Een paradijselijke vakantie op de Azoren in Sete Cidades

Het eiland São Miguel behoort tot de eilandengroep de Azoren, die bij Portugal horen. São Miguel wordt ook wel het ´Groene Eiland´ genoemd. Het eiland kenmerkt zich dan ook door een prachtig vulkanisch landschap dat bedekt is met een groene deken aan weilanden, bossen en mossen. Daar tussendoor bloeien vele bloemen, waaronder voornamelijk hortensia’s die over het hele eiland terug te vinden zijn. Eén van de meest paradijselijke plekjes op São Miguel is het dorpje Sete Cidades.

Ligging

Sete Cidades is een klein boerendorpje. Voor wie op zoek is naar rust en natuur is hier op de juiste plek. Sete Cidades ligt in het westen van São Miguel. Vanaf de hoofdstad Ponta Delgada, waar ook het vliegveld ligt, is het ongeveer 45 minuten rijden met de auto. Sete Cidades ligt op zo´n 4 kilometer van de kust.

Het blauwe en het groene meer

Sete Cidades ligt in een grote vulkaankrater met een doorsnee van zo´n 12 kilometer, waarin twee meren liggen, het blauwe en het groene meer. De krater zou in 1440 zijn ontstaan door een enorme eruptie die hier heeft plaatsgevonden. Zeevaarders die voor de kolonisatie langs São Miguel vaarden, beweerden dat ze eerst hier aan weerszijden een hoge berg hadden zien staan. Enkele jaren later, met de komst van de Portugezen, was de bergtop op het westelijke deel verdwenen. Daarvoor in de plaats lag hier nu door de eruptie een krater of caldeira zoals de Portugezen het noemen. Dit natuurverschijnsel heeft vele legendes doen ontstaan. Zo bestaat er onder ander een verhaal over zeven bisschoppen, die op de vlucht waren voor de moren en terechtkwamen op de ´nog niet ontdekte eilanden´, waar ze de zeven steden (Sete Cidades) zouden hebben gesticht. Sete Cidades wordt gedomineerd door de het prachtige blauwe en groene meer dat in de krater ligt met de stijl omhoog rijzende groene kraterwanden. Het dorpje ligt aan de westelijke oever van de twee meren. Van bovenaf kun je duidelijk zien dat de twee meren, die in elkaar overlopen en gescheiden worden door een brug die er overheen is gebouwd, een andere kleur hebben. Dit verschijnsel wordt verklaard door een oude legende over de onmogelijke liefde tussen een prinses en een herder.

Verblijf en restaurants

In het slaperige Sete Cidades ligt geen hotel, wel staan er verschillende karakteristieke vakantiehuisjes te huur die van alle gemakken zijn voorzien. De meeste vakantiehuisjes zijn voorzien van een in steen ingebouwde barbecue, waar je zelf vlees kan bereiden.

In het dorpje liggen drie restaurantjes; St. Nicolau, Arado en Lagoa Azul. Je hoeft hier geen culinaire hoogstandjes te verwachten, maar wel een degelijke en goedkope maaltijd. Voor ongeveer € 12 per persoon heb je een warme maaltijd met drankje en nagerecht en koffie. St. Nicolau vind je schuin tegenover de kerk. De andere twee restaurantjes liggen in de zelfde straat; Als je vanuit het westen het dorpje binnenrijdt, sla je na de kerk rechtsaf, deze straat heet Caminho das Ruas en vervolgens neem je de tweede straat links. Eerst kom je aan de rechterkant het restaurant Arado tegen en vervolgens verder in de straat na een kruising aan de linkerkant het restaurant Lagoa Azul.

In Sete Cidades zijn geen supermarkten. Voor de hoognodige boodschappen kun je terecht bij een heel klein kruidenierswinkeltje in Caminho das Ruas, dat verstopt is in een woonhuis op ¼ van de straat aan de rechterkant als je de straat in rijdt aan de kant waar de kerk staat. Grote supermarkten vind je alleen in Ponta Delgada en Ribeira Grande, voor een kleine supermarkt kun je terecht in het nabijgelegen plaatsje Ginetes op ongeveer 10 kilometer afstand.

Festas de Sete Cidades

In het tweede weekend van augustus vindt in Sete Cidades het jaarlijkse dorpsfeest plaats. De straten worden versierd met slingers en bloemen. Op zaterdag en zondag gaat er een heilige processie door de straten. s´Avonds zijn er muziekoptredens en een veeveiling. Verder staan er enkele marktkraampjes en eettentjes.

Eco-toerisme

In Sete Cidades vind je ook een kantoortje voor Eco-toerisme. Het kantoortje vind je als je vanuit westelijke richting het dorp binnenrijdt, na de kerk rechtsaf slaat en de eerste straat links neemt. Het kantoor ligt meteen aan je rechterhand.

