Baltrum Het Doornroosje van de Noordzee

Baltrum Het Doornroosje van de Noordzee Baltrum is het kleinste van de Oost-Friese Waddeneilanden en het wordt wel het 'Doornroosje van de Noordzee' genoemd. Het eiland slaapt niet, maar het is er wel rustig. Het is een wandel-, surf- en thalasso-eiland, waar geen auto's mogen komen en waar de badgast tot rust komt. Het ligt aan de rand van het werelderfgoed Waddenzee en biedt volop excursies om over het wad, de dieren en planten te leren. Vanaf het vliegveld zijn dagtochten naar de andere Oost-Friese eilanden te maken en naar Helgoland.

Doornroosje van de Noordzee


Waddeneiland Baltrum

Bron: Lokilech, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Lokilech, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het compacte kleine eiland Baltrum is het middelste van de zeven Oost-Friese eilanden en ligt tussen Norderney en Langeoog in. Het is net 5 kilometer lang en nog geen 1,5 kilometer breed en vormt met een oppervlakte van 6,50 km² het kleinste van de eilanden voor de Oost-Friese waddenkust. Het is een lieflijk eiland en wordt wel Doornroosje van de Noordzee genoemd. Het heeft een prachtig strand dat twee- tot driehonderd meter breed is en vier kilometer lang. Een rondje Baltrum, een wandeling langs de waddenkust van het eiland, via de oostpunt, langs het Noordzeestrand en de westpunt terug naar de waddenkant is heel makkelijk, inclusief pauzes en picknicks, in één dag te doen. Baltrum slaapt niet, zoals Doornroosje, maar de bezoeker ontdekt op het eiland hoe heerlijk het is als niet alles snel gaat, maar in wandeltempo. Baltrum is een autovrij eiland.

Oost-Friese Waddeneilanden

De Oost-Friese Waddeneilanden liggen langs het werelderfgoed Waddenzee en voor de kust van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het zijn zeven bewoonde eilanden op een rij en nog een paar onbewoonde, die in het gebied van de tussen de Eems- en de Jadeboezem liggen. De bewoonde eilanden zijn Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge. Borkum is het buureiland van Schiermonnikoog. Tussen Borkum en Langeoog ligt de Accumer Ee en tussen Borkum en Norderney de Wichter Ee.

Zand en klei en basalt

Baltrum is in de laatste ijstijd ontstaan. Zand uit noordelijke gebieden vormde zandbanken en daarop ontstonden duinen. Achter de duinen vormden zich de kleigronden en de zand- en kleihoop werd een eiland. Baltrum is tegenwoordig met palenrijen en door de mensen aangevoerde basaltblokken beschermd tegen de kracht van de zee en tegen afkalving van het eiland. Het eiland heeft die bescherming wel nodig want het is niet hoger van 5 meter.

Nessmersiel veerboot en wadlopen

De veerboot naar Baltrum vertrekt vanaf Nessmersiel en vaart een keer of drie heen en weer, met een overtocht van een half uur. Nessmersiel is een dorp dat aan de waddenkust van Noord-Duitsland ligt en een baai met haven heeft met een uitloop naar de Waddenzee. Het profileert zichzelf ook als badplaats, met als troeven de Waddenzee, kwelders, het strand en watersport. Vanaf de kust zijn de eilanden Baltrum, Norderney en Langeoog te zien. Vanuit Nessmersiel kun je ook wadlopen naar Norderney en Baltrum.

Bron: Lokilech, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Lokilech, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Westdorf en Ostdorf

Baltrum is een gemeente in de provincie Aurich, met twee dorpen, Westdorf en Ostdorf. Ook ligt er een vliegveld, waar vliegtuigjes landen voor chartervluchten en dagvluchten naar de andere eilanden en naar Helgoland, het eiland in de Noordzee.

