Rondreis door Griekenland: met kinderen en tieners

Rondreis door Griekenland: met kinderen en tieners De meeste gezinsvakanties in Griekenland gaan naar een van de populaire eilanden, waar dan vervolgens één of meerdere weken wordt genoten van zon, zand en zee. Van de Griekse geschiedenis en cultuur met haar vele bezienswaardigheden is amper of niets gezien: doodzonde! Wanneer er binnen het gezin belangstelling is voor zowel cultuur als ook voor strand, dan zijn deze interesses heel goed te combineren in een individuele rondreis door Griekenland. Wil je zoveel mogelijk van het echte Griekenland zien, verblijf dan zo weinig mogelijk in de grote hotelketens en all-inclusive resorts. Natuurlijk ontbreekt het je daar als gezin aan niets, maar wanneer je kiest voor kleinschalige accommodaties, meng je je beter met de lokale bevolking en zie je meer van de cultuur.

Vervoer naar en in Griekenland

Het meest praktisch en vaak ook het prettigst, is het om te starten op het vasteland en te eindigen aan de kust of op een van de vele eilanden. Veel steden, badplaatsen en eilanden zijn, al dan niet rechtstreeks, aan te vliegen. Kies bij voorkeur aan het begin en het einde van de vakantie een bestemming met een rechtstreekse aanvliegmogelijkheid, dat is wel zo relaxt. Op het vasteland en de grotere eilanden is een huurauto ideaal. Niet alleen voor het reizen van de ene naar de andere bestemming, maar ook om het land te ontdekken, de toeristische attracties te bezoeken of het strand te bereiken. Op de kleinere eilanden voldoet het openbaar vervoer meestal wel. De eilanden zijn vanaf het vasteland en onderling bereikbaar met regelmatige diensten van eenvoudige tot supersnelle veerboten.

Praktische route

Zoals al eerder genoemd heeft het reizen van het vasteland naar de kust en/of de eilanden een sterke voorkeur als het om een praktische en prettige manier van reizen gaat. Een logische route is bijvoorbeeld Athene – Delphi – Olympia – de bergen – de kust - de eilanden.

Athene

In de meeste gevallen zal de rondreis door Griekenland beginnen met een ongeveer drie uur durende vliegreis naar Athene. Het is mogelijk om meteen vanaf het vliegveld een huurauto te regelen, maar omdat je er in de stad eigenlijk niets aan hebt, kun je er ook voor kiezen om deze bij het hotel te laten bezorgen op de dag dat je naar de volgende Griekse bestemming doorreist. Laat je in dit geval heel relaxt door een taxi afzetten. Spreek vooraf een prijs af, wanneer je deze transfer niet van te voren hebt geboekt en betaald. Kies een hotel in het centrum van Athene, bij voorkeur in de buurt van Plaka en/of met uitzicht op de Akropolis. Een enkel hotel heeft een klein zwembad, bijvoorbeeld op het dakterras, dit is vooral tijdens de hete zomermaanden ideaal!

Bezienswaardigheden die je in Athene eigenlijk niet mag missen zijn de Akropolis, het Parlementsgebouw met de wisseling van de wacht door soldaten in typische kledij, de tempel van Poseidon en het Olympisch stadion. Ook is het bijzonder om de metro te pakken en van de ene naar de andere wijk, zoals Monastiraki, Syntagma, Panepistimo en Akropoli, te reizen. Ondertussen kun je allerlei Griekse opgravingen bewonderen die op de verschillende metrostations tentoongesteld staan.

Typisch Griekse gerechten maar evengoed internationale fastfood snacks zijn onder andere te verkrijgen in Plaka, op het Monastiraki en Syntagma plein. Laat je kinderen liever niet alleen rondslenteren, zelfs als ze al wat groter zijn is lang niet elk deel van Athene hiervoor geschikt. Denk hierbij aan ongewenste confrontaties met zaken als drugs en criminaliteit.

Trek voor een bezoek aan Athene minimaal twee dagen, maar het liefst drie dagen uit; vooral wanneer je iets meer van de stad wilt zien dan alleen de meest toeristische attracties. Zo tref je een heel ander Athene aan in het rijkere stadsgedeelte met luxe appartementen, chique loungebars, terrasjes en een jachthaven.

Delphi

Het meest voor de hand liggend is, om vanuit Athene door te reizen naar Delphi. Een leuke optie voor een tussenstop is de wintersportplaats Arachova, In de zomer is het er genieten van prachtige berggezichten en op de terrasjes is het heerlijk vertoeven. Ondertussen zie je overal in de smalle straatjes wintersportartikelen aangeprezen staan, zelfs in de zomermaanden!

