Het Groot Barrièrerif: de regio en zijn bezienswaardigheden

Het Groot Barrièrerif: de regio en zijn bezienswaardigheden Het Groot Barrièrerif ligt aan de Australische Oostkust in de deelstaat Queensland. Met zijn talrijke koraalriffen, eilanden en vissoorten betovert het jaarlijks vele bezoekers. Het strekt zich uit over een lengte van 1400 mijl. De noordelijke helft loopt van het Kaap York- schiereiland tot de populaire badstad Cairns. In het zuiden loopt het rif langs de Capricorn Coast kustregio, de havenstad Gladstone, het zandeiland Fraser Island en de Whitsundays een centraal gelegen eilandengroep.

Ontstaan

Het rif ontstond ongeveer 600 000 jaar geleden. Het heeft zich gedurende wisselende klimaatomstandigheden in stand weten te houden en hernieuwen waardoor het nog steeds veel van de oorspronkelijke fauna en flora bezit.

Bewoners

Het natuurfenomeen herbergt meer dan duizend vissoorten. Het is een kleurrijk snorkelparadijs waar honderden soorten op een relatief kleine oppervlakte voorkomen. Enkele voorbeelden zijn het clownvisje, de gobie en de haai. Onder de haaien komt de witpuntrifhaai het meest voor. Het is een passieve soort die een lengte van ongeveer twee meter kan bereiken. Een andere veel voorkomende soort is de hamerhaai. Ze kunnen vier meter lang worden en zijn van nature niet agressief.

Veiligheid

Het rif vormt een natuurlijke barrière tussen de open zee en de kust waardoor heel wat ongewenste bezoekers wegblijven en de omgeving het hele jaar door veilig blijft. Daarbij komt nog dat de badsteden de nodige veiligheidsmaatregelen nemen. Het is uiteraard aangeraden de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen.

Bezienswaardigheden

De omvang van de regio zorgt voor heel wat bezienswaardigheden gaande van trendy badplaatsen tot witte verlaten stranden, eilanden en vreemde geologische formaties.

Kaap York

Het noordelijke Kaap York is een schiereiland dichtbij Papua New Guinea. Het wordt bewoond door inheemse Australische gemeenschappen die zich op het toerisme hebben toegelegd.

Cairns

Cairns is een stijlvolle stad gekend om zijn tropisch klimaat en ontspannen sfeer. De badplaats biedt een directe toegang tot het Groot Barrièrerif en het Daintree regenwoud. Lekker luieren kan in het resort van Port Douglas, Mission Beach of Lizard Island. Verder beschikt de stad nog over een oude spoorweg uit 1891 die zeker ook een kijkje waard is. Vanuit Cairns worden trektochten georganiseerd die de bezoekers tot diep in de wildernis brengen.

Capricorn Coast

De lange kustlijn met zijn turquoise water is adembenemend mooi. Er zijn slechts weinig bezoekers en heel wat verlaten stranden. Deze vormen een perfect plaatje en bieden heel wat mogelijkheden gaande van snorkelen, duiken tot het observeren van walvissen en zeeschildpadden.

Gladstone

De havenstad Gladstone is een waar wonderland. De eilanden in de regio zijn gevormd uit puur koraal en gemakkelijk toegankelijk. Duiken, snorkelen en zwemmen met zeeschildpadden kan op Heron Island. Ook noemenswaardig is de Fitzroy lagune die per boot bezocht kan worden.

Fraser Island

Fraser Island is met zijn 184 000 hectaren het grootste zandeiland ter wereld. Het is een kostbaar erfgoed en wordt als dusdanig beschermd. Het is een uitzonderlijk mooie plaats met lange witte zandstranden en fraai gekleurde zandrotsen. Er zijn meer dan honderd meertjes allen omringd door witte stranden en dichte wouden.

Whitsundays

De Whitsunday eilanden vormen een eilandengroep bestaande uit 74 eilanden. Het zijn vooral onbewoonde natuurreservaten. Vier eilanden bieden toch heel wat mogelijkheden met een eigen resort en het Groot Barrièrerif binnen handbereik.

Besluit

Of je nu houdt van duiken, snorkelen of wandelen, er is voor elk wat wils. De talrijke mogelijkheden vormen een waar avontuur. Het Groot Barrièrerif is en blijft een ware schat. Kortom een onvergetelijke plaats vol waterpret.
© 2016 - 2024 Pipadiamond, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in BarcelonaAls je in Barcelona bent wil je zoveel mogelijk zien in zo weinig mogelijk tijd. Wat moet je dan bezoeken in zo'n grote…
De top tien bezienswaardigheden BarcelonaWie aan Barcelona denkt, denkt vrijwel meteen aan het aangelegde strand, het warm weer en de historische kunst van archi…
Girona: Spaans provinciestadje met de allure van een stadWie Catalonië (Spanje) zegt, zegt Barcelona. Tuurlijk. Maar Girona, de derde stad in de Catalaanse regio, timmert stevig…
Beroemde kerken en musea in BarcelonaBeroemde kerken en musea in BarcelonaBarcelona herbergt vele fraaie gebouwen die uit verschillende periodes stammen. Wanneer je een paar dagen of een weekend…

Lakeside Leisure complex: thuishaven van het BDO WK DartsLakeside Leisure complex: thuishaven van het BDO WK DartsHet Lakeside Leisure complex is gelegen nabij de Engelse plaats Frimley Green, ten zuidwesten van de hoofdstad Londen. H…
Banff: een natuurstad in de Canadese Rocky MountainsBanff: een natuurstad in de Canadese Rocky MountainsWie vanuit de drukke stad Calgary naar het westen kijkt, ziet daar de toppen van de Rocky Mountains boven de horizon uit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Barni1, Pixabay
  • Cape York Peninsula Lennie Wallace
  • Coastal Queensland Rough Guides Snapshot Australia
  • Australie - Capricorn Coast et les Southern Reef Islands
  • Australia For Dummies Marc Llewellyn,Lee Mylne
  • Queensland & the Great Barrier Reef Alan Murphy,Justin Flynn,Olivia Pozzan,Paul Harding
  • The Great Barrier Reef: Biology, Environment and Management Pat Hutchings,Mike Kingsford,Ove Hoegh-Guldberg
  • http://www.greatbarrierreef.com.au/animals/fish/
Pipadiamond (12 artikelen)
Laatste update: 14-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.