Metro Parijs – Hoe werkt het

Metro Parijs – Hoe werkt het De metro is een uitkomst in alle grote steden. Onder Parijs bestaat een gigantisch groot gangenstelsel waarin zich van alles afspeelt maar waar ook plaats is voor een vervoermiddel, dat je zonder last van de drukte op straat, snel van punt A naar punt B kan brengen. Niet iedereen is er vertrouwd mee en dat onbekende weerhoudt veel mensen er van de metro te nemen. Ik leg U uit hoe het werkt! Voordat ik U precies vertel hoe U zich met de metro in Parijs gemakkelijk kunt verplaatsen toch even enkele bijzonderheden. Vanaf het jaar 1900 beschikt Parijs over metro en mettertijd is het gehele metrosysteem enorm uitgebreid tot 14 lijnen en 2 nevenlijntjes. In totaal verbinden zij zo’n 380 metrostations met elkaar, die niet allemaal meer in gebruik zijn. De metrostations zijn boven de grond gemakkelijk te herkennen aan de “Art Nouveau”-stijl ingangen met de in tierelantijnen verborgen letter “M”. Ondergronds zijn vele mooie stations te vinden en het mooiste station is Louvre-Rivoli waar het lijkt alsof je een voorproefje krijgt van hetgeen het wereldberoemde museum Het Louvre je te bieden heeft. Menig station is zo groot dat je in de bijna altijd tochtige gangen vele honderden meters moet afleggen om het perron te bereiken dat je zoekt. Omdat bij vele stations meerdere lijnen samen komen, kan je daar ook overstappen van de ene op de andere lijn om zonder opnieuw een kaartje te moeten kopen je reis voort te zetten. Van het gehele metrosysteem maken per dag meer dan 5,5 miljoen mensen gebruik. U bent er binnenkort één van!

Iedere bezienswaardigheid en vele andere plekken binnen Parijs liggen binnen loopafstand van een metrostation. Twee stations liggen nooit verder dan zo’n 500 meter uit elkaar. Een handig hulpmiddel is de plattegrond waarop het gehele metrosysteem staat afgebeeld in combinatie met een plattegrond van de stad.

We bereiden ons voor

Om te beginnen moeten we op de plattegrond van Parijs kijken waar we ons bevinden en welk metrostation daar het dichtste bij ligt, immers staat een metrostation ook op de kaart aangegeven met een “M” en de naam van het station. We weten dan ons startpunt. Wat een plattegrond betreft: een goede keus is het Michelingidsje nr 57, handig klein, maar met alle informatie en je voorkomt dat je midden op straat of in een druk metrostation een hele kaart moet open vouwen. Als U geen kaart heeft is er geen man overboord want zowel boven- als ondergronds vindt je op ieder station de naam van het betreffende station alsmede grote duidelijke kaarten van het gehele metronet.

We gaan op pad en dat kan alleen van 05.30 uur tot 01.00 uur en op de vrijdagen, zaterdagen en feestdagen tot 02.00 uur dus de metro rijdt niet de gehele nacht door.

Als U Uw dichtstbijzijnde metrostation gevonden heeft, daalt U de trapjes af en komt U in de ruimte vóór de toegangshekjes. U vindt er een kaart van het metronet, één of meerdere betaalautomaten en minstens één loket. U heeft een kaartje nodig maar wat is handig ?

Kaartjes

Eén kaartje kost € 1,90 en is geldig voor één rit voor één persoon. Het kaartje is ook geldig voor de bus en voor de zogenaamde RER, lijnen die tot ver buiten Parijs als trein verder gaan. Zolang U binnen de grote rondweg van Parijs blijft, kunt U met dit kaartje ondergronds reizen. Dat betekent dat U zo vaak kan overstappen als U wilt want de geldigheid verloopt pas op het moment dat U de metro verlaat.

U kunt ook tien kaartjes tegelijk kopen en dat wordt een “Carnet” genoemd. Voor een Carnet betaalt U
€ 16,90 en dat is dus goedkoper.

Daarnaast is er nog de mogelijkheid diverse kaarten te kopen die meerdere dagen of zelfs langer geldig zijn. De zogenaamde “Paris Visite” is zo’n kaart, die onbeperkt toegang geeft tot bussen, metro en RER. U kunt kiezen voor een geldigheidsduur van één dag voor € 12,00, twee dagen voor € 19,50, drie dagen voor € 26,65 of 5 dagen voor € 38,35
U mag dan in de zones 1 tot en met 3 reizen van Parijs. De kaarten voor zones 1 tot en met 6 zijn aanzienlijk duurder en U moet zich afvragen of U wel zo vaak buiten Parijs reist, hooguit kasteel Versailles en Disneyland toch?

Zelfs een kaart met tevens toegangsbewijs voor Het Louvre is verkrijgbaar en dat scheelt het wachten in een lange rij bij het museum. Via een andere ingang kunt U daar met de kaart gewoon de hele dag in en uitlopen.

Het is afhankelijk van de veelvoud waarmee U gebruik gaat maken van de metro maar realiseert U zich wel dat Parijs een aantrekkelijke stad is en het zeer de moeite waard is om er veel te wandelen. Alle prachtige gebouwen en de Parijse sfeer mist U als U ondergronds reist. Voor degene die zich voorneemt veel te lopen is een “carnet” de goedkoopste oplossing.

Alle soorten kaartjes kunt U bij de betaalautomaat kopen dan wel aan het loket.
NB Bij de betaalautomaten kunt U alleen met munten en creditcard betalen.

We vertrekken

Met ons kaartje gaan we naar de toegangshekjes die uit twee achter elkaar staande delen bestaan. Eerst een draaiende driepoot en vervolgens twee metalen schuifdeuren. Het zojuist verworven kaartje kunt U in een gleufje stoppen en als het kaartje wordt weggezogen kunt U doorlopen. Rechts van U komt het kaartje uit een volgend gleufje weer tevoorschijn. Dat kaartje neemt U mee als bewijs dat U betaald heeft. Zodra U door het eerste poortje heen bent openen de metalen schuifdeurtjes automatisch en kunt U doorlopen. Het kaartje heeft U niet nodig als U de metro uiteindelijk weer verlaat. ( NB: Bij RER lijnen heeft U dat kaartje wel nodig om het station te kunnen verlaten ) Zo, we zijn binnen, nu het juiste perron vinden.

Het “doolhof”

Zoals gezegd bestaan er 14 verschillende lijnen en iedere lijn heeft een eigen nummer en kleur en dat correspondeert allemaal met het kleurrijke metronetkaartje. Het gaat om de volgende lijnen en ik noem de kleur, het begin- en het eindstation van de lijn.

 • Lijn 1 geel La Défense Château de Vincennes
 • Lijn 2 blauw Porte Dauphine - Nation
 • Lijn 3 gifgroen Pont de Levallois Bécon - Gallieni
 • Lijn 4 paars Porte de Clignacourt - Porte d’Orleans
 • Lijn 5 donkergeel Bobigny Pablo Picasso - Place d’Italie
 • Lijn 6 lichtgroen Charles de Gaulle Etoile - Nation
 • Lijn 7 rose La Courneuve 8 Mai 1945 - Mairie d’Irvy
 • Lijn 8 lichtpaars Créteil – Préfecture - Balard
 • Lijn 9 groen Pont de Sèvres - Mairie de Montreuil
 • Lijn 10 lichtbruin Boulogne Pont de St. Cloud - Gare d’Austerlitz
 • Lijn 11 bruin Mairie des Lilas - Chatelet
 • Lijn 12 donkergroen Porte de la Chapelle - Mairie d’Issy
 • Lijn 13 lichtblauw St. Denis-Université - Châtillon-Montrouge
 • Lijn 14 donkerpaars St. Lazare - Olympiades

Belangrijk om te weten is nu waar U heen wilt en U kunt op de kaart van Parijs zien welk metrostation het dichtst bij Uw eindbestemming ligt. Dat station wordt dus Uw doel. U moet vervolgens dat station terugzoeken op het metrokaartje en tevens kijken aan welke lijn(en) dat station ligt.

Zoals gezegd zijn er vele stations waar diverse lijnen samen komen en die zijn op het metronetkaartje te herkennen aan een wit bolletje cq wit gelaten ovale vlakje. Alle stations waardoor slechts één lijn loopt en waar overstappen onmogelijk is, staan aangegeven als een ingekleurd bolletje.

Laten we eenvoudig beginnen en aannemen dat U zich bevindt in een metrostation met slechts één lijn, we kiezen als voorbeeld voor lijn 1 van La Défense naar Château de Vincennes. Stel U kiest voor een eindbestemming die ook aan lijn 1 ligt. In dat geval volgt U op het metronetkaartje de kleur geel van lijn 1 om te zien of Uw eindbestemming vanaf het metrostation waar U zich bevindt in de richting van La Défense ligt of dat U richting Château de Vincennes moet reizen. Zodra U dat weet begint U aan de wandeling in de ondergrondse gangen van Parijs en het kan dan niet meer mis gaan want duidelijke borden wijzen U de weg naar Uw perron.

U volgt de borden “Direction La Défense” of “Direction Château de Vincennes”. Door de borden naar Uw keus te blijven volgen komt U terecht op het juiste perron. Daarnaast kan U nog eens extra controleren of U wel de goede richting volgt want er staan ook borden waarop alle stations aangegeven staan die U tegen zult komen als U in de door U gekozen richting reist. Uiteraard moet het metrostation van Uw eindbestemming daar dan bij zijn.

Iets anders wordt het als Uw eindbestemming aan een geheel andere lijn ligt. In dat geval dient U weer op te zoeken welk metrostation Uw eindbestemming wordt. U zult in dit geval minstens één keer moeten overstappen. U zoekt op het metronetkaartje waar U zich bevindt en aan welke lijn het te bereiken station ligt. Het is nu de kunst om in de wirwar van kleuren een zo gunstig mogelijke route te bepalen waarbij U zo min mogelijk hoeft over te stappen.

Een gunstige plek om over te stappen is uiteraard op het station waar die twee lijnen ( de lijn waarop U zich bevindt en de lijn waaraan Uw eindbestemming ligt ) elkaar kruisen. Het principe blijft hetzelfde en U gaat weer op pad door de borden te volgen in de “Direction” waarheen U wilt reizen. U stapt in en vertrekt richting overstapstation.

Komt U nu op het metrostation aan waar U moet overstappen dan verlaat U daar de metro. Op ieder perron waar overstappen mogelijk is staan op het perron al borden waarop niet alleen het nummer van de andere lijn(en) staat vermeld maar ook weer de richting. Stel U wilt overstappen op lijn 2 dan zult U op het perron dus borden aantreffen met een blauwe 2 er op en vervolgens: “Direction Nation” of “Direction Porte Dauphine” . Volg de richting waarin Uw eindbestemming ligt. Soms zijn het lange afstanden die U ondergronds moet afleggen maar zolang U de borden volgt komt U uit op het volgende perron.