Wanneer je met kinderen reist, verkies dan een hotel aan de Ionische kust boven een hotel in Delphi zelf. Zo heb je de mogelijkheid om tussendoor nog af te koelen en te relaxen aan zee. Delphi ligt gemiddeld een half uur rijden verderop.

Ga je de opgravingen van Delphi bezoeken, zorg dan dat je daar ’s morgens vroeg arriveert. Begin buiten bij de archeologische site en eindig binnen in het museum. Zo voorkom je dat je in alle hitte langs de opgravingen moet.

Olympia

Aan het begin van de vakantie is de animo voor cultuur meestal het grootst. Je kunt er daarom voor kiezen om na Delphi Olympia aan te doen, te bereiken via de Ionische kust en Korinthische golf. Wanneer je via de Rio-Antiro brug de Peloponenessos oprijdt, is dat al een attractie op zich.

De grootste bezienswaardigheid hier is natuurlijk de archeologische site met opgravingen van de stad waar ooit de Olympische Spelen begonnen. Bezoek deze ook 's morgens vroeg. Niet alleen om de hitte te ontlopen, maar ook om niet verstrikt te raken in de vele toeristen die hier door de ene na de andere touringcar vanuit Athene worden afgezet. Na de opgravingen in de buitenlucht is een bezoek aan de musea, waaronder een interactieve over de Spelen, een goede optie. Ook leuk en leerzaam is een boerderij met bijbehorende winkel waar de op de boerderij geproduceerde producten worden verkocht.

De groene canyons rondom Dimitsana

Als Athene, Delphi en Olympia zijn bezocht, is een bezoek aan de bergen een welkome verrassing. Even heerlijk tot rust komen van bijna alleen maar drukbezochte toeristische trekpleisters. Hier vind je authentieke dorpjes als Dimitsana en Steminista; ze zijn enerzijds toch erg toeristisch, maar anderzijds ook juist helemaal niet. Soms heb je het gevoel dat de tijd er heeft stil gestaan: lijkt het hotel wel uit een sprookjesboek geslopen en kom je onderweg nog een kudde schapen tegen onder leiding van een schaapsherder met zijn hond.

Naast de dorpjes zelf, zijn ook het watermolenmuseum en de tempel van Epidaurus Apollo zeker een bezoek waard. Beide zijn bereikbaar via een indrukwekkende route door de bergen. Wie van wandelen houdt, het liefst met een beetje avontuur, kan door de Lousios kloof - langs de Lousios rivier - lopen. Het vergt enige energie en heel wat geklauter, maar de natuur is er prachtig! Ook bestaat er de mogelijkheid om van klooster naar klooster te wandelen en deze eventueel bezichtigen. Je wordt door de monniken rondgeleid, maar gepaste kleding is een vereiste.

De kust tussen Tolo en Nafplio

Na de bergen in het groene binnenland is de kust, de zee en het strand een heerlijk vooruitzicht. Je kunt door de bergen richting bijvoorbeeld Tolo of Nafplio rijden. Beide badplaatsen hebben hotels pal aan zee en is er een haven, al is die van Nafplio een heel stuk groter dan die in Tolo. Qua terrasjes en restaurantjes is er tussen Tolo en Nafplio wat minder verschil. Al is in Nafplio alles soms net wat chiquer dan in Tolo.

Tolo biedt de mogelijkheid om een bootje inclusief kapitein te huren. Deze vaart je dan naar een onbewoond eiland waar je je een poosje heerlijk kunt ontspannen. Ondertussen wordt er op de barbecue een lunch of diner klaargemaakt om van te smullen!

Nafplio kan niet bezocht worden zonder met de watertaxi over te steken naar het eiland met daarop enkel en alleen het Bourtzi fort. Je mag hier een minuut of tien rondlopen in dit piratenwerende fort van een paar eeuwen geleden en dat is absoluut de moeite waard.

Wie ook nog iets wil leren in dit gedeelte van Griekenland, die kan een bezoek brengen aan een Ouzofabriek en daar van alles te weten komen over het proces van Ouzo maken en bottelen.

Het kanaal van Korinthe

Op de route van de kust terug naar Athene ligt het Kanaal van Korinthe. Er mag officieel niet zomaar gestopt worden, maar het is zeker de moeite waard om dit toch even stiekem wel te doen. De steile, hoge sluizen met supersmalle doorgangetjes zijn heel indrukwekkend om te zien.

Eenmaal in Athene kun je terugvliegen naar Nederland, maar ook je vakantie nog wat verlengen door vanuit de haven van Piraeus de veerboot te nemen naar een van de vele Griekse eilanden. Moet je erg lang wachten totdat de boot vertrekt, dan kun je boven verwachting goed eten in een van de restaurants.

