Nafplio, de meest romantische stad van Griekenland

Nafplio, de meest romantische stad van Griekenland Aan de zuidkust van de Peloponnesus ligt één van de drukst bezochte steden van Griekenland, zowel door Griekse als buitenlandse toeristen. Een rijke geschiedenis, unieke bezienswaardigheden, het sfeervolle oude stadscentrum, de Venetiaanse burchten en de bijzondere ligging aan zee maken een bezoek aan Nafplio tot een onvergetelijke ervaring. De burcht, de Palamidi, de eiland-burcht Bourtzi voor de kust en het historisch belangrijke Syntagma plein zijn enkele van de vele bezienswaardigheden, die Nafplio rijk is.

Geschiedenis van Nafplio

De eerste vermeldingen van de stad Nafplio gaan terug tot de zevende eeuw voor Christus. Maar in de oudheid speelde de stad geen belangrijke rol. Tijdens de late Byzantijnse periode was Nafplio het toneel van veel machtswisselingen: van de Franken in 1247 via de Venetiërs, de Turken en weer de Venetiërs, totdat de stad vanaf 1540 voor lange tijd deel uitmaakte van de Turkse overheersing en toebehoorde aan het Ottomaanse Rijk.

Eerste hoofdstad van het nieuwe Griekenland

Tijdens de Griekse Vrijheidsoorlog speelde Nafplio een belangrijke rol. De stad werd in 1822 door de Griekse vrijheidsstrijders op de Turken veroverd. Nafplio werd het centrum van het Griekse verzet tegen de Turken en vanaf 1829 de eerste hoofdstad van de nieuwe Griekse staat, totdat in 1835 Athene die rol kreeg toebedeeld.

De helden van de vrijheidsstrijd

Ioannis Kapodistrias werd de eerste regeringsleider van het moderne Griekenland. Hij werd in 1831 in Nafplio door politieke tegenstanders doodgeschoten. De grote vrijheidsstrijder Kolokotronis werd in Nafplio berecht en gevangen gezet, nadat hij zich tegen koning Otto I had gekeerd.

Ligging en indeling

Als de Peloponnesus een hand is met drie vingers die naar beneden wijzen met aan de oostkant de duim, dan ligt Nafplio in de oksel van die duim en kijkt naar het westen. Inzoomend is het oude gedeelte van de stad een hondenkop die de zee in steekt. Het centrum van de stad is dus bijna aan alle kanten omringd door water. Rond het centrum liggen uitgestrekte buitenwijken. De stad telt in totaal ruim 14.000 inwoners. Nafplio ligt 60 km ten zuiden van het kanaal van Korinthe en 138 km ten westen van Athene.

Aan de noordkant van de oude stad ligt het Philellion plein. Het kijkt uit over een vierkante pier en de zee in het noorden. Aan de linkerkant (kijkend in de richting van de zee) begint een boulevard met grote terrassen. Loop je naar rechts dan volg je een een brede weg langs een kade met parkeerterreinen en aan de andere kant plantsoenen en terrassen die horen bij de vele restaurants aan de huizenkant. Achter dit alles ligt het oude centrum van de stad.

Als je vanaf het Philellion plein een paar straten doorsteekt, bevind je je op het Syntagma plein (πλατεία Συντάγματος, plein van de grondwet). Daar staan een paar beroemde gebouwen. Het plein is al een bezienswaardigheid op zich, een grote rechthoek, geplaveid met glanzend marmer met veel oude koffiehuizen en grote terrassen. Het meest indrukwekkende gebouw is ongetwijfeld het oude Venetiaanse arsenaal, dat nu onderdak biedt aan het archeologisch museum. Maar ook het gebouw van de Nationale Bank daar schuin tegenover met zijn Myceence invloeden trekt de aandacht. Weggemoffeld in de hoek tussen het Arsenaal en de bank staat een gebouw met grote historische waarde: de Vouleftiko (Βουλευτικό = raadszaal). Het is een moskee uit 1730, waar het eerste Griekse parlement na de Turkse overheersing zitting hield. Ook werd hier de grote verzetsheld Kolokotronis tijdens een rechtszitting veroordeeld.

Aan de andere kant het plein staat ook een moskee, die nu dienst doet als bioscoop. Als je het plein langs die kant verlaten, loop je een gebied met winkelstraten binnen. Smalle straten met mooie winkels met souvenirs en sieraden, gift shops, juweliers en enkele straten met bijna uitsluitend restaurants. Een bijzonder sfeervol geheel met mooie, goed onderhouden, oude gebouwen.

Aan het einde van deze lange straten volgt een reeks pleinen en plantsoenen. Links zie je weer de zee. Rechts is het busstation. Je komt achtereenvolgens de standbeelden van Kopodistrias en Kolokotronis tegen. Draai je verder naar rechts dan kom je bij de Palamidi.

De Palamidi

Deze Venetiaanse burcht uit 1687 is dé grote bezienswaardigheid van Nafplio en werd het handelsmerk van de stad. Wie Nafplio zegt, zegt Palamidi (hoewel veel mensen niet op de naam kunnen komen). De burcht is gelegen op een 216 meter hoge heuvel.

