Kroatië; Het eiland KRK

Op haar zestiende ging mijn moeder voor het eerst alleen met een vriendin op vakantie naar Joegoslavië. Ondertussen bestaat het Joegoslavië van toen niet meer maar desondanks gaat ze nog steeds elk jaar naar Kroatië. Klinkt saai of niet?!Waarom gaat iemand al 35 jaar naar dezelfde streek op vakantie. Voor de meeste mensen is het uitzoeken van een vakantiebestemming elk jaar weer een groot feest.De voorpret van de vakantie is vaak leuker dan de vakantie zelf hoor je vaak. Bij ons vroeger niet, het is al jaren duidelijk dat wij gewoon net als vorig jaar en het jaar daarvoor naar Kroatië gaan. 35 Jaar geleden heeft mijn moeder haar hart verloren aan dit land en togen we dus elk jaar weer terug naar "Kroa"" zoals we het liefkozend noemen. Wat maakt Kroatië en dan vooral het eiland Krk zo leuk. De leuke dorpjes, de strak blauwe zee, de mensen, de taal of het eten?

KRK

Vlakbij het dorpje Kraljevica zo'n 25 kilometer ten zuiden van de stad Ryeka kun je de brug Krcki Most over naar het Eiland Krk. Dit eiland is de grootste van de eilanden die in de Kvarner baai liggen en ook de best bereikbare. Het eiland is 38 kilometer lang en 20 kilometer breed. Over het algemeen is het eiland vrij toeristisch zonder erg schreeuwerig te zijn wat we vaak zien in bijvoorbeeld sommige delen van Spanje. Op het hele eiland zijn tal van campings en appartementen van waaruit het eiland verkent kan worden. Wat trouwens erg leuk is om te doen en heel normaal is in Kroatië, is een kamer of een appartement huren bij particulieren. De meeste huizen hebben twee of meer woonlagen waar gezinnen uit een familie wonen. Vaak worden de huizen gebouwd met als doel om zowel ouders als de kinderen met hun gezinnen te huisvesten. Als de kinderen nog klein zijn en bij hun ouders inwonen en er geen opa's en oma's zijn staan er dus een of twee woonlagen leeg. Ideaal om te verhuren aan vakantiegangers. Over het algemeen zijn deze appartementen goed en netjes en zijn de mensen die deappartementen verhuren erg aardig en gastvrij. Een erg leuke manier dus om het land en de bevolking te leren kennen.

Omgeving

Als je van wandelen houdt kun je bij de plaatselijke tourist office verschillende prachtige wandelroutes krijgen. Ook per voet is Krk zeker de moeite waard om te verkennen. De bergen zijn over het algemeen niet heel hoog,wat het makkelijker maakt om te lopen. Houdt er wel rekening mee dat er erg weinig bomen zijn op deze veelal kale rotsen boven op de bergen. Het landschap kan er wat schrillig uit zien. Mede afhankelijk van het jaargetijde natuurlijk. De bloeiende bloemen zijn prachtig en staan in schril contrast met het vele steen in het landschap. Maar het bruin-beige van de rotsen, het groen van de planten, de oranje daken en het blauw van de zee en de lucht maakt het toch een lieflijk plaatje.

Grad KRK

De hoofdstad van het eiland is het gelijknamige stadje Krk en ligt aan de westkust van het eiland. Een prachtig stadje vol kleine steegjes vol leuke winkeltjes en gezellige terrasjes, een gezellige stadsplein (Velika plaza)met terrasjes en een haventje. De St.Quirinus kerk is ook zeker een bezoekje waard. Vanuit Krk zijn er veel leuke excursies mogelijk naar het eiland Cres. Gedurende de hele zomer zijn er veel activiteiten zoals Krk Fair in augustus, St.Quirinus Festival op 4 juli, Krk zomer festival in juli en augustus.

Punat en Kosljun

Punat is een klein plaatjes net onder KRK. Het heeft een kleine boulevard en vanaf deze boulevard kun je met een bootje naar het kloostereiland Kosljun.Het klooster is in de 12de eeuw opgericht. Hier kun je een museum bekijken, 16e eeuwse kerk bekijken en een kleine wandeling over dit bijzondere eilandje maken.

Baska

Helemaal in het zuiden van het eiland ligt Baska. Dit dorpje is bekend om zijn mooie, 2 kilometer lange strand. Over het algemeen zijn de stranden in Kroatie niet zoals wij dat gewend zijn aan de Hollandse kust. De stranden daar zijn of stenen of betonplaten. Het strand in Baska heeft mooie witte stenen en veel vertier op het strand zoals; eettentjes, glijbanen en muziek. Bovendien is er een grote camping direct aan zee. Elke zomer zijn er tal van verschillende folklore festivals in Baska en omgeving. Vanuit Baska zijn er leuke excursies naar de eilanden Rab en Cres te boeken.

Vrbnik

Vlak voor dat je het dorpje Vrbnik binnen rijdt zie je het dorp en de zee heel mooi liggen. Het beste kun je dan je auto maar even aan de kant zetten en even genieten van het prachtige uitzicht. Vrbnik ligt aan de oostkust van het eiland en dorpje is bekend om zijn wijngaarden. Het ligt op een berg en kijkt uit op het vaste land van Kroatië. Sommige wijnboeren verkopen hun wijnen aan huis, vaak is er ook de mogelijkheid tot wijn proeven. Zeker leuk om te doen! In juli is er het Razgon festival.

Wellicht heb ik voor heel veel mensen nog geen antwoord kunnen geven op de vraag waarom iemand al 35 jaar op vakantie gaat naar dit eiland. Wellicht is daar ook wel geen antwoord op. Feit is wel dat met woorden je mooie plaatjes en gevoelens moeilijk uit kan leggen. Hopelijk geeft bovenstaande beschrijving een idee van het prachtige en cultuurrijke land.
© 2008 - 2024 Boesje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Istrië (Kroatië)Vakantie in Istrië (Kroatië)Istrië, een naam die je steeds vaker hoort. Steeds meer mensen gaan op vakantie in Kroatië. Istrië is het meest toeristi…
Het eiland en de stad Krk in KroatiëHet eiland en de stad Krk in KroatiëDe zomervakantie is voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Eén ding is echter nog leuker dan de zomervakantie zel…
Kroatië: niet duur, heel divers en met de auto te bereikenKroatië: niet duur, heel divers en met de auto te bereikenKroatië wordt steeds populairder als vakantieland. Dat is niet vreemd, want het land is ook nog voor de smalle beurs ber…
Vakantie in KroatiëVakantie in KroatiëKroatië is de vakantiebestemming bij uitstek. Je vindt er zon, zee en strand, maar ook cultuur: Romeinse ruïnes en oude,…

Het eiland BonaireBonaire is een eiland, dat hoort bij de Benedenwindse eilanden van de Nederlandse Antillen. De andere twee eilanden zijn…
Alternatieve daguitstap Bodrum-Izmir (Turkije)Heb jij ook zo'n hekel aan die excursies die doorspekt zitten met stoppen op verkoopspunten waar men je allerhande prula…
Bronnen en referenties
  • Croatia Tourist Guide www.croatia.com
Boesje (3 artikelen)
Laatste update: 27-09-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.