Het werkt dus vrij eenvoudig want in ieder metrostation worden de daar aanwezige lijnen aangegeven op borden. Van iedere lijn wordt de richting aangegeven door het eindpunt cq beginpunt te vermelden en die namen ziet U in bovenstaand schema. Soms moet U enkele keren overstappen om Uw doel te bereiken maar U kunt met Uw ene kaartje van ieder station op ieder willekeurige ander station komen.

Het perron

Op het perron zelf ontbreekt nooit de metronetkaart maar er wordt ook aangegeven hoeveel minuten het nog duurt voordat de volgende trein komt. Ook wordt nog eens extra vermeldt in welke richting de metro rijdt. De metrostations van Parijs zijn redelijk goed onderhouden en er zijn zelfs bijzonder fraaie stations bij. Overal zijn enkele zitplaatsen en staan er drankautomaten. Het is nu even wachten op de trein.

De trein

Als de trein komt dan opent U de deuren van een wagon door de metalen glanzende knop omhoog te drukken. Hierdoor wordt de deur ontgrendeld. Als de mensen zijn uitgestapt, kunt U instappen en een plaatsje zoeken. Voordat de metro weer gaat rijden, klinkt er een luide zoemer, die aankondigt dat de deuren automatisch gesloten worden. Neem van mij aan dat ze ook echt gesloten worden dus zorg er voor dat U er niet tussen komt.

Mocht het druk zijn in een wagon, opent U dan gerust toch de deuren. De mensen zullen allemaal een beetje inschikken zodat U toch mee kunt, tenzij U een gigantisch koffer mee sjouwt. In de wagons treden vaak wat straatmuzikanten op die een deuntje spelen op een instrument en vervolgens langs lopen voor een beloning. U bent vrij iets te geven maar tot niets verplicht. Zeker de mannen en vrouwen die niets presteren maar enkel bedelen of U een Engelstalig briefje onder de neus drukken met de meest schrijnende teksten worden niet gewaardeerd en krijgen slechts hoogst zelden een aalmoes. Negeer hen gewoon.

Uiteraard is het zoals op elk druk punt op de wereld zo dat het verstandig is op Uw eigendommen te letten. In iedere wagon staat boven de deuren nog eens de hele route met alle daaraan gelegen stations vermeldt waardoor U tijdens de rit kunt bijhouden waar U zich bevindt en wanneer U moet uitstappen. Bij drukte zegt U “pardon” en drukt U zichzelf richting deur. Iedereen zal U ongehinderd laten uitstappen.

Het volgende perron

U stapt uit op het perron naar keus. Als U wilt overstappen volgt U de borden van de gewenste lijn in de juiste “Direction”. Naast al deze borden vindt U op ieder perron ook nog eens het bord dat vermeldt: “Sortie” hetgeen uitgang betekent. Wilt U dus het metrostation verlaten dan volgt U de borden “Sortie”. Vele stations hebben diverse uitgangen en altijd wordt aangegeven om welke uitgang het gaat ( bv Sortie Etoile )en door het volgen van de borden komt U vanzelf daar boven de grond waar U dat wenst. Bij grote stations wil nog wel eens een plattegrond hangen waarop alle uitgangen staan afgebeeld.

Zo, U bent weer buiten en bent op de plaats van bestemming.
Veel plezier !!

Als toegift enkele bekende bezienswaardigheden met het metrostation waar U dan moet uitstappen:
 • Eiffeltoren - Trocadero of Champ de Mars Tour Eiffel lijn 6
 • Arc de Thriomphe - Charles de Gaule Etoile lijn 1, lijn 2 en lijn 6
 • Het Louvre - Palais Royal Musée de Louvre of Louvre Rivoli - lijn 1 en lijn 7
 • Notre Dame Cité lijn 4
 • Sacré Coeur Anver lijn 2
 • Les Halles - Châtelet des Halles lijn 1, 4,7, 11 en 14
 • La Défense La Défense lijn 1
 • Moulin Rouge- Pigalle lijn 2 en lijn 12

Overstappen naar de grote treinstations

Mocht U slechts door Parijs heen reizen met de internationale treinen dan is het handig om mijn artikel
met de naam: Met de trein door Parijs: Overstappen dus. te raadplegen. Daar staat precies hoe U het snelst
van het ene naar het andere treinstation reist.

Hoe reis ik het goedkoopst

U kunt zich afvragen welke vorm van reizen het goedkoopst is, losse kaartjes, een carnet, dagkaarten of zelfs weekkaarten.
U kunt er alles over lezen in mijn artikel met de naam: Metro Parijs- Het goedkoopste kaartje.

Lees verder

© 2007 - 2024 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winteruitverkoop en zomeruitverkoop in ParijsWinteruitverkoop en zomeruitverkoop in ParijsParijs is een mooie authentieke stad,hij is prachtig verlicht en versierd tijdens de kerstdagen. Een uitstekende periode…
Parijs: algemene informatie, bezienswaardighedenParijs: algemene informatie, bezienswaardighedenParijs is een prachtige stad, met zeer veel historische gebouwen en grote musea. Het is een multiculturele stad waar zic…
Shoppen in ParijsShoppen in ParijsParijs: de stad der liefde. Met de trein ben je 3 uur verwijderd van Parijs. En shoppen in Parijs is geweldig. Zie de an…
Campagne New Yorkse metro tegen ‘man spreading’Campagne New Yorkse metro tegen ‘man spreading’In de nagenoeg altijd volle New Yorkse metro is het vaak moeilijk een zitplaats te bemachtigen, met name tijdens de spit…

Cinque Terre, Italië: aanrader voor voor- en najaarCinque Terre, aan de Middellandse Zeekust van Italië, kan al wandelend, varend, treinend en bussend ontdekt worden. Het…
Toscane; Figline Valdarno, Villa CasagrandeAan de rand van het historische centrum van Figline Valdarno ligt de Villa Casagrande. Oorspronkelijk was het de woning…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RATP,
Reacties

Sofie, 17-01-2020
Hoi, wij verblijven een weekendje in Centerparcs Village Nature en overwegen om met het openbaar vervoer naar het Centrum van Parijs te reizen. Is dit haalbaar? We zijn met 2 volwassenen en 2 kinderen (10 en 12 jaar). Ik weet al dat we vanuit het park de bus kunnen nemen naar Eurodisney, en daar vertrekt een RER. Zou het kunnen kloppen dat ik heen en terug voor 4 personen dan 8x 8,40 euro moet betalen?
Bedankt! Reactie infoteur, 25-01-2020
Hallo Sofie - Je kan inderdaad vanaf Disneyland ( station Marne la Vallée-Chessy ) met de RERlijn A naar het centrum van Parijs reizen. Je doet er dan ongeveer zo'n dikke 40 minuten over. Ik weet niet hoe je aan €8,40 komt maar een los kaartje van Disney naar Parijs centrum (bv station Chatelet) kost € 7,60 enkele reis pp. Maar je schrijft dat je in een weekend daar bent en in dat geval kunnen de kids een Ticket Jeunes Weekend nemen voor de zones 1-5 en dat kost dan eenmalig €8,95 per kind. Dat zijn dagkaarten dus ze kunnen ook terugreizen en van alle openbare vervoer in Parijs gebruik maken. Mits het een zaterdag of zondag is dus. Mochten jullie ook dagkaarten willen zodat jullie ook vrij reizen hebben in Parijs zelf dan is een Mobilis voor de zones 1-5 voor €17,80 pp het voordeligst. Hoop dat je er zo uit komt en veel plezier daar.
Peter

Renate, 17-10-2019
Hoi, ik wil van het station Val d’europe naar Parijs (en weer retour). In elk geval naar de Eiffeltoren en misschien het Louvre. Wat voor kaart is voor een volwassene en een kind van 8 jaar het handigst om te nemen? En waar kunnen we het beste uitstappen?
Mogelijk dat we nog een hop on hop of bus nemen. Waar kunnen we dan het beste uitstappen? En geldt de voorgestelde beste kaart dan nog steeds?
Groet, Renate Reactie infoteur, 17-10-2019
Hallo Renate - Als je de hop on hop of bus neemt, kies dan NIET voor de rode bussen, die hebben slechte één traject met 9 haltes. De andere 4 kleuren bussen hebben 4 verschillende routes die je kan combineren, dus veel meer plekken om te bekijken. In dat geval kan je het beste een los kaartje nemen vanaf Val d'Europe naar Trocadero. Voor jou dan €7,10 en retour nog eens €7,10 en voor het kind de helft daarvan ivm kinderkorting. Bij de Eiffeltoren stoppen de groene bussen. Wil je een dagkaart dan is voor jou de Mobilis zones 1-5 voor € 17,80 het goedkoopst en omdat die geen kinderkorting kent is voor het kind een Paris Visitekaart voor 1 dag zones 1-6 ( halve prijs dus "demi")voor € 12,60 het beste. Je neemt de RER A en stapt uit bij Charles de Gaule Etoile. Volg dan de borden metrolijn 6 direction Nation en stap uit bij Trocadero, je bent dan bij de Eiffeltoren. Terug naar Val d'Europe kan je vanaf ieder station in de binnenstad van Parijs. Veel plezier

Yvonne, 12-08-2019
Hallo,

Ik ben al even aan het zoeken hoe te reizen maar kom er niet helemaal uit. Kan niet goed zien in welke zone het station ligt. We gaan reizen via lijn 9: Mairie de Montreuil naar het centrum van Parijs. We zijn met 2 jongeren >18, 2 senioren > 70 en 2 volwassenen. Is een Paris visite pas voor zone 1-5 het meest geschikt? Een bushalte ligt op 200 m van ons huis en station Mairie de Montreuil op 10 minuten lopen. We blijven 3 hele dagen en met reisdagen erbij 5 dagen.

