La Bisbal d’Empordà (stad in Girona, Spanje)

La Bisbal d’Empordà (stad in Girona, Spanje) La Bisbal d’Empordà ligt in de Spaanse regio Baix Empordà en heeft zo’n 11.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de regio, maar ook de hoofdstad van de keramiek. La Bisbal, zoals de naam vaak wordt afgekort, heeft zelfs een merk voor haar keramiek. De stad ligt ten noorden van de Gavarres bergen en aan de oevers van de rivier Darò.

La Bisbal d’Empordà in het kort

La Bisbal d’Empordà is een stad in de Spaanse provincie Girona. Het is de hoofdstad van de regio El Baix Empordà in het noordoosten van Spanje. De naam van de stad komt van het Catalaanse woord voor bisschop: ‘bisbe’.

Het schild van La BisbalHet schild van La Bisbal
In het kort:
 • Land: Spanje
 • Provincie: Catalonië
 • Comarca (onderverdeling van provincies): Baix Empordà
 • Afstand vanaf Girona: 29 km
 • Burgemeester: Núria Anglada Casamajor
 • Oppervlakte: 20.7 km²
 • Hoogte boven zeeniveau: 39m
 • Aantal inwoners in gemeente: 10.973 (2013)
 • Gemeentecode: 17.022
 • Tijdszonde: CET (UTC+1) (zomer: CEST UTC+2)

Geschiedenis van La Bisbal d’Empordà

La Bisbal d’Empordà was een van de eerste dorpen in de Baix Empordà regio. In de 8e en 9e eeuw gaven de Frankische koningen de bisschoppen van Girona de stad Fontanetum. Fontanetum was een Romeinse vesting, wat in het oud-Catalaans ‘Fontanet’ heette. In 901 werd de kerk van Santa Maria gebouwd, waarna de stad begon te leven. De huidige barokstijl van de kerk komt uit de 17e eeuw.

Na de Franse revolutie in 1789 kwamen er veel Franse immigranten naar de stad. Er waren vaak (kleine) vechtpartijen tijdens de Napoleontische oorlogen. Tijdens de Slag van Bisbal versloeg de Spaanse Generaal Henry O’Donnel de Franse troepen van generaal François Xavier de Schwarz in 1810. La Bisbal d’Empordà werd overgenomen door Carlistische troepen tijdens de laatste Carlistische oorlog in Spanje (de ‘Tercera Guerra Carlista’, in 1874).


La Bisbal d’Empordà en de keramiek

De hoofdstad van de regio is ook de keramiekhoofdstad van de regio, dankzij de goede kwaliteit van de klei! De eerste geschreven bronnen over keramiek in La Bisbal komen uit 1511. De belangrijkste periode voor de keramiekhoofdstad kwam in de 19e eeuw, toen de keramiek ook naar Spaanse koloniën werd vervoerd. Na de burgeroorlog van Spanje nam de aardewerkproductie af. Vanaf 1950 kwamen er veel toeristen naar de regio, wat de productie weer stimuleerde.

Een keramiekwinkeltje / Bron: Vincent van Zeijst, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een keramiekwinkeltje / Bron: Vincent van Zeijst, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
In de stad zijn veel winkeltjes te vinden met handgemaakte keramiek. Er zijn veel soorten keramiek te vinden, van potten (kookgerei) tot tegeltjes (decoratie). La Bisbal heeft ook een eigen keramiekmerk: ‘Ceràmica de La Bisbal’. Dit is een EU-beschermd merk en de stempel wordt in het keramieken voorwerp geplaatst voor het gebakken wordt.

Je kunt ook langs gaan bij een aardewerkmuseum, het Terracotta Museum, wat in een oude aardewerkfabriek staat. Het adres daarvan is c/ Sis d’Octubre, 99. 17100. Voor meer informatie kan je kijken op de (Engelse) website van het Terracotta museum.

10 bezienswaardigheden in La Bisbal d’Empordà

In La Bisbal zijn een aantal mooie bezienswaardigheden te zien:

Wat? Wat is het? Waar is het in La Bisbal? Bijzonderheden
Castle PalaceKasteel waar vroeger de bisschoppen van Girona in woonden.pl. del Castell, s/n EGebouwd in de 11e en 12e eeuw. Je kunt via een audiotour (wel van te voren boeken) de historie leren kennen.
Portal de la RieraEnige overgebleven toren van de stadsmuur die La Bisbal omringde.Aan de Carrer de la RieraVlak naast de toren staat de Can Caramany, een gebouw uit de 15e eeuw met een Gotische-Renaissance stijl.
Pont VellBrug gebouwd in 1605.Brug over de Riu Daró in het verlengde van Carrer de la RieraDeze brug was vroeger de ingang van de middeleeuwse stad. De rest was afgeschermd met de stadsmuren.
Passeig Marimon AsprerPromenade met 100 jaar oude bomen.Passeig Marimon AsprerLeuk om over te lopen. Vijftig van de bomen zijn gepland in 1180.
Les VoltesGebouwenblok met zuilen met neoklassieke stijl, ontworpen in 1853.Avinguda de les VoltesDe architect was de Spaanse Martí Sureda i Deulovol.
Santa Maria ChurchKerk ingewijd door de bisschop van Girona in 904.Plaça MajorDe originele Romaanse kerk was vernietigd in 1701, waarna de materialen zijn hergebruikt voor de huidige kerk, die een barokstijl heeft.
Volta de la MelEen zuil, wat vroeger een ingang naar het plein was.Plaça MajorVroeger was het Plaça Major plein omringd met zuilen. Eén van de ingang portieken is Volta de la Mel, vernoemd naar de verkoop van honing (mel in het Catalaans).
Les Voltes d’en GalíNeoklassieke architectuur met zes bogen.Carrer de les MesuresGebouwd in de 16e eeuw en ontworpen door Joaquim Galí. In 1928 zijn de bogen gerenoveerd, door onder andere gebruik te maken van lokale keramiek.
Carrer del CallStraatje in een vroegere Joodse buurt.Carrer del CallHet eerste document wat schrijft over Joden in Bisbal komt uit 1285.
La Pietat ChurchKerk in een barokstijl.Aan het Plaça de Benet MercaderDe kerk is via een brug verbonden met het ziekenhuis wat er naast ligt.

