De Mafia archipel en haar bijbehorende eilanden

De Mafia archipel en haar bijbehorende eilanden Voor de Oost-Afrikaanse kust zijn diverse eilanden gelegen die gezamenlijk een semi-autonome staat vormen binnen de Verenigde Republiek van Tanzania. De eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia zijn stuk voor stuk schitterend maar geïsoleerd gelegen. Van de voornoemde groep zijn de eilanden die gezamenlijk de Mafia Archipel vormen vermoedelijk het minst bekend en juist daarom is de archipel bij uitstek geschikt voor een heerlijke en rustige vakantie. Liefhebbers van cultuur kunnen één van de vele ruïnes bezoeken en liefhebbers van natuur kunnen in één van de tropische of mangrove bossen terecht. Maar de ware attractie van de archipel is onder water gelegen. Het ecosysteem in de wateren rondom de archipel is zo divers dat het tot één van de belangrijkste ecosystemen van de wereld wordt gerekend.

Inhoud


De Mafia archipel

In de Indische Oceaan zijn diverse kleine eilanden, atollen en zandbanken gelegen die gezamenlijk de Mafia Archipel vormen. Van alle eilanden die de archipel rijk is zijn er maar een aantal bewoond en het leven op de eilanden is niet makkelijk. De geïsoleerde ligging van de eilanden heeft zowel haar voor- als haar nadelen en het grootste nadeel is dat de meeste bewoners niet beschikken over elektriciteit of stromend water. Het grote pluspunt van de ligging is dat de eilanden nog grotendeels onontdekt zijn.

Kenmerken

De Mafia Archipel bestaat in haar totaliteit uit vijftien eilanden en tientallen zandbanken en atollen. Op ongeveer 25 kilometer voor de kust van Tanzania, ter hoogte van de Rufiji Delta, ligt het grootste eiland en naamgever van de archipel; Mafia. Het eiland Mafia is ongeveer 50 kilometer lang en 15 kilometer breed en de hoofdstad Kilindoni is gelegen op de zuidwest kant van het eiland. In de hoofdstad zijn ook de enige haven en luchthaven van de archipel te vinden. Naast Mafia worden er nog een drietal eilanden bewoond; Chole, Juani en Jibondo. Alleen Mafia en Chole beschikken over de gemakken van stromend water en elektriciteit is alleen voor handen in twee steden op Mafia. In 2002 telde de archipel ongeveer 41.000 inwoners die verspreid over de vier eilanden woonden. De Mafia Archipel vormt samen met de naastgelegen eilanden Zanzibar en Pemba een semi-autonome staat binnen de Verenigde Republiek van Tanzania wat betekent dat de eilanden een eigen president, regering en parlement hebben, die zijn gevestigd in Stone Town, de hoofdstad van Zanzibar. De bewoners van de archipel behoren tot één van de armste ter wereld en de werkeloosheid op de eilanden is dan ook hoog (onderzoek 2002). De meeste mensen leven van hetgeen het land en de zee hen te bieden heeft en wat ze niet zelf kunnen gebruiken wordt verkocht. Toeristen die de archipel bezoeken komen voornamelijk voor het rijke onderwaterleven en rond de eilanden zijn dan ook meerdere schitterende duikplekken gelegen. Met name de riffen die tot het Mafia Island Marine Park behoren zijn onder de duikers zeer geliefd.

De naam Mafia
Sinds wanneer de eilanden van de archipel officieel werden aangeduid met de naam Mafia is niet bekend, maar uit verslagen van de Portugezen uit de achttiende eeuw bleek dat de naam toen al gebruikelijk was. Ondanks dat veel mensen bij het horen van de naam meteen aan het Italiaanse misdaadsyndicaat denken is vastgesteld dat de naam hier niets mee te maken heeft. Vermoedelijk is de naam afgeleid van het Arabische woord "Morifyeh" dat "groep" betekent of van de Ma'afir: een Arabisch stam afkomstig uit het huidige Jemen. Andere suggesties, die overigens een stuk minder waarschijnlijk zijn, is dat de naam is afgeleid van het Arabische woord "Mafi" dat "afval" betekent of van de Swahili zin "Mahali pa afya" vrij vertaald: "gezonde plaats om te leven".

Langs de kustlijn van Mafia groeien overal palmbomen. Vallende kokosnoten vormen soms een serieus gevaar / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Langs de kustlijn van Mafia groeien overal palmbomen. Vallende kokosnoten vormen soms een serieus gevaar / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Geschiedenis van de eilanden
Van de vijftien eilanden die tot de archipel behoren zijn er, tot zover bekend, altijd maar vier bewoond geweest. Opvallend aan de geschiedenis van de archipel is dat het grootste eiland Mafia in de elfde eeuw vermoedelijk het eerste eiland was dat werd bewoond. Maar verder speelde het eiland geen enkele rol van betekenis in de geschiedenis van de archipel. Uit opgravingen op Mafia is dan ook alleen duidelijk geworden dat er een nederzetting heeft gestaan in de plaats die nu Ras Kisimani heet, maar hoe lang de mensen daar hebben gewoond of hoe het ze verder is vergaan is niet bekend.