Ik hoop dat je me verder kunt helpen!
Alvast bedankt.
Yvonne Reactie infoteur, 18-08-2019
Hallo Yvonne - Marie de Montreuil ligt in de zone 2, precies op de grens met zone 3. Als jullie niet buiten de stad Parijs zelf willen reizen bv Versailles of Disney dan is de Paris Visitekaart voor de zones 1-3 voldoende en die kost voor drie dagen €21,60 en voor 5 dagen € 31,15. Die kaart kent geen periode van 4 dagen. Dit is dan wel het goedkoopste inderdaad tenzij jullie een zaterdag en/of zondag daar zijn want alle personen van 25 jaar en jonger kunnen dan een Ticket Jeunes Weekend kopen en dat kost per dag slechts €3,55 pp Ik hoop je vragen zo beantwoord te hebben
Veel plezier
Peter

Alyshia, 08-05-2019
Hallo,
Ik heb al geprobeerd om het zelf allemaal uit te zoeken maar lukt niet heel erg dus hoop dat u me kunt helpen!
ik kom aan bij bercy seine en wil later naar mijn hotel, dat is vlakbij de metrohalte Guy Môquet. ik ga later op de avond naar een concert in stade de France en dan laat in de avond weer terug. Maar omdat het net buiten Parijs valt weet ik niet precies wat het handigst is met de metrokaart. ik wil de volgende dag ook nog wat rond lopen in Parijs.
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Alyshia Reactie infoteur, 11-05-2019
Hallo Alyshia - De halte Bercy, Guy Moquet en Stade de France liggen alle drie nog binnen Parijs en dus in de zones 1 en 2 dus je kan kiezen voor een Mobiliskaart voor de zones 1 en 2 en die kost je € 7,50 en je kan dan de hele dag met het openbaar vervoer reizen. De tweede dag, tja, het is afhankelijk van hoe vaak je met de metro gaat anders zijn losse kaartjes het goedkoopst dus zelfs in combinatie met de eerste dag want stel je koopt een carnet ( 10 kaartjes tegelijk ) voor € 14,90, daarmee heb je 10 metroritten. Het scheelt maar een duppie als je ook de tweede dag een Mobilis kaart neemt voor de zones 1 en 2 dus het is te overwegen dan maar scheelt amper qua prijs. Veel plezier daar Alyshia.
Peter

Marion, 07-04-2019
Hallo, hoe reis ik het beste met het openbaar vervoer vanaf Aerport Charles-de-Gaulle naar hotel Waldorf Astoria Trianon Palace in Versailles? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 14-04-2019
Hallo Marion - Je gaat dan op het vliegveld naar het RER station en daar kies je voor de RER lijn B Direction Robinson (trein STOC) en je blijft dan zitten tot Chatelet des Halles. Daar stap je over op de RER lijn A Direction Saint-Germain-en-Laye (trein ZEBU). Je blijft dan zitten tot het station La Defense (Puteaux). Daar stap je over op de trein L Direction Versaille Rive Droite (trein VOLA). Je bent dan het dichtst bij je station Marion. Je doet er zeker anderhalf uur over en het kaartje kost € 14,05. Succes

Karin, 26-03-2019
Hoi, kom toevallig op deze site terecht omdat ik wilde uitzoeken hoe ik van Gare du Nord het makkelijkste naar 13 rue Auber 75009 Paris kom, want daar zou ik onze Paris Visite passen op moeten halen. Kunnen jullie ons daar mee helpen? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 01-04-2019
Hallo Karin
Als je aankomt bij Gare du Nord dan ga je naar het RER station dus volg even die borden.
Je hebt meer 1 kaartje van € 1,90 nodig voor dat traject. Ga naar de RER lijn B Direction Robinson ( trein SORI ) en je blijft dan zitten tot het station Chatelet les Halles. Daar stap je over op de RER lijn A direction Saint Germain en Laye ( trein ZUPE ) en dan kan je uitstappen bij het station Auber. Je bent dan in Rue Auber vlakbij nummer 13. Je doet er in totaal ongeveer een kwartier over. Succes.

A. G. Stutvoet, 25-11-2018
Wij gaan met 6 volwassenen met de auto
begin december naar parijs, vooral de kerstmarkten.
Ons hotel ligt in marne-la-vallee torcy. Hoe komen wij vanaf die plaats naar Montmartre en de grote
warenhuizen, le printemps en Lafayette?
Ook natuurlijk de notre dame, sacre coeur enz.
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 26-11-2018
In Marne la vallee-Torcy kan je het RER station Torcy kiezen, dat is het gemakkelijkst want daar kies je dan voor de RER lijn A direction Poissy of direction Cergy le Haut. Die lijn A gaat van oost naar west dwars door Parijs heen en als je uitstapt bij Chatelet des Halles ben je al in een groot winkelcentrum en dichtbij de Notre Dame. De door jou genoemde warenhuizen zijn gemakkelijk van daar af te voet te bereiken. Als je daar direct heen wilt, stap dan uit bij het station Auber en loop naar de Opera, daar liggen al die warenhuizen. Vanaf de warenhuizen kan je Gare Hausman Saint Lazare pakken en kies dan voor metrolijn 12 Direction Aubervillers Front Populaire en stap dan uit bij Abbesses en je bent dichtbij de Sacre Coeur. Veel plezier

Amm van Beek, 17-10-2018
Wij reizen dit weekend met de trein vanaf het station Pommeuse - Faremoutiers naar Gare de L'Est. Wij willen graag vanaf daar met de Metro naar de Eiffeltoren en vanuit daar weer naar Het Louvre, advies graag hoe en wat?
Alvast bedankt Reactie infoteur, 18-10-2018
Hallo-Faremoutiers-Pommeuse ligt in zone 5 en vandaar reis je inderdaad naar Gare de l'Est. Daar stap je dan over op de metrolijn 7 Direction Marie d'Ivry en je blijft zitten tot station Opera. Daar stap je over op de metrolijn 8 Direction Balard. Blijf dan zitten tot Ecole Militaire en je bij de Eiffeltoren. Loop dan onder de toren door naar het grote gebouw met de fonteinen aan de andere kant van de Seine en daar vind je aan de rechterkant in je looprichting het station Trocadero. Neem daar de metrolijn 6 Direction Charles de Gaulle Etoile. Je stapt dan uit bij Charles de Gaules Etoile en kies dan voor metrolijn 1 Direction Chateau Vincennes. Je kan dan uitstappen bij station Louvre Rivoli. Voor volwassenen is een Mobiliskaart zones 1-5 ( € 17,80) de beste keus voor de hele dag. Voor kids 4 tm 11 jaar Een Paris Visitekaart DEMI (halve prijs ) zones 1-6 voor 1 dag voor € 12,60 Veel plezier

Liesbeth, 17-10-2018
Goedemorgen,
Wij hebben voor 25okt tm 27 okt geboek in Holiday Inn gare L est. We komen met de auto maar willen ons in Parijs graag via de metro bewegen. Heb je tips voor ons, we zijn met 2 kinderen 5 en 8 en willen in ieder geval naar de Eiffeltoren. Ik hoor graag.

Vriendelijke groet, Liesbeth Reactie infoteur, 18-10-2018
Hallo Liesbeth-Je kan altijd kiezen voor dagkaarten of losse kaartjes want tja, je gaat met de auto dus je bent dan niet echt de hele dag in Parijs. Voor de beide kinderen is het wellicht toch het handigste om een Paris Visitekaart ( DEMI = have prijs )voor 3 dagen zones 1-3 ( € 13,30 pp ) te nemen. Die zijn dan 3 dagen onder de pannen. Jullie kunnen ook zo'n kaart nemen en die kost dan voor jullie €26,65 per persoon. Jullie hebben dan allemaal drie dagen vrij reizen en kortingsbonnen voor enkele attracties. Voor de dag van aankomst en vertrek zou het kunnen zijn dat je maar een halve dag daar bent dus veel minder reist, dan zou een carnet voor €14,90 ( 10 losse kaartjes ) mogelijk goedkoper zijn, afhankelijk van hoe vaak je gebruik maakt van de metro. Het is een keuze die je moet maken dan maar zoals gezegd, met die Paris Visitekaart ben je met één kaar voor drie dagen klaar. Veel plezier in parijs

S. G. M. de Kuijer, 12-07-2018
Goedendag,
ik ga van Rotterdam centraal met de thalys naar Paris gare du nord. Daar moet k overstappen op de tgv naar Nantes. Welke RER lijn heb ik dan nodig om bij de juiste TGV te komen.
Bedankt! Reactie infoteur, 25-07-2018
In verband met mijn vakantie kon ik (nog) geen antwoord geven. Wellicht ben ik te laat maar, vanaf Gare du Nord stap je over op metrolijn 4 direction Mairie de Montrouge. Blijf zitten tot het station Gare Montparnasse en daar heb je de verbinding naar Nantes.

Janneke van Ekris, 02-07-2018
Hallo,
Volgende week gaan wij van 9 tot 12 juli naar Parijs.
We gaan met de Thalys, en stappen dan uit bij Gare du Nord. We willen dan gelijk de Eiffeltoren bekijken, en daarna waarschijnlijk nog even de stad in. Daarna gaan wij via Gare du Nord naar Gare de Gennevilliers en dan lopen naar ons hotel. We zijn van plan om daarna nog 1 of 2 keer (de laatste dag sowieso, en misschien nog de 2e dag) naar Parijs te gaan met metro via Gare de Gennevilliers. In Parijs moeten we ook vaak met de metro reizen naar andere bezienswaardigheden. De 2e of de 3e dag willen we nog met de bus naar winkelcentrum Qwartz gaan.
Met welke kaartjes kunnen we dit het best doen? Reactie infoteur, 06-07-2018
Hallo Janneke - Als je van de Eiffeltoren naar je hotel gaat kan je beter niet via Gare du Nord gaan, tenzij je daar bagage hebt gestald. Korter is om bij de Eiffeltoren bij het station Champ de Mars - Tour Eiffel de RER C te nemen direction Pontoise en dan stap je uit bij Gare de Genneviliers. Als de hele dag gebruik maak van de metro dan is op zo'n dag een Mobilis voor de zones 1-3 het goedkoopst tenzij je drie dagen achter elkaar iedere keer naar Parijs gaat, dan is de Paris Visitekaart voor de zones 1-3 voor drie dagen goedkoper. Beide kaarten gelden ook voor de bussen uiteraard. Jullie hotel ligt in zone 3. veel plezier.

Ivana, 29-04-2018
Ik heb een hotel in saint ouen en ben nu op zOek naar vervoer. Echter Niet helemaal duidelijk welke aankomst locatie het gunstigst is om van daaruit naar het hotel inis saint ouen te reiZen.