Agistri

Vanuit Piraeus is onder andere Agistri redelijk snel te bereiken. Het eiland is lang niet bij iedereen bekend, toch is Agistri absoluut geweldig voor een kort verblijf. Er rijdt een treintje dat je langs alle bezienswaardigheden brengt, maar Agistri is niet zo heel erg groot, je bent snel rond. Wanneer er niet al teveel wind staat, zijn er ook mogelijkheden om een boottochtje om het eiland te maken. Hiervoor zijn verschillende motorboten, met of zonder kapitein, te huur. Hoewel de meeste toeristen voor zon, zand en zee naar Agistri komen, biedt het ook nog andere vormen van vermaak. Zo is er onder andere een manege waar je zowel overdag als 's avonds onder begeleiding kunt paardrijden.

Houd er rekening mee dat de inwoners van Athene regelmatig hun vrije weekend op het eiland komen doorbrengen, het kan er dan iets drukker worden. Dit hoeft geen reden te zijn om de weekenden te mijden, er is altijd voldoende plek op het strand.

Naxos

Een bekender eiland is Naxos. De reis per veerboot duurt vanuit Athene ruim vijf uur. Om er aanzienlijk sneller te zijn is vliegen een optie, maar daar hangt uiteraard ook weer een hoger prijskaartje aan.

Het openbaar vervoer op Naxos is niet zo heel goed geregeld, waardoor een huurauto zeker aan te raden is. Met de auto zijn alle toeristische hoogtepunten van Naxos in één dag aan te doen: het hoogste punt van het eiland bij Appolonas, stenen overblijfselen waaronder het mensbeeld de Kouros en de toren van Agia iets verderop, prachtige uitzichten in Koronos, Stavros en Aperanthos met heuvels die veel weg hebben van de Aziatische rijstterrassen, het Panagia Drossiani kerkje en de vroegere hoofdstad Chalki. De huidige hoofdstad Chora, ook de naam Naxos-stad dragend, bezit wellicht de meest bekende attractie van Naxos. Bovenop een rots in de haven staat hier de Portara, een 2.500 jaar oude tempelpoort.

Wie met kinderen en tieners reist, wisselt cultuur in grote mate af met vertier aan de rand van het zwembad en/of op het strand. Het eiland heeft verschillende stranden, waaronder Agio Prokopios, Agio Anna en Plaka die fijnkorrelig zijn en langzaam aflopen in zee. Gezinnen die daarnaast nog wat activiteit zoeken, komen op Naxos ook voldoende aan hun trekken. Er is een watersportcentrum waar je onder andere kunt surfen, diverse andere watersporten kunt beoefenen, maar waar je ook mountain bikes kunt huren of zelfs begeleide mountain bike tochten kunt boeken. Voor ruiters is er een manege, gerund door een Engelse, die allerlei cursussen, dag- en avondtochten te paard, voor jong en oud, op elk gewenst niveau, individueel of in groepsverband, aanbiedt.

Amorgos

Op een paar uur varen van Naxos ligt Amorgos. Dit eiland is minder bekend bij de Nederlanders en wordt hoofdzakelijk door Franse toeristen bezocht, doordat er ooit een bekende Franse film werd opgenomen. Dit betekent niet dat Amorgos voor Nederlanders niet interessant genoeg is, integendeel. Het eiland heeft mooie stranden en een aantal leuke accommodaties met zwembad die zeer geschikt zijn voor gezinnen.

Houden je kinderen van natuur en dieren, ga dan een ezeltocht door de bergen van Amorgos maken. Naast de natuur geniet je tevens van prachtige uitzichten over de witte dorpjes op Amorgos. Dorpjes die ook leuk zijn om te bezoeken en waar je zomaar oog in oog kunt komen te staan met Nederlanders die er wonen. Let er bij het bezoeken van deze dorpjes wel op dat de bussen niet over de gehele dag verdeeld regelmatige diensten draaien.

Zonder meer de allergrootste attractie op Amorgos, en één die je absoluut niet mag overslaan, is het Moni Hozoviotissis klooster. Een Byzantijns klooster uit 1088 dat min of meer verscholen ligt in de rotsen voorbij Chora. Het is goed bereikbaar per bus, met overstap en een kleine wandeling weliswaar. Wil je het klooster van dichtbij bewonderen, dan zul je eerst een groot aantal traptreden naar boven moeten. Wie het klooster van binnen wil zien, die dient eveneens voor gepaste kleding te zorgen.