In de dertiende eeuw komt de archipel weer in beeld als de stad Kua, gelegen op het eiland Jibondo, tot hoofdstad van de archipel wordt benoemd. Vanuit Kua dreven de Zanzibari handel met diverse Arabische en Aziatische landen en in de haven van Kua was het een komen en gaan van handelsschepen. De stad trok veel rijke handelaren aan waarvan er vele in de stad bleven wonen en de rijkdom onder de inwoners van het eiland was groot. Tot aan de achttiende eeuw wist Kua haar belangrijke positie te behouden maar uiteindelijk werd de stad volledig verwoest door een leger uit Madagaskar. Omdat er op het naastgelegen eiland Chole al een nieuwe grote stad was ontstaan, werd besloten de oude stad Kua niet meer op te bouwen.

Aan het begin van de zeventiende eeuw ontstond er op het eiland Chole een klein dorp dat al snel uitgroeide tot een grote stad. Chole Mjini, oftewel Chole Stad, had alle tijd gekregen om zich te ontwikkelen. In de periode dat de hoofdstad Kua onder vuur lag weken veel schepen uit naar Chole Mjini en al spoedig werd de stad, op het gebied van de handel, net zo belangrijk als Kua. Toen Kua volledig werd verwoest lag het dan ook voor de hand dat Chole Mjini de nieuwe hoofdstad van de archipel zou worden en zo geschiedde. Vanaf de vijftiende eeuw hadden de Arabische Omani het voor het zeggen in de archipel en onder hun invloed werd Chole Mjini in de zeventiende en achttiende eeuw één van de belangrijkste havens op het gebied van de slavenhandel. Op het naastgelegen eiland Mafia waren inmiddels enorme kokospalm plantages aangelegd en duizenden slaven van Afrikaanse afkomst werden hier te werk gesteld. De rijke eigenaren van de plantages woonden in de hoofdstad Chole Mjini die goed van de rijkdom van haar inwoners profiteerden. Aan de rijkdom van Chole Mjini kwam een einde toen eind achttiende eeuw de Britten besloten een halt toe te roepen aan de slavenhandel in de landen rondom de Indische Oceaan.

Recente geschiedenis

De Britten sloten een deal met de Arabische Omani en de eilanden Zanzibar en Pemba en de Mafia Archipel kwamen onder Engels bestuur. Aan het begin van de negentiende eeuw sloten Britse en Duitse onderhandelaars een vage deal en de Mafia Archipel kwam hierdoor in de Duitse handen. De Duitse leiders die aan land gingen sloegen hun kamp op in de hoofdstad Chole Mjini en lieten daar diverse nieuwe gebouwen aan leggen. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak kregen de Britten de taak de Duitsers uit Afrika te verdrijven en na een korte strijd namen de Britten de leiding over de eilanden van Mafia weer van de Duitsers over. Tot het jaar 1961 stonden de eilanden onder Brits bestuur en toen werd na lang overleg besloten de eilanden hun zelfstandigheid terug te geven. Zanzibar, Pemba en de Mafia Archipel besloten, in overleg met de regering van Tanzania, een semi-autonome staat op te richten onder de vleugels van de Verenigde Republiek van Tanzania.

Dagelijks leven in de archipel

Voor de inwoners van de archipel is het leven niet makkelijk en het grootste deel van de dag staat dan ook in het teken van het verzamelen van voedsel (zowel voor eigen gebruik als voor de verkoop). In de economische hoogtijdagen van de archipel verdiende het merendeel van de inwoners zijn geld in de teelt van koksnoten, maar toen de markt drastisch ineenstortte moesten de mensen op zoek naar andere middelen van bestaan. Helaas is dit maar ten delen gelukt en de meeste inwoners verdienen dan ook maar net genoeg om hun hoofd boven water te houden. Dat de eilanden arm zijn is ook goed te merken aan de infrastructuur, die eigenlijk zo goed als ontbreekt. Ook moderne gemakken zoals elektriciteit en stromend water is maar voor een klein deel van de bevolking beschikbaar.