CDG
Bercy Seine
orly zuid
Massy palaiseau Reactie infoteur, 01-05-2018
Hallo Ivana
Saint Ouen ligt in het noord westen van Parijs en het dichtstbij kom je er als je met de hoge snelheidstrein naar Gare du Nord gaat en vandaar de metro neemt. Mocht je toch willen vliegen
dan is CDG de beste optie maar dat vliegen is duurder en duurt alles bij elkaar dan toch nog langer. Succes
Peter

Hannelore, 20-03-2018
Hallo wij gaan met de wagen op maandag naar Marne la valle ibis. Vandaar zouden we graag per trein/metro naar de Eifeltoren gaan. We zijn 2 volwassenen en kind van 8. En dan 's avonds terug naar hotel. Kan je ons de reisroute reistijd en voordeligste prijs doorgeven aub? Kunnen we nog iets anders in Parijs bezoeken met hetzelfde ticket? Bedankt Reactie infoteur, 21-03-2018
Hallo Hanelore. Ibis Marne la vallee, je bedoelt in St Germain la Vallee aan de Rue de Joueries neem ik aan, er zijn meer Ibishotels met zo'n naam namelijk. Kijk dat dus eerst even na en als dat zo is dan ligt dat in zone 4 aan de RER lijn A. Als je na de Eiffeltoren nog andere dingen gaat bezoeken met de metro dan kan je het beste dagkaarten nemen. In dit geval voor jullie alle drie een Mobiliskaart voor de zones 1-4 voor 1 dag voor €12,40 pp Op station St Germain la Vallee pak je de metrolijn A direction Marne la Vallee-Chessy en dan blijf je zitten tot Charles de Gaulle-Etpoile. Daar stap je uit en dan ga je naar het metrostation naar metrolijn 6 Direction Nation. Stap dan uit bij Trocadero en je bent bij de Eiffeltoren. ( 34 minuten reistijd ) Met de Mobiliskaarten die je hebt kan je de hele dag van alle openbare vervoer in Parijs gebruik maken dus ook andere plekken bezoeken. Veel plezier

Nils, 08-11-2017
Hallo peter, goed bezig ben er veel mee opgeschoten bedankt daarvoor. het gaat zo allemaal wel lukken. Vroeg mij af wat verschil is tussen orlyval en orlybus? ik begrijp dat ze beide op rocher… uitkomen om vervolgens met metro verder te kunnen gaan. Heb namelijk al kaartjes voor orlybus. Vr.gr. Nils Reactie infoteur, 13-11-2017
Hallo Nils
De Orlyval is een automatische tramverbinding tussen het vliegveld en het station Anthony en wordt beheerd door RATP dus behoort bij het metro/RER systeem. Maar de Orlyval kan geen andere kant op dan vice versa en komt dus zeker niet op Denfert Rochereau.
De Orlybus is een regelmatige busverbinding tussen het vliegveld en Denfert Rochereau in
Parijs en je dient daar een afzonderlijk kaartje voor te kopen.
Dat is dus het verschil, veel plezier.
Peter

Annemarie, 01-11-2017
Ik heb totaal 78,10 euro betaald. Heb ik dat goed gedaan? Reactie infoteur, 02-11-2017
Hallo Annemarie
Uitstekend ja, goedkoper kan je het echt niet krijgen. Veel plezier daar!
Peter

Annemarie, 23-10-2017
Graag vraag ik u het volgende. Op 27 oktober gaan we met vier volwassenen en 4 kinderen (16, 13, 6 en 3 jaar) vanuit Paris Nord naar Aparthotel Adagio Paris Val d'Europe. Hoe kunnen we het beste reizen, bij welk metrostation moeten we uitstappen en welke metrokaartjes zijn het goedkoopst?
Terug gaan we op zondag 29 oktober. Welke kaartjes kunnen we dan het beste kopen? Of alles in één keer kopen op de dag van aankomst? Graag uw reactie. Reactie infoteur, 24-10-2017
Hallo Annemarie, In Paris Nord ga je naar het RER station en daar kies je voor de RER lijn B Direction Saint Remy les Chevreuse. Je blijft dan zitten tot het station Chatelet des Halles waar je overstapt op de RER lijn A Direction Marne la Vallée-Chessy en dan stap je uit bij Val d'Europe. Jullie reizen alleen van Nord naar je hotel en terug en in dat geval zijn losse kaartjes het goedkoopst. Het kind van 3 reist gratis en alleen het kind van 6 heeft recht op kinderkorting. Je kan de kaartjes (gare du Nord - Val d'Europe) zeker tegelijk kopen maar koop dan een carnet (10 kaartjes tegelijk) van € 7,10 per stuk. Koop dan twee losse kaartjes extra en nog twee met kinderkorting (demi) en je bent er. Die kaartjes blijven altijd geldig.
Veel plezier

Daphne V/d Herik, 25-09-2017
Hoi hoi,

Wat een leuke en goede website, heb veel info kunnen vinden. Maar nou zit toch nog met een paar vraagjes. Ik hoop dat je mij kunt helpen. Dit is ons reisschema.

Aankomst zondag 22 okt 2017 op Gare du Nord, met het gezin, met de Thalys. 2 volwassenen en 2 tieners, 17 en 15 jaar.

Wij willen dan meteen door naar de Eiffeltoren. De bagage stoppen we in kluizen op het station. Einde van de middag of begin van de avond terug naar Gare du Nord om vervolgens door te reizen naar het B&B hotel bij Disney.

Op woensdag 25 okt gaan weer huiswaarts met de Thalys vanaf Gare du Nord naar Amsterdam Centraal

Nu is mijn vraag:

- Welke metro hebben wij nog om naar de Eiffeltoren te komen?
- Welke metrokaartjes zijn voor ons het voordeligst om mee te reizen van Gare du Nord naar de Eiffeltoren en terug.
- En kan ik deze kaartjes al in de Thalys kopen?
- Welke trein/metro hebben wij nodig om bij Disney te komen?

Ik heb wel gelezen dat de kaartjes met de trein/metro om naar Disney te komen in de Thalys verkrijgbaar zijn, zowel voor de heen als de terug reis. Klopt dat?

Ik zie door het bomen het bos niet meer met al die verschillende treinkaartjes. Ik hoop dat je mij kunt helpen. Reactie infoteur, 25-09-2017
Hallo Daphne
Als je naar de Eiffeltoren wilt dan kan je in Gare du Nord naar het RER station gaan en daar kies je voor de RER lijn B Direction Robinson. Je blijft dan zitten tot het station Saint Michel. Daar stap je dan over op de RER lijn C Direction Gare de Versailles Rive Gauche. Als je dan uitstapt op het station Champ de Mars Tour Eiffel ben je bij de Eiffel- toren.Omdat je op een zondag aankomt is voor de tieners een Ticket Jeunes Weekend voor de zones 1-5 ( € 8,70 ) het voordeligst. Ze kunnen er de hele dag mee reizen tot aan Disneyland toe. ( NB wel datum en namen invullen op kaartje)Als jullie zelf alleen op en neer naar de Eiffeltoren willen en dan naar Disney dan zijn 4 losse kaartjes van €1,90 plus twee kaartjes van Gare du Nord naar Disney ( €7,60 pp ) het goedkoopst. Je neemt vanaf Gare du Nord dezelfde RER lijn B maar stapt dan uit bij het station Chatelet des Halles. Daar stap je over op de RER lijn A Direction Marne la Vallée en aan het eindpunt is Disneyland.

Paulien Meeuwissen Bolsius, 20-07-2017
Hoi Peter,

Wat een fijne site! Ik heb al veel info kunnen vinden. Wat ik nog graag zou willen weten; wij kamperen op camping indigo parijs 2 allee du bord de l'Eau. 16eme arrondissement en willen graag 1 dag met het openbaar vervoer naar Disneyland. Wat kunnen we het beste doen en wat kost het. We zijn daarvoor nog 4 dagen in Parijs. Reactie infoteur, 23-07-2017
Hallo Paulien. Een los kaartje naar Disneyland vanaf jouw camping kost € 9,95 dus retour betekent dat 2x dat kaartje. Als je nu een Mobiliskaart koopt voor 1 dag voor de zones 1-5 dan ben je € 17,30 kwijt en kan je zelfs nog overal van alle openbare vervoer gebruik maken, dat is dus goedkoper. Heb je kinderen beneden de 12 jaar dan is voor hen een Paris Visitekaart voor 1 dag zones 1-6 voor € 12,25 goedkoper omdat op een Mobilis geen kinderkorting wordt gegeven. Ga je op een za of zo dan is voor personen jonger dan 26 jaar een Ticket Jeunes Weekend voor de zones 1-5 voor €8,70 het beste. NB vul op al die kaartjes zelf met pen in welke datum je ze gebruikt! Als je in Parijs alle dagen van het openbaar vervoer gebruik wilt maken dan is Paris Visitekaart voor zones 1-3 voor 3 dagen het goedkoopst. Succes.

Hariette, 30-05-2017
Hallo, ik vlieg morgen naar Charles de Gaulle en nou moet ik naar Saint Ouen, hoe kan ik het beste reizen? Reactie infoteur, 02-06-2017
Hallo Hariette

Mijn excuses maar ik krijg geen automatische meldingen dat er een vraag is en ik kan niet elke dag kijken helaas. Het was dus wat kort dag maar ik hoop dat alles vlotjes is verlopen.

MvG
Peter

Joop Bloemscheer, 27-02-2017
Als ik aankom op Orly, wat is dan het verstandigste om te reizen naar het 9e Arr…? Reactie infoteur, 01-03-2017
Hallo Joop
Jeetje Joop, het 9e Arr. is groot en daar liggen erg veel stations dus keuze genoeg. Ik weet niet aan welke kant je moet zijn maar het grote station St.Lazare ligt aan de westkant van het 9e. Het station Hausmann-St Lazare ligt er in en je moet dan vanaf Orly eerst de zogenaamde Orlyval nemen, een treintje dat je naar het station Antony brengt. Daar stap je dan over op de RER lijn B Direction Aeroport Charles de Gaulle. Als je blijft zitten tot het station gare du Nord dan ben je aan de oostkant van het 9e. Wil je naar de westkant dan stap je uit op het station Chatelet des Halles. Daar stap je over op de metrolijn 14 Direction Saint Lazare en dan ben je aan de westkant. Het is handiger als je weet waar je precies moet zijn daar Joop.
Peter

Chantal, 03-02-2017
Wij gaan op 26-02 naar een hotel dicht bij RER station st. George Bussy en willen graag vanaf dat station naar de Eiffeltoren. Ik heb gelezen dat ik dan het beste voor de volwassenen een mobilis kaart kan kopen en voor de kinderen een paris visite. Nu kom ik niet zo goed uit de lijnen en stations. Kan ik in 1x vanaf dat station naar de Eiffeltoren of moeten we overstappen? Welke lijn(en) moeten we dan hebben? Reactie infoteur, 04-02-2017
Hallo Chantal, Je moet één keer overstappen dus je stapt in st George Bussy in de RER lijn A Direction La Defense-Grande Arche en dan blijf je zitten tot het station Charles de Gaulle-Etoile. Daar stap je dan over op de metro dus volg dan de borden naar de metrolijn 6 Direction Nation en als je dan uitstapt bij Trocadero dan ben je bij de Eiffeltoren. Een los kaartje kost €5,95 enkele reis maar dan kan je alleen op dat traject reizen. Wil je binnen Parijs ook nog met de metro dan is die Mobilis zones 1-5 voor volwassenen het goedkoopst ja. Voor de kinderen in dat geval inderdaad Paris Visite Demi voor 1 dag zones 1-5 tenzij je op die zondag al gaat want dan is een Ticket Jeunes Weekend ( € 8,70 ) voor hen het goedkoopst.
Hoop dat het zo lukt.

