Pretparken: Universal's Islands of Adventures

Pretparken: Universal's Islands of Adventures Een van de leukste attractieparken van Orlando of zelfs maar de wereld is volgens velen Universal's Islands of Adventures. Het pretpark bestaat uit acht eilanden met verschillende thema's. Een van de populairste eilanden is The Wizarding World of Harry Potter. Het is alsof je daar regelrecht de boeken van Harry Potter inloopt. Je kunt je toverstaf uitkiezen, Hogwarts oftewel Zweinstein bezoeken, of met de Hogwarts Express naar Universal Studios afreizen. In dit eiland bevindt zich ook een van de leukste attracties ter wereld. Het is niet vervelend om in de rij te staan voor deze attractie. Terwijl je staat te wachten spreken de schilderijen en begint het te sneeuwen in het kasteel zelf. Als je dan eindelijk aan de beurt bent dan speel je ineens de hoofdrol in een potje zwerkbal.

Universal pretparken

Universal heeft anno 2019 drie parken in Orlando, Florida in de Verenigde Staten namelijk:
 • Universal Studios;
 • Universal's Islands of Adventures;
 • Universal Volcano Bay;

Universal's Epic Universe is een nieuw park dat binnenkort geopend zal worden. Naast deze parken zijn er nog Universal Studios in Japan, in Anaheim, Californië en in Parijs.

Universal's Islands of Adventures

Dit park dat in Orlando naast Universal Studios ligt is een park met als thema's mythen, dinosaurussen, tekenfilms, legendes en superhelden. Het bestaat uit acht eilanden met elk hun eigen thema. Bij de opening bestond het pretpark uit zes eilanden. Het park ging op 28 mei 1999 open. Buiten de beide parken bevindt zich de CityWalk. Deze is ook op 28 mei 1999 geopend. Op de CityWalk zitten winkels waar je allerlei spullen van Universal kunt kopen. Er zitten diverse restaurants en het is ook mogelijk om er tegen betaling te midgetgolfen. Je hebt de keuze uit een midgetgolfbaan met als thema buitenaardse wezens of een baan met geesten als thema. Je kunt natuurlijk ook beide banen spelen. Het zevende eiland de tovenaarswereld van Harry Potter werd in 2010 aan het park toegevoegd. Het is alsof de wereld van Harry Potter daar tot leven is gekomen. Als laatste eiland is Skull-eiland erbij gekomen, een eiland met als thema King Kong. Dit eiland ging op 13 juli 2016 open.

Hotels van Universal

Om de parken te bezoeken kun je overnachten in een van de hotels van Universal die zich vlakbij de parken bevinden. Het is natuurlijk ook mogelijk om een andere hotel te kiezen en dan een auto te huren om het park te bezoeken of met een taxi naar het park af te reizen.

De hotels die anno 2019 bij Universal horen:
 • Hard Rock Hotel;
 • Loews Portofino Bay Hotel;
 • Loews Royal Pacific Resort;
 • Loews Sapphire Falls Resort;
 • Universal's Cabana Bay Beach Resort;
 • Universal's Aventura Hotel.

Eilanden

The Pharos Lighthouse / Bron: NBCUniversal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)The Pharos Lighthouse / Bron: NBCUniversal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Er zijn in 2019 acht verschillende eilanden met elk weer een eigen thema. De eilanden:
 1. Port of Entry;
 2. Marvel Super Hero Island;
 3. Toon Lagoon;
 4. Skull Island;
 5. Jurassic Park;
 6. The Wizarding World of Harry Potter;
 7. The lost continent;
 8. Seuss Landing.

Port of Entry

Dit is het punt waar je het park binnenkomt. Bij de ingang staat de vuurtoren van Pharos. Het is een echte vuurtoren die elke nacht een heldere straal uitzendt als een soort baken voor de gasten. In dit eerste eiland vind je winkels en restaurants en vind je ook de klantenservice. Aan het einde van het eiland kun je naar links of naar rechts. Ga je naar links dan kom je bij het eiland Marvel Super Hero terecht.

