Le bassin d'Arcachon: van vissershaventje tot luxe badplaats

Le bassin d'Arcachon: van vissershaventje tot luxe badplaats Le Bassin d'Arcachon, gekend voor zijn oesterteelt, is gelegen op 60 km ten Zuidwesten van Bordeaux. De baai maakt deel uit van de regio Nouvelle Aquitaine en situeert zich tussen de Côte d'Argent en de Côte des Landes. De streek is geliefd voor zijn prachtige natuur en mooie fietspaden. Je kan er urenlang fietsen, slenteren met je voeten in het zachte zand of gewoonweg genieten van verse oesters in één van de talrijke haventjes. Het warme, gematigde klimaat is ideaal om er tot rust te komen.

Arcachon

Arcachon ontwikkelde zich in de negentiende eeuw tot een belangrijke badplaats en is vanuit Bordeaux gemakkelijk te bereiken per trein. De inwoners, Arcachonnais genoemd, hebben vanuit hun villa's een uniek uitzicht over de uitgestrekte baai. Van hieruit kun je per boot oversteken naar Cap Ferret. De stad is onderverdeeld in vier verschillende buurten: Ville d'Hiver, Ville de Printemps, Ville d'Eté en Ville d'Automne.

Ville d'Hiver

De winterstad bevindt zich in de bovenstad rondom het 'Parc Mauresque'. Je treft er een groot aantal prestigieuze villa's aan uit de Belle Epoquestijl. Ook Moorse en koloniale invloeden zijn hier terug te vinden. In de tijd dat tuberculose heerste kwamen de rijken er herstellen in de gezonde zeelucht. Een lift verbindt de winterstad met de ondergelegen zomerstad.

Ville de Printemps

De lentestad situeert zich aan het park 'Pereire' en is gekend voor zijn minerale bron 'Les Abatilles'. Wie wil ontspannen, kan in het wellnesscentrum genieten van een deugddoende Thalassotherapie.

Ville d'Eté

De zomerstad is gelegen aan het prachtige zandstrand. Je kan er kuieren langs de 'Boulevard de la Plage' en de Chaussée des pieds-marins'. Als je na de wandeling trek krijgt, geen nood. Je bestelt op één van de talrijke terrasjes een heerlijke schaal zeevruchten, vergezeld met een glaasje Entre-deux-Mers. Zit het weer dan toch een dagje minder mee, dan kan je altijd een bezoekje brengen aan het Casino of het Aquarium.

Ville d'Automne

De herfststad bezit een jachthaven en is vooral bij watersportliefhebbers geliefd. Je kan er zeilen, surfen, kajakken of kiten.

Dune du Pyla

Dune du Pyla is 110 meter hoog en daarmee de hoogste duin van Europa. De duin kan beklommen worden via een trap. Van daaruit heb je een mooi panorama dat uitkijkt op de zee en het land. Waaghalzen kunnen een vlucht maken met een parapente over het bassin. Na de beklimming kun je genieten van een cocktail op het terras van het chique hotel 'La Corniche'.

Cap Ferret

Cap Ferret is van verre al herkenbaar aan zijn fameuze rood-witte vuurtoren en is het favoriete decor van de Franse filmsterren. Hier werd de film 'Les petits mouchoirs' opgenomen met Marion Cotillard, François Cluzet en producer Guillaume Canet. Het schiereiland is gelegen tussen de lekker geurende pijnbomen en van hieruit kijk je recht uit op de Dune du Pyla.

Village de l'Herbe

Dit pittoresk, authentiek oesterdorpje herken je meteen aan zijn kleurrijke cabanes en kleine steegjes. Je kan er verse oesters degusteren of een wandeling maken op de boulevard tot aan 'La Chapelle Algerienne'. Op het einde van de negentiende eeuw liet Leon Loesca een Algerijnse villa bouwen in Moorse stijl. De villa werd verwoest maar de kapel bleef staan. Village de l'Herbe behoort trouwens tot de schilderachtige dorpjes van Frankrijk.

Andernos les Bains

Andernos is een gezellig, gezinsvriendelijk vakantiedorp met tal van souvenirwinkeltjes. De pier 'Jetée d'Andernos les bains' is de langste van Europa. Er is tevens een prehistorische site met overblijfselen uit de Gallo-Romeinse tijd.

L'île aux Oiseaux

Dit eilandje dankt zijn naam aan de vele trekvogels die er wonen. Met een typische houten 'Pinasse' kun je een boottocht maken rond het vogeleiland. 'Les cabanes tchanquées' zijn paalhutten en werden vroeger bewoond. Nu doen ze vooral dienst bij de oesterteelt.

Gujan-Mestras

Gujan-Mestras is het centrum van de oesterkwekerijen. Je kan er meevaren met een vissersboot of een bezoekje brengen aan het 'Maison de l'huitre'. In dit museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de oesters.

Le Bassin d'Arcachon is een aanrader voor jong en oud, de prachtige natuur speelt er al zijn troeven uit. Voor wie houdt van sport, lekker eten, zonnebaden of winkelen. Iedereen vindt hier zijn gading.

Lees verder

© 2020 - 2024 Demi-hudzel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Côte Atlantique, FrankrijkSteeds meer mensen bezoeken de Côte Atlantique in Frankrijk, welke loopt vanaf de monding van de Loire tot aan de Pyrene…
Wat mogen fretten eten en wat niet?Wat mogen fretten eten en wat niet?Fretten hebben altijd al rauw voer gegeten, het zijn namelijk roofdieren. Toch geven veel mensen ze tegenwoordig brokjes…
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…
Waar gaan we naar toe op vakantie? Zuid-Frankrijk?Waar gaan we naar toe op vakantie? Zuid-Frankrijk?De Cote d`Azur ligt in Zuid Frankrijk in de Provence en is een van de meest gewaardeerde vakantie bestemmingen van Frank…

Vulkaaneifel: wandelingen voor groot en klein nabij UlmenVulkaaneifel: wandelingen voor groot en klein nabij UlmenUlmen is een klein dorpje in de Vulkaaneifel. In en rond Ulmen kan je mooie wandelingen maken. Ulmen telt twee maren: de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Apnear40, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Arcachon
  • https://be.france.fr/nl/bordeaux/lijst/acht-goede-redenen-om-het-bassin-van-arcachon-te-verkennen
  • https://www.france-voyage.com/frankrijk-toerisme/het-bekken-arcachon-361.htm
  • https://be.oui.sncf/nl/artikel/een-uitstapje-naar-cap-ferret
Demi-hudzel (7 artikelen)
Laatste update: 23-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.