Melissa, 28-12-2016
Hallo

Wij gaan in mei naar disneyland en willen daar vandaan naar de eiffeltoren. Hoe kunnen we het beste reizen? Hoelang duurt de reis? Kosten? Reactie infoteur, 02-01-2017
Hallo Melissa
Je stapt dan in Disneyland op de RER lijn A direction Cergy le Haut. Je blijft dan zitten tot het station Charles de Gaulle - Étoile en daar stap je over. Volg daar de borden naar het metrostation met de grote M en kies daar voor de metrolijn 6 Direction Nation. Als je dan uitstapt bij het station Trocadero dan ben je bij de Eiffeltoren. De rit met RER en metro duurt een klein uur (57 min). Wellicht wil je in Parijs nog meer met de metro reizen en dan is het goedkoopste voor volwassenen een Mobilis voor de zones 1-5 voor € 17,30 en voor kinderen beneden de 11 jaar een Paris Visitekaart voor 1 dag voor de zones 1-5 voor € 12,25. Jullie kunnen dan de hele dag van alle openbare vervoer gebruik maken. Voor personen beneden de 26 jaar is een Ticket Jeunes Weekend voor € 8,70 het gunstigst maar die kan je alleen nemen op zaterdagen en zondagen. Veel plezier

Yves, 15-11-2016
Ik ga in het weekend van 3 en 4 dec naar Parijs en logeer in Guyancourt. Wat is de beste en goedgoopste manier om twee dagen Parijs te verkennen en waar koop ik de kaartjes
Alvast bedankt voor de hulp Reactie infoteur, 17-11-2016
Hallo Yves
Guyancourt ligt in zone 5 aan de RER lijn C en met die lijn reis je zo Parijs binnen.
De dagen die je noemt vallen in het weekend dus als je 25 jaar of jonger bent dan kan je het beste voor iedere dag een Ticket Jeunes Weekend voor de zones 1-5 aanschaffen. Dat kost dan per dag €8,35 en je kan dan van alle openbare vervoer gebruik maken. Ben je ouder dan is iedere dag een Mobilis voor de zones 1-5 ( € 16,60 pd) het goedkoopst en voor slechts €2,50 extra kan je een tweedaagse Paris Visitekaart voor de zones 1-6 nemen voor € 35,70.
Daar krijg je dan een kortingenboekje bij. Deze keuzes heb je dus.
Succes

Petra, 26-10-2016
Vraagje… wij landen zaterdag op parijs (orly) en moeten dan naar hotel campanile paris est. Pantin. Welke metro kunnen wij dan het beste pakken? Reactie infoteur, 26-10-2016
Hallo Petra
Het metrostation waar je heen moet is het station Gallieni aan de metrolijn 3. Als je bent geland dan ga je naar het treinstation en daar neem je de Orlyval, het treintje dat je naar het RER station Antony brengt. Daar moet je dan overstappen op de RER lijn B Direction Aeroport Charles de Gaulle. Je blijft dan zitten tot het grote station gare du Nord waar je weer moet overstappen, nu volg je de borden naar de metrolijn 5 Direction Place d'Italie ( dus je gaat uit het RER station en gaat naar de grote gele M ) en blijf zitten tot het station Republique. Daar stap je voor het laatst over op de metrolijn 3 Direction Gallieni en het eindpunt is jouw bestemming. Je doet er een dik uur over. Succes

Patrick de Vries, 02-10-2016
Goedemorgen,

In december ga ik met zoonlief (6 jaar) voor een "highlight"-tour naar Parijs. Heen met Transavia naar Orly en terug met de Thalys. Alles op 1 dag. Het gaat zoonlief vooral om de Eiffeltoren. Wellicht kunt u mij helpen met beantwoorden van de volgende vragen:
1) wat is de snelste openbaar vervoer verbinding van Orly naar de Eiffeltoren? Heeft de nummers van lijnen en/of bussen?
2) wat is de reistijd van Orly naar de Eiffeltoren?

Uw antwoord zie ik graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Patrick de Vries Reactie infoteur, 03-10-2016
Hallo Patrick
Het snelste ben je toch met openbaar vervoer en wel met de RER/Metro tenzij het verkeer erg mee zit met een taxi, die keus heb je altijd. maar als je met openbaar vervoer zou gaan dan doe je er 44 minuten over om bij de Eiffeltoren te komen. Je gaat dan op het vliegveld naar de trein, de zogenaamde Orlyval en kies Direction Antony. Op dat station Antony moet je dan overstappen op de RER lijn B Direction Mitri-Claye. Blijf dan zitten tot het station Denfert Rochereau. Daar stap je de laatste keer over en dit keer op de metrolijn 6 Direction Charles de Gaulle - Etoile. Je kan dan uitstappen bij Bir-Hakeim (Grenelle) of een station verder bij Trocadero. Bij beide stations sta je bij de Eiffeltoren.
Vanaf Trocadero heb je het fraaiste uitzicht over alles en bij Bir-Hakeim ben je zowat aan de voet van de Eiffeltoren.
Succes Patrick

Suzanne, 29-08-2016
Wij gaan aankomende maandag naar Maison et Objet. We reizen met de Thalys vanaf Rotterdam en willen in hartje Parijs een hotel boeken. Hoe komen we vanaf de Thalys het makkelijkste op de beurs en hoe komen we ook weer het beste terug? Wat adviseert u voor gebied om een hotel te zoeken? En welke tickets moeten wij aanschaffen? Reactie infoteur, 31-08-2016
Hallo Suzanne
Ik was het hele weekend weg en zie je vraag nu pas. Ik hoop dat alles naar wens
is verlopen maar ik ben er bijna van overtuigd.
Peter

Judith Stam, 15-08-2016
Goedendag,
Volgende week gaan wij twee dagen naar Parijs en logeren op een camping in de buurt van Cernay-la-ville. Nu heb ik ergens gelezen dat wij voor een bezoek aan de stad Parijs het beste de metro vanuit St. Remy-Les-Chevreus kunnen nemen. Mijn vraag is welke lijn moeten wij hebben, wat is de reistijd en de prijs van een ticket? Ik kijk uit naar uw reactie en groet u hartelijk. Reactie infoteur, 18-08-2016
Hallo Judith
St. Remy-Les-Chevreus is daar inderdaad het geschiktst voor en dat is tevens begin-/eindpunt van de RERlijn B en als je daar instapt in de RERlijn Direction Aeroport Charles de Gaulle dan kom je midden in Parijs uit en kan je kiezen waar je uit wilt stappen. Saint Michel-Notre Dame is het station bij de Notre Dame en eentje verder dan ben je bij Chatelet des Halles, een groot winkelcentrum. Je doet er ongeveer drie kwartier over om bij die stations te komen. Als je terug gaat dan kies je ook voor de RER lijn B maar dan Direction St. Remy-Les-Chevreus en dan ben je weer op je beginpunt.
Omdat je in zone 5 zit moet je een los kaartje nemen en dat kost € 5,05 per persoon. Voor de terugrit moet je er nog een hebben. Je kan ze op voorhand kopen en als je twee keer op en neer gaat dan kom je afhankelijk van het aantal personen misschien boven de 10 uit, koop dan een carnet van die kaartjes, dat is 10 tegelijk en je krijgt dan korting.
Mocht je in Parijs zelf de hele dag gebruik willen maken van openbaar vervoer dan is een dagkaart goedkoper bv een Mobilis voor de zones 1-5 voor € 16,60 Met zo'n kaart kan je
de hele dag van alle openbare vervoer gebruik maken.
Succes Judith

Rob Verhoef, 15-08-2016
Hallo wij gaan volgende week en midweek richting Parijs en zullen dan kamperen op camping International de Maisons Laffitte. Hoe kunnen wij dan het makkelijkst naar het centrum van Parijs met trein/metro/bus? En aangezien wij er drie dagen zijn met vier personen wat raad jij ons dan aan betreffende de aan te schaffen tickets? Reactie infoteur, 18-08-2016
Hallo Rob
Niet ver van de camping ligt het RER station Maisons Laffitte aan de RERlijn A en die gaat dwars door Parijs heen van west naar oost. Het station ligt in zone 4. Als je dus naar het centrum van Parijs wilt dan kies je gewoon voor de RER lijn A Direction Marne la Vallee-Chessy of Direction Boissy-Saint Leger en kan je kiezen waar je in het centrum wilt uitstappen.
Wat kaartjes betreft is het het gemakkelijkst om een dagkaart Mobilis voor de zones 1-4 te nemen. Zo 'n kaart kost per dag per persoon €11,50 en je kan er dan de gehele dag mee met alle openbare vervoer van Parijs mee reizen.
In weekenden is voor personen beneden de 26 jaar een Ticket Jeunes Weekend voor de zones 1-5 goedkoper ( € 8,35 )
Peter

Peter Wagenvoort, 10-08-2016
Goedendag, vrijdag as. ga ik met mijn zoon (19jr) onverwacht naar Frankrijk. We logeren dan 2 dagen in een hotel in Guyancourt nabij Parijs. Ik wil vandaar het liefst met de trein/metro naar Parijs centrum reizen, is dat mogelijk en zo ja, hoe en welke? Heeft u ook tips betreffende scooter huren om door Parijs te reizen? Heeft u ook nog speciale tips voor bezoekjes met mijn zoon? Alvast vriendelijk bedankt voor uw antwoord. Reactie infoteur, 11-08-2016
Hallo Peter
Jawel hoor, zeker is dat mogelijk en je zit dan in de buurt van kasteel Versailles en vermoedelijk is het dichtstbijzijnde metrostation dan "Saint Quentin en Yvelines" aan de RER lijn C. Nu heb je een beetje pech omdat die lijn C er voor een gedeelte in Parijs uit ligt tot en met 27 augustus maar je hoeft alleen maar een keer extra over te stappen om toch te komen waar je wilt. Je neemt dus gewoon op dat station de RER C Direction Javel en dan blijf je zitten tot het station Javel. Daar stap je over op de metrolijn 10 Direction Gare d'Austerlitz en als je dan blijft zitten tot het station Odeon dan sta je in hartje Parijs in Quartier Latin nabij de Notre Dame.
Als je de hele dag geen gebruik maakt van de metro of RER dan heb je geen dagkaart nodig en kan je volstaan met losse kaartjes maar je zit in zone 5 dus je moet dan wel een kaartje kopen tussen die twee stations. Mocht je echter twee dagen gebruik willen maken van alle openbare vervoer dan is de dagkaart Mobilis voor de zones 1-5 voor € 16,60 pp per dag voor vrijdag het beste. Voor jou zelf ook op zaterdag maar je zoon kan dan op zaterdag een Ticket Jeunes Weekend nemen voor de zones 1-5 voor €8,35, dat scheelt omdat hij jonger is dan 26 jaar. Die kaartjes gelden echter alleen op zaterdagen, zon- en feestdagen.
Met scooters heb ik totaal geen ervaring maar dat zal beslist ergens kunnen. Wel is er het
fietsenleensysteem zoals in vele grote steden.
Succes Peter
Peter

