker een bezoek moeten brengen aan de Plitvice meren. Dit park, dat geplaatst is op de werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden, is voor jong en oud een adembenemende ervaring. Geniet van de natuur, de rust en de schoonheid die de meren je bieden! Of je nu in hartje zomer of toch liever in het naseizoen afreist naar Kroatië, de Plitvice meren (plitvicka-jezera) zijn altijd de moeite van het bezoeken waard. Wel zal je er in het hoogseizoen rekening mee moeten houden dat het nationale park vaak drukbezocht wordt door toeristen uit de meest uiteenlopende landen. (Dit kan ook heel erg leuk zijn. Zelf had ik erg veel plezier toen een groepje Japanners verrukte kreten slaakten bij het zien van een groepje eenden. De eenden werden van alle kanten bewonderd en gefotografeerd, wat bijzonder waren ze toch! Op een steenworp afstand van mijn woning ligt een park waarin minstens 100 eenden huizen, niemand kijkt op van eentje meer of minder.) Hou je niet van drukte, dan is het misschien verstandiger om je bezoek buiten de zomermaanden om te plannen.

Waar liggen de Plitvice meren en hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren om de Plitvice meren te bereiken. Uiteraard kan je met een speciale bus gaan, maar het is minstens zo leuk om op eigen gelegenheid te reizen. Om er te komen, rij je eerst door kilometers lang niemandsland. Hier vindt je slechts enkele kleine gehuchten en nauwelijks toeristen. De Plitvice meren liggen ten zuiden van Zagreb, vlakbij de grens met Bosnië-Herzegovina, in de provincie Lika- Senj. Wil je het opzoeken op de kaart van Kroatië, kijk dan naar Plitvicka Jezera. (Jezera is meer in het Kroatisch).

Bijzonder werelderfgoed

Aan de vorming van de Plitvice meren zijn duizenden jaren voorafgegaan. In deze jaren veroorzaakte het stromende water van de Koranarivier dammen van travertijn. Travertijn is een kalksteen die ontstaat door de neerslag van kalk uit oververzadigd water uit warme bronnen. Nadat de dammen waren gevormd, ontstonden er meren, grotten en watervallen. Aan deze meren dankt het nationaal park z'n naam. In 1979 werd National Park Plitvice Meren op de werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden geplaatst. Op deze lijst staan slechts 197 natuurerfgoederen wereldwijd, dus je begrijpt dat het nationaal park wel iets bijzonders moet zijn. En geloof me... dat is het zeker.

Wat is er te zien?

In het park vind je 16 meren en 90 watervallen. De meren zijn prachtig azuurblauw en kristalhelder, zodat je vele vissen kunt zien zwemmen. Het park is onderverdeeld in de bovenmeren (Gornja) en de benedenmeren (Donja). Bekende namen hierbij zijn het Proscaroncanskog jzera en het Kozjakmeer. Het grootste benedenmeer Het grootste benedenmeer is Jezero Milanovac. Dit meer is ongeveer 470 m lang, 50-90 m breed en 18 meter diep.

Bron: Waldo93, PixabayBron: Waldo93, Pixabay
Je mag niet in de meren zwemmen, dus het zal bij kijken moeten blijven. Natuurlijk is dit aan één kant jammer. Aan de andere kant kan je hierdoor wel ongestoord foto's maken zonder dat er de hele tijd toeristen door je beeld zwemmen. Wel kun je in het park prima wandelen. Hierbij wordt je aangeraden om tijdig te vertrekken en goede schoenen mee te nemen, omdat je in het nationaal park zomaar de hele dag zoet kunt zijn. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet die je kunt volgen. Voor de langste route moet je een uurtje of zes uittrekken, waarna je alle meren hebt gezien. Uiteraard kun je ook besluiten om een van de kortere routes te volgen. Ook kun je een deel van de routes volgen met een treintje of per boot. Deze zijn beide bij de entreeprijs inbegrepen.

Overnachten bij de Plitvice meren?

Veel mensen hebben aan één dag niet genoeg wanneer zij de Plitvice meren bezoeken. Overnachten in (de buurt van) het park is dan een aanrader. Er zijn verschillende mogelijkheden tot overnachting, zoals een hotel in het nationaal park zelf (duurste optie) of kamperen vlakbij de Plitice meren. Wil je voor de goedkoopste optie gaan, kies dan voor het huren van een privé accommodatie in de buurt van het park. Het plaatsje Korana bijvoorbeeld ligt slechts op 6 kilometer afstand van Plitvicka Jezera en biedt prachtige natuur en schitterende watervalletjes.

Tips wanneer je de Plitvice meren bezoekt

Wil je graag een bezoekje plannen aan de Plitvice meren, gebruik dan je gezonde verstand en ga niet op pad zonder goede schoenen en voldoende drinkwater. Er zijn restaurantjes in het park, maar deze kunnen zeker 's zomers erg druk zijn. Omdat het erg warm kan zijn in Kroatië, is het belangrijk voldoende vocht binnen te krijgen en niet te wachten totdat je bent uitgedroogd. Ook moet je in het park op de paden blijven. Niet alleen om het park te beschermen, maar zeker ook jezelf! De Plitvice meren is immers een beschermd nationaal park waar ook wilde dieren voorkomen, zoals beren, wolven en slangen.
© 2014 - 2024 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Krk; Het prachtige vakantie eiland van KroatiëKrk; Het prachtige vakantie eiland van KroatiëDe vakantie periode begint er weer aan te komen en dus is het weer tijd om je te oriënteren voor verschillende vakanties…
Met de auto naar Kroatië, waar op te lettenMet de auto naar Kroatië, waar op te lettenIn dit artikel kun je handige informatie vinden over Kroatië en dan voornamelijk waar je op moet letten wanneer je met d…
Kroatië, een oprukkende vakantiebestemmingKroatië, een oprukkende vakantiebestemmingKroatië, het voormalige Joegoslavië, wordt steeds belangrijker als vakantieland. Het land is vrij goedkoop, de accommoda…

Via Verde CataloniëVia Verde CataloniëDe letterlijke betekenis van de Via Verde is groene weg. In heel Spanje zijn er enkele gebieden met een Via Verde en een…
Cumalıkızık: een Turks dorpCumalıkızık is een 700 jaar oud dorp waar de Ottomaanse architectuur het straatbeeld bepaalt. De straatje…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Werelderfgoedlijst
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_park_Plitvicemeren
  • http://www.allesoverkroatie.nl/nationaal-park-plitvice/
  • http://www.reishonger.nl/bijzonder/plitvice-het-beste-van-kroatie/
  • Afbeelding bron 1: Waldo93, Pixabay
Stippels (68 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.