De hoofdstad Saint-Denis, La Réunion

De hoofdstad Saint-Denis, La Réunion Saint-Denis is de administratieve hoofdstad en tegelijkertijd de grootste stad van het Frans eiland La Réunion. Het eiland is gelegen in de Indische Oceaan. La Réunion is een tropisch eiland dat zich bevindt ten oosten van Madagaskar en ten westen van Mauritius. Etienne Régault stichtte Saint-Denis in 1669 en in 1738 werd het de hoofdstad van het eiland. Voorheen was Saint-Paul de hoofdstad van La Réunion. Als toerist biedt Saint-Denis een groot aantal bezienswaardigheden. Voor wie ontspanning en activiteiten belangrijker vinden, zijn er ook mogelijkheden genoeg.

Saint-Denis

Saint-Denis is een stad die leeft en veel te bezoeken heeft. We kunnen er onder andere monumenten uit het verleden bezichtigen: uit de periode van de Indische Companie, maar ook een groot aantal Creoolse huizen. Die zijn nog in goede staat. De stad wordt ook gekenmerkt door veel groen, bloemen en tuinen. Naast een mix van culturen, rassen en religies is Saint-Denis ook een stad van moderne boetiekjes, handelsbeursen, tentoonstellingen en ontspanningen.

Ligging
Bron: Kimdime69 (bewerkt), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Kimdime69 (bewerkt), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Saint-Denis is gelegen op het noordelijk punt van het eiland, dicht bij de monding van de 'Rivière Saint-Denis'.

Bevolking

De stad telt ongeveer 142.242 inwoners en is heel dichtbevolkt.

Klimaat

De temperatuurgemiddelde op Saint-Denis schommelt van 13°C in de koudste periode van het jaar tot 36°C in de warmste periode van het jaar.

Vervoer

Saint-Denis telt één luchthaven namelijk 'Roland Garros Airport'. Deze is ook de belangrijkste internationale luchthaven op het eiland. Daarnaast rijden er in Saint-Denis ook bussen en taxi's.

Economie

Saint-Denis heeft een groeiende economie en één van de grootste gekende kantoren in Saint-Denis is IBM.

Hotels en restaurants

In de hoofdstad zijn er goeie hotels maar de grootste zijn:
 • Mercure Creolia Hotel: dit is een authentieke en modern hotel met uitzicht op zee.
 • Austral Hotel: dit hotel werd ook goed beoordeeld.
 • Best Western: dit is een gezinsvriendelijk goed hotel

Er bestaat een diversiteit aan restaurants voor ieder zijn smaak, maar in de hoofdstad merken we toch duidelijk de Franse invloeden in de bereidingswijze van de gerechten.

Bezienswaardigheden met uitzicht

La Roche Ecrite

Dit is een bergtop van 2.276 m. Het is het kruispunt van drie stedelijke gebieden namelijk:
 • La Possesion (Westen)
 • Saint-Denis (Noorden)
 • Salazie (Oosten)

De top is enkel te voet bereikbaar via wandelpaden. De hellingen zijn beschermde natuurreservaten. Sinds 1995 vindt hier ook ieder jaar een wandelwedstrijd plaats.

Le Barachois (wandeling langs de zee)

Le Barachois is het meest noordelijk gebied van Saint-Denis. Het is de historische wijk waaruit de stad groeide. In het westen wordt het begrensd door kliffen met uitzicht op de huidige route van de kust. De kleine baai diende ooit als haven voor de koopsvaardij. De site is nu de thuisbasis van een aantal bedrijven en overheden zoals onder andere de Prefectuur van La Réunion. Le Barachois is ook bekend om zijn apparatuur dat verder aan de kust gevonden werd. Er is ook een standbeeld van Roland Garros als eerbetoon aan de piloot van la Réunion. De plaats is populair en jong getrouwde koppels komen er vaak foto's maken bij zonsondergang. Verder naar het oosten heeft de Barachois ook een bowlingbaan en een betonnen zwembad dat dateert uit 1959. Het zwembad zou nog omgevormd worden tot een dancing bar.

Bron: Www.flickr.com, MiwokBron: Www.flickr.com, Miwok

Culturele bezienswaardigheden

De kathedraal

De huidige kathedraal werd gebouwd volgens de plannen van ingenieur Paradis. Het gebouw dat hij bouwde in het centrum van Saint-Denis diende als vervanging van een kerk die er sinds de 18de eeuw stond. De werken begonnen in 1829 en werden in 1832 afgewerkt. Het kreeg een definitieve afwerking met een veranda aan de westerse kant van het gebouw. In 1850 werd het gebouw verheven tot kathedraal en ingewijd in 1860. Sedert dertien november 1975 is de kathedraal geklasseerd als historisch monument. Aan de voorkant van de kathedraal werd sinds 1854 een fontein geplaatst. Deze werd aangekocht door de toenmalige burgemeester Gustave Manes. De fontein was bedoeld als verfraaiing van het pleintje. Ondertussen staat de fontein ook in het register van de historische monumenten. De fontein werd de laatste keer gerestaureerd in 2010.