Les Voltes d’en Galí / Bron: Marc79, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Les Voltes d’en Galí / Bron: Marc79, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Voor meer informatie en voor een route langs al deze bezienswaardigheden, kan je de route van Visit La Bisbal.cat downloaden.

Feesten en evenementen in La Bisbal d’Empordà

Er wordt genoeg gedaan voor toeristen. Zo is er in de zomer van 2014 elke zaterdag vanaf 17-20 uur een demonstratie pottenbakken. Je kunt zelf ook een poging wagen!

Elke vrijdag is er een markt op de Plaça Major met de Santa Maria kerk. Verder zijn er een aantal jaarlijkse feesten:
 • Eerste zondag in juni: een Sardana evenement. De Sardana is een traditionele Catalaanse volksdans.
 • Het derde weekend van juli: Street Circus Fair, een circus festival, wat zelfs internationaal bekend is.
 • Dagen rond 15 augustus (dag van de moeder van God): Local Festival, met vele activiteiten voor kinderen, concerten en muziekoptredens. Eén van de grote evenementen tijdens het lokale festival is de ‘Correfoc’. Dit is een spektakel met vuur wat geïnspireerd is op de ‘Dans van de Duivels’, wat uit de 12e eeuw komt. Tijdens de Correfoc is een parade met vuur en klein vuurwerk (zoals rotjes). Een ander evenement tijdens het lokale festival is de ‘dans van de reuzen’, waarin mensen als reuzen verkleed zijn. Deze traditie komt uit de 14e eeuw.

Correfoc in La Bisbal / Bron: Tmaar.infoteur.nlCorrefoc in La Bisbal / Bron: Tmaar.infoteur.nl
Voor meer informatie over evenementen in en rondom La Bisbal d’Empordà kan je langsgaan bij het lokale VVV-kantoor of door te kijken op de website van de stad: www.visitlabisbal.cat.

Wat valt er nog meer te doen in de omgeving van La Bisbal d’Empordà?

Wanneer je in La Bisbal verblijft, kan je natuurlijk uitstapjes in de regio maken. Een lijst met pretparken en bezienswaardigheden in de buurt kan je vinden op de site van Vakantiereiswijzer.

Verder zijn er mooie wandel- en fietsroutes in de buurt. Bij de stranden in de buurt kan je surfen en genieten van de zon. Langs de kust zijn mooie duikstekken, bijvoorbeeld bij L’Estartit.
In de buurt kan je ook ballonvaren en kanoën. Het lokale VVV-kantoor (in het Spaans: Oficina de Turisme) kan je natuurlijk nog veel meer informatie geven.

Route naar La Bisbal d’Empordà

De stad ligt 29 km ten zuiden van Girona en 12 km ten westen van Palafrugell. Je kunt de stad met de auto bereiken via de C66 weg langs Girona en Palafrugell/Palamós, waar het de C31 wordt.

Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt in Girona. Vanaf daar kan je een taxi of bus pakken. Het dichtstbijzijnde treinstation ligt in Flaça.

Legenda
A. La Bisbal d'Empordà
B. Girona (Gerona) (vliegveld)
C. Flaça (treinstation)

Lees verder

© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Torroella de Montgrí (gemeente en stad in Girona, Spanje)Torroella de Montgrí (gemeente en stad in Girona, Spanje)In het noordoosten van Spanje, aan de kust van de Middellandse Zee, ligt de gemeente en het gelijknamige dorp Torroella…
Mountainbikeroutes in de Costa BravaMountainbikeroutes in de Costa BravaU gaat op vakantie naar de Costa Brava en wil de mountainbike meenemen. Lekker een rondje trappen en op ontdekking uitga…
Naaktstranden aan de Costa BravaDe vele badplaatsen aan de Costa Brava in het Spaanse Catalonië zijn populair onder Nederlandse vakantiegangers. In de z…
Goedkoop naar Spanje: alle tips op een rijGoedkoop naar Spanje: alle tips op een rijAls u zin heeft in een weekendje weg, kies dan eens voor één van de prachtige steden in Spanje zoals Girona, Barcelona,…

De hoofdstad Saint-Denis, La RéunionDe hoofdstad Saint-Denis, La RéunionSaint-Denis is de administratieve hoofdstad en tegelijkertijd de grootste stad van het Frans eiland La Réunion. Het eila…
Vannes, een middeleeuws stadje in Bretagne, FrankrijkVannes is een middeleeuws stadje met net geen 60.000 inwoners. Het stadje is gelegen in Bretagne aan de Golf de Morbihan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Marc79, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Website van de stad La Bisbal: http://www.visitlabisbal.cat/
 • Engelse Wikipedia van La Bisbal: http://en.wikipedia.org/wiki/La_Bisbal_d'Empord%C3%A0
 • Korte informatie over La Bisbal: http://www.mygola.com/la-bisbal-d1040565
 • Afbeelding bron 1: Vincent van Zeijst, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Marc79, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Tmaar.infoteur.nl
Tmaar (47 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.