Turkije – Datça: een rustig stukje Turkije

De Egeïsche Zee en de Middellandse Zee worden van elkaar gescheiden door een langwerpig schiereiland. Hierop bevindt zich een zeer aantrekkelijk vakantieoord. Datça telt tienduizend inwoners en gelegen aan een prachtig zandstrand. Vergeleken bij toeristensteden als Marmaris en Bodrum is Datça een rustige badplaats, die zeker veel te bieden heeft.

Bereikbaarheid

Tachtig kilometer ten westen Marmaris gelegen, is Datça goed bereikbaar. In de zomer heeft Datça een dagelijkse bootverbinding met de steden Marmaris en Bodrum. Verder is de stad via een weg door de kale rotsen en bergen prima te bereiken. Vanaf het schiereiland waarop Datça gelegen is, is van een fantastisch en panoramisch uitzicht te genieten te genieten op de Griekse eilanden Kos, Simi en Rhodos. Omdat Datça net wat verder van de luchthavens ligt, is ze nog niet bekend bij toeristen en dus ook niet terug te vinden in de talloze vakantiebrochures. Hierdoor kan metn in Datça nog genieten van het échte Turkije.

Ruïnes

In de oudheid moesten schepen vaak wachten op een geschikte windrichting. Dit gebeurde bij het uiterste punt van het schiereiland, waar tevens de ruïnes van de havenstad Knidos zich bevinden. Deze haven lag vroeger vol met schepen. Knidos ligt op veertig kilometer van Datça en is prima te bereiken via de weg. Ook kan de excursie gemaakt worden via een boot, die ’s ochtends vanuit Datça vertrekt en in de middag weer terugkeert.

Vissersdorpje

Het vissersdorpje Datça staat bekend om haar hoge zuurstofgehalte en de lage luchtvochtigheid. Zelfs in de heetste zomermaanden is het prima vertoeven in Datça, omdat er een constante koele bries aanwezig is. In Datça zijn talloze restaurantjes te vinden waar heerlijk en goedkoop te eten valt, voornamelijk gerechten uit de Turkse keuken. Vanaf het stadje is het strand zo te bereiken en kan men genieten van zandstranden en stille baaitjes, waar ook prima te snorkelen valt.

Geen massatoerisme

Datça is geen stad die overspoeld wordt door toeristen. Daar waar Marmaris en Bodrum jaarlijks honderdduizenden toeristen herbergen, is Datça een rustige plaats. Desondanks hebben talloze projectontwikkelaars hun oog al op de stad laten vallen en worden er vakantiewoningen gebouwd. Voor een tweede huisje is een woning in Datça zeker de moeite waard, vooral voor wie van rust houdt.

Dagtocht

De stad Datça heeft weinig hotels. Ook het nachtleven is verre van dat van Marmaris en Bodrum. Toch is Datça een prima bestemming voor wie een dagtocht wilt maken, vanuit de andere steden. De warmwaterbron in het centrum van Datça is zeker de moeite van het bezoeken waard. Deze bron voedt een kleine waterval, waar per minuut vier tot vijf ton water in de zee belandt. Dankzij deze warmwaterbron valt er ook in de koudste wintermaanden prima te zwemmen.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkije – Turgutreis; een geliefd oordMet haar vele badplaatsen is Turkije de laatste jaren uitgegroeid tot de nummer één van vakantiegangers uit Nederland, m…
Turkije, meer dan zonnen, eten en drinken!Turkije, meer dan zonnen, eten en drinken!Turkije is een geliefd maar veelbesproken vakantieland. Veel mensen (Nederlanders en Russen zie je er veel) vinden het h…
Turkije - vakantie in Azië en EuropaTurkije - vakantie in Azië en EuropaTurkije ligt voor een gedeelte in Azië en een gedeelte in Europa. In totaal grenst Turkije aan acht landen, namelijk Bul…

Turkije – Kusadasi: Turkse vogelstadDe afgelopen dertig jaar is de Turkse stad Kusadasi steeds meer in trek gekomen als badplaats. Uit heel Europa zoeken me…
Turkije – Marmaris: geliefd TurkijeEén van de meest geliefde Turkse badplaatsen bij Nederlanders is Marmaris, aan de Egeïsche Kust. Deze badplaats is sfeer…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Laatste update: 04-05-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.