Marvel Super Hero Island

De omgeving van dit eiland ziet er uit alsof je, je in een stripboek bevindt. Dit eiland heeft een hele snelle achtbaan The Incredible Hulk Coaster geheten. Verder is er de Storm Force Accelatron, dat zijn bewegende kopjes en Doctor Doom's Fearfall. De laatste is een toren waarin in de buitenlucht je op stoeltjes naar boven geschoten wordt, daar heb je een mooi uitzicht over het gehele park voordat je weer naar beneden valt. Een aanrader als je geen last van hoogtevrees hebt. De laatste attractie is The Amazing Adventures of Spider-Man; een 3D simulatie attractie. Daarnaast zijn er nog winkels en twee restaurants. Via dit eiland kom je bij Toon Lagoon terecht.

Toon Lagoon

Dudley Do-Right's Ripsaw Falls / Bron: JonSnow, Wikimedia Commons (Publiek domein)Dudley Do-Right's Ripsaw Falls / Bron: JonSnow, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Toon Lagoon, de naam zegt het al, heeft twee attracties waar je heel nat kunt worden. Dat is in Florida niet zo erg omdat het meestal warm is en je snel opdroogt in de zon. Op een wat koudere dag kun je ook opteren om jezelf te drogen in een van de droogcabines, dat kost echter wel geld. Er zijn naast winkeltjes en restaurants met hetzelfde thema als het eiland drie attracties. Bij Popeye & Bluto's Bilge-Rat Barges ga je met ronde boten waar zo'n 12 mensen in kunnen een wilde rivier bevaren. Op diverse plekken langs de rivier loop je het risico hartstikke nat te worden. Spullen die echt niet nat mogen worden kun je in het midden van de boot onder een plastic afdekken. Voor kleinere kinderen is er Me Ship, The Olive dat is een speelplek voor kleinere kinderen in de vorm van een schip met meerdere verdiepingen. Van daaruit is er ook alle gelegenheid om de mensen die met de boten langs komen nat te spuiten. De laatste attractie is ook een waterattractie en heet Dudley Do-Right's Ripsaw Falls. Daarin ga je in een soort boomstam over het water om dan ineens naar beneden te duiken. Ook bij deze attractie kun je nat worden. Als je hier alles hebt gehad kom je uit bij Skull Island.

Skull Island

Skull Island is het eiland dat het laatst aan het park is toegevoegd en het heeft maar één enkele attractie en dat is Reign of Kong. Je gaat met een groepje mensen in een soort wagentje op expeditie door onherbergzaam gebied nadat je een berg binnen bent gegaan. Je komt in een prehistorisch avontuur terecht met allerlei dinosaurussen waar King Kong je uiteindelijke komt redden. Naast Skull Island bevindt zich Jurassic Park.

Jurassic Park

In Jurassic Park zijn er eettenten met een prehistorisch thema. Er is ook een winkel waar je fossielen, sieraden, edelstenen en grote nepdiamanten kunt kopen. Het eiland Jurassic Park is vooral fijn voor kleinere kinderen. Er is camp Jurassic, daar kun je doorheen wandelen en dan lijkt het net alsof je, je in een regenwoud bevindt met af en toe een spoor van een dinosaurus. Het is een speelplaats voor kinderen met glijbanen en waterkanonnen. De opstap voor een hele leuke attractie waar je met pteranodons, dat waren vliegende reptielen, kunt vliegen heet Pteranodon Flyers. De ingang van deze attractie bevindt zich ook in Camp Jurassic. Eigenlijk is deze attractie meer voor kinderen tot een bepaalde lengte, als volwassene kom je er alleen maar in als je een kind begeleidt. De vogel en de twee zitjes bewegen zich voort over een stang in de lucht en zo krijg je de illusie alsof je met de pteranodons aan het vliegen bent. Er is ook een Jurassic Park Discovery center; dat is eigenlijk een soort interactief museum. Daar kunnen kinderen op speelse wijze meer over dinosaurussen te weten komen. Als laatste attractie heb je de Jurassic Park River Adventure. Dit is een voor een groot deel rustig boottochtje door prehistorische wateren maar aan het eind van de boottocht wordt het toch nog een beetje gevaarlijk en hele kleine kinderen kunnen daar wel van schrikken. Het plan is om in 2020 met een hele snelle achtbaan te komen in Jurassic Park. Na Jurassic Park is het dan tijd geworden voor The Wizarding World of Harry Potter.

