Backpacken in Costa Rica: voor een prikkie in het paradijs

Costa Rica. Bij veel reizigers populair vanwege de adembenemende natuur. Het is een prachtig groen land, vol tropische flora en fauna en een prettige Caribische sfeer. Veel mensen bezoeken Costa Rica georganiseerd en hebben vooraf alles in Nederland geregeld. Costa Rica is echter ook uitstekend op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld als backpacker te bereizen. Vaak veel leuker en voordeliger.

Vrijheid

Natuurlijk is er niets op tegen om alles voorafgaand aan de reis in Nederland te regelen. Je kunt via een reisbureau alle accommodatie, vervoer en excursies regelen. Veel leuker en avontuurlijker wordt de reis als je niet alles vooraf plant. Dit geeft ruimte. Je kunt bijvoorbeeld langer blijven op plekken die je bevallen, of eerder vertrekken van locaties die tegenvallen. Vaak kun je goedkoper op pad als je alles ter plaatse regelt. Je bent immers niet afhankelijk van wat het reisbureau voor je in de aanbieding heeft. Bovendien moeten zij er ook iets aan verdienen, dus kun je wel nagaan dat je altijd meer betaalt. Excursies en tours zijn prima ter plekke te boeken. Je kunt rustig een beetje shoppen om de voor jouw beste deal te vinden. Reizigers die je onderweg tegenkomt, kunnen je ook altijd van tips voorzien.

Lonely planet

Een prettige reisgids vol tips is bijvoorbeeld de Lonely Planet, voor veel backpackers een ideale leidraad om je weg mee te vinden als je op de ‘dolle roes’ op reis gaat. Belangrijk is om een actueel exemplaar mee te nemen. Hierin vind je alle praktische tips om in het land van A naar B te komen. Verder staat er veel informatie in over restaurants, hotels en winkels. Ook een indicatie van de prijs ontbreekt niet, zeker niet onhandig als je low-budget reist.

Accommodatie

Hoewel Costa Rica wat backpacken betreft nog in opkomst is, kun je in vrijwel elk stadje of dorpje een (eenvoudig) onderkomen vinden. De prijs die je hiervoor betaalt hangt af van de luxe die je kunt verwachten. Voor Hollandse prijzen slaap je in een comfortabel, luxe hotel of resort, maar je kunt ook voor een paar dollar per nacht in een eenvoudig kamertje of op een slaapzaal in een hostel overnachten. Wees dan niet te kritisch over de hygiëne en de service. Je kunt je reis zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

Eten en drinken

In Costa Rica kun je op bijna elke straathoek wel wat te eten of drinken krijgen. ’s Morgens kun je in de dichterbevolkte gebieden ontbijten bij de bakker of als je liever een stevig ontbijt hebt, kun je een ‘gallo pinto’ bestellen, dit is een rijstgerecht met kleine zwarte boontjes en vaak een stukje kip of gebakken ei.

Het eten in Costa Rica is prima, er is voldoende rundvlees, kip, vis of vegetarisch voedsel te krijgen. Als je huiverig bent voor het eten bij lokale tentjes, is de tip om daar te gaan eten waar het druk is. Dit is een goed teken. Mocht je toch last krijgen van diarree, houd dan -naast diarreeremmers- ORS bij de hand, dit is een bruistablet waarin zouten en suikers verwerkt zijn. Zo kun je uitdroging voorkomen.

Vervoer

Openbaar vervoer is prima geregeld in Costa Rica. Er rijden bussen, taxi’s en als je iets meer gespaard hebt kun je ook een binnenlandse vlucht maken.

