Jozani Chwaka Nationaal Park

Jozani Chwaka Nationaal Park Jozani Chwaka bay nationaal park is het enige nationale park van Zanzibar. Met een oppervlakte van slechts vijftig vierkante kilometer is het een zeer klein nationaal park. Jozani Chwaka is vooral bekend geworden vanwege de zanzibarfranjeaap. Deze aap heeft een zwart, wit, rode vacht en mag niet gemist worden tijdens een bezoek.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

Met een oppervlakte van slechts vijftig vierkante kilometer is dit park vrij klein. Ter vergelijking: Amsterdam beslaat bijna 220 vierkante kilometer. Van de ruim 100.000 bezoekers jaarlijks die op Zanzibar komen, gaat maar liefst tien procent naar dit park toe.

Men kan in dit park rondlopen, alhoewel dit altijd onder begeleiding van een gids is. In het park liggen diverse wandelpaden, waardoor het een uitstekende mogelijkheid is om de verschillende beesten te zien. Er komen kleine antilopes voor in het bos, maar ook verschillende soorten apen, vogels en vlinders.

Bijzondere dieren

Bijzondere dieren die er aangetroffen kunnen worden zijn onder andere de zanzibarfranjeaap - Procolobus kirkii - en de witkeelmeerkat, Cercopithecus albogularis, een andere apensoort. Verder kan men er ook boomklipdassen tegenkomen. Deze nachtdieren zouden de eerste klipdassen zijn die zich hebben aangepast aan het leven in bossen.

Het enige grote roofdier dat hier voor zou kunnen komen is het zanzibarluipaard. Dit luipaard is echter al sinds 2003 niet gezien en het vermoeden bestaat dan ook dat het is uitgestorven. Toch vermoeden onderzoekers dat er nog enkele luipaarden in Jozani Chwaka voorkomen, omdat er nog wel eens sporen worden gevonden.

In het park zijn maar liefst vijftig verschillende soorten vlinders te vinden. Hierdoor is het in het bos vaak een kleurrijke bedoeling, want de vlinders zijn overal te bezichtigen.

Een van de bijzonderste nachtdieren is een genetkat die hier voorkomt. De Genetta servalina archeri is een ondersoort die na 2010 pas ontdekt is. Mede vanwege de korte bekendheid van deze ondersoort is het niet bekend hoeveel er hier nog leven.

Zanzibarfranjeaap

Deze bijzondere apensoort is ernstig bedreigd en komt alleen voor op Zanzibar. Van de 1200 apen leeft vermoedelijk bijna honderd procent in of rondom het Jozani Chwaka nationaal park. Dit nationale park is dus de enige plek waar ze nog kunnen overleven, waardoor ze extreem kwetsbaar zijn.

De apen zijn opvallend gekleurd, met een zwart, wit, rode vacht. Vooral het rode is erg opvallend, omdat het hele gebied er groen is. De mannetjes zijn dominant en worden meestal iets zwaarder dan de vrouwtjes. De mannetjes worden zo een twaalf tot veertien kilo en de vrouwtjes negen tot elf.

Vogelen voor vogelaars

In het nationale park komen veertig soorten vogels voor. In het park is het vrij gemakkelijk vogelen, zeker omdat er een aantal gidsen zijn die gespecialiseerd zijn in vogels. Hierdoor kan de gids vaak de vogels aanwijzen, waarna het vinden van de aangewezen vogel relatief simpel is.

Het park biedt ook de mogelijkheid om tussen de boomtoppen door te lopen, wat de kans verhoogt om vogels te vinden die in boomtoppen leven. Onder andere roofvogels zullen op deze manier makkelijker te zien zijn.

Vegetatie

Het Jozani Chwaka nationaal park bestaat voornamelijk uit tropische bossen. Slechts kleine stukken in of rondom het park zijn anders. Het park grenst wel aan de zee, wat uiteraard totaal anders is dan bos. Doordat het aan zee grenst, groeit er ook op diverse plaatsen wat mangrovebos. Mocht u dit willen zien, is het verstandig te vragen aan de gids of dit mogelijk is!

Typerende planten voor dit tropische bos zijn varens. Varens kunnen vrijwel overal gezien worden, zelfs in de bomen. Kijk daarom goed naar de bijzondere boomvarens, die er op duiden dat dit gebied vrij schoon is. Boomvarens kunnen namelijk alleen maar overleven in schone gebieden. Mocht de lucht enigszins vervuild zijn, dan sterven ze.

Kosten en bereiken van Jozani Chwaka

Om Jozani Chwaka in te komen betaalt men acht Amerikaanse dollar per persoon. Deze kosten zijn inclusief een gids, alhoewel de gids vaak slecht betaald krijgt. Jozani Chwaka valt vaak te bereiken door middel van een tour vanaf toeristische plaatsen. Ook bestaat de mogelijkheid om zelf naar Jozani Chwaka te reizen. Vanaf Zanzibar Town, de hoofdstad van Zanzibar, is dit ongeveer vijftien kilometer rijden over goede wegen. De gidsen staan al klaar om u rond te leiden.

Jozani Chwaka is dagelijks open vanaf half acht tot vijf uur 's middags.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
Natuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeNatuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeMoraine Lake in Alberta, Canada. Een prachtig meer in het Banff National Park, gelegen in het gebied genaamd Canadese Ro…
Isalo Nationaal Park, MadagaskarIsalo Nationaal park is een van de drukst bezochte nationaal parken van Madagaskar. Het park bestaat uit bergen, waar do…
Lamington National Park, AustraliëHet Lamington National Park is een minder bezocht National Park in Australië, maar het is een absolute aanrader. Het par…

Tumbatu eiland: het derde eiland van de Zanzibar archipelTumbatu eiland: het derde eiland van de Zanzibar archipelTumbatu eiland is het derde eiland van Zanzibar qua grootte. Waar veel wordt gedacht dat de Zanzibar archipel slechts be…
Op vakantie naar AntarcticaAntarctica is het koudste en droogste continent op de wereld, het continent is ongeveer 12,5 miljoen km 2 en is daarmee…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Jozani_Chwaka_Bay_National_Park
  • http://www.zanzibarbutterflies.com/jozani-chwaka-bay-national-park/
  • http://www.zanzibarislandhotels.com/jozani.html
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.