De trap naar boven telt 1000 treden, zegt men. Het zijn er minder, rond de negenhonderd. Al met al een hele klim en niet aan te raden als het erg warm is, maar met uitzondering van hoge temperaturen een absolute must voor iedereen die goed ter been is. Bij elke bocht in de trap doemt er een nieuw spectaculair uitzicht op, over de stad en over zee. Wie dit toch allemaal een beetje te vermoeiend vindt, kan ook met de auto naar boven via een weg die in een grote boog om de heuvel heen loopt.

Bovenaan wacht je de burcht, die een museum is. Het verdient aanbeveling de openingstijden goed te checken, want die veranderen regelmatig.

Uitkijkend over de muren kunt je het uitzicht over de wijde omtrek bewonderen. Hier bevindt zich ook de gevangenis van Kolokotronis, de grote vrijheidsstrijder die zich tegen koning Otto had gekeerd. Hij heeft hier elf maanden gevangen gezeten, totdat de koning gratie verleende.

De Bourtzi

Dit eilandje in zee vlak voor de haven van Nafplio moet met de Palamidi wedijveren als handelsmerk van de stad. Ook hier is door de Venetianen een burcht gebouwd, eerst in 1473 en later, in 1698, is hij versterkt en kreeg hij de vorm die hij vandaag de dag nog heeft. De burcht bedekt bijna het hele eiland en is karakteristiek voor het gezicht van de stad.

De Akronafplia (Ακροναυπλία)

Nog een burcht! De 85 meter hoge rots in het zuidwesten (de bek van de hond) is een alom aanwezig herkenningspunt. Het is de acropool van de antieke stad en de Byzantijnen hebben er een burcht op gebouwd. Een wandeling er omheen behoort tot de vaste attracties van de stad.

Musea in Nafplio

In Nafplio vind je een aantal musea die interessant zijn om te bezoeken.
 • Archeologisch museum - gevestigd in het oude Arsenaal aan het Syntagma plein
 • Volkenkundig museum van de Peloponnesus
 • Oorlogsmuseum
 • Nationale Schilderijententoonstelling
 • Komboloi museum - de bekende Griekse kralenkettinkjes, waar voornamelijk oudere heren de tijd mee verdrijven.

De omgeving van Nafplio

In de omgeving van Nafplio tref je veel beroemde archeologische sites aan. Reis je over land vanuit Athene, dan valt er onderweg ook heel wat te beleven!
 • Wanneer je over land van Athene naar Nafplio reist, passeer je het kanaal van Korinthe. Een leuke bestemming voor een korte pauze. De bussen van Athene naar bestemmingen op de Peloponnesus en omgekeerd lassen daar ook een pauze in.
 • Het antieke Epidaurus, met het beroemde theater, ligt 38 km. ten oosten van Nafplio, aan de oostkust van de Peloponnesus.
 • Op 13 km. afstand ten noorden van Nafplio ligt Argos, waar men ook een archeologische site kan bezoeken.
 • En na nog eens 14 km. naar het noorden treft men de overblijfselen van het oude Mycene aan.

Legenda
A. Syntagma plein
B. Archeologisch museum
C. Vouleftiko
D. Nationale bank van Griekenland
E. Moskee / bioscoop
F. Komboloi museum
G. Oorlogsmuseum
H. Volkenkundig museum van de Peloponnesus
I. Standbeeld van koning Otto
J. Standbeeld van Kapodistrias
K. Standbeeld van Kolokotronis
L. Busstation
M. Palamidi
N. Nationale Schilderijententoonstelling
O. De burcht Akronafplias
P. De Bourtzi
© 2019 - 2024 Vasiliki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Hertogin van Piacenza in GriekenlandDe Hertogin van Piacenza in GriekenlandEén van de meest tot de verbeelding sprekende personen uit de recente geschiedenis van Griekenland is ongetwijfeld de He…
Voorbeeldreis Griekenland vasteland Thessaloniki - AtheneVoorbeeldreis Griekenland vasteland Thessaloniki - AtheneGriekenland als vakantieland is vooral bekend om haar ontelbare eilanden en prachtige stranden. Gecombineerd met vele zo…
EK voetbal 2004De 12e editie van het WK wordt in 2004 georganiseerd in Portugal. België weet dit jaar wederom de eindstrijd weer niet t…
Rondreis door Griekenland: met kinderen en tienersRondreis door Griekenland: met kinderen en tienersDe meeste gezinsvakanties in Griekenland gaan naar een van de populaire eilanden, waar dan vervolgens één of meerdere we…

Frankrijk: het onbekende 'La Nouvelle Aquitaine'Frankrijk: het onbekende 'La Nouvelle Aquitaine'De regio La nouvelle Aquitaine is gelegen in het zuidwesten van Frankrijk en gekend om onder andere zijn Pineau de Chare…
Cultuur, bevolking & economie van AfghanistanCultuur, bevolking & economie van AfghanistanDe Islamitische Republiek Afghanistan, kortweg Afghanistan, vormt het noordoostelijke deel van het Iraanse Hoogland (Ira…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Travelspot, Pixabay
 • https://el.wikipedia.org/wiki/Ναύπλιο
 • https://el.wikipedia.org/wiki/Παλαμήδι
 • https://el.wikipedia.org/wiki/Κολοκοτρώνης
 • https://el.wikipedia.org/wiki/Καποδίστριας
Vasiliki (5 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.