La Réunion als vakantiebestemming

La Réunion als vakantiebestemming Het eiland La Réunion is een mooi stukje Frankrijk midden in de Indische oceaan. Het eiland is nu een Frans overzees departement dat deel uitmaakt van de Europese Unie en waar zelfs twee uur vroeger dan in Europa de Euro werd ingevoerd. Voor wie graag reist, is La Réunion met zijn diversiteit aan fauna en flora een mooie Europese vakantiebestemming in Afrika. Het eiland is uitgegroeid tot een modern en welvarend Frans departement met prachtige bezienswaardigheden.

Een mooie vakantiebestemming

Wie aan Frankrijk denkt, zal niet onmiddellijk aan ' île de La Réunion denken'. Maar toch is het een heel klein eiland dat behoort tot Frankrijk. Met haar tropisch klimaat, vulkanen, watervallen, keteldalen, stranden en prachtige fauna en flora is La Réunion een prachtige vakantiebestemming. Het eiland is ideaal voor zowel een cultuur- of stadsvakantie, een sportvakantie, een natuur- of wandelvakantie als voor een strandvakantie. De mogelijkheden zijn heel divers.

Ligging, vlucht en tijdsverschil

Het eiland ligt in de Indische oceaan tussen Madagascar en Mauritius. Wie zich vanuit België of Nederland naar La Réunion wil begeven moet dus het vliegtuig in. De vlucht duurt ongeveer 16 à 17 uur. Van hieruit is er dus ook een tijdsverschil namelijk:
  • van 30 oktober tot 27 maart: + 3 uur
  • van 26 maart tot 29 oktober: + 2 uur

De luchthavens op La Réunion

Het eiland telt twee luchthavens namelijk:
  • aan de noordkant: Luchthaven Réunion Roland Garros nabij Saint-Denis. Dit is de grootste luchthaven.
  • aan de zuidkant: Saint-Pierre-Pierrefonds, een kleinere luchthaven.

Gezondheidsvoorschriften

Inentingen voor deze bestemming zijn niet verplicht. De medische zorg is vergelijkbaar met die in Frankrijk.

Huisdieren

Wie zijn huisdieren wil meenemen, zal moeten beschikken over een gezondheidsboekje. Katten en honden moeten met een tatoeage of onderhuidse chip geïndentificeerd kunnen worden. Hou er wel rekening mee dat niet alle dieren zich even goed kunnen aanpassen aan het warme tropische klimaat. Daarnaast moet het dier ook 17 uur op het vliegtuig kunnen.

Verblijfplaatsen

Op het eiland zijn er hotels variërend van geen tot 5 sterren. Je vindt er ook huurhuisjes, appartementen, jeugdherbergen en een vakantiedorp. Keuzemogelijkheden genoeg voor ieder zijn smaak en budget.

Bevolking

Het eiland telt ongeveer 839 0500 inwoners. De bevolking bestaat uit een vermenging van afstammelingen van Europeanen (vooral Fransen), Chinezen, Indiërs en ex-slaven uit heel Afrika.

Taal en muziek

Frans is er de officiële taal. Daarnaast wordt er ook het Réunions Creools, Tamil, Hakka, Kontonees en Standaardmandarijn gesproken. In de Creoolse muziek herkennen we goed de vermenging van zwarten en blanken. De 'Séga' is hun nationaal lied en dans. De 'Mayola' is ook een traditionele dans, ontstaan in tijd van slavernij.

Het klimaat

Op het eiland heersen er aangename tropische temperaturen die beïnvloed worden door de zee. De oorzaak van deze warme temperaturen ligt aan het feit dat het eiland in het zuidelijk halfrond ligt, tussen de steenbokskeerkring en de evenaar.
Als je beslist om je vakantie in La Réunion door te brengen, zal het belangrijk zijn om te weten in welke periode je er het liefst verblijft. Het koude seizoen loopt van mei tot oktober en de temperaturen schommelen in die periode tussen 20°C en 25°C. Het warme seizoen begint in november en eindigt in april waarbij de temperaturen tussen 28°C en 30°C vallen.