Jardin d'Etat

Dit is een botanische tuin dat werd aangelegd tussen 1763 en 1773, met bomen en kruiden van buitenlandse oorsprong. De tuin werd opgericht in 1761 door Servi. In 1825 werden 7000 planten uitgedeeld aan de bevolking als onderdeel van het project voor de verbetering van de koloniale landbouw. In 1978 werd de tuin historisch monument geklasseerd. De Algemene Raad voerde in 2004 renovaties uit en in 2009 werd de gerenoveerde tuin weer geopend.

Natuurhistorisch museum

Het natuurhistorisch museum werd geopend in 1855. Het museum beschikt over een grote collectie van dieren die zich op de eilanden van het Indisch Oceaan bevinden. Je vindt er ook diverse stenen en mineralen terug van voornamelijk Madagaskar en La Réunion.

Léon Dierx museum

Dit museum werd opgericht in 1911 door twee Creoolse intellectuelen namelijk Marius en Ary Leblond. We vinden er hoofdzakelijk collecties van tekeningen en sculpturen terug van de tweede helft van de negentiende eeuw tot 1940.

De Tamil Tempel

Deze tempel is populair bij de toeristen. Het gebouw bestaat uit kleine kleurrijke piramides, van de heilige berg waarop de Hindoe Goden staan. We kunnen Shiva, Ganesch, Parvali en vele anderen onderscheiden. Wanneer de autoriteiten de bezoekers toelaten, is het belangrijk om de regels na te leven. Er is een verbod op het dragen van lichte kleding. Er mogen geen foto's genomen worden, schoenen en leer moeten uit. Het is ook gebruikelijk om wat klein geld na het bezoek achter te laten of offers uit te brengen.

De twee Chinese Tempels

 • Tempel Lisi Long: de tempel werd gebouwd in 1897. Deze tempel heeft een volledige heropbouw gekend in 1981.
 • Chane Tempel: deze tempel werd gebouwd in 1896. Net als alle andere tempels was het voornamelijk een kantoor aan huis voor alle migranten komende uit China. Daarnaast vervult het nog diverse functies namelijk:
  • schuilplaats
  • bidplaats
  • afspraakplaats voor grote evenementen zoals nieuwjaar
  • begraafplaats

Voor wie nog meer wil bezoeken is er nog:

 • De Moskee in Rue Maréchal-Leclerc
 • De oude koloniale huizen in de Rue de Paris en in het centrum van Saint-Denis
 • De prefectuur
 • Het oud koloniaal ziekenhuis
 • Het oude stadhuis

Ontspanning en markten

Wie graag van het zonnetje wil genieten kan dit op het wit strand van Saint-Denis met het maritieme uitzicht.

Wie daarentegen liever wat markten doorloopt, is er ook keuze genoeg:
 • Kleine en grote markt in Reu Marechal-Leilou
 • Straatmarkten van Saint-Clotilde de woensdag-en zondagmorgen
 • The Camélias op vrijdagmorgen
 • Source op donderdagmorgen
© 2014 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
La Réunion: Godsdiensdienstige strekkingenLa Réunion: Godsdiensdienstige strekkingenOmwille van de verschillende afkomsten van de bevolking op het eiland zijn er meerdere godsdienstige strekkingen. Het gr…
La Réunion als vakantiebestemmingLa Réunion als vakantiebestemmingHet eiland La Réunion is een mooi stukje Frankrijk midden in de Indische oceaan. Het eiland is nu een Frans overzees dep…
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…
EK voetbal 2016 in Frankrijk – de stadionsEK voetbal 2016 in Frankrijk – de stadionsIn 2016 vond het Europees kampioenschap voetbal plaats in Frankrijk, van 10 juni tot en met 10 juli. Het Nederlands Elft…

Interessante informatie over de Faeröer eilandenVelen hebben waarschijnlijk nog nooit van de Faeröer eilanden gehoord. De Faeröer eilanden horen bij Denemarken. Maar wa…
La Bisbal d’Empordà (stad in Girona, Spanje)La Bisbal d’Empordà (stad in Girona, Spanje)La Bisbal d’Empordà ligt in de Spaanse regio Baix Empordà en heeft zo’n 11.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de regi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Marcosakamoto1, Pixabay
 • En.wikipedia.org/wiki/saint-denis/_Reunion
 • Fr.wikipedia.org/wiki/jardin_de_l'Etat
 • www.saintdenis.re
 • Afbeelding bron 1: Kimdime69 (bewerkt), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: www.flickr.com, Miwok
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 30-11-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.