The Wizarding World of Harry Potter

Hogwarts / Bron: Martin1134, PixabayHogwarts / Bron: Martin1134, Pixabay
Op het moment dat je het eiland binnenkomt heb je het idee alsof je in de boeken of de films van Harry Potter terecht bent gekomen. Een gedeelte van de wereld van Harry Potter bevindt zich in Universal Islands of Adventures en het andere gedeelte ligt in de Universal Studios. De twee gedeelten worden met elkaar verbonden door de Hogwarts express. Er is een treinstation en met deze trein kun je naar Universal Studios afreizen. Je hebt wel een pas voor beide parken nodig anders kan het niet. Het is wel een aanrader om een pas te nemen waarmee je tussen de parken heen en weer kan reizen. In de straatjes op het eiland vind je winkeltjes en restaurants in Harry Potterstijl. Ook kun je je bij Ollivander een toverstok laten aanmeten. Op het eiland bevindt zich Hogwarts oftewel Zweinstein: het kasteel waar de school van Harry Potter in gevestigd was. Het kasteel heeft sprekende en bewegende schilderijen. Als je in de rij voor de attractie the Forbidden Journey, die zich in het kasteel bevindt, staat te wachten begint het ineens te sneeuwen. Bij de Forbidden Journey ga je in een stoel zitten die alle kanten op bewogen wordt en door de visuele effecten lijkt het net alsof je op een bezem vliegt en alsof je meedoet met Harry Potter aan het spelletje zwerkbal. Het is een hele bijzondere ervaring. Verder is er op het eiland een achtbaan voor kinderen. Die achtbaan gaat niet over de kop. Er zijn wat live optredens. Een nieuwe attractie die anno 2019 geopend is, is Hagrid's Magical Creatures Motorbike Adventure. Deze is in de plaats gekomen voor de Dragon Challenge. Het is een achtbaan waarbij je op een motorfiets met zijspan lijkt te rijden. Er zijn twee mogelijke ervaringen of je gaat voor een plek in de zijspan of je gaat voor een plek op de motorfiets. Als je niet afreist met de trein naar het andere park Universal Studios kom je terecht in het zevende eiland The Lost Continent.

The Lost Continent

Poseidon / Bron: Rafaelsamir, PixabayPoseidon / Bron: Rafaelsamir, Pixabay
In de lost continent waan je, je in een wereld van mythen en legendes. Er bevindt zich een bazaar van Sinbad met winkels en restaurants. Je kunt daar heerlijke kebab eten en je kunt op de bazaar ook tegen betaling je toekomst laten voorspellen. Op het pleintje bij de winkels bevindt zich The Mystic Fountain. Een heerlijke plek om verkoeling te zoeken. De fontein praat met mensen en spuit ze soms nat. Vooral kleine kinderen kunnen zich uren met de fontein vermaken. De enige echte attractie op dit eiland is een op Atlantis gebaseerde attractie Poseidon's Fury. Dat is een show met allerlei speciale effecten. Het Mythosrestaurant is al jarenlang uitgeroepen tot beste restaurant in een pretpark. Na de omzwervingen in het verloren continent kom je uiteindelijk aan bij het laatste eiland Seuss Landing.

Seuss Landing

Seuss Landing / Bron: David Bjorgen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Seuss Landing / Bron: David Bjorgen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Seuss Landing is een eiland waar alles is gebaseerd op het werk van de schrijver Dr. Seuss. Het eiland beschikt over verschillende attracties met het Seuss-thema, vooral gericht op kleine kinderen. Net als in de boeken is een van de unieke kenmerken van dit gebied dat er nergens een rechte lijn te vinden is. Er zijn ook diverse winkels waar Dr. Seuss spullen gekocht kunnen worden en er is een restaurant en een tentje waar je sappen kunt kopen en waar je ijs kunt kopen. Er is een carrousel voor de kleintjes Caro-Seuss-el geheten. Een gekleurde rustig treinritje en een een ritje in het donker waar het verhaal van Dr. Seuss verteld wordt. Verder is er nog een heel kleurrijke speelplaats voor de kinderen. Aan het eindje van dit eiland ben je weer bij het begin teruggekomen.

