Kroatië: niet duur, heel divers en met de auto te bereiken

Kroatië: niet duur, heel divers en met de auto te bereiken Kroatië wordt steeds populairder als vakantieland. Dat is niet vreemd, want het land is ook nog voor de smalle beurs bereikbaar, kent een goed klimaat en biedt bovendien op cultureel gebied veel. De natuur van Kroatië is bovendien opvallend en ook heel divers. Het vakantieland is te bereiken met het vliegtuig, maar mensen kunnen er ook met de eigen auto of caravan naartoe rijden. Onderweg passeren ze dan ook al allemaal natuurschoon.

De diverse gebieden die Kroatië kent

Kroatië is ruwweg in te delen in een aantal gebieden die allemaal hun eigen specifieke kwaliteiten kennen.

Midden-Kroatië

Midden-Kroatie is nog niet zo bekend, zeker niet bij de toerist. Dit komt doordat de oorlog in Joegoslavië er nogal wat heeft aangericht. In dit deel van Kroatië werden veel steden volledig verwoest en hele bevolkingsgroepen zijn er gedood. Toch is de wederopbouw in het gebied behoorlijk ver gevorderd en kan de toerist er genieten van de prachtige natuur met onder andere heel uitgestrekte wijnvelden. Ook zijn er veel bijzondere gebouwen te vinden zoals oude kerken, kloosters en zelfs kastelen.

Midden-Kroatië bestaat uit 3 verschillende gebieden. Dit zijn:

 1. Het laagland ronde de hoofdstad Zagreb
 2. Het heuvelgebied rond Samobor en Karlovac (waar veel wijn wordt geproduceerd)
 3. De grensstrook met Bosnië-Herzegovina

Slavonië en Baranja

In het oosten van het land zijn Slavonië en Baranja te vinden. In dit gebied wordt heel veel graan verbouwd, wat zich uit in enorme graanvelden vol wapperend goudgeel koren. Slavonië en Baranja grenzen aan Servië en Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Hongarije, dus een overstapje over de grens is ook zo gemaakt. Naast graanvelden, zijn er in dit deel van Kroatië ook veel wijnvelden en oude bossen te vinden. De grootste stad van dit deel van Kroatië is Osijek. Hier komen tevens alle wegen samen die leiden naar een groot aantal steden in het land zelf en in landen daarbuiten.

Istrië

Aan de Adriatische zee ligt Istrië. Het is het grootste schiereiland van Kroatië. Istrië kent een enorme diversiteit aan landschappen. Aan de westkant ligt de Adriatische kust met baaien met rots- en kiezenstranden. Maar in dit deel van Istrië bevinden zich ook grote steden die het bezoeken zeker waars zijn. Bovendien is het weer er goed. In de zomer is het er warm en in de winter is het er eigenlijk nooit echt heel koud.

Grote steden in Istrië zijn:

 • Umag, (erg trendy en modern)
 • Porec (echt een historische wereldstad)
 • Pula (met veel oudheid)
 • Rovinj (grote stad waar veel te beleven valt)
 • Novigrad (erg pittoresk)
 • Medelun
 • Rabac
 • Vrsar (met veel naturistenstranden)

Natuur in Istrië

Op het gebied van natuur heeft Istrië enorm veel te bieden. In de binnenlanden zijn naast leuke dorpen en bloeiende wijnvelden vooral heel veel uitgestrekte natuurgebieden te vinden. Bovendien heeft Istrië het Nationaal Park Brijuni. Dit bestaat uit 14 eilanden en ligt voor de kust. Het park wordt aangemerkt als één van de mooiste van heel Kroatië.

Kvarner

Naast Istrië ligt het gebied Kvarner. Luxe is daar alles wat de klok slaat, want het is er net de Franse Riviera. In Opatija, Mali Losinj en op het eiland Krk vindt de toerist en ongelofelijk veel luxe hotels. Zij liggen vaak in ruime parken of er liggen natuurgebieden omheen. Wie wil kamperen, kan hier ook rekenen op een hoge kwaliteit. Wie het gebied bezoekt kan de Kroatische hoofdstad Zagreb natuurlijk niet overslaan. Deze stad heeft een rijke historie. Ook de havenstad Rijeka is zeker een bezoek waard.