De zomer loopt van december tot en met maart. In de zomer regent het meer dan in de winter. Vooral rond de Pitton de la Fournaise regent het veel (tot 2000 ml/maand). Hierdoor is dit ook één van de natste gebieden ter wereld. Langs de kust vinden we temperaturen tussen 27°C en 31°C. In het binnenland is het frisser, ongeveer 10°C tot 15°C op de hoogste toppen. Orkanen en cyclonen komen ook het meest voor in de zomer, van januari tot en met maart.

De winter loopt van juni tot en met september. Dit zijn dat ook de maanden waarin het eiland de meeste toeristen ontvangt. De temperatuur aan de kust ligt tussen 20°C en 24°C overdag en 14°C tot 18°C 's nachts. Op de hoogste toppen in het binnenland kan de temperatuur rond het vriespunt liggen.

De zon laat zich het meest aan de westkust van het eiland zien. Het merendeel van het jaar is er een hoge zonnekracht (UV-index 11). Zonnecrème is dus altijd aangeraden. In het binnenland is het een stuk minder zonnig vanwege de bergen en de heuvels. Ook de Tropische wouden zorgen voor mistgebieden. Aan de kust is het de temperatuur van het water altijd tussen 23°C en 28°C.
Hou er dus rekening mee dat je vooral zomerkledij nodig hebt, maar dat regenkledij en een warme trui ook altijd van pas kunnen komen.

Vervoer op het eiland

Het is een eiland waar je je heel gemakkelijk met een huurauto zou kunnen verplaatsen. Doordat het eiland klein is, kan je op één dag een groot deel van het eiland zien. Een internationaal rijbewijs is wel verplicht. Voor wie een auto wil huren zijn er binnen het eiland grote, internationale verhuurders en lokale verhuurders die wagens aanbieden en contracten opmaken. Er bestaat een logo van de "Conseil National des Professions de l'Automobile" die erop wijzen dat zij betrouwbaar zijn.
Voor wie liever de bus neemt, zijn er verschillende busverbindingen tussen de steden. De bussen zijn wel beperkt op weekend- en feestdagen. Tenslotte rijden er ook taxi's rond. De taxistations zijn gelegen in de centra van de steden en zijn in het algemeen 24 uur op 24 uur bereikbaar.

Bezienswaardigheden

La Réunion telt tal van bezienswaardigheden maar een aantal zijn echt de moeite waard om te bezichtigen.

De drie Cirques

Er liggen drie uitgedoofde vulkaankraters op het eiland nl. Cirque Mafate, Cirque de Salazie en Cirque de Cilaos. De wanden kunnen tot 1000 meter omhoog reizen. Deze zijn zeker een bezoekje waard. De mogelijkheid bestaat ook om deze te bewonderen via helikoptervlucht.

Hell-Bourg

Het is een typisch Frans bosrijk bergdorpje. In dit gebied kan je prachtige watervallen ontdekken die zeker de moeite waard zijn.

De vulkanen: Piton de la Fournaise en Piton des Neiges

Op het eiland bevinden zich twee vulkanen, namelijk de Piton des neiges en de Piton de la Fournaise.
De Piton des Neiges is reeds uitgedoofd en is de hoogste top van het eiland (3069m.). Daarboven biedt de vulkaan een uniek zicht op de Indische Oceaan. De Piton de la Fournaise bevindt zich in het zuidoosten van het eiland en beslaat 40% van het eiland. Hij bereikt een hoogte van 2631m. Het is één van de actiefste vulkanen ter wereld naast de Kilauea in Hawaï en de Etna en Stromboli in Italië. Maar naar het blijkt zou het ook de minst gevaarlijke zijn. Het is mogelijk om relatief dicht bij de krater te wandelen via aangeduide borden.

