Praktische informatie voor Siem Reap en Angkor Wat

Praktische informatie voor Siem Reap en Angkor Wat De tempels van en rondom Angkor Wat staat sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn zonder twijfel de populairste bestemming voor bezoekers in Cambodja. Als je Angkor Wat niet hebt gezien, heb je Cambodja niet gezien. Hoe werkt een bezoek aan de tempels? Waar kun je overnachten? Hoeveel kost het?

Verblijf

Angkor Wat bezoeken is eenvoudig vanuit het nabijgelegen Siem Reap wat volledig is ingericht op de stroom toeristen. Er zijn talloze hostels, guesthouses en hotels van allerlei klassen. Het is zeker voor elk wat wils, van goedkoop tot luxe.

De meeste reizigers arriveren per bus, maar Siem Reap heeft ook een vliegveld met o.a. vluchten vanuit Phnom Penh en Bangkok. Vanaf het busstation of vliegveld kom je er niet onderuit om een taxi of tuktuk te nemen. De chauffeurs houden niet van onderhandelen en zullen je brengen naar verblijven waar zij geld krijgen per gast die ze aanleveren. Hier kom je eenvoudigweg niet onderuit, tenzij je al vooruit hebt geboekt en hebt geregeld dat iemand je komt ophalen. De chauffeurs zullen je meestal ook pushen om met hen afspraken te maken voor een bezoek aan de tempels, maar je bent nergens toe verplicht. Blijf bij je standpunt, verdraag het beteuterde gezicht en bedank hem vriendelijk. Je kunt dan gerust zelf de nabijgelegen hotels bekijken als je de keuzes die de chauffeur je biedt je niet bevallen.

Het is typisch dat je in de goedkope hostels gevraagd wordt om met een van hun tuktukchauffeurs de tempels te bezoeken. Je kunt hier op in gaan als je dat wilt, maar voel je niet verplicht. Er bestaat een territoriale rivaliteit onder de chauffeurs. Mocht je dus met een andere chauffeur in zee gaan, niet van het hostel, ben dan niet verbaasd als hij je niet bij je hostel komt ophalen maar om de hoek op je wacht.

Verblijf in een eenvoudig hostel in een tweepersoonskamer begint bij $7 per nacht met een ventilator. Omdat stroom in Cambodja net zo duur is als in het westen, betaal je voor airco minstens $5 per nacht meer.

Faciliteiten in Siem Reap

Naast hotels zijn er in Siem Reap allerlei andere faciliteiten voor bezoekers.

Banken

Siem Reap heeft verschillende banken met pinautomaten waar ook buitenlandse passen geaccepteerd worden. Voorbeelden zijn de Canadia Bank, ANZ Royal bank en Union Commercial Bank. Uit de automaat kun je alleen US dollars krijgen. Cambodjaanse riel heb je eigenlijk ook niet nodig, maar wordt gebruikt voor wisselgeld onder 1 dollar. De koers is ruwweg 4000 riel voor 1 dollar, dus elk kwartje is 1000 riel. Als iets dus $3,75 kost en je betaalt met $5, dan krijg je $1 briefje terug en 1000 riel. Op die manier krijg je uiteindelijk vanzelf riel in handen.

Bars

Een straat aan hoofdstraat Pithnou Street wordt Bar Street genoemd. Een avondje uit in een leuke kroeg is hier geen
Pithnou StreetPithnou Street
probleem. Alleenreizende vrouwen wordt aangeraden om 's avonds niet zonder begeleiding terug te lopen naar het hotel.

Markten

De hoofdmarkt voor toeristen ligt aan de rivier en de Pithnou Street: Psar Chaa. Het is erg leuk om door de markt te dwalen, kijkend naar de kleurrijke producten die overal uitgesteld liggen. Dit is een ideale markt voor souvenirs of cadeaus voor thuis, omdat er een grote variatie beschikbaar is: tassen, kleding, shawls, kussenslopen, bewerkt hout, decoratie voor in huis, boeken, beeldjes, etc. het meeste is handgemaakt en voor zeer lage prijzen te krijgen (als je goed onderhandelt). Naast het toeristengedeelte heeft deze markt ook een deel waar de plaatselijke bevolking haar inkopen doet. Het ligt verder naar achteren. Loop ook zeker eens rond over dat deel, want het is typisch Aziatisch: vlees, groente en fruit, maar ook zeep, schoenen en emmers.

Een tweede markt met dezelfde spullen ligt iets verderop en heet de New Central Market. De opzet is ruimer en er komen minder toeristen, dus het is wat minder volume hier. De verkopers zien minder toeristen en zijn iets opdringeriger dan in Psar Chaa, maar je bent nergens toe verplicht. Voor rugzakken en schoenen kun je beter hier komen.