Economie

Met een gemiddelde levensverwachting van 48 jaar en een inkomen van minder dan één US-Dollar per dag (2002) behoren de inwoners van de archipel tot de armsten ter wereld. De eilanden van de archipel zijn alle zeer geïsoleerd gelegen en niet zelfvoorzienend. Dit betekent dat veel van de benodigde materialen en levensmiddelen geïmporteerd moeten worden, wat uiteraard weer kosten met zich meebrengt. Na het instorten van de kokosnotenmarkt specialiseerden de inwoners van de eilanden Chole en Jibondo zich in de traditionele Afrikaanse botenbouw. En veel mannen lukt het maar net om op deze manier hun hoofd boven water te houden. Aangezien de eilanden niet heel veel middelen voor de export hebben ligt ook de botenbouw vrijwel stil. De werknemers van de scheepswerven zijn dan ook drukker met het repareren van bestaande boten dan met het bouwen van nieuwe. Op de overige eilanden is met name de visserij de belangrijkste bron van inkomsten, al wordt er ook nog geld verdiend met het kweken van zeewier en maken van producten van de kokosnoot. De laatste twee werkzaamheden worden overigens voornamelijk door de vrouwen van de eilanden gedaan. Veel gebruikte producten die gemaakt zijn van kokosnoten zijn bezems, kokosmatten en touwen en deze zijn dan ook in ieder huishouden aanwezig.

Infrastructuur

De gehele infrastructuur in de archipel is zeer primitief en geen één van de wegen is verhard. Alleen op het grootste eiland Mafia is elektriciteit voor handen en dan alleen in de hoofdstad Kilindoni en het "toeristen" dorp Utende, gelegen aan de schitterende Chole Baai. Tevens hebben de twee meest afgelegen eilanden, Juani en Jibondo, geen stromend water en zijn hierdoor aangewezen op het gebruik van regenwater. De paar auto's die in de archipel te vinden zijn zie je in Mafia en de meeste voertuigen behoren toe aan een (toeristen) accommodatie of organisatie. De inwoners van de eilanden verplaatsen zich lopend, per fiets, wat geen makkelijke opgave is in het rulle zand, of per motor. Ook rijdt er tussen de twee steden Kilindoni en Utende een Dala Dala, maar deze vertrekt pas als er minimaal twaalf passagiers zijn... Wil je het eiland Mafia op eigen gelegenheid verkennen? Dan kun je via je accommodatie een auto (met chauffeur) huren. In het regenseizoen heb je wel een 4x4-voertuig nodig, want de zandwegen veranderen dan in grote modderpoelen. Op Mafia na heeft geen één van de eilanden een officiële haven en vervoer tussen de eilanden gaat dan ook per traditionele Afrikaanse dhow. Aanmeren doen de inwoners gewoon op het strand en mede hierdoor zijn veel eilanden alleen te bereiken bij hoog water.

Accommodaties

Aangezien de archipel nog redelijk onontdekt is zijn er maar een paar accommodaties op de eilanden waar je als toerist terechtkunt. In de hoofdstad Kilindoni zijn een paar simpele guesthouses gelegen die weinig luxe bieden. De meeste mensen die de archipel bezoeken verblijven aan de oostkant van het eiland in het dorp Utende. In het dorp zijn een drietal accommodaties gevestigd die volledig gericht zijn op toeristen en werkelijk alles in huis hebben om de gast een luxe vakantie aan te bieden. Het grote voordeel van een verblijf in Utende is dat de meest toegankelijke duikplaats van de archipel, de Chole Baai, recht voor de deur is gelegen. Ook op Chole Eiland is een kleine lodge gelegen, genaamd Chole Mjini Lodge. Het is als toerist mogelijk om hier te blijven slapen maar verwacht geen luxe of gastvrijheid. Om een verblijf op het eiland te ontmoedigen serveert de lodge geen maaltijden aan niet-ingezetenen en je zal dan ook je eigen eten en drinken moeten meenemen. Ondanks dat er zowel in Kilindoni als in Utende stroom is, is stroomuitval aan de orde van de dag. De accommodaties in Utende hebben hiervoor een generator in huis zodat ze de gast toch nog stroom kunnen aanbieden, maar de generator gaat vaak gedurende de nacht uit. Houd hiermee rekening als je apparaten zou willen opladen en wees je er van bewust dat niet alle moderne elektrische apparaten kunnen worden gebruikt.

Religie en cultuur

In tegenstelling tot het vasteland van Afrika, waar Engels de eerste taal en het Swahili de tweede, is in de Mafia Archipel Swahili juist de eerste taal en het Arabisch de tweede. Op een enkeling na spreken de meeste inwoners niet tot nauwelijks Engels en een woordenboek Swahili kan tijdens je reis dan ook goed van pas komen. De Zanzibari zijn van nature zeer vriendelijk en gastvrij en vinden het leuk om met andere mensen en culturen in aanraking te komen. Wel is het merendeel van de bevolking moslim en het wordt door de inwoners erg gewaardeerd als bezoekers van de archipel hier rekening mee houden. Op het strand is badkleding geen probleem maar bezoek je een dorp of een stad, bedek dan je schouders en knieën en je zal de gastvrijheid van de bevolking aan den lijve ondervinden. De vrouwen van de eilanden gaan gekleed in de vrolijk gekleurde kanga's die zijn voorzien van grappige spreuken en gezegde in het Swahili. En in de weekenden en op feestdagen verruilen ook de mannen van het eiland hun westerse kleding voor de traditionele Afrikaanse kanzu.