Voor busvervoer geldt dat je vaak wel wat geduld moet hebben en dat het niet altijd duidelijk is wanneer de bus vertrekt en of dat überhaupt nog gaat gebeuren. Maar dit hoort bij backpacken, je moet flexibel zijn en soms vaak improviseren. Als de bus bijvoorbeeld niet komt, kun je misschien met een paar locals meereizen. Dit soort onverwachte gebeurtenissen laten de mooiste herinneringen na. Stap niet zomaar in als je het niet vertrouwt, het is wel eens gebeurd dat toeristen die een lift kregen aangeboden werden beroofd.

Het is ook mogelijk een auto te huren. Denk er wel om dat het aantal auto-inbraken bij huurauto’s vrij hoog ligt. Rovers hebben vaak ook andere trucjes, bijvoorbeeld je band lek prikken terwijl jij iets aan het bekijken bent en je dan vriendelijk hun 'hulp' aanbieden bij je terugkomst om je vervolgens te beroven.

Meer contact

Vooral als je met openbaar vervoer reist, heb je meer contact met de lokale bevolking. Vaak ben je de enige toerist, vooral als je kiest voor niet al te populaire bestemmingen. Handig is het als je een paar woorden Spaans spreekt. Zo kun je een beetje redden als je kaartjes koopt, de weg vraagt of een praatje wil maken. Het wordt gewaardeerd als je het in elk geval probeert. De bussen zijn vaak afgedankte schoolbussen uit de VS.

Je moet niet raar opkijken als de bus er ineens mee ophoudt en je in the middle of nowhere strandt. De ‘tico’s’, zoals de inwoners zichzelf noemen zijn het gewend. Met een beetje geluk bellen ze een kennis met een pick-up en kan een groot deel van de reizigers in de laadbak meerijden. Een kleine betaling en iedereen is weer tevreden.

Zakkenrollers

Let in Costa Rica op zakkenrollers. In de bussen proberen ze met een trucje jou van je bezittingen te beroven. Een bekende truc is het brillenglas. Er komt dan iemand vragen of je op wilt staan omdat dit zoek is. Je ziet dan een montuur met maar één glas. Nietsvermoedend sta je, behulpzaam als je bent, op. Vaak heeft een handlanger dan de mogelijkheid om stiekem in jouw zakken te graaien. Een ander trucje is je aan de praat houden. Bijvoorbeeld studenten die zeggen Engels te willen leren. Wees ook hier weer op je hoede. Vooral in de hoofdstad San Jose zijn sommige plekken 'no go areas' voor toeristen. Het is verstandig je daar ’s avonds bij donker niet meer op rustige plekken op straat te begeven.

Gevaarlijk?

Costa Rica schijnt als gevaarlijk land te boek te staan. Dit komt omdat er in het verleden nogal eens wat (gewelddadige) berovingen hebben plaatsgevonden. Natuurlijk hoor je alleen de negatieve verhalen en dan lijkt het al gauw veel voor te komen. In de praktijk valt het echter reuze mee. Tico’s zijn over het algemeen erg aardig en behulpzaam. Zaak is de ogen goed open te houden en verstandig met je spullen om te gaan. Denk er goed over na waar je je camera opbergt, loop niet met duur uitziende sieraden over straat en let goed op je paspoort en geld, want als je dat kwijt bent kun je weer naar huis… Als vrouw alleen kun je ook goed in Costa Rica reizen. Tico’s zullen, macho als ze zijn, proberen je het hof te maken. Echt lastig vallen zullen ze je niet, vooral als je ze duidelijk maakt dat je daar niet van gediend bent.

