Brandenburg: Scharmützelsee en Bad Saarow

Brandenburg: Scharmützelsee en Bad Saarow De streek ten oosten van Berlijn tot aan de Poolse grens is tamelijk onbekend, zelfs voor de Berlijners. Toch zijn er een paar pareltjes die smeken om ontdekt te worden. Denk maar aan het pittoreske stadje Storkow en aan het mondaine Bad Saarow. De langgerekte Scharmützelsee is een paradijs voor wandelaars, fietsers en watersportliefhebbers.

Bad Saarow: ligging en sfeer

Op zo'n 70 km ten Zuid-Oosten van Berlijn, in het gebied Oder-Spree in deelstaat Brandenburg, vind je de Scharmützelsee. Op het einde van de Scharmützelsee, een langgerekt meer met groene eilandjes, daar ligt Bad Saarow. Met zijn bijna 5000 inwoners is het de grootste gemeente aan het elf kilometer lange meer. Heb je zin om eens lekker decadent te doen, dan moet je daar zijn. Deze mondaine badplaats en kuuroord voert je wel honderd jaar terug in de tijd, naar de periode van voor de eerste wereldoorlog. De parken en lanen zijn prachtig onderhouden, alles is pico bello in orde. Oude heren lopen in deftig maatpak rond en oudere dames in keurige mantelpakjes. De restaurants die uitkijken op het meer lijken wel kleine kasteeltjes. 's Avonds kan je buiten dineren met een dekentje over je knieën, aangeboden door het huis. En toch zijn de prijzen niet overdreven. Voor minder dan 15€ per persoon heb je al een driegangenmenu. Duitse kost weliswaar, eenvoudig maar daarom niet minder lekker. Een soepje of een slaatje, een stuk vis met aardappel en een toetje.

Geschiedenis

De naam Scharmützel komt niet van "schermutseling" zoals men wel zou kunnen denken, maar van het Slavische "tschremucha" dat overeenkomt met de Prunus Virginiana. In 1774 telden Saarow, Pieskow en Silberberg slechts zo'n 225 inwoners.

In 1881 bezocht dichter-filosoof Theodor Fontane het dorpje Saarow. Hij beschreef zijn bevindingen in zijn boek "Wanderungen durch die Mark Brandenburg". Het was ook hij die de term Märkische Meer bedacht. In 1906/ 1907 worden de eerste vijf huizen gebouwd. De planning van de villawijk is van Ludwig Lesser, Emil Kopp en Ernst Kopp. Het prachtige gebied is omgeven door bossen en water en trekt al gauw heel wat mensen aan.

In 1907 worden Saarow en Pieskow samengevoegd. Pieskow is het oudste stadsgedeelte van Bad Saarow. De watertoren, die er nu nog steeds staat, wordt in 1908/1909 gebouwd. Het station Saarow-Pieskow dateert van enkele jaren later, namelijk uit 1912. Het is ook in die tijd dat in Pieskow de kunstenaarskolonie "Meckerndorf" ontstond. Max Rosengarten koopt in 1920 de terreinen rond de Scharmützelsee op. In 1922 telt de gemeente 998 inwoners. In 1923 krijgt Saarow officieel de titel van Bad. Saarow-Pieskow wordt officieel dus Bad Saarow-Pieskow. Het oord wordt een kuuroord, dé genezingsplaats voor huidziekten, en tevens dé ontmoetingsplaats voor de Berlijnse cultuur-en filmscène "Goldenen Zwanziger". Beroemdheden kopen hier grond en bouwen huizen en tweede verblijven. Het postgebouw dateert uit 1925. In 1927 wordt op 175 meter diepte een bron met chloor en calcium gevonden. De temperatuur van het water loopt op tot 35°C. In de jaren '30 werden er in het kuuroord ook internationale schaaktoernooien georganiseerd.

Daarna volgt een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mondaine badplaats. Tijdens WO II kreeg het kuuroord het hard te verduren. Het werd aangevallen en gebombardeerd. Getuige hiervan is de in 2008 onthulde gedenksteen Stolpersteine van Gunter Demnig. SS - leiders en leden van het Rode Leger nemen er hun intrek. In 1947 wordt op het Johannes-R-Becher-Platz een gedenksteen voor de slachtoffers van het fachisme gezet, dat in 1989 verhuisd naar het Waldfriedhof. Ten tijde van de DDR waren grote delen van de gemeente militair domein en dus niet vrij toegankelijk. Toch telde Bad Saarow-Pieskow in 1971 bijna 3500 inwoners.