Santorini

Een hele snelle veerboot, onder andere de superjet, brengt je in ongeveer een uur van Amorgos naar Santorini. Santorini is een heel bekend en vooral ook erg toeristisch eiland. Het heeft een actief uitgaans- en nachtleven. Hier zit je met kinderen en jonge tieners niet direct op te wachten, maar toch zijn er genoeg mogelijkheden om het er als gezin een paar dagen bijzonder leuk te hebben. De drukke straatjes in het centrum en langs het strand zijn erg gezellig om vroeg in de avond doorheen te slenteren. Je vindt er onder andere kraampjes met warme maïskolven, suikerspin- en popcornmachines. Daarnaast bieden veel restaurants goede mogelijkheden voor lunch en diner, al dan niet aan het strand.

Houd er wel rekening mee dat de appartementen en hotels met zwembad op Santorini in verhouding tot de accommodaties zonder zwembad nogal prijzig zijn. Nu ligt vrijwel elk hotel of appartement aan of dichtbij het strand, maar verwacht nergens parelwitte stranden. Santorini is een vulkaaneiland en de stranden bestaan daardoor dan ook uit zwart lavazand. Vooral voor kleinere kinderen is het dragen van waterschoentjes dan ook aan te bevelen. Verder hebben de lavastranden geen negatieve invloed op je vakantieplezier.

Ook al zal Santorini vaak de laatste bestemming op je Griekenland reis zijn, omdat je vanaf hier rechtstreeks terug kunt vliegen naar Nederland, vergeet niet een bezoek te brengen aan de attracties die Santorini zo bekend hebben gemaakt. Ga een halve of hele dag naar Fira. Je kunt hier richting de haven met de kabelbaan onlaag en op de rug van een ezel weer via de trappen omhoog. Beklim op het eiland Neo Kameni de vulkaan die in 1950 voor de laatste keer is uitgebarsten, neem een duik in de hotsprings rondom het naastgelegen eiland Pelea Kameni en bezoek zeker Oia, bekend van de ansichtkaarten. Oia is per bus of per vele traptreden vanuit Amoudi bereikbaar. Aan het begin van de trap staan een aantal ezels klaar die je boven kunnen afzetten. Ook is Oia beroemd vanwege de bijzonder mooie zonsondergang. Je kunt deze vanaf vele plekken bewonderen, maar wil je hiervoor een plekje op een terras, dan dien je zo vroeg mogelijk een reservering te maken bij het desbetreffende restaurant. Vanaf Oia rijden er bussen en taxi's terug naar de badplaatsen.

Vanwege het feit dat Santorini zo toeristisch is, zijn er veel mogelijkheden voor het boeken van excursies. Zo kun je onder andere een combinatie excursie boeken naar de vulkaan, de hotsprings en Oia. De ophaaltijd uit Oia kun je ter plekke vaak nog bepalen. Ideaal voor gezinnen die toch eerder terug naar de accommodatie willen of juist meer tijd in Oia willen doorbrengen.

Souvenirs tips

Wanneer je meerdere bestemmingen binnen Griekenland bezoekt en je wilt van elke bestemming een apart souvenir, koop deze dan meteen! De meeste souvenirs zijn plaatsgebonden en op een volgende bestemming niet meer verkrijgbaar. Zelfs souvenirs van de Akropolis zijn buiten Athene maar sporadisch te koop. Houd hier gedurende de gehele reis rekening mee. Bedenk ook dat de economische crisis in Griekenland er de oorzaak van is dat je al snel verkopers van allerlei prullaria tegen het lijf loopt of aan je strandlaken treft. Wees duidelijk wanneer je niets wilt kopen, dit bespaart zowel jezelf als de verkopers in kwestie een hoop tijd. Maak in ieder geval zoveel mogelijk foto’s ter herinnering aan een geweldige en unieke vakantie in Griekenland…
© 2012 - 2023 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klimaat Griekenland door het jaar heenDe reden dat mensen Griekenland bezoeken is vaak niet alleen om van de mooie dingen die het land te bieden heeft te geni…
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…
Winterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWinterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWanneer de winter je afschrikt en je niet zo dol bent op wintersport, kun je ook kiezen voor een zonvakantie in de winte…

Les Gorges de l'ArdècheTussen Vallon Pont d'Arc en Saint Martin d'Ardèche loopt een indrukwekkende kloof langs de rivier de Ardèche. Deze kloof…
Huur eens een vakantieappartement bij particulierenHuur eens een vakantieappartement bij particulierenVeel mensen boeken voor hun vakantie een hotel of bespreken een campingplaats en gaan met de caravan op vakantie. Het ee…
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.