Bergmassief Ucka

Veel rustiger is het in de omgeving van het bergmassief Ucka. Daar liggen plaatsjes waar de tijd nog stil lijkt te hebben gestaan. Mooie plaatsen in dit gebied zijn:
 • Volosko,
 • Ika,
 • Icici,
 • Lovran,
 • Medveja
 • Moscenicka Draga
In dit deel van Kroatië is het klimaat overigens ook erg behaaglijk.

Noord- en Zuid-Dalmatië

Strand, toeristencentra en mooie eilanden. Noord- en Zuid-Dalmatië worden er door getypeerd. Toeristen komen er graag omdat er veel en uitgestrekte stranden liggen. Maar ook de sprookjesachtige eilanden en de steden waar veel te doen is zoals Split, zijn trekpleisters. Noord- en Zuid-Dalmatie worden het meest bezocht door buitenlanders. Dit komt natuurlijk door de bovengenoemde zaken, maar ook omdat er heel veel mooie natuur te vinden is in onder andere de nationale parken. Ook zijn er in dit deel van Kroatië heel veel culturele schatten te vinden. Voor liefhebbers van watersport is de kuststreek een waar walhalla. Zeilers kunnen op de Adriatische Zee hun hart ophalen, maar ook duikers kunnen onder water genieten van al het schoons dat Dalmatië te bieden heeft.

Nin - voormalige hoofdstad en natuurlijke spa

Nin was de voormalige hoofdstad van Noord-Dalmatië. Om die reden zijn er heel veel belangrijke archeologische vindplaatsen in dit gebied, Honderden grafheuvels die teruggaan naar de tijd van de Illyriërs zijn er gevonden, maar ook een Romeins forum, een amfitheater, een aquaduct en de grootste tempel ooit van Kroatië is er te vinden. Ooit was Nin de politieke, religieuze en culturele hoofdstad van de Kroatische koningen. In Nin staat ook de kleinste kathedraal van de wereld. Deze oude Sveti Križkerk is zo gebouwd ten opzichte van de zon dat het vroeger de tijd aangaf en ook aangaf welke maand het was. diende als klok en kalender.
Daarnaast is Nin bekend om haar geneeskrachtige modder. Al in de Romeinse tijd was dat bekend en mensen die toen al last hadden van reuma en huidaandoeningen smeerden zich in met het goedje dat zo in het water te vinden was. Omdat mensen dat nog steeds weten, komen veel toeristen, maar ook Kroaten naar het dorp om hetzelfde te doen. Voor de plaats is dat aanleiding geweest om een heel centrum op te zetten dat Ninsko Blaje (Modder van Nin) gaat heten. Eind 2009 staat dit centrum er dat gebouwd is met de modder als thema. Mensen kunnen er terecht voor welnessbehandelingen, er worden zwembaden gebouwd, er komen twee hotels (er zijn tot op heden geen hotels in deze plaats), winkels en restaurants.
© 2009 - 2023 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in KroatiëVakantie in KroatiëKroatië is de vakantiebestemming bij uitstek. Je vindt er zon, zee en strand, maar ook cultuur: Romeinse ruïnes en oude,…
Met de auto naar Kroatië, waar op te lettenMet de auto naar Kroatië, waar op te lettenIn dit artikel kun je handige informatie vinden over Kroatië en dan voornamelijk waar je op moet letten wanneer je met d…
Kroatië - vol zon, zee, strand, cultuur en natuurKroatië - vol zon, zee, strand, cultuur en natuurKroatië grenst aan de landen Hongarije, Servië, Slovenië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro. In het noordwesten van he…
Kroatië, een oprukkende vakantiebestemmingKroatië, een oprukkende vakantiebestemmingKroatië, het voormalige Joegoslavië, wordt steeds belangrijker als vakantieland. Het land is vrij goedkoop, de accommoda…

Op ontdekkingsreis naar de AzorenOp ontdekkingsreis naar de AzorenMidden in de diepe donkerblauwe Atlantische Oceaan duiken ineens groene eilanden op. De eerste zeevaarders die op deze e…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: DurbuyWeekendje weg in de Belgische Ardennen: DurbuyIn de Belgische Ardennen vind je mooie stadjes en dorpjes waar je een heerlijk weekendje weg of een korte vakantie kunt…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 26-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.