Op ontdekkingstocht naar de Azoren: het eiland São Miguel

Op ontdekkingstocht naar de Azoren: het eiland São Miguel São Miguel is het grootste en dichtstbevolkte eiland van de Portugese eilanden de Azoren. Het is ongeveer 90 kilometer lang en tussen de 8 en 15 kilometer breed. Er wonen ongeveer 145.000 mensen. De hoofdstad van het eiland is Ponta Delgado, dat rond de 40.000 inwoners telt. São Miguel staat ook wel bekend als het Ilha Verde, het Groene Eiland. Laat je betoveren door de sprookjesachtige landschappen, de schitterende bloemenpracht en de pittoreske dorpjes.

Ponta Delgada

In de hoofdstad Ponta Delgado gaan het heden en het verleden hand in hand. Aan de ene kant vind je in de hoofdstad prachtige historische gebouwen, kerken en kloosters en ouderwetse kleine steegjes van keien, aan de andere kant gaat Ponta Delgado ook met de tijd mee en rijzen ook moderne gebouwen uit de grond. In de stad vind je vele restaurantjes, bars, clubs en een aangename boulevard langs de haven. De stad beschikt ook over een aantal bezienswaardigheden die de moeite van een bezoekje waard zijn;

Praça de Gonçalo Velho Cabral

Dit indrukwekkende plein, dat vernoemd is naar de vermoedelijke ontdekker en de eerste gouverneur van de eilandengroep de Azoren, ligt aan het water. Het plein wordt vooral gedomineerd door de drie grote bogen uit 1783 die als toegangspoort tot de stad dienen. Verder vind je op het plein een standbeeld van Gonçalo Velho Cabral.

Igreja Matriz de São Sebastião

Dit is een kerk die stamt uit de 16e eeuw. De kerk beschikt over een mooi portaal in manuelstijl van witte kalksteen die afkomstig is van het Portugese vasteland. In de kerk kun je het mooie koorgewelf en de vergulde, barokke beelden van de evangelisten op het hoogaltaar bewonderen. Verder vind je in de kerk nog een met azulejos (Portugese siertegels) versierde sacristie, 17e eeuwse meubelen van jacarandahout en de kerkschat.

Convento de Nossa Senhora de Esperança

Dit klooster trekt vooral veel publiek vanwege het schitterende standbeeld van Senhor Santo Cristo dos Milagres dat hier staat en dat door vele bedevaartgangers wordt bezocht.

Hoogtepunten van São Miguel

De volgende plekken mag je niet missen tijdens je vakantie naar São Miguel. Het zijn de echte hoogtepunten van het eiland.

Lagoa do Fogo

Het Lagoa do Fogo (letterlijk Meer van Vuur) is in de 16e eeuw ontstaan door een vulkaanuitbarsting. Aan de ene kant van het meer vind je prachtige witte stranden en aan de andere kant steile rotsen. Je kunt hier ook prachtige wandelingen maken.

Achada das Furnas

De naam Furnas verwijst naar de kratermeren die hier te vinden zijn. Het gebied staat bekend om de warmwaterbronnen en zwavelhoudende kokende modder die hier uit de aardkorst naar boven komen. Het water zou een geneeskrachtige werking hebben. Je ziet de waterdampen al van verre omhoog komen. Dit is een bijzondere gewaarwording. De warmwaterbronnen worden in het Portugees caldeiras genoemd. De plaatselijke bevolking kookt onder andere hun stoofpotten gaar in deze caldeiras.

Parque Terra Nostra

Ga tijdens je vakantie op São Miguel niet voorbij aan dit prachtige botanische park in de buurt van Furnas. Het park is in de 18e eeuw aangelegd door Thomas Hickling. Je treft hier de mooiste exotische bloemen aan en bijzondere bomen van wel eeuwen oud. Ga ook eens heerlijk relaxen in het thermale bad met ijzerhoudend water en je zult helemaal uitgerust terugkomen van je vakantie. Let wel op dat je oude badkleding aandoet, want het water is gelig van kleur en geeft af op je badkleding.