Flora en fauna

Het tropische klimaat dat heerst in de Mafia Archipel maakt haar bij uitstek geschikt voor een tropische zonvakantie, maar is ook verantwoordelijk voor de grote hoeveelheid aan vegetatie op de eilanden. De archipel kent een kort, maar hevig regenseizoen, en mede hierdoor zijn de eilanden uiterst groen. Veel tropisch laagwoud en mangrove bossen zijn vrijwel onaangetast en de hoeveelheid aan leven in deze gebieden is dan ook enorm. Niet alleen de natuur boven water is schitterend, ook de natuur onder water is werkelijk adembenemend.

De Blauwe Duiker (Blue Duiker) / Bron: KCZooFan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)De Blauwe Duiker (Blue Duiker) / Bron: KCZooFan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Klimaat
Het weer in de archipel wordt bepaald door een tropisch klimaat wat betekent dat het overwegend zonnig en droog is en maar een paar maanden per jaar regent. In de maanden april en mei zijn de kans op (hevige) regenbuien het grootst en bezoek je de archipel voornamelijk voor de zon dan kun je je vakantie het best plannen in de periode van juni tot midden oktober. De temperatuur op de eilanden komt zelden onder de 20°C en dit maakt dat ook de zeewater temperatuur het hele jaar door aangenaam is. Het tropische klimaat veroorzaakt op het grootste eiland Mafia een duidelijk contrast in het landschap en de zuidkant van het eiland is dan ook aanzienlijk droger en warmer dan de noordkant van het eiland. In het zuiden wordt de kustlijn gedomineerd door droge en zanderige heidevelden en hier en daar een verdwaalde baobab en in het noorden vind je weelderige mangrovebossen langs de kustlijn van de diverse baaien. Naast heide, mangrove en baobabs bestaat de natuurlijke vegetatie van het eiland ook uit diverse fruit- en cashewnootbomen, die tevens een belangrijke bron van voedsel zijn voor de inwoners. In de diverse tropische laagwouden van de eilanden vind je een enorme diversiteit aan dieren en vogels.

Een Afrikaanse honingzuiger / Bron: Tom Tarrant, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een Afrikaanse honingzuiger / Bron: Tom Tarrant, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Vogels en zoogdieren
Door de geïsoleerde ligging van de eilanden en het geringe aantal inwoners is het merendeel van de oorspronkelijke vegetatie bewaard gebleven. Mede hierdoor komen op en rond de Mafia Archipel diverse diersoorten voor die alleen op deze eilanden of in dit deel van Oost-Afrika te zien zijn. De bossen op de eilanden zijn het leefgebied van de Syke's aap en de beschermde(!) Seychelles fruit vleermuis vliegt hier in grote aantallen rond. Tegen de schemering ontwaken de enorme vleermuizen en doen zich te goed aan het fruit en de cashewnoten die in grote aantallen in de archipel aanwezig zijn. In de kleine tropische laagwouden scharrelt het bush-varken en de Blauwe Duiker (Blue Duiker) rond en aan de kust leven diverse bijzondere vogelsoorten zoals honingzuigers, vis-arenden en de Afrikaanse Gaper. In 2016 zijn er 120 verschillende vogelsoorten geteld maar in de maanden oktober tot en met maart komen er vanuit Noord-Europa nog tientallen soorten bij die komen overwinteren aan de kust. De grootste verassing op het gebied van zoogdieren is te vinden op het midden van het eiland Mafia. In een kleine kreek, midden tussen de rijstvelden, leeft een familie nijlpaarden bestaande uit ongeveer twintig stuks. De nijlpaarden zijn jaren geleden in deze kreek terechtgekomen toen de Rifiji Delta buiten haar oevers trad en sinds die tijd overleven ze in deze kreek. De omwonende boeren zijn overigens alles behalve blij met deze buitengewone dieren in "hun achtertuin". Als er niet voldoende voedsel in de kreek is trekken de nijlpaarden 's nachts massaal richting de rijstvelden om zich aan de groeiende rijst tegoed te doen.

Zeedieren

Vrijwel alle eilanden en atollen van de Mafia Archipel worden omringd door diverse koraalriffen. De riffen vormen niet alleen een natuurlijke barrière tussen de eilanden en de Indische Oceaan maar zijn ook een bron van leven. De biodiversiteit in het gedeelte van de Indische Oceaan wat is gelegen tussen Mafia en de Rifiji Delta is zelfs zo rijk aan leven dat zij door biologen als één van de belangrijkste ecosystemen van de wereld wordt gezien. Tot 2016 zijn er in dit gebied ongeveer 400 verschillende vissoorten geteld en meer dan 48 soorten koraal. Ongeveer twaalf soorten zeewier die in deze wateren voorkomen komen nergens anders ter wereld voor en de hoeveelheid aan dieren die rond de riffen leeft is enorm. Zowel de groene zeeschildpad als de karetschildpad gebruiken diverse stranden van de archipel als nestplaats en de wateren rond de eilanden zijn één van de laatste plaatsen waar de grote en vriendelijke zeekoe nog voorkomt. In de periode van oktober tot april trekken enorme groepen walvishaaien naar dit gebied om zich te voeden en hun jongen ter wereld te brengen.