In 1989 wordt het Sovjet-Russische sanatorium voor de bevolking geopend. Tijdens de jaren '90 wordt het centrum heropgebouwd. In 1993 is het inwonersaantal opgelopen tot 4000. Nog steeds ziet men waar het militair domein was. In 1998 wordt Bad Saarow erkend als kuuroord en worden de nieuwe Saarow Therme geopend. In 2002 ontstaat het KUNSTraum Saarow. Oorspronkelijk worden de tentoonstellingen gehouden in een kleine galerie in het postkantoor maar in 2008 verhuisd de vereniging naar het station. In het station bevindt zich nu ook het VVV-kantoor van de streek. Bad Saarow is nu een welstellende, drukbezochte vakantieplaats voor buitenlanders en gestresseerde Duitsers.

Wat te doen op en rond de Scharmützelsee

Boten en jachtjes

Vanuit Bad Saarow vertrekken geregeld toeristenboten van de Weisse Flotte. De boten hebben allemaal een naam van een naburig dorp. Zij maken een toertje over het meer, naar het zuidelijke punt Wendisch Rietz en varen dan terug.
Ook met kleine jachtjes die overal te huur zijn kan je de Scharmützelsee op. De Scharmützelsee is door een hele hoop andere meertjes, kanalen en sluizen bevaarbaar tot Berlijn. Voor sommige delen is een vaarbewijs wel vereist, maar niet voor het Scharmützelmeer. De Scharmützelsee is wel het eindpunt, je kan er maar uit langs de plaats waar je bent binnengevaren, de handbediende sluis van Wendisch Rietz. Op de Scharmützelsee zijn verschillende aanlegplaatsen, die allen beheerd worden door de gemeente. Vooral het Saarow Marina Fontanepark, ten noorden van de Scharmützelsee, nabij de landengte, is erg chic en prima in orde. Wel moet je hier een kuurtax per persoon bijbetalen. Tijdens het varen op het meer moet je wel even oppassen voor alle andere motorbootjes en zeilboten, alsook voor de waterskiërs en kitesurfers. Vooral in de zomer wil het daar wel eens hectisch zijn!

Te voet en per fiets

Stevige stappers kunnen het meer rondwandelen. Bedenk wel dat het bijna 40 kilometer is! Ook per fiets is het prima te doen. Reken toch maar een volledige dag. Een andere mogelijkheid is een eerste overnachting in Wendisch Rietz, dan een dag te voet naar Bad Saarow, daar overnachten en dan langs de andere oever terug naar Wendisch Rietz. Of je kan binnendoor naar het dorpje Storkow, zo'n 15 kilometer verder, ook een stevige maar mooie wandeling.
Mensen die het iets bescheidener willen houden, kunnen gewoon in het kuurpark gaan rondwandelen. Je vindt hier een standbeeld van de Moorhexe met haar kat. Model voor deze heks was de schilderes Katherina Kohlhoff. Zij leefde alleen met haar dieren en deed aan waarzeggen en hekserij. Regelmatig vind je pontons die over het meer tussen het riet zijn aangelegd. Zo kan je van dichterbij gaan kijken naar watervogels, broedend in april en met kroost in mei. Zwanen, kuifeenden, waterkippen, echt mooi om zien hoe ze hun nestje bouwen, zitten te broeden en voor hun nageslacht zorgen.
Met de vijf kilometer lange "Schmeling-Rundwanderweg" kom je voorbij alle belangrijke huizen uit de gemeente. Waar nu het Hotel Esplanade is, logeerde ooit Winston Churchill. De Russische schrijver Maxim Gorki herstelde in het kuuroord van tuberculose. Regisseur Ernst Lubitsch verbleef hier. Ook de helden van het witte doek ten tijde van de stomme film zoals Käthe Dorsch en Harry Liedtke hadden hier een optrekje, dat je tegenkomt tijdens de uitgestippelde wandeling. Ook leuk is om je te laten vervoeren met een fietstaxi. Je waant je wel in Azië wanneer je met de pousse-pousse door de straten van Bad Saarow zoeft!

