Via Verde Catalonië

Via Verde Catalonië De letterlijke betekenis van de Via Verde is groene weg. In heel Spanje zijn er enkele gebieden met een Via Verde en een eigen geschiedenis. De wandel- en fietspaden van de Via Verde hebben allemaal gemeen dat ze zijn ontstaan uit oude treinsporen. In de Baixebre is men in 1882 begonnen met de aanleg van een treinspoor. Door veel problemen is er in 1942 gestopt met de aanleg. 31 jaar is er gebruik gemaakt van het spoor en in september 1973 zijn de treinen definitief gestopt met rijden van deze route. De spoorrails bleven ongebruikt achter. Later heeft men deze ongebruikte treinroutes een nieuwe bestemming gegeven. De rails werden verwijderd en de route werd omgetoverd in een vlakke weg. De Via Verde is bedoeld voor ongemotoriseerd verkeer en ideaal voor wandelaars en fietsers.

Baixebre en Terra-alta in Spanje

De totale route loop van Tortosa naar Arnes en is 49 kilometer lang en gaat door 40 tunnels. Deze route loopt sinds 2014 door naar de Delta Ebre, maar in dit artikel wordt de route van Horta Sant Joan naar Tortosa beschreven. Het hoogteverschil is 400 meter en het is een makkelijke route. Per fiets, paard of wandelend. De geasfalteerde weg is geschikt voor mindervaliden. De route loopt door de bergketen `Els Ports´. De 40 tunnels verschillen van lengte. De langste tunnel is 749 meter. Hoewel het licht in de tunnels automatisch aanspringt is een lamp (zaklamp of hoofdlamp) geen overbodige luxe.

De stations langs de Via Verde

Veel oude stations aan de Via Verde staan er nog vervallen bij. De overblijfselen maken duidelijk hoelang ze er al staan. Alleen het oude treinstation van Benifallet laat zien dat het ook anders kan. Het pand is volledig gerestaureerd en volop in gebruik. Er is een mogelijkheid om te slapen en het oude station is voorzien van een restaurant met bar. Een trekpleister voor het toerisme wat gebruik maakt van de Via Verde, maar is ook een gezellige uitstapje voor de plaatselijke bevolking op zondag.

Fietsen of wandelen over de Via Verde

De beste optie om de Via Verde te fietsen is te beginnen bij het dorpje Horta de Sant Joan (of Arnes) naar Tortosa. De route loopt dan bergafwaarts, hoewel het hoogte verschil geleidelijk verloopt. De hele Via Verde is duidelijk zichtbaar en het pad wordt aangegeven met houten balken. Elke kilometer geeft een ander beeld of sfeer. Fietsen dwars door de bergen op een fantastisch vlak fietspad is een bijzondere belevenis.

Het is spannend om een aardedonker gat in te rijden. De opluchting ervaren doordat de verlichting in de tunnel plotseling aanspringt; de vochtige koele warmte voelen terwijl je fietst; een enkele tegenligger tegenkomen; en net zo plotseling weer in het heldere licht rijden van de buitenlucht. Er zijn 40 tunnels in deze route.

Onderweg zijn er genoeg picknick plekken om een korte stop te maken. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om een verfrissende duik te nemen bij de Font Calda. Dit bijzondere plekje staat aangegeven op de Via Verde. Op het pleintje van de Font Calda is een bar/restaurant, een hotel en een kerkje. Je hebt zicht op een klooster wat nog steeds in gebruik is.

De route in het kort

Vanaf Horta de Sant Joan rijdt je langs het dorpje Bot de bergen in naar Prat de comte. Vlak voor Prat de Compte passeer je de langste tunnel. (749 meter). Na enkele minuten met 2 korte tunnels is de optionele afslag naar Font Calda. De route vervolgt via Pinell de Brai naar het station van Benifallet en Xerta. Vanaf Xerta naar Tortosa wordt er niet meer door tunnels gereden. Sinds 2014 is het mogelijk om de Via Verde verder te fietsen naar de Ebre Delta. De route loopt via een oude spoorbrug over de rivier de Ebro door de middeleeuwse stad Tortosa. De Ebre Delta is beroemd om zijn rijstvelden en bijzondere vogels.
© 2014 - 2024 Valldenrubi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portugal, Costa VerdeNoord-Portugal wordt ook wel Costa Verde, ofwel groene kust, genoemd. Door de invloed van de Atlantische Oceaan en de no…
Via Verde de la Sierra in Cadiz (Zuid Spanje)Via Verde de la Sierra in Cadiz (Zuid Spanje)In het noorden van de provincie Cadiz begint de Via Verde de la Sierra, een Groene Route die van een oude spoorweglijn t…
De mooiste stranden rond PortoDe mooiste stranden rond PortoIn het noorden van Portugal rond Porto, de tweede stad van Lissabon, ligt de Costa Verde (Groene Kust). Hier vind je pra…
Het Kaapverdische eiland SalHet Kaapverdische eiland SalDe Kaapverdische eilanden (Cabo Verde) begint steeds bekender te worden onder de vakantiegangers. Een van de mooie eilan…

Maui een van de prachtige eilanden van HawaïMaui een van de prachtige eilanden van HawaïMaui wordt ook wel het vallei-eiland van Hawaï genoemd. Het eiland is ontstaan door twee vulkanen die elkaar overlappen.…
De Plitvice meren in KroatiëDe Plitvice meren in KroatiëWie Kroatië als reisbestemming heeft, zou zeker een bezoek moeten brengen aan de Plitvice meren. Dit park, dat geplaatst…
Bronnen en referenties
  • http://www.tortosaturisme.cat/
Valldenrubi (6 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.