Het eiland en de stad Krk in Kroatië
De zomervakantie is voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Eén ding is echter nog leuker dan de zomervakantie zelf en dat is het kiezen van de bestemming en de vakantievoorpret. Heb je nog geen idee waar de reis dit jaar naartoe gaat, maar wil je eens wat anders dan Frankrijk of Spanje? Denk dan eens aan Kroatië, of nog specifieker aan het eiland Krk. Ongetwijfeld een naam die niet direct bij iedereen een belletje doet rinkelen. Krk is het grootste eiland in de Adriatische Zee en maakt onderdeel uit van de vele eilanden in de Kvarner baai. Krk heeft een zacht klimaat waardoor het een prachtig groen eiland is. Krk wordt daarom ook wel het Gouden Eiland genoemd. Naast de indrukwekkende plantengroei en het zachte klimaat heeft Krk ook een rijke geschiedenis, sfeervolle vissersdorpjes en mooie stranden. Maar er valt nog meer te vertellen over deze vakantiebestemming.
Het eiland Krk
Het eiland Krk heeft ongeveer 18.000 inwoners en is met het vasteland verbonden door een 1400 meter lange brug, gebouwd tussen 1977 en 1980. Deze tolbrug bestaat uit twee bogen met als steunpunt het eilandje St. Marco en zorgt voor een goede verbinding met de internationale luchthaven op het eiland. De luchthaven ligt bij het noordelijke Omišalj, waar ook olieraffinaderijen zijn. Krk heeft een speciale betekenis voor Kroatië, omdat het eeuwenlang het centrum van de Kroatische taal en literatuur was. Er zijn veel toeristencentra met historische monumenten uit de Griekse en Romeinse tijd te vinden. Ook zijn er een aantal kustdorpjes, oorspronkelijk vissershavens. Op het eiland Krk worden olijven en wijn verbouwd en er worden schapen gehouden, onder andere voor consumptie. Dit schapenvlees wordt aan het spit of gestoofd klaar gemaakt en is mild en verfijnd van smaak door het zouthoudend gras. Krk is 410 vierkante kilometer en de grootste lengte van het eiland is 40 kilometer. Vanaf het vasteland kun je via de brug het eiland helemaal oversteken. Het binnenland en de westkust zijn volop begroeid. Het westen is erg groen en oogt mediterraans, terwijl het oosten van het eiland veel kaler en rotsachtig is. Krk is omringd door baaien en inhammen.
Toerisme
Toeristen zijn vooral te vinden in het noordelijke of het zuidelijke deel van het eiland. Het noordelijke deel is sterk op Rijeka gericht. Dat is de derde stad van Kroatië en de belangrijkste havenstad. Rijeka ligt tegenover het eiland Krk. Het zuidelijke deel wordt meer beïnvloed door de buureilanden en heeft een heuvelachtig landschap. Er zijn zelfs heuvels te vinden van meer dan 500 meter hoogte. Het hoogste punt van het eiland is echter de Obzova, in het oosten van Krk, met een hoogte van 568 meter. Ondanks de gunstige ligging van het eiland is een verblijf op Krk in de winter niet aan te raden, omdat er dan een constante koude wind waait. Bij zachter weer is de koude wind weliswaar weg, maar valt er meestal regen. Het weer is overigens het gesprek van de dag op het eiland en de bewoners hebben een uitgebreid taalgebruik om het weer te omschrijven. Begrijpelijk, want deze mensen, vaak visser van beroep, wonen vaak hun hele leven op dit eiland, waar het weer een belangrijke rol speelt.
Krk stad
De gelijknamige stad Krk is de belangrijkste plaats op het eiland. Het eiland is bestuurlijk ingedeeld in zeven gemeenten, waarvan alleen Krk de status van stad heeft. Krk komt van het Duitse Vegl en betekent
verouderd. Een derde deel van de eilandbevolking, circa 6000 mensen, woont hier. In de Romeinse tijd verbleven hier veel prominente figuren en in de middeleeuwen werd Krk geregeerd door een Kroatische adellijke familie, de Frankopans. De familie Frankopan was een van de belangrijkste families in de geschiedenis van Kroatië. In die periode werd Krk lange tijd bij Venetië aangesloten. Daarna kwam het, tot aan het eind van de eerste wereldoorlog, in Oostenrijkse handen. Met het uiteenvallen van Joegoslavië werd Krk Kroatisch. Krk heeft haar middeleeuwse muren en het kasteel kunnen behouden en heeft veel voorhistorische fundamenten. Het is een ommuurde vestingstad met verschillende Romaanse en Gotische kerken. Ook is in Krk een van de oudste Glagolitische inscripties uit de 11e eeuw te vinden. Het glagolitische alfabet heeft op Krk tot in de 19de eeuw bestaan en ook de Dalmatische taal is hier het langst gesproken. Het stadje heeft een aantal belangrijke kerken, zoals de 13de-eeuwse Kathedraal van Maria-Hemelvaart en de romaanse Quirinuskerk met twee verdiepingen. Het kasteel van de graven Frankopan wordt nu gebruikt voor openluchtvoorstellingen.