Tumbatu eiland: het derde eiland van de Zanzibar archipel

Tumbatu eiland: het derde eiland van de Zanzibar archipel Tumbatu eiland is het derde eiland van Zanzibar qua grootte. Waar veel wordt gedacht dat de Zanzibar archipel slechts bestaat uit Zanzibar eiland, zijn er meer eilanden. Op het eiland zijn geschiedkundig interessante plaatsen te vinden, met ruïnes en historische gebouwen. Het eiland is ongeveer acht kilometer lang en twee kilometer breed. Tumbatu eiland is dan ook vrij klein. Tijdens een bezoek aan het eiland zal men veel vissers zien.

Inhoudsopgave


Algemeen

Tumbatu eiland is slechts acht kilometer lang en twee kilometer breed. Toch is het hiermee het op twee na grootste eiland van de Zanzibar archipel. Bijna de gehele bevolking bestaat uit vissers en mensen die van de natuur leven.

Op het eiland liggen slechts twee dorpen: Jongowe en Gomani. Jongowe ligt in het zuiden en Gomani in het midden van het eiland en er lopen wegen naar de beide steden. Op het eiland lopen maar een handvol wegen. Zeker goede, verharde wegen zijn erg zeldzaam. Flink doorrijden is dan ook vrij lastig.

De bevolking van Tumbatu eiland is relatief vrij arm. Veel mensen moeten leven van de inkomsten als visser, maar door overbevissing krijgen ze het steeds lastiger. De paar mensen met een vast inkomen, hebben vaak een zeer laag vast inkomen.

Het gehele eiland heeft geen stroomtoevoer. Alle stroom die ze op het eiland gebruiken moet dan ook komen van zonnepanelen. Die zonnepanelen staan ook op het eiland zelf. De inwoners hebben dus nagenoeg geen hulp nodig van buitenaf. Slechts met bevoorradingen komt er wat hulp van buitenaf.

Geschiedenis van Tumbatu eiland

Al in de tiende eeuw kwamen hier mensen uit het Perzische rijk wonen. Ze regeerden over de gehele archipel van Zanzibar, tot in de dertiende eeuw. In de dertiende eeuw werd de rest van Zanzibar overgenomen. Op dat moment raakte de hoofdstad in een slop. De Perzische moskee en de belangrijke Perzische gebouwen werden niet meer onderhouden en de hoofdstad werd verlaten. Mensen verspreiden zich over het eiland en gingen hun eigen eten vangen en verzorgen.

Doordat ze in een slop raakten vertrouwden ze de andere mensen niet meer en het contact is tot op de dag van vandaag zeer slecht. De mensen zijn door de geschiedenis nog vaak nors en reageren niet echt vrolijk als ze iemand zien van een andere bevolkingsgroep. Dit kan een toerist zijn, maar ook iemand van Zanzibar eiland.

De zee en koraal

Het eiland is omgeven door een rif en door koraal. Dit koraal is nog natuurlijk, maar er wordt wel gewoon gevist, waardoor de vispopulatie niet gezond meer is. Rond het rif in bij het koraal komen haaien, kleurrijke vissen en zelfs dolfijnen voor, maar de kans dat je als toerist iets anders ziet dan vissen is minimaal. Haaien en dolfijnen overleven er namelijk slecht dankzij de overbevissing.

De zee iets verder van het eiland biedt de mogelijkheid om te gaan vissen of om te gaan zoeken naar dolfijnen. De kans dat iemand echter dolfijnen ziet blijft vrij klein. Vanaf Tumbatu zijn geen tours te boeken om dolfijnen te gaan bekijken.

Zowel de zee als het koraal zijn best wel aangetast. De vele vissers en bootjes zorgen er voor dat het gebied steeds leger raakt. Vissen, koraal en planten verdwijnen.

Toerisme, bezienswaardigheden en bereikbaarheid

Het eiland is totaal niet toeristisch, wat een verademing kan zijn voor de toerist die al lang op Zanzibar eiland verblijft. Nadeel is dat het lastig kan zijn met overnachtingen, omdat u, als toerist, op de lokale bevolking bent aangewezen. Op dit eiland zijn ze echter geen toeristen gewend en worden de toeristen soms gezien als lastpakken, waardoor het erg lastig kan worden om hier langer dan één dag te verblijven.

Het bereiken van Tumbatu eiland kan lastig zijn, omdat het eiland is omgeven door een rif. Dit rif bemoeilijkt het bereiken van het eiland. Toch zijn er vaak wel lokale mensen te vinden die je eventueel mee willen nemen tegen betaling. Ook tours boeken richting het eiland zijn mogelijk vanaf Zanzibar eiland.

De voornaamste bezienswaardigheid op het eiland zijn de ruïnes van de vroegere hoofdstad van Zanzibar. Hier kan men een oude moskee zien en ziet men hoe het er vroeger uit zag. Niks is gerestaureerd en alles is in de originele staat. De voornaamste bezienswaardigheid om het eiland zijn de koraalriffen. Deze kleurrijke riffen bieden plek voor diverse soorten vis. Alhoewel de diversiteit afneemt vanwege de overbevissing.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op FourniTussen Ikaria en Samos ligt de Archipel van Fourni, 21 eilandjes waarvan er maar 2 bewoond zijn. Dit nog bijna verborgen…
Griekenland, vakantie op KastellorizoKastelorizo is het kleinste eilandje van de Dodcanese archipel, het is maar 9 km² groot. Het is één van de weinige Griek…
Griekenland, vakantie op AgathonissiHet meest noordelijke eiland van de Dodecanese eilanden is het kleine eilandje Agathonissi, het is maar 2 km² groot. Dit…
De Madeira-archipel | Madeira & Porto SantoDe Madeira-archipel | Madeira & Porto SantoDe Madeira-archipel ligt in de Atlantische Oceaan. De archipel behoort tot Portugal en is zowel ’s zomers als ’s winters…

Vulkaaneifel: Boos en de Booser DoppelmaartourVulkaaneifel: Boos en de Booser DoppelmaartourHet kleine dorpje Boos in de Vulkaaneifel is even onbenullig als zo vele andere Eifeldorpjes in de buurt. En toch loont…
Jozani Chwaka Nationaal ParkJozani Chwaka Nationaal ParkJozani Chwaka bay nationaal park is het enige nationale park van Zanzibar. Met een oppervlakte van slechts vijftig vierk…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Tumbatu
  • http://www.mambomagazine.com/places-to-visit/islands/tumbatu-island
  • http://www.mambomagazine.com/in-deep/places/the-aloof-island
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.