Cilaos: het middelpunt van het eiland

Cilaos is een plaats omgeven door een prachtige bergpanorama. Het is ook de ideale startpunt voor mountenbikers en wandelingen.

Saint-Gilles-les-Bains

Dit is de populairste badplaats van het eiland. Wie graag van zon en strand wil genieten, zal het hier heerlijk vinden. Er is een verscheidenheid van stranden met wit zand en de temperatuur van het water zakt nooit onder de 22°C. Het is gelegen aan de westkust. Er zijn tal van restaurants. Diverse excursies kunnen geboekt worden. Er is ook een koraalrif te bewonderen.

Saint-Denis

Dit is de hoofdstad van het eiland waar de Franse invloed nog duidelijk te vinden is. De stad biedt gezellige plaatsjes aan en in het centrum zijn er verschillende terrassen en winkels.

Markt in Saint-Paul

De markt op Saint-Paul gaat door op vrijdag en zaterdagvoormiddag. Deze markt wordt beschouwd als de mooiste van het eiland. Je vindt er exotisch fruit en groenten, tal van specerijen, kruiden en Creoolse specialiteiten. Je kunt er ook ambachten van binnen-en buitenland terug vinden. In Saint-Paul gaat er ook een rommelmarkt door op de laatste zondag van elke maand.

De vlaktes

Er zijn twee mooie groene plateaus met landschappen in het centrum van het eiland, namelijk 'Plaines des Palmistes' en 'Plaines des Cafres'. Hier kunnen er overal prachtige tropische planten ontdekt worden dankzij het vochtig en redelijk fris klimaat.

Activiteiten die kunnen uitgeoefend worden op het eiland

Naast al de bezienswaardigheden kan er op het eiland een tal van sportactiviteiten gedaan worden. Er wordt regelmatig parapente georganiseerd in Saint-Lou of er kan meegedaan worden aan de Mégavalanche. Dit is een afdaling met de mountenbik die afgelegd wordt tussen de Piton Maïdo en de zee. We kunnen er ook een vlucht in een helikopter of ULM doen. Daarnaast zijn er ook gelegenheden genoeg om te surfen, snorkelen, aan kite surf of canyoning te doen. Tenslotte is er ook voor trektochten en bergbeklimming mogelijkheden genoeg.
© 2014 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Franse vulkanen buiten FrankrijkFranse vulkanen buiten FrankrijkFrankrijk telt 6 vulkanen waarvan er drie in Frankrijk zelf liggen en drie buiten Europa. Deze drie vulkanen zijn te vin…
Geschiedenis van La RéunionGeschiedenis van La RéunionLa Réunion kent sinds zijn ontdekking een boeiende geschiedenis. Het is een eiland dat lange tijd onbewoond bleef. De ee…
Wat is een orkaan en hoe ontstaan orkanen?Wat is een orkaan en hoe ontstaan orkanen?Meestal aan het eind van de zomer duiken de eerste nieuwsberichten op over orkanen. Bijna iedereen heeft wel eens wat ge…
Tornado en orkaan: het verschil tussen tornado´s en orkanenTornado en orkaan: het verschil tussen tornado´s en orkanenWat is het verschil tussen een orkaan en een tornado? Ondanks de enorme verschillen tussen een tornado en een orkaan, ve…

Handleiding voor backpackersHandleiding voor backpackersAls beginnende backpacker heb je vaak een hoop vragen. Welke voorbereidingen moet ik treffen voordat ik op reis ga? Waar…
Stoomtreinen in de Harz, tijden van weleer herlevenAl meer dan 120 jaar rijden de stoomtreinen van de Harzer Schmalspurbahnen op een netwerk van sporen door grote delen va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tonton Bernardo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.klimaatinfo.nl/reunion
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Réunion
  • Be.rendezvousenfrance.com/nl/tips/het-eiland-la-reunion
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 30-11-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.