Linda, 11-07-2016
Wat een leuke site, ik ga aanstaande maandag 1 dagje naar Parijs, nog nooit geweest spannend. Ik probeer een leuke route uit te stippelen voor de dag om een aantal hoogtepunten te zien. Heb jij aanraders om een praktische metroroute te nemen? Ik wil in iedergeval het Louvre, Notredam, Montmatre en ChampsElysee en Eiffeltoren zien. Zijn er ook dagtickets voor de metro te koop? Of hoe werken de kaartjes met zones? Ik kijk heel erg uit naar je reactie :) Reactie infoteur, 13-07-2016
Hallo Linda
Je gaat zeker genieten Linda want Parijs is een echt te gekke stad. Als je zelf aan het uitstippelen bent kan je misschien de interactieve link van het metrosysteem gebruiken:
http://www.ratp.fr/plan-interactif/
Je ziet hoe de zones lopen en je kan daar de route vinden door op je vertrekpunt een groen vlaggetje te zetten en je eindpunt een rood vlaggetje. Links onder knippert daarna de route en kan je zien welke lijnen je moet nemen. Tip ook is misschien dat je begint bij de Eiffeltoren. Ga dan vanaf Gare du Nord naar het metrostation en kies daar voor de metrolijn 4 Direction Mairie de Montrouge en blijf dan zitten tot het station Strassbourg Saint Denis. Daar stap je dan over dus volg de bordjes van metrolijn 9 Direction Pont de Sevres en stap dan uit bij Trocadero. Je bent dan bij de Eiffeltoren. Als je daar uit gekeken bent kan je onder de Eiffeltoren doorlopen tot je niet verder kan, ga dan naar links en je ziet bordjes naar Dome des Invalides. Volg die en dan kan je als je daar bent dwars door al die gebouwen oversteken. Als je door blijft lopen steek je de Seine over en kom je op de Champs Elysees. Rechts af kan je door de mooie tuinen naar het Louvre lopen, links ligt de Arc de Triomphe.
Zeker heb je dagkaarten en de goedkoopste voor je is een Mobilis voor de zones 1-2 of als je ook naar La Défense Grande Arche wilt zones 1-3 ( € 6,80 of €9,05 ) Met die kaart kan je de hele dag van alle openbare vervoer gebruik maken binnen de stad zelf. Het is één kaartje dat je telkens opnieuw bij de poortjes kunt gebruiken. Je moet wel zelf de datum waarop je het kaartje gebruikt invullen. Veel plezier Linda.
Peter

Denise, 03-07-2016
Hoi, ik vroeg mij af welke lijn ik moet nemen van Gare du Nord naar mijn hotel. Het hotel is Campanile Paris 19 (Avenue de Flandre) en ik vroeg me af of u weet welke metro lijn ik dan moet nemen? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 04-07-2016
Hallo Denise
Dan zit je erg dichtbij Gare du Nord en het is zelfs te voet te doen maar als je met de metro
wilt gaan kan dat ook en hoe dichtbij het dan ook klinkt, je moet dan wel één keer overstappen.
Ga in het Gare du Nord naar het metrostation met de grote gele M en kies daar voor de metrolijn 5 Direction Bobigny-Pablo Picasso en bij het station Leningrad, slechts een halte verder, moet je er uit om over te stappen op de metrolijn 7 Direction La Courneuve 8 Mai 1945. Blijf dan zitten tot het station Corentin Cariou en dan ben je bij je hotel. Met de metro doe je er nog geen 10 minuten over. Succes Denise

Jan Staaks, 01-07-2016
Ik wil graag met de metro van vliegveld Charles de Gaulle naar gare du Nord.
Kunt u mij wegwijs maken welk station en metro ik kan nemen? Reactie infoteur, 03-07-2016
Hallo Jan
Dat is een hele gemakkelijke Jan. Op het vliegveld ga je naar het station voor de treinen en
daar neem je dan de RER lijn B Direction Massy Palaiseau. Die trein brengt je dan in een klein half uur naar Gare du Nord.
Peter

Milou, 02-06-2016
Beste, allereerst al bedankt voor je eerdere antwoord! Super fijn. Inmiddels heb ik een hotel geboekt. We gaan naar Hotel Eiffel Capitol. 9 rue Viala (?). Dupleix is het dichtstbijzijnde metrostation. Zou u mij misschien kunnen vertellen hoe ik daar kom vanaf Gare Du Nord?

Ik lees ook veel over Carnet, geen idee wat het nou precies is. Het zijn losse kaartjes weet ik, maar kun je met die kaartjes overal naartoe? We gaan 4 en 5 juni, hopelijk is er nog reactie voor zaterdag! En hoe zit het nou precies met de zones? Wat doe je dan, twee kaartjes stempelen? Haha.

Groetjes,
Milou Reactie infoteur, 15-06-2016
Hallo Milou

Sorry, ik was zelf op vakantie tot gisteren maar ik hoop dat je toch uit bent gekomen.

Peter

Johan, 02-06-2016
Beste,
Waar kan ik de namen van de eindstations vinden van de RER-lijnen(bijv. D) om te weten welke kant ik op moet.
Dank en groet, Johan Reactie infoteur, 15-06-2016
Hallo Johan

Was even op reis vandaar zo laat., Je kan kijken op hun interactieve plattegrond:

http://www.ratp.fr/plan-interactif/

Peter

Paulus, 31-05-2016
Beste infoteur
Klopt dat een Disney retour kaartje vijftien euro kost. Dit gaat via RAPT. Heb je hier ervaring mee?
Gr Paulus Reactie infoteur, 15-06-2016
Hallo Paulus

Ik was even op vakantie dus vandaar het late antwoord. Je hebt gelijk wat de prijs betreft. Een kaartje van Parijs naar Disneyland kost gewoon de normale prijs €7,50. Voor de terugreis heb je weer zo'n kaartje nodig van €7,50 dus heen en weer ben je dan €15,00 kwijt.
Retourkaartjes bestaan niet eens en speciale kaartjes naar Disneyland bestaan evenmin, ook niet op hun eigen site RATP

Peter

Milou, 26-05-2016
Hoi hoi,

Wij gaan in juni een weekend naar Parijs. Ik wil heel graag in de buurt van de Eiffeltoren zitten, maar ik heb geen idee welke plek dan handig te boeken is. We reizen met de metro… Komen aan met de trein op Gare Du Nord. Ik ben totaal niet bekend daar. Het is voor mijn 1 chaos hoe ik vanaf daar naar het hotel ga komen. Kun jij mij tips geven?
Groetjes, Milou Reactie infoteur, 28-05-2016
Hallo Milou
Ik wil je best vertellen hoe je van Gare du Nord naar de Eiffeltoren komt maar welk hotel je daar moet nemen zal je zelf moeten kiezen en aan de hand van dat adres kan je kijken welk metrostation het dichtst bij je hotel ligt. Hotels vind je overal in Parijs. Rondom de Eiffeltoren
liggen ook diverse metrostations. Zelf vind ik de aankomst daar bij het metrostation Trocadero
het mooist omdat je dan zo'n enorm mooi uitzicht hebt op de Eiffeltoren. Voor dat station moet je in Gare du Nord naar het metrostation ( grote gele M )en daar neem je dan metrolijn 4 Direction Mairie de Montrouge. Je blijft dan zitten tot het station Strasbourg-Saint Denis. Daar stap je dan over op de metrolijn 9 Direction Pont de Sevres en blijf dan zitten tot het station Trocadero en je bent in de omgeving Eiffeltoren met een prachtig uitzicht. Je doet er 25 minuten over. Bij de meeste hotels vind je welk metrostations het dichtst bij ligt. Succes

Joyce, 11-05-2016
Beste,

Wij zitten 3 nachten in hotel chanteloup hotel in de plaats Chanteloup-en-Brie nu gaan wij 2 dagen naar Disney en willen graag naar de Eiffeltoren nu is mijn vraag welke kaartjes heb ik nodig ik denk dat we in zone 5 zitten? Hoelang is de reis vanaf het hotel naar Parijs. Ik hoor het graag en die hup op bussen is dat dat je zelf kunt bepalen wanneer je uitstapt en weer opstapt voor 1 prijs? Mvg joyce Reactie infoteur, 13-05-2016
Hallo Joyce
Als je in Parijs gebruik gaat maken van de hop on hop off bus dan zou ik losse kaartjes kopen. Een los kaartje van Disneyland naar Parijs centrum kost €7,60 per persoon en je hebt er ook een nodig om terug te gaan dus kost je dat € 15,20 retour. Je kan dan geen gebruik maken van de metro in Parijs zelf. Zou je echter een Mobiliskaart ( een dagkaart waarmee je de hele dag van alle openbare vervoer gebruik kunt maken en je zit inderdaad in zonde 5 ) nemen voor de zones 1-5 dan ben je €16,10 kwijt pp en kan je wel alle openbare vervoer nemen, het is dus te overwegen.
De hop on hop of bus dan. Let op, er zijn twee firma's, de ene rijdt alleen met de rode bussen maar die hebben maar 9 opstapplekken. De andere firma rijdt met vier verschillende kleuren bussen en iedere kleur is een ander traject en zij hebben ontelbare opstapplekken omdat je die verschillende lijnen met elkaar kunt combineren. Kies dan voor die gekleurde firma en de prijzen zijn volgens mij €31,00 pp per dag en voor kinderen tot en met 11 jaar € 15,00.
Veel plezier Joyce

Annemiek, 11-05-2016
Hallo, wij gaan morgen naar DIsney al en hoop dat uw antwoord op tijd is. Hoe komen wij het snelst van Disney (marne la Vallee) naar Gare du Nord met de trein? En hoe lang duurt deze reis? Verder willen we eten hoe lang het duurt van Gare dus Nord naar het vliegveld Charles de Gaulle en welke metro / trein kunnen we het beste nemen? Nog een vraag hoe komen we het snelst van Disney (Marne La Vallee) naar het vlieg veld Charles de Gaulle?

Alvast enorm bedankt voor de info!
Groeten,
Annemiek Reactie infoteur, 11-05-2016
Hallo Annemiek
Het snelst gaat het toch met de RER lijnen dus je stapt bij Disneyland ( Marne la Vallee-Chessy) in de RER lijn A Direction Cergy le Haut en die brengt je naar Parijs. Blijf dan zitten tot het station Chatelet des Halles en daar stap je over op de RER lijn B Direction Aeroport Charles de Gaulle. In die RER lijn B kan je blijven zitten helemaal tot aan het vliegveld Charles de Gaulle.
De hele reis duurt 1 uur en 24 minuten. Je vraagt echter naar de reistijd van Disneyland naar
Gare du Nord. Je neemt gewoon dezelfde lijnen en je bent na 51 minuten in Gare du Nord.
Maar daar hoef je niet over te stappen. Om je vraag toch te beantwoorden, vanaf Gare du Nord is het nog een dikke 30 minuten. Veel plezier.