De avondmarkt ligt iets van alle actie vandaan en is open van 16.00 uur tot middernacht. De selectie is eigenlijk hetzelfde, maar in de avond daalt de temperatuur en is het prettiger om buiten te zijn

Massage

Op verschillende plekken zie je massages geadverteerd. De goede plekken hebben een duidelijke sticker waarop staat dat hier geen seksuele diensten aangeboden worden. De prijs ligt tussen $4-6 per uur voor een lichaamsmassage. Prijzen worden hoger als je er bijvoorbeeld massage-olie bij wilt.

Restaurants

De meeste hotels en hostels hebben een eigen restaurant, maar verspreid door het stadje liggen overal eetgelegenheden.
Lucky Market Shopping CenterLucky Market Shopping Center
Van de hoofdstraat Pithnou Street leidt een steegje (genaamd "The Alley") naast allerlei restaurants voor elke portemonnee. Er is grote variatie met zowel westers als oosters eten. De menukaarten staan buiten dus je kunt eenvoudig zien wat de prijsklasse is en of de gerechten je aanspreken.
.

Supermarkt

Aan Sivatha Street liggen twee kleinere supermarkten waar ook geïmporteerde westerse producten te vinden zijn. Een gloednieuw mini-winkelcentrum met airco genaamd Lucky Market Shopping Center ligt verder noordwaarts en heeft een grote supermarkt.

Andere faciliteiten

 • Boeken kun je op veel plekken krijgen, zoals de markt, van rondwandelende verkopers en verschillende boekwinkels in het stadje.
 • Brood, broodjes, snacks en ijs koop je bij de Blue Pumpkin aan Pithnou Street. De prijzen zijn wat hoog, vooral voor ijs, maar het is het waard. Na 20.00 uur zijn verschillende producten 50% afgeprijsd. Op de tweede verdieping is een loungegedeelte ingericht met alles in het wit en gratis Wi-Fi.
 • Internet is zowat op elke straathoek beschikbaar en wordt meestal ook in de hotels aangeboden.
 • Kookcursussen voor Khmer eten worden op verschillende plekken aangeboden. Het leukste zijn die waarbij je ook de lokale markt op gaat om de ingrediënten te kopen. Prijzen variëren van $10-25.
 • Reisbureaus in overvloed. Zij kunnen je helpen met het boeken van vluchten of bussen binnen Cambodja, naar Thailand of Laos.
 • Voorstellingen door kinderen of mensen met geamputeerde ledematen (door de vele landmijnen) staan regelmatig op het schema. Ook andere activiteiten zoals schaduwspel of kijken hoe keramiek gemaakt wordt, zijn opties.

Vervoer

Siem Reap is niet groot, dus eenvoudig te voet te verkennen. Op veel straathoeken hangen toch tuktukchauffeurs rond die hun diensten aanbieden. Je hebt ze eigenlijk alleen nodig als je naar de tempels wilt.

De meeste bezoekers komen zelfstandig, maar er zijn ook hele tourbussen (vooral met Chinezen) die door de tempels heen gejaagd worden. Je kunt fietsen huren, maar Cambodja kan erg heet worden overdag. Van Siem Reap naar Angkor Wat is het zo'n 7 kilometer en de kleinste ronde van een aantal tempels is 20 kilometer. Tel daarbij op dat tempels bezoeken een vermoeiende bezigheid is en fietsen is zeker vrij en zelfstandig, maar niet de handigste manier om rond te reizen.

Een tweepersoons tuktukEen tweepersoons tuktuk
Het beste is om een afspraak te maken met een tuktukchauffeur. Een tuktuk kan 1-4 personen vervoeren, afhankelijk van de grootte. Sommige chauffeurs kunnen heel goed Engels en weten veel informatie te vertellen, terwijl anderen net genoeg spreken om je te begrijpen. De meeste tuttukchauffeurs zullen je afzetten bij de ingang van de tempel en je oppikken bij de meest logische uitgang, wat diezelfde ingang kan zijn of een uitgang iets verderop. De chauffeurs hangen samen rond op de parkeerplaatsen in de schaduw. Merk goed op wat de kenmerken van je tuktuk zijn, zoals kleur, decoratie, reclame en specifieke kleding of uiterlijk van je chauffeur.
De kosten voor een tuktuk hangen af van je schema voor de dag. Wil je de zonsopgang en/of -ondergang zien? Wil je verder gelegen tempels bezoeken of alleen de dichterbij gelegen? Wij betaalden voor een dag van 8.00-17.00 uur $15 voor een ronde van zo'n 55 km, $12 voor het traditionele Grote Circuit (tempels verder rondom Angkor Wat) en $10 voor het Kleine Circuit (Angkor Wat+). We hebben geen zonsopgang gedaan en enkel bij Angkor Wat een zonsondergang. De kosten zouden niet veel anders zijn geweest, omdat de tuktukchauffeurs rekenen voor de afstand die ze rijden, niet voor de uren die ze werken.