Activiteiten

Sete Cidades is een ideale plek om fantastische wandelingen te maken. Op de eerste plaats kun je mooie wandelingen maken over de kraterwand.

Wandeltocht Sete Cidades

Hieronder vind je een wandelroute in Sete Cidades. De route kun je zowel als dagtocht lopen, maar de minder geoefende wandelaars kunnen hem ook in twee keer lopen als twee afzonderlijke routes.

Sete Cidades – Vista do Rei – Sete Cidades (9 km)

Neem de kerk als vertrek punt. Sla de weg in waar de kerk aan ligt, Caminho das Ruas. Aan het einde van deze straat ga je rechtsaf, Caminho das Agricultores. Deze verharde weg gaat over in een zandpad. Nu volgt er een flinke klim naar boven naar het uitzichtspunt Vista do Rei. Het adembenemende uitzicht is de flinke klim meer dan waard.

Vanaf Vista do Rei neem je de route die met de klok mee over de kraterwand loopt. Je hebt nu aan de linkerkant een mooi uitzicht over de Atlantische Oceaan en aan de rechterkant over de kratermeren van Sete Cidades. De route is duidelijk aangegeven met een geel en rood streepje. Na ongeveer 6 kilometer kom je uit op een verharde weg. Je volgt ongeveer 500 meter deze weg naar beneden. In een bocht volg je de geel met rood aangegeven route naar links een zandpad op. Na ongeveer 200 meter heb je de keuze of je rechtsaf slaat terug naar Sete Cidades. Deze route is in totaal ongeveer 9 kilometer (2 uur wandelen). Je kunt ook de weg rechtdoor volgen die ook aangegeven wordt met hetzelfde geel rode teken. Deze route loopt via de noordelijke en oostelijke kraterwand naar Mato do Canário, van waaruit je terug kunt lopen naar Vista do Rei en weer af kunt dalen naar het dorp Sete Cidades.

Sete Cidades – Mato do Canário- Visto do Rei- Sete Cidades (17 km)

Wanneer je de route vervolgt in de richting van Mato do Canário loop je over een onverharde weg die langzaam stijgt totdat je de top van de noordelijke en oostelijke kraterwand hebt bereikt met weer een fantastisch uitzicht hebt aan beide kanten. Het pad daalt en stijgt lichtjes. De route mondt uit in een klein stukje bos, Mato do Canário en komt vervolgens uit bij een aquaduct, Nove Janelas. Hier begint ook de verharde weg die je volgt tot aan een T-splitsing waar je rechtsaf slaat. De weg helemaal volgen totdat je na ongeveer 4 kilometer weer bij Visto do Rei bent aangekomen. Hier kun je weer via dezelfde weg als op de heenweg afdalen naar het dorp Sete Cidades.

Onderweg kom je op deze route geen eet- of drinkgelegenheden tegen, zorg dus voor voldoende voorraad aan water en eten. Alleen bij het uitzichtspunt Vista do Rei staat een busje waar dranken en wat versnaperingen worden verkocht.

Picknicken rond de meren van Sete Cidades

Rond de kratermeren van Sete Cidades vind je idyllische picknickplaatsen met tafeltjes en bankjes en zelfs verschillende barbecues. Je kunt een duik nemen in het meer, heerlijk luieren langs de kant en genieten van zelf meegenomen hapjes. In de weekenden worden deze plekken druk bezocht. Ideaal om met kinderen naar toe te gaan.

Strand

Op 4 kilometer afstand van Sete Cidades ligt Mosteiro. Hier vind je een klein zandstrand. Verder zijn alle overige bezienswaardigheden op São Miguel vanuit Sete Cidades met de auto goed te bereiken.
© 2009 - 2023 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op ontdekkingstocht naar de Azoren: het eiland São MiguelOp ontdekkingstocht naar de Azoren: het eiland São MiguelSão Miguel is het grootste en dichtstbevolkte eiland van de Portugese eilanden de Azoren. Het is ongeveer 90 kilometer l…
São Miguel, het hoofdeiland van de AzorenSão Miguel, het hoofdeiland van de AzorenSão Miguel is het hoofdeiland van de Azoren. Het is ook het grootste, meest drukbevolkte en meest gevarieerde eiland van…
De Azoren, een heerlijke bestemming!De Azoren, een bijzondere vakantiebestemming. Een Portugese eilandengroep van negen eilanden die allemaal hun eigen kara…
Vulkanen in Europa: Portugal en SpanjeEuropa kent enkele vulkanische gebieden, waaronder in Portugal op de Azoren en in Spanje op de Canarische eilanden. De h…

De mooiste stranden rond PenicheDe westkust van Midden- Portugal is het ontdekken meer dan waard. Want behalve de Algarve heeft Portugal nog veel meer i…
Waar ze op La Palma van houdenDe bevolking van La Palma is vriendelijk en een tikje apart, ze hebben een eenvoudige maar prima keuken en zijn dol op e…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.