Waar ze op La Palma van houden

De bevolking van La Palma is vriendelijk en een tikje apart, ze hebben een eenvoudige maar prima keuken en zijn dol op een feestje. De bevolking van La Palma is gemengd. Behalve de originele bevolking wonen er ook wat Spanjaarden van het vaste land, een handje vol Duitsers en Nederlanders en een groot aantal Zuid-Amerikanen. Ook hun feesten en hun eten hebben een aantal van deze invloeden over genomen.

Gezelligheid

Kleine kinderen worden van jongs af aan al opgevoed met dansen en muziek. Als er een gelegenheid is zal de Palmero dansen, ze zijn er dol op. Net als lekker eten en drinken. De gemiddelde Palmero bezoekt meerdere malen per dag een bar of een kiosk. Voor een snel kopje koffie of een snelle neut. Dat doen ze namelijk niet thuis, dat hoort niet.
De Palmero heeft een hechte band met zijn familie. Regelmatig gaat hij/zij naar een familie bijeenkomst. Deze zal waarschijnlijk plaats vinden in een restaurant of op een openbare plek. Er zijn veel plekken op La Palma waar men bij een parkeerplaats ook een barbecue plaatsje en banken en tafels zal aantreffen. Dit zijn de plekken waar de families bij elkaar komen op de vrije dag. Iedereen neemt eten en drinken mee en er wordt doorgaans een hoop kabaal gemaakt.
Sommige families zijn in het bezit van een kleine bodega. In dat geval vinden de bijeenkomsten daar vaak plaats. Grote pannen met eten worden op het vuur gezet en er is altijd genoeg over voor een weeshuis.
Kerst wordt op kerstavond met de familie gevierd. Grote groepen mensen zitten aan lange tafels in restaurants. Met oud en nieuw wordt er wederom gedineerd en gedanst en gefeest tot in de vroege uren.
Het beruchtste feest van het jaar is het carnaval. De hoofdstad Santa Cruz de La Palma heet dan: Los Indianos. Op dit feest is heel duidelijk een Zuid-Amerikaanse stempel gedrukt. De hoofdstad is afgeladen met mensen, overal op straat wordt gedanst en gefeest. Heel kenmerkend is het gooien met babypoeder. Iedereen doet daaraan mee en is helemaal wit.
Het hele jaar door zijn er eigenlijk feestdagen en feesten op La Palma. Iedere reden die gebruikt kan worden wordt aangegrepen. Zelfs om de bloei van de amandelbomen is een feest heen gebouwd!

Stug?

De Palmero kan stug overkomen, maar is dat zeker niet! Als ze je eenmaal willen leren kennen zullen ze dat op hun eigen manier doen. Ze zijn dan niet te beroerd om als het moet met handen en voeten duidelijk te maken wat ze bedoelen. Zolang de ander ook maar zijn best doet om Spaans te spreken, hoe slecht dat verder ook is! Ook vinden ze het geweldig als mensen 'hun' eiland en tradities willen leren kennen. Voor je het goed en wel door hebt wordt je uitgenodigd voor een feest waar je uiteraard met ze zal mee dansen.

Specialiteiten uit de keuken

De dagelijkse keuken is eenvoudig. Meestal eet men wat brood, soep, een salade en daarbij wat vlees of vis. Maar zodra er een feestje aan komt wordt alles uit de kast getrokken om er een echt feestmaal van te maken.
Eén van de specialiteiten van het eiland is geitenvlees. De geit wordt aan stukken gesneden en in een grote pan gedaan. Hierbij worden kruiden en groentes toegevoegd en men laat het een aantal uren op het vuur staan. Daarna kan iedereen aan tafel en is er altijd genoeg. Hierbij wordt wat brood gegeten om alle jus op je bord mee op te deppen.
Ook konijnenvlees is geliefd op La Palma. Voor sommigen op La Palma zijn de hersenen van het konijn de echte delicatesse. Er zijn ook een aantal restaurants op La Palma die dit serveren. Dan krijgt men het konijn dan geserveerd met opengehakte kop zodat men beter bij de hersenen kan. Houd hier dus rekening mee als u in een restaurant gaat eten waar ze konijn serveren of als u zelf ergens konijn besteld. Niet iedereen kan hier even goed tegen!
Wat gebruikelijker eten zijn de in zout water gekookte aardappels (papas arrugadas). Deze worden gegeten met mojo sauzen. Ook heel lekker zijn de gamba's in de knoflook olie. Ook kan men in ieder restaurant wel een goede vis, een stukje vlees en een salade bestellen.

Tradities

Op La Palma hebben veel dorpen hun eigen tradities. Allemaal zijn ze ooit eens ontstaan en jaarlijks (of vaker) wordt dat dan in ere gehouden. Over het hoe en waarom van die tradities kun je maar het beste aan de Palmero zelf aanspreken.
Onder andere worden er dauw wandelingen gehouden gewapend met flessen drank, autoraces worden gehouden op een levensgevaarlijk stuk weg, paardenraces op asfalt en hanengevechten. Bij al die tradities wordt er uiteraard weer muziek gemaakt, gedanst en gedronken. Dat is nou eenmaal de lust en het leven van de Palmero.

Lees verder

© 2009 - 2023 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
La Palma, het mooie Canarische EilandLa Palma. Door de locale bevolking Isla Bonita genoemd, wat ‘Mooi eiland’ betekent. La Palma maakt indruk door een ongel…
Het eiland La PalmaSanta Cruz de La Palma is een prachtige stad gelegen op het eiland La Palma. Santa Cruz is de hoofdstad van het eiland e…
Eten en drinken op de Canarische EilandenEten en drinken op de Canarische EilandenBent u op de Canarische Eilanden op vakantie en u wilt lekker een hapje eten in een typisch Spaans of Canarisch restaura…
Keuken van de Canarische eilanden: Canarische receptenKeuken van de Canarische eilanden: Canarische receptenDe keuken van de Canarische eilanden is niet zo uitgebreid en verfijnd, maar het heeft zijn eigen eet- en drinkgewoonten…

Een paradijselijke vakantie op de Azoren in Sete CidadesHet eiland São Miguel behoort tot de eilandengroep de Azoren, die bij Portugal horen. São Miguel wordt ook wel het ´Groe…
De Grote Markt van BrusselDe Grote Markt van BrusselZomer of winter, lente of herfst, toeristen bezoeken het hele jaar door de Brusselse Grote Markt. Wie graag meer wil wet…
Zelda (74 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.