Mafia Island Marine Park

De (koraal)riffen die rond de eilanden van de Archipel zijn gelegen zijn niet alleen schitterend om te zien, maar hebben ook een zeer belangrijke functie; ze vormen een barrière tussen de eilanden en de Indische Oceaan en ze zijn de belangrijkste voedingsbron voor de enorme biodiversiteit in dit gebied. Helaas hebben de riffen in de archipel veel te verduren gehad en in de afgelopen eeuwen zijn de riffen ernstig beschadigd door de handel in zeeschelpen, schilden van zeeschildpadden, koraal, mangrovehout en het (illegaal) vissen met dynamiet. Diverse delen van de riffen zijn hierbij zo aangetast dat ze zijn afgestorven en samen met het afsterven van het koraal zijn er ook diverse dieren uit deze wateren verdwenen. Aan het begin van de jaren 90 werden de riffen in de archipel zo ernstig bedreigd dat diverse internationale organisaties de noodklok luidden. Na jarenlang praten en onderhandelen met de regering werd in 1995 besloten een groot deel van de archipel aan te wijzen als beschermd natuurgebied. De gebieden kwamen onder bescherming te staan van het nieuw opgerichte Mafia Island Marine Park. In 2002 beschikte het park over een permanente bewaker en een zestal motorboten waarmee het mogelijk is de riffen en het leven in zee te beschermen tegen de illegale visserij. Het beschermen van de riffen heeft overduidelijk zijn vruchten afgeworpen, de biodiversiteit is sinds 2009 weer bijna net zo groot als tientallen jaren geleden.

Mafia Eiland

Het grootste eiland van de Mafia Archipel is het gelijknamige eiland Mafia, dat is gelegen ter hoogte van de Rifiji Delta. In tegenstelling tot de andere eilanden van de archipel beschikt Mafia over de luxe van elektriciteit, maar het merendeel van de dorpen is niet op het netwerk aangesloten. Vanuit de hoofdstad Kilindoni reizen de meeste toeristen door naar de oostkant van het eiland waar, in het dorpje Utende, de enige drie toeristenaccommodaties van het eiland zijn gelegen. De infrastructuur op het gehele eiland is primitief en het eiland is dan ook vooral een aanrader voor de (avontuurlijke) reiziger die in alle rust wil genieten van hetgeen het eiland én de archipel Mafia hem of haar te bieden heeft.

Chole Baai

De meest geliefde en bezochte plaats van Mafia is de Chole Baai (Chole Bay), gelegen aan de oostkant van het eiland. In de baai zijn een aantal van de mooiste riffen van de archipel gelegen en de gehele baai valt dan ook onder de bescherming van het Mafia Island Marine Park. De Chole Baai is bij uitstek geschikt om te duiken en door de geringe stroming is de plek ideaal voor beginnende duikers of mensen die voor het eerst in aanraking willen komen met de duiksport. De duikcondities zijn hier het hele jaar door goed en het zicht bedraagt gemiddeld tussen de 15 en 20 meter. Vanwege de weersomstandigheden mag er in de maanden tussen juli en september alleen maar in de Chole Baai worden gedoken en zelfs in deze periode kom je hier zelden tot nooit andere duikers tegen tijdens je duiktrip. Het leven onder water is erg divers en de riffen worden gedomineerd door diverse soorten kleurig koraal zoals tafelkoraal, zeewaaiers en het kenmerkende hertshoornkoraal. De diverse soorten koraal trekken een veelvoud aan leven aan en de ontmoeting met een groene zeeschildpad, manta-rog of Napoleon lipvis is dan ook niet uitgesloten. In de maanden november tot en met januari worden er ook diverse wit- en zwartpunt rifhaaien in de baai gezien en de kans is dan ook aanwezig dat je één van deze fascinerende dieren tegen het lijf zwemt.