De meren van Sete Cidades

In het westen van São Miguel vind je één van de grootste kraters van de Azoren, namelijk de kratermeren van Sete Cidades. Ze hebben een diameter van wel 12 kilometer. De meren van Sete cidades bestaan uit een groen en een blauw meer. Er bestaat een legende die een verklaring geeft voor deze kleurverschillen. Het mooiste uitzicht over het meer heb je vanaf het uitzichtspunt Vista Do Rei ten zuiden van de krater.

Legende van Sete Cidades

In het Oude Koninkrijk van de Zeven Steden was er een koning die een zeer mooie dochter had. Deze kleine prinses hield veel van wandelingen door het landschap, over de heuvels, de valleien en de dorpjes. Op een mooie dag ontmoette zij een jonge herder en ze sprak uren met hem. Op een dag, mondden die lange besprekingen uit in een romance. Sinds die dag ontmoetten zij elkaar iedere dag en beloofden ze elkaar de eeuwige liefde.

Maar, de vader van de prinses, had reeds besloten dat de prinses een prins zou huwen, een erfgenaam van een ander koninkrijk. Daarom moest de prinses haar romance met de herder van de koning opgeven. Wel kreeg de prinses toestemming om de herder nog een keer te zien, als afscheid. Toen zij voor de laatste keer samenkwamen, huilden ze allebei zoveel dat, bij hun voeten, twee lagunes werden gevormd: een blauwe, afkomstig van de blauwe ogen van de mooie prinses; en een groen afkomstig uit de groene ogen van de jonge herder. De twee geliefden werden voor altijd van elkaar gescheiden, maar de twee lagunes die waren gevormd bleven samen voor de eeuwigheid.

Stranden

São Miguel behoort tot de eilanden met de beste stranden van de Azoren. Voor een strandvakantie kun je terecht bij de volgende stranden:
  • Melicias (bij Ponta Delgada)
  • Agua D´Alto (bij Agua de Pau)
  • Vinha d´Areia (Villa Franco do Campo)
  • Moinhos (Porto Formoso)
  • Mosteiros
  • Ribeira Quente

Het paradijselijke eiland São Miguel staat garant voor een onvergetelijke vakantie. Als je eenmaal van de Azoren geproefd hebt, blijf je er terugkomen.

Kijk ook eens op Azoren.nl
© 2009 - 2023 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Azoren, prachtige eilandengroep in de Atlantische OeaanAls je een liefhebber bent van de natuur zijn de Azoren een echt paradijs waar je graag zal vertoeven. Prachtige bloemen…
Een paradijselijke vakantie op de Azoren in FurnasFurnas behoort tot de mooiste plekjes op het eiland São Miguel dat onderdeel is van de Portugese Azoren-archipel. In Fur…
São Miguel, het hoofdeiland van de AzorenSão Miguel, het hoofdeiland van de AzorenSão Miguel is het hoofdeiland van de Azoren. Het is ook het grootste, meest drukbevolkte en meest gevarieerde eiland van…
De Azoren, een heerlijke bestemming!De Azoren, een bijzondere vakantiebestemming. Een Portugese eilandengroep van negen eilanden die allemaal hun eigen kara…

Op ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland TerceiraOp ontdekkingsreis naar de Azoren: het eiland TerceiraTerceira behoort tot de Portugese eilandengroep de Azoren. Dit vulkanische eiland bestaat uit schitterende groene heuvel…
Op ontdekkingsreis naar de AzorenOp ontdekkingsreis naar de AzorenMidden in de diepe donkerblauwe Atlantische Oceaan duiken ineens groene eilanden op. De eerste zeevaarders die op deze e…
Faffie (113 artikelen)
Laatste update: 18-12-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.