Toegangskaartjes

Toegangskaartjes kunnen bij de ingang van het park gekocht worden. Ook kun je vaak online of in het hotel allerlei kaartjes kopen voor pretparken in Orlando. Vaak zijn er op die manier goede kaartjes te krijgen. Kaartjes die toegang geven tot beiden parken voor een aantal dagen zijn meestal veel goedkoper dan wanneer je kaarten koopt per dag en per park. Het is ook de moeite waard om tussen de beide parken heen en weer te kunnen reizen. Met die kaartjes waarmee je meerdere keren de parken kunt bezoeken, vaak ongelimiteerd voor een bepaalde tijd krijg je vaak ook nog de mogelijkheid om het waterpark te bezoeken.

Wachttijden

Soms staan er behoorlijke rijen bij attracties in pretparken toch valt het de meeste van de tijd bij Universal Islands of Adventures wel mee. Hoewel de wachttijd bij The Forbidden Journey bijna nooit korter is dan een half uur. Bij de attracties wordt aangegeven hoelang het duurt voordat je aan de beurt bent. Vaak is het 's avonds wel rustig en kun je behoorlijk doorlopen bij elke attracties en er vaak meerdere keren in.

Universal Express Pass

Als het toch te druk is op een dag bij de populaire attracties is het mogelijk om een pas te kopen die je voorrang geeft bij de verschillende attracties. Dit komt bovenop de prijs die je al betaald hebt voor de toegangskaartjes.

Ongelukken in het park

Sinds de opening van het park in 1999 zijn er een aantal ongelukken gebeurd. In de attractie de Dragon Challenge zijn een aantal mensen gewond geraakt door rondvliegende spullen, maar de attractie bestaat nu niet meer. In het gebouwtje bij de attractie Dudley Do-Right's Ripsaw Falls is ooit brand uitgebroken maar niemand raakte gewond. Na een ritje in de attractie Reign of Kong is een 38-jarige man onwel geworden en die dag gestorven. In de achtbaan The Incredible Hulk Coaster heeft een 34-jarige mevrouw een hartaanval gekregen. Tijdens de Hogwarts express zijn ooit mensen gewond geraakt omdat een elektrische sigaret ontplofte en is er ooit een vechtpartij tussen mensen uitgebroken. Over het geheel genomen is het park wel als veilig te beschouwen.
© 2019 - 2024 Rajeki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Harry Potter in Orlando of Everglades, avontuur in FloridaWil je een weekje weg met de herfst-, voorjaars- of meivakantie en wil je een keertje iets anders dan een skivakantie? D…
Attractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USAAttractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USADe staat Florida was tot aan ver over de tweede helft van de vorige eeuw vooral een rustige plek waar rijkelui vakantie…
Bezienswaardigheden in Orlando FloridaBezienswaardigheden in Orlando FloridaAls je Orlando hoort denk je onmiddellijk aan Disney World en Universal Studio's, maar er is hier zoveel meer om te bezo…
Populaire pretparken in FloridaPopulaire pretparken in FloridaFlorida zou met recht een titel als “pretpark van de wereld” verdienen. De Amerikaanse staat is bekend om zijn grote pre…

Vulkaaneifel: Kaulenbachtal, wandelen in een leisteengroeveVulkaaneifel: Kaulenbachtal, wandelen in een leisteengroeveIn het Kaulenbachtal nabij Kaisersesch kan je een mooie en interessante wandeling maken. Je gaat helemaal in het dal naa…
Wandeling van de molen, recreatie in Waalse dorp OpprebaisWandeling van de molen, recreatie in Waalse dorp OpprebaisWanneer je op de landkaart een lijn trekt tussen het Vlaamse Leuven en het Waalse Namen, ligt precies in het midden van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: FF16, Pixabay
 • https://blog.universalorlando.com/whats-new/announcing-universals-epic-universe/?__source=A000188398.000003960&IndivKey=108966037
 • https://www.universalorlando.com/webdata/k2/en/us/files/Documents/islands-of-adventure-park-map-english.pdf
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Universal%27s_Islands_of_Adventure
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Amusement_park_accidents
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Incidents_at_Universal_parks
 • Afbeelding bron 1: NBCUniversal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: JonSnow, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Martin1134, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Rafaelsamir, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: David Bjorgen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Rajeki (57 artikelen)
Laatste update: 09-08-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.