Napoleon Lipvis / Bron: Patryk Krzyzak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Napoleon Lipvis / Bron: Patryk Krzyzak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Zeewaaier / Bron: Jaro Nemok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zeewaaier / Bron: Jaro Nemok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Zwartpunt rifhaai / Bron: Fishx6, Wikimedia Commons (Publiek domein)Zwartpunt rifhaai / Bron: Fishx6, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Duiken rond Mafia Eiland

De diverse duikplekken van de Mafia Archipel behoren tot de mooiste van de gehele Oost-Afrikaanse kust en tot één van de mooiere duikplekken in de wereld. Helaas zijn de condities in de archipel niet vaak geschikt om te duiken buiten de Chole Baai en diverse duikplekken zijn dan ook alleen in bepaalde maanden van het jaar te bereiken. De beste periode om de wateren van de archipel te verkennen is tussen de maanden oktober en februari. De zee is dan zeer rustig, de gevaarlijke onderstromingen vrijwel afwezig en het zicht bedraagt gemiddeld 25 meter. Wel wordt duikers met klem aangeraden bepaalde voorzorgsmaatregelen te treffen als zij buiten de Chole Baai duiken of in bepaalde delen van het Mafia Island Marine Park. Ondanks de gunstige condities zijn de omstandigheden in dit gebied onvoorspelbaar en er zijn meerdere meldingen gemaakt van plotseling opkomende onder- en bovenstromingen. Duikers wordt aangeraden om tijdens hun duik twee alarmmiddelen mee te nemen: een hoorbaar middel zoals een misthoorn en een visueel middel zoals een drijver of een spiegel. Mocht je na de duik tot de conclusie komen dat je uit koers bent geraakt en je de boot niet meer kunt vinden dan kan je de kapitein of overige schippers door middel van de twee meegebrachte alarmmiddelen waarschuwen. Duik niet in gebieden waar er stromingen richting open zee actief zijn, de eerst volgende halte in de Indische Oceaan vanaf Mafia is Mogadishu. Gelegen in Somalië.

Maak zo veel mogelijk gebruik van de aangeboden duiktrips en -excursies van de door op het eiland gevestigde PADI-duikscholen. Op deze manier kun je onder de meest veilige omstandigheden de wateren van de Mafia Archipel verkennen. Duiken op eigen gelegenheid wordt in dit gebied met klem afgeraden! Duik tevens nooit alleen maar ALTIJD tezamen met een duikpartner (buddy), alleen duiken is onverantwoord en levensgevaarlijk!

Bezienswaardigheden Mafia Eiland

Naast de prachtige witte stranden en het rijke onderwaterleven is er op en rond het eiland Mafia ook nog genoeg te zien, te doen en te beleven. Ga cultuur snuiven op één van de vele lokale markten die dagelijks worden gehouden in de dorpen, bezoek één van de vuurtorens op het eiland of maak kennis met de bewoners door op je gemak door de hoofdstad te slenteren. Uiteraard mag een duik onder water tijdens je vakantie niet ontbreken, maar je gehele vakantie onder water door brengen zonder iets van het eiland of haar omgeving te zien, is een gemiste kans;

Hoofdstad Kilindoni
De grootste en modernste stad van het eiland Mafia is de hoofdstad Kilindoni, waar het hart van de stad wordt gevormd door de lokale markt. In dit deel van de stad waan je je in het "oude" Afrika en de stalletjes liggen vol met geurige kruiden en specerijen, tweedehandskleding en aardewerk producten. In de hoek van de markt proberen de plaatselijke vissers hun vangst van die ochtend aan de man te brengen en in de omliggende winkeltjes worden allerhande spulletjes verkocht. Aan het einde van de hoofdstraat laat het moderne Afrika haar gezicht zien en het straatbeeld wordt hier gedomineerd door kledingwinkels, café's en diverse uitgaansgelegenheden. In de stad zijn tevens de haven, luchthaven, politie, de basis- en middelbare school en het ziekenhuis gevestigd.

Utende
Aan de kust van de Chole Baai is het kleine dorp Utende gelegen dat, naast Kilindoni, de enige plaats van het eiland is wat de beschikking heeft over elektriciteit. In Utende zijn de enige drie toeristenaccommodaties van het eiland gelegen en met een aantal van de mooiste riffen van het Mafia Island Marine Park voor de deur is dit tevens ook de meest geliefde en "toeristische" plek van het eiland. Naast de drie hotels zijn er in het dorp nog een basisschool en een paar winkeltjes te vinden en het dorp leent zich uitstekend voor een rustige wandeling.

Bweni Village
Het tweede dorp dat enorm in trek is bij bezoekers van de archipel is Bweni Village, gelegen op paar kilometer van Utende. Bweni Village is, net als Utende, gelegen aan de Chole Baai en de huizen in het dorp zijn alle gebouwd in traditionele Swahili stijl. De charme die dit dorpje uitstraalt is enorm en het vermoeden bestaat dat de eerstvolgende toeristenaccommodaties in dit dorp gebouwd zullen gaan worden. Als je het dorp bezoekt vergeet dan ook niet de vuurtoren van het dorp te bezoeken, de sleutel kun je afhalen bij de vuurtorenwachter die in het huisje aan de voet van de vuurtoren woont. Voor het afhalen van de sleutel wordt geen prijs gerekend, maar een kleine betaling als dank wordt zeker gewaardeerd.