Backpack

Neem niet teveel mee als je niet te zwaar wilt tillen. De meeste spullen die je denkt te missen kun je ter plekke kopen, zeker in de hoofdstad is alles te koop. Twee t shirtjes, twee lange en twee korte broeken zijn vaak al voldoende. Hoef je ook niet na te denken over wat je nou toch eens aan moet trekken. Handig is om broeken te kopen die zijn behandeld met een goedje waardoor er geen muskieten door kunnen dringen. Costa Rica is een malariagebied dus zit je niet te wachten op een steek. Een water- en winddichte, ademende regenjas, waar je bijvoorbeeld een fleece vest in kan ritsen is ook handig. In Costa Rica regent het nogal eens. Dit zijn vaak korte buien, maar wel heftig. Zo heb je een regenjas en een trui bij je. Voor om je rugzak koop je het best een regenhoes. Handig is een hoes die je ook als flightbag kunt gebruiken. Zo’n flightbag kun je afsluiten en is ook handig als je in de bus zit. Grijpgrage handjes kunnen dan niet in de vakjes op je backpack komen. Een daypack (kleinere rugzak) is handig als je op stap gaat en de rugzak in het hotel laat.

Tips

  • Waardepapieren en geld draag je het liefst om je nek onder je kleding in een nektasje. Kies dan voor een exemplaar met een ijzeren koord, dat niet eenvoudig kan worden doorgeknipt.
  • Let op je rugzak in de bus; houd hem bij je als de ruimte dat toelaat. Moet je de rugzak toch onderin de bus laten leggen? Maak hem dan het liefst ergens aan vast, bijvoorbeeld met een dun fietsslot en/ of ga op een plekje bij het raam zitten, waar je bij elke stop in de gaten kan houden of je rugzak niet wordt meegenomen.
  • Ga je een dagje weg en vertrouw je de hoteleigenaar? Laat dan je waardepapieren bij de eigenaar achter, die ze bijvoorbeeld in een kluis voor je kan bewaren.
  • Maak vooraf kopieën van je reisdocumenten en zet ze ook online, bijvoorbeeld in je mailbox. Mocht je ze kwijt raken, heb je de kopieën nog of je kunt ze uitprinten.
  • Pinnen? Dat kan in Costa Rica, er zijn veel geldautomaten. Handig is om naast je pinpas ook een creditcard van Visa of Mastercard mee te nemen.
  • Natuurlijk laat je je vooraf informeren bij je huisarts over vaccinaties, malariapillen en andere gezondheidstips.
  • Spreek je geen Spaans en heb je met een Tico te maken die geen Engels spreekt? Er zijn handige fotoboekjes in de handel. Door op een foto te wijzen kun je duidelijk maken wat je bedoelt.
  • Als je dit artikel leest lijkt het alsof Costa Rica een land is dat volzit met mensen die erop uit zijn om je je spullen af te pakken. Natuurlijk hoeft dat niet zo te zijn. Kijk goed uit, maar kijk vooral goed om je heen en geniet van al het moois dat dit schitterende land heeft te bieden!

Kaart van Costa Rica

© 2011 - 2024 Paulina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ongekende natuur van Costa RicaDe ongekende natuur van Costa RicaCosta Rica, het land van de ongekende natuur. De natuur in Costa Rica is zeer rijk aan allerlei leven. Van bomen, tot sl…
Costa Rica als vakantielandCosta Rica als vakantielandCosta Rica is de laatste jaren één van de populairste vakantiebestemmingen geworden voor mensen die van natuur en natuur…
Reisverslag: Costa RicaReisverslag: Costa RicaWil je op vakantie, maar weet je niet welk land jou het meest te bieden heeft? Sourcy deelt tal van reisverslagen van ve…
Costa Rica rondreisCosta Rica rondreisCosta Rica. Een mooi land met zeer vriendelijke inwoners, een mooie natuur en witte stranden. Mooie plaatsen om bij een…

Mekka: Heilige Islamitische stadMekka is een bedevaartsoord en iedere vrome moslim is verplicht deze stad eens in zijn leven te bezoeken. Ooit was Mekka…
Baskenland: Gorges de Kakuetta en ander natuurschoonBaskenland: Gorges de Kakuetta en ander natuurschoonFrans Baskenland is een mooie, minder bekende streek. Er zijn wel toeristen, maar het is er niet overbevolkt als op somm…
Paulina (49 artikelen)
Laatste update: 07-12-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.