Vannes, een middeleeuws stadje in Bretagne, Frankrijk

Vannes is een middeleeuws stadje met net geen 60.000 inwoners. Het stadje is gelegen in Bretagne aan de Golf de Morbihan. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen is Vannes een leuke stad om te bezoeken. Naast historische gebouwen vind je de haven, toeristentrein, het aquarium en de rondvaartboot. In Vannes is het iedere zaterdag markt.

Vannes voor kinderen

Het aquarium van Vannes en Jardin Aux Papillons zijn leuke uitjes met kinderen. Het aquarium aan de Rue Daniel Gilard 21 bestaat uit drie verschillende thema’s: de koude zeeën (Golf van Morbihan, Atlantische Oceaan en Middellandse Zee), de tropische zeeën en het warme zoete water. In dezelfde straat vinden we Le Jardin auc Papillons aan de Rue Daniel Gilard 18. Deze vlindertuin bevindt zich in een kas van 500 vierkante meter. De vlinders zijn het actiefst wanneer de zon fel schijnt, dan fladderen te van bloem tot bloem in de prachtige tropische tuin.

In dit gedeelte van Vannes is ook de haven te vinden, vanwaar de rondvaartboot over de Golf van Morbihan vertrekt. Beslist een aanrader.

Wil je ook nog het historisch stadshart aan doen met de kinderen? Dan is het een goed idee om het toeristentreintje te nemen. Dit treintje vertrekt vanaf Pl. Gambetta, niet ver van het toeristenbureau en komt langs alle historische gebouwen.

Historische gebouwen

Hotel de Ville

Het stadhuis van Vannes is gebouwd tussen 1880 en 1886 in Italiaanse Renaissancestijl. Het stadhuis bevindt zich aan de Rue Joseph le Brix. Voor het stadhuis staat een bronzen standbeeld van Arthur III van Bretagne (1393-1458) te paard.

Cathédrale de St. Pierre

Mooie grote kathedraal in Vannes met vele kapellen en prachtige schilderingen. Er is ook een mooi gedecoreerd wandtapijt uit 1615 te vinden. Je vindt er onder andere de Kapel van Onze Lieve Vrouwe van Barmhartigheid, de kapel van Pierre Rene Roque (een onthoofde priester, begraven in 1796), kapel van het Heilig Hart, Axis kapel, kapel van de Heilige Anne met een mooi, verguld standbeeld, de doopkapel (niet altijd toegankelijk), de kapel van de eerste bisschop van Vannes (bisschop in 465).

De wallen van Vannes
De wallen stammen uit de dertiende eeuw. Je kan ze volgen vanaf de Gevangenispoort in het oosten tot de poort Saint-Vincent in het zuiden. De laatste poort is genoemd naar de Spaanse priester Vincent die door hertog Jan V naar Vannes werd gestuurd omdat deze hertog zich zorgen maakte over de goddeloosheid van de inwoners van Vannes. Zijn tombe bevindt zich in de kathedraal. Je kan wandelen langs een deel van de wallen in de kleurige Jardin de la Gareme.

Het middeleeuws stadshart

In de middeleeuwse nauwe straatjes achter de wallen vind je leuke kleine winkeltjes en terrasjes, oude vakwerkhuizen en de al eerder genoemde Cathédrale de St. Pierre. Ook Chateau de l’Hermine, wat grenst aan Jardin de la Gareme aan de wallen, is in dit gedeelte te vinden. Het vervallen gebouw is niet te bezichtigen en is nog deels in gebruik als universiteitsgebouw.

Stukje geschiedenis

Vannes werd gesticht in 56 voor Christus door de Romeinen en kreeg toen de naam Darioritum. Na de val van de Romeinse Rijk in de vijfde eeuw wordt de stad vrijwel verlaten. Het stadje komt pas weer tot ontwikkeling wanneer de eerste bisschop zich hier vestigt in de vijfde eeuw. Dan krijgt het stadje ook de naam Vannes.

Vannes

Legenda
A. Vannes in Frankrijk
© 2014 - 2023 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carnac en de menhirs (Bretagne); vakantie in FrankrijkCarnac en de menhirs (Bretagne); vakantie in FrankrijkAls U op de landkaart van Armorica in de stripboeken van Asterix en Obelix gaat inzoomen op het beroemde dorpje, komt U…
Frankrijk, natuur, cultuur en de Franse keukenFrankrijk, natuur, cultuur en de Franse keukenFrankrijk is een land dat zeer populair is als vakantiebestemming en waar je mooie rondreizen kunt maken. Frankrijk ligt…
Saint Gildas de Rhuys, Bretagne, FrankrijkSaint Gildas is een klein dorpje van nog geen 2000 inwoners in het arrondissement Vannes. Het dorpje heeft een rijke his…
Le bassin d'Arcachon: van vissershaventje tot luxe badplaatsLe bassin d'Arcachon: van vissershaventje tot luxe badplaatsLe Bassin d'Arcachon, gekend voor zijn oesterteelt, is gelegen op 60 km ten Zuidwesten van Bordeaux. De baai maakt deel…

La Bisbal d’Empordà (stad in Girona, Spanje)La Bisbal d’Empordà (stad in Girona, Spanje)La Bisbal d’Empordà ligt in de Spaanse regio Baix Empordà en heeft zo’n 11.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de regi…
Port Navalo, Bretagne, FrankrijkPort Navalo ligt in Bretagne (Frankrijk) daar waar de Atlantische Oceaan overgaat in de Golf van Morbihan (de Kleine Zee…
Bronnen en referenties
  • http://www.france-voyage.com/frankrijk-steden/vannes-20702.htm
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 03-01-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.