Toegangskaartjes tot Angkor Wat

Voorbeeld drie-dagenkaart / Bron: Kudumomo, Flickr (CC BY-2.0)Voorbeeld drie-dagenkaart / Bron: Kudumomo, Flickr (CC BY-2.0)
De verschillende soorten toegangskaarten staan nergens echt goed beschreven, dus let goed op. Er zijn vijf soorten:
 1. Een dagkaart voor $20 alleen geldig op die dag.
 2. Een drie-dagenkaart voor $40 die geldig is op drie opeenvolgende dagen, beginnend op de dag dat je hem koopt.
 3. Een drie-dagenkaart voor $40 die geldig is binnen een week, beginnend op de dag dat je hem koopt.
 4. Een zeven-dagenkaart voor $ 60 die geldig is op zeven opeenvolgende dagen, beginnend op de dag dat je hem koopt.
 5. Een zeven-dagenkaart voor $ 60 die een maand geldig is, beginnend op de dag dat je hem koopt.

Er zijn verschillende rijen voor de verschillende kaarten, maar niet zoals je zou denken (verdeeld per aantal bezoekdagen), maar of je kaart opeenvolgend is (consecutive) of niet. Er is een rij voor personen die een dagkaart willen kopen, dan zijn er rijen voor mensen die een drie- of zeven-dagenkaart willen met opeenvolgende dagen en weer andere rijen voor de drie- of zeven-dagenkaarten binnen langere perioden. Let dus heel goed op of je in de juiste rij staat. Er zijn kleine blauwe bordjes op het dak wat boven de loketten uitsteekt die je vertellen wat aan dat loket wordt verkocht. Als je eenmaal een kaartje hebt gekocht, kun je deze NIET meer inwisselen, dus ook niet voor hetzelfde aantal dagen met een andere geldigheidsperiode (ondanks dat de kosten hetzelfde zijn).

Eenmaal aan het juiste loket, nemen ze een foto van je (niet voor dagkaart). Je kunt betalen in US dollar, Cambodjaanse Riel, Thai Baht of Euro's. Ze printen ze na betaling een papieren pasje uit met daarop je bezoekdata. Als je een pasje hebt dat niet voor opeenvolgende dagen is, dan heb je ruimte voor het afstempelen of perforeren van je bezoekdagen. Dit betekent dus dat je, als je een pasje hebt met een langere geldigheidsduur, je iedere dag langs de hoofdingang moet. Het kan onhandig zijn in je planning omdat de hoofdingang niet per se in de richting is van de tempels die je wilt zien.

Telkens als je een tempel nader wilt bezoeken, zullen medewerkers je kaartje controleren op geldigheid. De tempels liggen aan openbaar toegankelijke wegen, dus je hebt je kaartje nodig als je het tempelcomplex in wilt. Controles worden uitgevoerd van zonsopgang tot zonsondergang, dus op andere tijden kun je gratis de tempels bezoeken.

Lees verder

© 2010 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe bezoek ik Angkor Wat in Cambodja; tips en adviezenHoe bezoek ik Angkor Wat in Cambodja; tips en adviezenAngkor Wat, gelegen in de provincie Siem Reap in Cambodja, is de belangrijkste tempel van het tempelcomplex Angkor, één…
Cambodja, een land met een wereldwonder!Cambodja, een land met een wereldwonder!Het toerisme is in Cambodja nog maar weinig ontwikkeld, ook al beschikken ze over misschien wel de mooiste tempel ter we…
Zelfstandig rondreizen en Backpacken in CambodjaCambodja is een geweldig en veilig land om te backpacken en op jezelf rond te reizen. Cambodja heeft prachtige tempels,…
Tempelcomplex Angkor, de belangrijkste tempels op een rijtjeTempelcomplex Angkor, de belangrijkste tempels op een rijtjeAngkor Wat, gelegen in de provincie Siem Reap in Cambodja, is de belangrijkste tempel van het tempelcomplex Angkor, één…

Komodovaraan: de draak van IndonesiëKomodovaraan: de draak van IndonesiëAlles wat je over de in Indonesië levende Komodovaraan kunt vertellen is indrukwekkend. Zijn oorsprong, zijn lengte, zij…
Weetjes over Duitsland: van Alaaf tot WeihnachtenWeetjes over Duitsland: van Alaaf tot WeihnachtenOns buurland heeft van alle landen uit Europa de meeste grenzen met andere landen. Oost en West zijn terug herenigd, maa…
Bronnen en referenties
 • http://www.autoriteapsara.org/en
 • Lonely Planet Cambodia
 • Eigen ervaringen tijdens bezoek in februari 2010
 • Afbeelding bron 1: Kudumomo, Flickr (CC BY-2.0)
Jantrao (202 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.