Carla V. Vliet, 10-05-2016
Geweldige site met goede en duidelijke info. Ik ga binnenkort naar Parijs, mijn hotel ligt vlakbij het metrostation porte de Versailles. Kan ik volstaan met metrokaartjes voor zone 1-3?
Alvast bedankt. Reactie infoteur, 11-05-2016
Hallo Carla
Jawel hoor, dat metrostation ligt aan de metrolijn 12 en nog net binnen zone 1 zelfs dus met
losse kaartjes kan je gewoon reizen en als je een Paris Visitekaart zou willen nemen dan is
die van de zones 1-3 dus zeker voldoende. Veel plezier
Peter

Tromp, 18-04-2016
Hoi. Wij gaan naar Parijs met de bus en arriveren op het bushalte Galliene en daarna moeten we naar Disneyland Parijs. Mijn vraag is welke bus of trein moeten we nemen en hoeveel kost het? 3 volwassenen en 1 kind. Reactie infoteur, 19-04-2016
Hallo
Je kan het beste de RER lijn nemen naar Disneyland want dat is het snelste. Vanaf het busstation moet je dan in ieder geval naar het metrostation Nation. Dat kan op twee manieren.
Je kan bus 351 Direction nation nemen en die brengt je dan naar het metrostation Nation.
De andere optie is om alles met de metro te doen en kies dan bij het busstation waar je aankomt voor het metrostation en neem daar metrolijn 3 Direction Pont de Levallois-Becon. Blijf dan zitten tot in Pere Lechaise. Daar stap je over op de metrolijn 2 Direction nation en dan ben je ook op nation. Vanaf Nation kies je alleen nog voor de RER lijn A Direction Marne la Vallée en dat is het eindstation, tevens Disneyland.
Een los kaartje voor een volwassene kost €7,60 en voor het kind benden de leeftijd van 10 jaar de helft van de prijs. Dat kaartje geldt voor het gehele traject naar Disneyland zowel op bus als metro.
Peter

Jaap Ouwehand, 08-04-2016
Hallo, m'n complimenten voor de overzichtelijke site! Wij gaan 9mei a.s. 5 dagen met 4 volw. en 3 kinderen oudste 10 jaar naar magic circus.wij komen aan op gare paris nord en willen d.dag 12 mei een dagje parijs (eifeltoren)verder met een hop en hop bus.welke kaartjes kunnen wij het beste kopen.Zelf dacht ik aan 2 v.w.carnets 1 carnet kinderen.(heenreis, dagje parijs, terugreis)BVD.vrgr.Jaap Reactie infoteur, 10-04-2016
Hallo Jaap
Ik neem aan dat je het Magic circus hotel van Disneyland bedoelt. Je zit dan in zone 5 en als je naar Parijs wilt dan gaat dat gemakkelijk met de RER lijn A Direction Cergy le Haut want die brengt je rechtstreeks naar hartje Parijs. Je wilt dat doen op donderdag. Als je naar de Eiffeltoren wilt dan blijf je in de RER lijn A zitten tot het station Charles de Gaulle - Etoile en daar stap je over op de metrolijn 6 Direction Nation. Als je uitstapt bij Trocadero dan ben je aan de Eiffeltoren. Als je verder in Parijs met de hop on hop of bus wilt toeren dan heb je slechts een enkele reis nodig voor heen en een enkele reis voor terug, de rest doe je immers met de bus dan. Kies niet voor de rode bussen, die hebben maar weinig opstapplekken. De andere firma die met 4 kleuren rijdt heeft ook 4 trajecten en dus veel meer opstapplaatsen.
Je kan dan bij de Eiffeltoren al opstappen.
Wat de kaartjes betreft heen en weer. Kinderkorting is tot en met 9 jaar dus met 2 carnets heb je 20 kaartjes en dan heb je alle kaartjes voor de volwassenen en het kind van 10. De andere kinderen kunnen dan op een kindercarnet inderdaad en dat is dan de goedkoopste oplossing,
helemaal in orde Jaap.

Paul Sloot, 07-04-2016
Bewonderenswaardig wat je doet, alvast bedankt hiervoor. Beste infoteur. We gaan met een gezelschap van negen personen naar Disney met de trein vanuit Rotterdam naar Parijs. Het gezelschap bestaat uit zes personen ouder dan 28 jaar en drie kinderen met de leeftijd van 5 en 8 jaar oud. We vertrekken op zaterdag 4 juni en gaan 8 juni weer terug. We stappen uit op Gare du Nord volgen de borden RER. Moeten we een keer overstappen of kunnen we blijven zitten tot Marme de Vallee? Ik weet lijn B (Robinson) blijf zitten tot Châtelet des Halles. Stap daar over op lijn A Marme de Vallee. Is dit goed of kan het ook anders. Wat is de beste optie met kopen van de kaartjes? Reactie infoteur, 09-04-2016
Hallo Paul
Als je van Gare du Nord naar Disneyland reist dan moet je altijd één keer overstappen en dat is inderdaad op het station Châtelet des Halles dus die route heb je goed. Je kan vanaf Gare du Nord kiezen voor de RER B of zelfs D (Melun) dus dat klopt.
Wat de kaartjes betreft, je weet dat er geen retourkaartjes bestaan, voor ieder traject heb je weer een kaartje nodig. Een kaartje naar Disneyland vanaf Gare du Nord kost voor de volwassenen € 7,60 en voor de kinderen dan de helft. Jullie hebben dus 18 kaartjes nodig voor de volwassenen en 6 x een kinderkaartje om heen en weer te reizen. ( totaal € 159,60 )
Echter… ja krijgt korting als je 10 kaartjes tegelijk koopt( carnet ) en dat is zo'n 20 procent. Om geld te sparen koop je dus 2x een carnet voor dat traject en dan heb je 20 kaartjes voor €121,60. Omdat je dan 2 kaartjes over houdt gebruik je die voor 2 kinderen en hoef je nog maar 4 kinderkaartjes te nemen dus € 15,20 en dan kom je op een totaal van €136,80
Zo ben je het goedkoopst uit. Veel fun

Kaartjes zijn niet op datum dus wat je het beste kan doen is bij aankomst een carnet kopen, dat zijn 10 kaartjes tegelijk voor het traject Gare du Nord - Marne la Vallee-Chessy

Sharon En Britta, 24-03-2016
Hallo,

Wij zijn twee vriendinnen en willen graag met zijn 2en in augustus 5 dagen naar Parijs. Wij zijn allebei 20 jaar. Wij zouden graag 1 dag naar Disneyland en 1 dag naar het winkelcentrum Val d'Europe. En rest van de dagen gewoon het centrum. Wij willen het hotel Residence Europe gaan boeken. Weet u welke metrokaartjes voor ons het goedkoopste dan is? En of wij dan de dagen in het weekend beter kunnen pakken of gewoon doordeweeks? En ligt Residence Europe in zone 2 of 3?

Met vriendelijke groeten,

Sharon en Britta Reactie infoteur, 25-03-2016
Hallo dames
Jullie hotel ligt in de zone 2. Gezien jullie leeftijd kunnen jullie zowel op de zaterdag als op de zondag een Ticket Jeunes Weekend kopen voor de zones 1-5 want die zone's heb je nodig om zowel in Disneyland als in Val d' Europe te komen. Zo 'n kaartje kost dan €8,35 per persoon.De normale prijs voor een los kaartje daarheen is € 7,00 maar terug nog eens € 7,00 dus dan zou je €14,00 kwijt zijn om heen en weer te gaan.
Voor de drie resterende dagen is het goedkoper om dan een Paris Visitekaart voor de zones 1-3 voor drie dagen te nemen en die kaart kost € 24,80 Die drie dagen moeten achtereenvolgens zijn dus als jullie het zo oplossen ben je het goedkoopst uit.
Veel plezier

Yvette, 13-03-2016
Goedemiddag,
In de eerste plaats mijn complimenten voor de heldere en duidelijke uitleg over het openbaar vervoer in Parijs.
Ik ben zo vrij om ook over het geplande reisje met mijn kinderen (20 en 17) advies te vragen wat het beste te doen. Op 13 mei as landen we op Orly omstreeks 11 uur am en verblijven 2 nachten in Kyriad Est, 12 Rue du Marechal Leclerc. We willen graag de bezienswaardigheden bekijken (waaronder in ieder geval Montmartre en le Sacré Coeur). Zondag de 15 vliegen we weer vanaf Orly naar Schiphol, om 9 uur pm.
Is het handig om een Carte Visite aan te schaffen of is een dagkaart verstandiger. En voor welke zones kunnen we dat het beste doen? En wellicht hebt u nog wat praktische adviezen voor ons verblijf daar. Ik houd mij van harte aanbevolen.

Alvast heel hartelijk dank voor uw inspanningen!
Met vriendelijke groet,
Yvette Reactie infoteur, 15-03-2016
Hallo Yvette
Het dichtstbijzijnde metrostation bij je hotel is École Vétérinaire de Maisons-Alfort aan de metrolijn 8. Om er vanaf het vliegveld te komen neem je op het vliegveld de Orlyval, een treintje dat je naar het station Anthony brengt. Daar stap je in de RER lijn B Direction Aeroport Charles de Gaulles 2TVG en je blijft dan zitten tot het station Denfert Rochereau. Daar stap je over op de metrolijn 6 Direction Nation en blijf je zitten tot het station Daumesnil ( Felix Eboue ) Daar stap je de laatste keer over op de metrolijn 8 Direction Pointe du Lac. Blijf dan zitten tot jouw station Ecole Veterinaire de Maison-Alfort, totaal een rit van een uur.
Wat de kaartjes betreft, voor de kinderen van 20 en 17 kan je zowel op de zaterdag als de zondag een Ticket Jeunes Weekend nemen voor de zones 1-3 voor €3,85. Daarmee kunnen ze dan de zaterdag en de zondag de hele dag met alle openbare vervoer reizen.
Voor de volwassenen is een Paris Visitekaart voor de zones 1-3 voor 3 dagen ( €24,80 pp )
het goedkoopst en die kunnen dan de hele periode vrij reizen binnen de stadsgrenzen van Parijs. De kinderen zullen op de vrijdag nog kaartjes nodig hebben en je zou kunnen overwegen om een carnet te nemen ( 10 kaartjes tegelijk voor € 14,10 ) Ze kunnen dan ieder 5 ritten maken en dat is op een dag vaak wel genoeg. Een dagkaart kan ook en dan is de Mobilis voor 1 dag voor de zones 1-3 voor € 9,30 te overwegen.

