Het eiland Bonaire

Bonaire is een eiland, dat hoort bij de Benedenwindse eilanden van de Nederlandse Antillen. De andere twee eilanden zijn Aruba en Curaçao. Het eiland ligt in de Caribische Zee en is gevormd door stollings- en afzettingsgesteente van onderzeese vulkaanuitbarstingen. Het heeft een tropisch-aride klimaat. Dat betekent, droog, veel zon en altijd wel een passaatwind. Het eiland is 40 km lang en 5 tot 12 km breed. De gemiddelde temperatuur is 27 graden.

De bevolking

Bonaire heeft ruim 15.000 inwoners met een diverse etnische achtergrond. 90% van de bevolking is op het eiland geboren en de nationaliteit van de meeste bewoners is Nederlands Antilliaan. De gemiddelde leeftijd is jong: 30 jaar. De bevolking is overwegend katholiek.

De officiële taal van Bonaire is het Nederlands, maar de meest gesproken taal is het Papiaments. Dit is een taal, die is ontstaan uit het Spaans, Portugees, Nederlands, Engels, Frans en wat Afrikaans. In 2007 erkenden Aruba, Bonaire en Curaçao het Papiaments als officiële taal.

Er wordt goed onderwijs gegeven op Bonaire. Het onderwijssysteem is ongeveer hetzelfde als het Nederlandse. Naast de gewone vakken krijgen de leerlingen ook nog het Papiaments, Engels en Spaans. Na het basisonderwijs kan men het voortgezet onderwijs volgen tot op het Havo-niveau. Voor hoger- en universitair onderwijs moet men naar Nederland of de Verenigde Staten.

Economie en toerisme

Een grote plaats in de economie op Bonaire wordt ingenomen door landbouw (maïs) en visserij. De veehouderij bestaat voornamelijk uit het houden van geiten, schapen en varkens.

Het toerisme is belangrijk voor de economie. Vooral de groei van het "duik" toerisme geeft perspectieven de toekomst. Toch is men op dit eiland in de jaren '70 al begonnen met maatregelen voor het behoud van de natuur. De zee rondom het eiland is in 1979 uitgeroepen tot beschermd gebied. Er worden niet meer dan 100.000 duiken per jaar toegestaan en het aantal hotelbedden wordt niet uitgebreid. Tevens mag men geen koraal meenemen of beschadigen en niet vissen op tropische vissen.

Bezienswaardigheden

Bonaire Marine Park

De koraalriffen van Bonaire zijn een van de mooiste ter wereld. Deze plaats is erg geschikt en populair als duikbestemming. De Caribische Zee is hier zeer helder en men kan vaak meer dan 30 meter diep kijken.

Brandaris

Het hoogste punt op Bonaire is de "Brandaris", 241 meter hoog. Men heeft vanaf dit punt een prachtig uitzicht over het eiland.

Grotten

Bonaire heeft een aantal interessante grotten met veel rotstekeningen, die dateren uit de tijd van de Spaanse bezetting.

Museum

Bonaire heeft een klein, maar interessant museum: het Meseo di Bonaire. De collectie bestaat uit archeologische vondsten, zoals urnen en pre-historische voorwerpen.

Nationaal Park Washington-Slagbaai

Een van de mooiste plekken van de Nederlandse Antillen is het nationaal Park Washington-Slagbaai. Het park heeft een grote variatie aan landschappen, baaien en vlaktes met bloeiende cactussen.
© 2008 - 2024 Yellow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Caribische eilanden van NederlandDe Nederlandse Antillen zijn vanaf 10 oktober 2010 niet langer Nederlandse Antillen. Het Nederlands Koninkrijk bestaat d…
Aruba als vakantielandAruba als vakantielandSteeds meer toeristen gaan jaarlijks naar Aruba. Veel reisbureaus en reisorganisaties bieden complete vakanties naar Aru…
Op vakantie naar BonaireOp vakantie naar BonaireBonaire is een eiland in de zuidelijke Caraïbische Zee, en is bovendien een gemeente van Nederland. De hoofdstad is Kral…
Bonaire  Bon Bini BoneiruBonaire Bon Bini BoneiruBonaire is een prachtig tropisch eiland in de Caraïben. Het is officieel een deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Je…

Frankrijk: Franse departementenFrankrijk: Franse departementenFrankrijk is ingedeeld in 100 departementen (départements), met elk hun eigen karakter. Maar wat zijn die departementen…
Kroatië; Het eiland KRKOp haar zestiende ging mijn moeder voor het eerst alleen met een vriendin op vakantie naar Joegoslavië. Ondertussen best…
Yellow (42 artikelen)
Laatste update: 30-10-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.