Te water: zwemmen en waterfietsen

Verder kan je op verschillende plaatsen gaan zwemmen. Ook waterfietsen en waterskiën behoren tot de mogelijkheden.
Op de rechteroever vind je Bad Saarow Strand. In het Noorden, op de oever van Bad Saarow, is er ook een strandje bij een restaurant met een kleine speeltuin, voor iedereen vrij toegankelijk.

Dierenpark

Naast het Bad Saarow Strand vind je ook het Fasanen-und Wildpark Bad Saarow met siervogels, chinchilla's, kangoeroe's etc.

Rodelen

Bij Petersdorf is er sinds 2010 een rodelbaan van wel één kilometer lang. De Scharmützel-Bob-GmbH vind je Am Fuchsbau 7 in 15526 Bad Saarow.

Vissen

Ook vissen behoort tot de mogelijkheden van het meer. Hier heb je wel een visvergunning voor nodig. Deze is beperkt geldig en ook maar voor een bepaalde streek. Je kan ze bekomen bij de havenmeester. In het restaurant Saarower Fischtopf in Bad Saarow staan een hele rij infoborden met de verschillende soorten vis die je in het meer kan vissen: paling, baars, snoek, forel, meerval, blikjes, etc.

Cultuur en kuren

Zoals reeds gezegd kan je hier ook voor cultuur terecht. In het station zijn geregeld tentoonstellingen. Verder heb je het Theater am See, met openluchtvoorstellingen. En dan is er natuurlijk ook het kuuroord met de thermen, de modderbaden, de sauna's en het zwembad.

Verblijf

Om te verblijven kan je terecht in de jeugdherberg van Bad Saarow die zich in Saarow-Pieskow bevindt. Ook in de verschillende bungalowparken rond het meer vind je zeker iets naar je zin. Er zijn ook een paar hotels. Verder zijn er ook verschillende campings met caravans en bungalows voor twee tot vijf personen. Voor een kleine 40€ per dag ben je al gesteld. Heb je een motorboot gehuurd, dan heb je je eigen huisje bij. Bij de Marina's vind je faciliteiten als douches en toiletten. Voor elk wat wils dus, en voor elke beurs.

Meer info over de streek vind je alvast op www.scharmuetzelsee.de. Een boot kan je huren via onder andere www.leboat.com vanuit Potsdam of Marina Wolfsbruch.
© 2010 - 2020 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Duitsland, Mecklenburg-Vorpommern, Saksen-Anhalt+BrandenburgDe overige noordelijke deelstaten, bundesländer, van Duitsland worden in dit artikel behandeld: Mecklenburg-Vorpommeren,…
Maxim Gorki, bolsjewistGeen Russische schrijver wordt zo geassocieerd met het communisme en bosjevisme als Gorki. Aan zijn hele werk ligt een h…
KOPP: Kinderen van Ouders met Psychische ProblemenKOPP: Kinderen van Ouders met Psychische Problemen'KOPP' betekent: 'Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. Volgens 'richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming (apri…
Ondersteuning aan kinderen van probleemouders via Kopp groepOndersteuning aan kinderen van probleemouders via Kopp groepIn Nederland leven veel kinderen die thuis te maken hebben met een ouder die psychische of/en psychiatrische problemen h…

Brandenburg: Köpenick, groene long in BerlijnBrandenburg: Köpenick, groene long in BerlijnAan de rand van Berlijn ligt Treptow-Köpenick, tussen Müggelspree en Dahme. Rustig en groen, met toch wel wat bezienswaa…
Denny's, het amerikaanse family restaurantWie wel eens in Amerika is geweest zal zonder twijfel de grote reclameborden van restaurants langs de weg hebben zien st…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RThiele, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Wikipedia Bad Saarow
  • Plaatselijke brochures en foldertjes
  • www.scharmuetzelsee.de
  • www.leboat.com

Reageer op het artikel "Brandenburg: Scharmützelsee en Bad Saarow"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 23-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Special: Brandenburg
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!