NB. Wat ik je over de kaartjes heb verteld nu geldt alleen voor de zones 1-3 maar het vleigveld
Orly ligt in zone 4. Dat betekent dat je voor het Orlyval treintje naar het metrostation Anthony
wel even afzonderlijke kaartjes dient te nemen want de eerder genoemde kaarten gelden slechts voor de zones 1-3. Zou je die nemen voor de zones 1-6 dan ben je veel meer geld kwijt dus let even op dat losse kaartje van het vliegveld naar Anthony.
Ik hoop dat het een beetje duidelijk is want dat met die kaartjes klinkt vaak ingewikkeld.
Veel plezier

Jolanda Gubbels, 04-03-2016
Goedemorgen, eerst compliment dit is de eerste (van de vele die ik al gevonden had!) overzichtelijke site die ik vind over de vraag openbaar vervoer eurodisney/eifeltoren

Wij gaan in de zomer doordeweeks paar dagen naar eurodisney en mijn kinderen willen heel graag de eifeltoren zien. Nu willen we vanuit de metrostation/busstation er heen reizen wat is het handigst? Het "probleem" is mijn moeder zit in een (kleine) scootmobiel. We zijn met 4 volwassen en 2 kinderen onder de 10 jaar. Heeft u wat reistips voor ons? mvg Jolanda Reactie infoteur, 05-03-2016
Hallo Jolanda

Tja dan is er een probleem Jolanda. Het metrosysteem is absoluut niet geschikt voor een rolstoel, laat staan scootmobiel. Maar je weet dat je de metro hebt en de RER lijnen en het geluk is wel dat de RER lijn A, de lijn die bij Disneyland vertrekt naar Parijs wel toegankelijk is voor de rolstoel maar kijk wel even naar de stations afzonderlijk want dat geldt weer niet voor elk statiomn. Ik heb je een overzicht meegestuurd, vergroot het even en als achter de naam van een station een rolstoel staat betekent dat dat je daar wel met een rolstoel kan in- en uitstappen:
http://www.ratp.fr/informer/pdf/orienter/f_plan.php?loc=reseaux&nompdf=rer_a&fm=gif
Je kan dus tot in hartje Parijs komen met het scootmobiel maar de verbindingen daarna naar de Eiffeltoren per metro zijn onmogelijk daarvoor. Je zou dan de bus moeten nemen.
Wat de kaartjes betreft voor de kinderen is een Paris Visitekaart voor de zons 1-6 kindewrtarief ( demi € 11,75 ) de goedkoopste optie en voor de volwassenen een Mobilis.(€ 16,60 pp ) Jullie kunnen dan de hele dag gebruik maken van het openbare vervoer.
Voor de Eiffeltoren zou je normaal kiezen voor de RER lijn A bij Disneyland en die gaat Direction Poissy. Je blijft dan zitten tot het station Charles de Gaulle-Etoile ( ook rolstoel )
en zou daar moeten overstappen op de metrolijn 6 Direction Nation ( niet geschikt voor rolstoelen ) en dan stap je uit bij Trocadero en je bent bij de Eiffeltoren.

Ik denk nog even aan de Batobus, dat is een taxiboot langs de bezienswaardigheden aan
de Seine en die boot legt onder andere aan bij de Notre Dame en bij de Eiffeltoren. Ik weet echter niet of die boot geschikt is voor een rolstoel maar dat kan je even informeren. In dat geval kan je uitstappen bij Chatele les halles en dan loop je naar de Notre Dame en daar neem je dan de boot naar de Eiffeltoren.

Succes
Peter

Elly, 04-03-2016
Goedemorgen, mijn man en ik willen graag een dag naar Parijs. Wij gaan met de trein vanuit Brussel. Wij hebben 10 uur de tijd en in die tien uur willen wij graag naar Montmarte en Marche aux puces (vlooienmarkt). Hoe komen wij het snelst daar en liggen in de buurt van dit nog andere bezienswaardigheden? Alvast hartelijk bedankt. Reactie infoteur, 04-03-2016
Hallo Elly
Dat is gemakkelijk te doen Elly want Montmartre en de vele markten van Marche aux Puces liggen direct bij elkaar. Ik neem aan dat je weet dat die vlooienmarkten bestaan uit vele vele winkeltjes verspreid over een vrij groot gebied met als belangrijkste straat de Rue de Rosiers.
Als je iets speciaals zoekt kan je hier eens even kijken: http://www.weekendplanner.nl/parijs/parijs_puces_sain_ouen.htm
Eigenlijk kan je vanaf het station Gare du Nord, waar je aankomt, zelfs lopend naar Montmartre maar als je de metro wilt nemen kies er dan voor eerst naar de markt te gaan en kies dan voor het metrostation (M) en neem daar de metrolijn 4 Direction Porte de Clignacourt. Bij het eerstvolgende metrostation Barbes Rochechouart moet je er al uit om over te stappen op de metrolijn 2 Direction Porte Dauphine. Blijf dan zitten tot het station Place de Clichy. Daar stap je dan de laatste keer over op de metrolijn 13 Direction Saint Denis Universite en als je dan uit stapt bij Garibaldi ben je bij de markten. Van daar af ben
je bergaf te voet zo in Montmartre. Montmartre is een gezellige wijk met vele restaurantjes
en de bekende schilderwijk en de Sacre Couer met het geweldige uitzicht, je kan er ook naar het dak voor een nog groter uitzicht. Veel plezier

Selma, 24-02-2016
Goedenavond,

Wij (2 volwassenen 3 kinderen onder de 12) willen dit weekend naar Disneyland Parijs gaan en de laatste dag naar het centrum van Parijs met het openbaar vervoer. Wat raadt u ons aan?

Groet, Selma Reactie infoteur, 26-02-2016
Hallo Selma
Voor de kinderen is dan een Ticket jeunes Weekend voor de zones 1-5 het allergoedkoopst maar let wel, zo'n ticket kan je alleen gebruiken op zaterdagen, zondagen en feestdagen.
Het kost pp € 8,35 en je kan er de hele dag mee gebruik maken van alle openbare vervoer.
Voor de volwassenen is een Mobilis voor de zones 1-5 het goedkoopst voor € 16,60 per persoon. Vanaf het station van Disneyland ( Marne la Vallee-Chessy ) stap je op de RER lijn A Direction Poissy en dan kan je in Parijs stad uitstappen waar je wilt want die lijn loopt van oost naar west dwars door de stad heen. Veel plezier in Parijs

Cynthia, 24-02-2016
Goedemiddag,
Kan u mij misschien helpen ik wil graag weten wat de beste manier is om te reizen van het vliegveld Orly naar de metrohalte ecole veterinaire de maisons alfort (lichtpaarse lijn)? Weet u misschien ook hoelang deze reis duurt en wat de kosten ervan zijn? Anders zouden we altijd nog een taxi kunnen nemen.

Vriendelijke groet,
Cynthia Steur. Reactie infoteur, 26-02-2016
Hallo Cynthia
Als je op Orly bent dan kan je daar de Orlyval nemen, dat is een treintje dat je naar het
RER station Anthony brengt. Daar stap je dan over op de RER lijn B Direction Aeroport Charles de Gaulle TGV 2 en je blijft dan zitten tot het station Cite Universitaire. Daar stap je over op de tram, je leest het goed, de tram lijn 3A Direction Porte de Vincennes en je blijft in de tram tot het station Porte de Chareton. Daar stap je de laatste keer over op de lichtpaarse metrolijn 8 Direction Pointe du Lac en dan kan je uitstappen op het station Ecole Veterinaire. Je zal er ongeveer zo'n 50 minuten over doen. De kosten liggen rond de
€ 5,00 pp
Taxi's zijn duurder maar hebben wel allemaal dezelfde vastgestelde prijzen. Afhankelijk van het verkeer doen ze er vaak langer over dan een metro.
Succes

F. V. Winkelhoff, 21-02-2016
Klopt het dat je met een treinkaartje van buiten Parijs (Moret) toegang hebt tot alle metrolijnen? Net als in Londen? Reactie infoteur, 22-02-2016
Nee, dat is niet het geval. Het metrosysteem werkt afzonderlijk.

Mirjam, 21-02-2016
Goedemorgen,
ik ga samen met mijn dochter op stedentrip naar Parijs.
Wij landen op de luchthaven Orly en ons Hotel ligt in Avenue Benoît Frachon 2, 92000 Nanterre.
hoe komen wij bij ons hotel en op welke manier kunnen wij het beste gebruik maken van het openbaar vervoer voor 3 dagen?
Kunnen wij dit het beste in Nederland regelen of in Frankrijk. Reactie infoteur, 21-02-2016
Hallo Mirjam
Vanaf het vliegveld Orly loopt een treintje naar het RER station Antony en dat treintje heet Orlyval dus volg op het vliegveld de borden naar de trein Orlyval. Je gaat met dat treintje naar het station Antony waar je overstapt op de RER lijn B Direction Aeroport Charles de Gaulle 2 TGV. Je blijft dan zitten tot het station Chatelet des Halles ( een erg druk station ) en daar stap je over op de RER lijn A Direction Saint Germain en Laye. Dan blijf je zitten tot het station Nanterre-Ville en dat is het station dat het dichtst bij jouw hotel ligt. Je doet er zo'n dikke 50 minuten over.

Je hotel ligt in zone 3 en dat betekent dat je voldoende hebt aan een Paris Visitekaart voor drie dagen voor €24,80 ( kinderen tot en met 11 € 12,40 ) Je kan dan drie dagen achtereenvolgens gebruik maken van alle vervoer binnen Parijs stad. Bezienswaardigheden als Versailles en Disneyland vallen daarbuiten. Overigens valt de luchthaven Orly weliswaar buiten zone 3 maar het station Antony van waar het treintje naar de luchthaven gaat ligt nog net binnen zone 3 dus mocht je de dag dat je terug gaat nog gebruik maken van een Paris Visitekaart dan kan dat en dan koop je alleen een kaartje voor het laatste stukje tussen Antony en Orly Sud.

Die Paris Visitekaart kan je via internet inderdaad al bestellen maar dan zijn ze altijd duurder dan als je die uit de automaat of aan het loket pakt.

Tot slot nog even, mocht je in een weekend daar zijn dan is voor personen beneden de 26 jaar op zaterdagen en zondagen een Ticket Jeunes Weekend te koop en voor de zones 1-3 kost zo'n kaartje slechts €3,85 pp per dag. Je moet dan wel een legitimatiebewijs bij je hebben ter controle van je leeftijd ingeval er eens gecontroleerd wordt.

Veel plezier in Parijs

Peter (50 artikelen)
Laatste update: 02-12-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.