Mchangi Village
Aan de noordkant van de Chole Baai is het kleine dorp Mchagi Village gelegen. Gebouwd om een kleine kreek en omgeven door een mangrovebos is dit het leefgebied van de Syke's aap en de Seychelles fruit vleermuis. Bij een bezoek aan de bossen is een kans op een ontmoeting met één van deze dieren dan ook groot. Je kunt op twee manieren naar Mchangi Village reizen; te voet vanaf Utende. Maar reken dan op een stevige wandeling van +/- 90 minuten, of je kunt je er heen laten zeilen in 1 uur tijd per traditionele Afrikaanse dhow. Onderweg kan er desgewenst nog gestopt worden voor een verfrissende duik of een rondje snorkelen bij één van de vele riffen die de baai rijk is.

Bwejuu Eiland
Met een lengte van 2 kilometer en een (maximale) breedte van 200 meter is het kleine Bwejuu Eiland makkelijk over het hoofd te zien, maar volgens velen is het het aller mooiste eiland van de gehele Mafia Archipel. De vegetatie is tropisch en weelderig, de stranden parelwit en aan de kustlijn groeien enorme palmbomen. Het aantal dieren dat op het eiland leeft is enorm en het nabij gelegen Mange Rif is een ideale plaats om te duiken of te snorkelen. Het is eventueel mogelijk om op dit onbewoonde eiland te overnachten maar dit is zeer afhankelijk van het getij en de weersomstandigheden.

Chole, Juani en Jibondo

Naast "hoofdeiland" Mafia worden er nog een drietal eilanden die tot de archipel behoren bewoond, maar alle drie de eilanden zijn zeer geïsoleerd gelegen. De infrastructuur op de eilanden is rond uit slecht en maar één van de drie eilanden beschikt over stromend water. Elektriciteit is op geen van de eilanden aanwezig en gemotoriseerd verkeer kent men hier (nog) niet. Overnachten op de eilanden is (vrijwel) niet mogelijk en aanmeren kan alleen bij hoog water. Toch is het, ondanks een gedegen planning, absoluut de moeite waard om kennis te maken met de overige eilanden van de archipel.

De Mafia Archipel op kaart / Bron: Sting, Wikimedia Commons (Publiek domein)De Mafia Archipel op kaart / Bron: Sting, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Chole Eiland
Ingeklemd tussen de eilanden Mafia en Juani ligt een klein maar weelderig en tropisch eiland genaamd; Chole. In de achttiende eeuw was er een grote rol voor het eiland weggelegd maar bij een telling in 2002 telde het eiland krap 1.000 inwoners. Wel is er nog veel van de rijke historie van het eiland te zien en met name Chole Mjini is een bezoekje waard. De lokale markt vormt het hart van de "stad" en de ruïnes van een oude Hindoetempel en een oude gevangenis, die niet meer in gebruik is, zijn de bezienswaardigheden van het eiland. Voor de kust van Chole wordt het onderwaterlandschap gedomineerd door diverse (zachte) koralen zoals sponzen en zee-anemonen. De vegetatie van het eiland bestaat uit enkele fruit- en cashewnoot bomen afgewisseld met tropische en mangrove bossen. De toppen van de bomen zijn het domein van grote groepen vleermuizen en tegen de schemering vliegen zij richting Mafia om zich te voeden met het vele fruit dat daar groeit. De mannen op het eiland zijn voornamelijk werkzaam in de visserij of de traditionele botenbouw en de vrouwen dragen hun steentje bij door, bij laag water, octopussen te vangen en zeewier te kweken. Er is één lodge op het eiland; Chole Mjini Lodge, maar deze is niet ingesteld op de ontvangst van buitenlandse reizigers; ze serveren bijvoorbeeld geen eten of drinken aan niet-ingezeten. Wil je het eiland bezoeken dan kun je vanaf de kust van Mafia in ongeveer 1 uur naar Chole zeilen.

Juani eiland

Met aan de ene kant het eiland Chole en aan de andere kant de Indische Oceaan is het eiland Juani behoorlijk geïsoleerd gelegen en moderne gemakken zoals elektriciteit of stromend water zijn hier niet voor handen. Juani behoorde in de achttiende eeuw tot het rijkste eiland van de archipel en de oude hoofdstad, Kua, was hier gevestigd. Helaas is de stad in het verleden verwoest en alleen de ruïnes van de stad zijn nog te bezoeken. Indrukwekkend zijn hierbij de oude verdedigingsmuren die volledig zijn gemaakt van koraalrots. De muren zijn in de loop der jaren zo aangetast door het zeewater en de zilte lucht dat het met recht bijzonder is dat ze nog overeind staan. De inwoners van de omliggende landen kwamen in het verleden niet alleen naar Juani om te handelen, maar ook om een bad te nemen in een grot die is gelegen op het midden van het eiland. Volgens de verhalen zou het water in de grot een geneeskrachtige werking hebben op reumapatiënten en mensen kwamen dan ook van heinde en verre om zich in de grot te baden. Als je het "wonder" van Juani zelf wil aanschouwen dan is dit mogelijk maar houd er rekening mee dat het vanaf het strand tot aan de grot een flinke wandeling is. Een stevig paar schoenen (die nat mogen worden) zijn bij een bezoek aan het eiland sowieso aan te raden. Aanmeren op het eiland is alleen mogelijk tijdens hoogtij en het laatste gedeelte van de boot naar het strand zul je door het water moeten waden. De bodem van de baai van Juani ligt alleen vol met geopende oesterschelpen die door de vissers worden teruggegooid na te zijn leeggehaald. Zonder schoenen wordt deze kleine wandeling een uitdagende onderneming.