Nordseeheilbad en surfen in de Noordzee

De badgasten die naar Baltrum vertrekken kunnen gebruikmaken van de wellness-voorzieningen op het eiland. Baltrum is sinds 1966 erkend als Nordseeheilbad. Het eiland is populair bij kiters en surfers en het is een uitstekende plek voor beginnende watersporters. Bij laag water zorgen de voor de kust gelegen zandbanken voor perfecte beginnerscondities: niet al te diep water en geen al te hoge golven.

Bron: Huebi, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Huebi, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Trekvogels

De Waddenzee is jaarlijks het gebied waar miljoenen trekvogels passeren, rusten en fourageren. Baltrum ligt middenin dat tussenstation en op het eiland worden jaarlijks Zugvogeltage, Trekvogeldagen georganieerd, waarbij vogelaars en geïnteresseerden elkaar ontmoeten en naar de vogels kijken. De Zugvogeltage vinden in oktober plaats.

Shantykoor Baltmer Korben

Het Waddeneiland heeft door zijn ligging aan zee een relatie met scheepvaart. Uit die historie en de liefde voor muziek is een shantykoor ontstaan dat de Baltmer Korben heet. De shanties werden vroeger op de zeilschepen gezongen om het werk te verlichten of om over heimwee en de liefde te verhalen in de vrije tijd. De Baltmer Korben geven in het zomerseizoen regelmatig concerten en laten hun liederen en verhalen over de zeilvaart horen.

Baltrum

Legenda
A. Baltrum
B. Westdorp
C. Ostdorf
D. Nessmersiel
E. Norderney
F. Langeoog
G. Accumer Ee
H. Wichter Ee
I. Jadeboezem
J. Eems

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Langeoog - Waddeneiland van Lale Andersen en Lili MarleenLangeoog - Waddeneiland van Lale Andersen en Lili MarleenLangeoog is een van de Duitse Waddeneilanden, dat voor de kust van deelstaat Nedersaksen ligt. Dagelijks vertrekt de vee…
Norderney - Oost-Fries Waddeneiland tussen Juist en BaltrumNorderney - Oost-Fries Waddeneiland tussen Juist en BaltrumNorderney is het op één na grootste Duitse Waddeneiland voor de kust van Nedersaksen. Borkum, de oostelijke buur van Sch…
Shantykoor Ameland - Shanties en zeemansliederenShantykoor Ameland - Shanties en zeemansliederenHet Amelander Shantykoor bestaat sinds 1986. In 2011 vierde het koor het vijfentwintigjarig bestaan. De zanggroep is zee…
Trekvogels en hun vluchtTrekvogels en hun vluchtIeder jaar weer zie je ze komen of gaan: de trekvogels. Hoe weten trekvogels waar ze naartoe moeten, wanneer ze moeten v…

Openbaar vervoer in Dubai: Het metro-, tram- en bussyteemOpenbaar vervoer in Dubai: Het metro-, tram- en bussyteemDubai biedt een uitgebreid systeem aan metro-, tram- en buslijnen, waardoor de stad uitstekend te verkennen is met het o…
Moezel: de dubbelstad Bernkastel-Kues, bakermat van CusanusMoezel: de dubbelstad Bernkastel-Kues, bakermat van CusanusDe dubbelstad Bernkastel-Kues ligt aan de oevers van de Duitse Moezel. Patroonheilige Cusanus waakt overal over de stad.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Huebi, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • http://www.waddenpost.nl/nl/baltrum/wadden-natuur/zugvogeltage-nationalpark-wattenmeer
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Baltrum
 • http://www.waddenpost.nl/nl/baltrum/kunst-cultuur/shantykoor
 • http://www.waddenpost.nl/nl/baltrum/nieuws-blogs/baltrum-het-eiland-van-rust-en-genieten
 • http://www.waddenpost.nl/nl/node/5283
 • http://www.baltrum-linie.de/index.php
 • https://www.noordsee.de/nessmersiel
 • http://www.germany.travel/nl/ontspanning-recreatie/duitse-eilanden/noordzee-eilanden/eiland-baltrum.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oost-Friese_Waddeneilanden
 • http://www.baltrum-flug.de
 • Afbeelding bron 1: Lokilech, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Lokilech, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Huebi, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-03-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.