Jibondo Eiland

Het meest afgelegen en bewoonde eiland van de archipel is het kleine en liefelijke Jibondo, gelegen op ongeveer 20 minuten zeilen vanaf Juani. Net als het "naastgelegen" eiland Juani beschikt ook Jibondo niet over de gemakken van elektriciteit of stromend water en bij een bezoek aan het eiland is het dan ook belangrijk zelf voldoende water mee te nemen. In tegenstelling tot de andere eilanden zijn het in Jibondo de vrouwen die de taak van het vissen en het handelen op zich nemen en zij zijn dan ook de enige vrouwen aan de gehele Afrikaanse kust die zelfstandig een dhow kunnen varen. De reden hiervoor ligt in het feit dat de mannen voornamelijk werkzaam zijn in de scheepsbouw en hierdoor geen tijd hebben om het avondmaal bij elkaar te vissen. Direct bij aankomst in de baai van Jibondo is het eerste wat opvalt de enorme dhow die op het strand ligt. Het schip is ruim vijftien jaar geleden door de mannen van het eiland gebouwd maar, om onduidelijke reden, nooit in gebruik genomen. Het schip van dichtbij bekijken of fotograferen kost je een dollar die je dient te betalen aan de "bewaker" die in de schaduw van één van de palmbomen in de buurt van het schip zit. Religie is voor de inwoners van het eiland erg belangrijk en aan de rand van de baai is dan ook een enorme witte moskee gelegen. Met name het interieur van de moskee is erg bijzonder want veel meubels zijn afkomstig uit het oude koninklijke paleis in Kua, gelegen op Juani Eiland. Daarnaast telt het eiland een drietal madrassa's (islamitische scholen) en maar één gewone basisschool. De inwoners van het eiland zijn verdeeld in twee delen. Aan de ene kant van het eiland houden de inwoners sterk vast aan oude tradities, gebruiken en normen en het merendeel van de huizen is hier in originele Swahilistijl gebouwd. Aan de andere kant van het eiland houden de inwoners er een meer modernere manier van leven op na en de dorpen hier lijken dan ook meer op kleine steden.
© 2016 - 2024 Marjolijnr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tumbatu eiland: het derde eiland van de Zanzibar archipelTumbatu eiland: het derde eiland van de Zanzibar archipelTumbatu eiland is het derde eiland van Zanzibar qua grootte. Waar veel wordt gedacht dat de Zanzibar archipel slechts be…
Tanzania, rijk aan wild en natuurTanzania, een land dat is ontstaan uit de samenvoeging van de vroegere Britse kolonie Tanganjika en de eilandengroep Zan…
Zanzibar, vakantie vieren daar waar de peper groeitZanzibar, vakantie vieren daar waar de peper groeitWeinig mensen weten waar Zanzibar ligt, maar de meeste denken aan exotisch, ver weg en sprookjesachtig uit 1001 nacht. E…
Regio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenOost-Afrika is het oostelijk deel van het continent Afrika met schitterende landschappen en een grote diversiteit aan fl…

Werken op een Amerikaans summercampWerken op een Amerikaans summercampIn Amerika is het heel normaal dat kinderen de hele zomer op een "Summercamp" doorbrengen. Je ziet het wel eens voorbijk…
Seminyak: populaire kustplaats op BaliSeminyak: populaire kustplaats op BaliSeminyak is 'the place to be' op Bali. Gelegen aan de zuidwestkust van Bali, biedt Seminyak een prachtig breed strand, s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gill Penney, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Bradt Travel Guide - Chris & Susan McIntry
  • http://www.angelitravel.nl/landenreis_eilanden.php?c_id=46
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Mafia_(Insel)
  • http://www.sundowner.nl/pagina/TEMafia/
  • http://www.tanzatrail.nl/index.php?cat=duiken&id=21474836546
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: KCZooFan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Tom Tarrant, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Patryk Krzyzak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 5: Jaro Nemok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 6: Fishx6, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 7: Sting, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Marjolijnr (218 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.