Torroella de Montgrí (gemeente en stad in Girona, Spanje)

Torroella de Montgrí (gemeente en stad in Girona, Spanje) In het noordoosten van Spanje, aan de kust van de Middellandse Zee, ligt de gemeente en het gelijknamige dorp Torroella de Montgrí. Het dorp en zijn omgeving zijn goede plekken om de Spaanse cultuur te snuiven. Torroella de Montgrí is vooral bekend vanwege het fort op de berg ernaast: Castell del Montgrí.

Een introductie van Torroella de Montgrí

Torroella de Montgrí is een dorp in de gelijknamige gemeente Torroella de Montgrí (waar ook nog het dorp L’Estartit bij hoort). Torroella de Montgrí ligt in het noordoosten in Spanje.

Het schild van Torroella de MontgríHet schild van Torroella de Montgrí
Torroella de Montgrí in het kort:
 • Land: Spanje
 • Provincie: Catalonië
 • Comarca (onderverdeling van de provincies in Spanje): Baix Empordà
 • Regio: La Bisbal d’Empordà
 • Aantal inwoners in de stad Torroella de Montgrí: 7336 (2005)
 • Aantal inwoners in de gemeente Torroella de Montgrí: 11494 (2012)
 • Tijdszone: GMT/UTC+1
 • Hoogte boven zeeniveau: 29m
 • Oppervlakte van de gemeente: 65km²
 • Postcode: 17257
 • Burgemeester: Josep Maria Rufí
 • Officiële website: www.torroella.org

Geschiedenis van Torroella de Montgrí

De eerste berichtgeving van Torroella de Montgrí dateert uit het jaar 888. Vanaf de 13e eeuw deden een aantal graven van Torroella de Montgrí mee aan de strijd om de Balearen (de eilanden ten oosten van Spanje) te beheren. Ze slaagden daarin, waardoor Torroella de Montgrí een koninklijke status kreeg. Het was ook een belangrijke plek vanwege de strategische ligging.

In de 13e eeuw begon koning Pere II met het bouwen van muren om de stad. De enige delen muur die op dit moment nog overeind staan zijn de Portal de Santa Caterina en de Torre de les Bruixes (Heksentoren). Tijdens de 15e eeuw kwam er een grote populatiestijging en werd Torroella de Montgrí pas echt een centrum voor de Empordà regio.

Vanaf de 16e eeuw daalde de koninklijke status en de economie van Torroella de Montgrí. De voornaamste inkomsten kwamen weer uit de agricultuur. Sinds die tijd blijft de stad een middeleeuwse uitstraling hebben. Er zijn dunne straatjes en onder andere een gotische kerk uit de 14e eeuw.

Castell del Montgrí

Dichtbij het dorp Torroella de Montgrí, in het noorden, ligt een berg die de Montgrí Massif heet. Boven op de Montgrí Massif ligt een fort: Castell del Montgrí.

Castell del Montgrí / Bron: Antoni Grifol, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Castell del Montgrí / Bron: Antoni Grifol, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Castell del Montgrí is gebouwd tussen 1294 en 1301 door James II van Aragon. Het fort werd gebruikt vanaf 1301 tot 1472. Castell del Montgrí is gebouwd vanwege een conflict tussen de graven van de regio Empúries en die van Barcelona. Om meer macht te krijgen, gaf de gouverneur van Torroella de Montgrí, Bernat de Llabià, opdracht om een fort te bouwen boven op de Montgrí Massif.
Het was de bedoeling om cilindrische torens te bouwen in de muren. Het fort is echter nooit geheel afgebouwd. Wat er wel staat, zijn de muren van 31 m hoog, die een vierkant vormen. Op de hoeken liggen vier torens. In het midden van het fort ligt een binnenplaats. Onder dit plein ligt een regenbak, om regenwater op te vangen. Het was de bedoeling om ook nog vier vleugels naar bijgebouwen te bouwen, maar de bouw hiervan is nooit gestart.

Tegenwoordig is het fort een symbool van de regio geworden en is het toegankelijk voor publiek (gratis). Houdt er wel rekening mee dat je er niet gemakkelijk komt, er is geen weg (voor een auto) helemaal naar het fort toe. Je moet ongeveer 40 minuten klimmen en klauteren.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Torroella de Montgrí

De meest bekende bezienswaardigheid in Torroella de Montgrí is Castell de Montgrí. Maar er is nog veel meer te zien en te doen!

Er zijn musea, zoals het Museu d’Art 2000 (een museum van moderne Catalaanse schilderijen) en het Museu del Montgri y Baix Ter (uitbeelden van de streek en zijn geschiedenis). Het Palau Solterra Museum bevat hedendaagse fotografie en tijdelijke tentoonstellingen van foto's over de hele wereld. Op ongeveer 45 kilometer vanaf Torroella de Montgrí, in Figueres, ligt het bekende museum van Dali.

In het midden van Torroella de Montgrí ligt een plein met het middeleeuwse stadhuis, de kleine Sant Antoni-kerk uit de 13e eeuw en mooie arcaden. In het noorden staat de Sant Genis-kerk, wat een gotische kerk is en dateert uit de 15e eeuw. Het is mooi om een wandeling door het oude Torroella de Montgrí te maken.

Ben je sportief ingesteld? Rondom Torroella de Montgrí liggen ook golfclubs. Verder kan je in de buurt paardrijden, tennissen, squashen, minigolven, karten, bowlen en nog veel meer. Bovendien is het een mooie regio om te fietsen of te wandelen.

Natuurlijk kan je naar het strand van L’Estartit gaan. Hier kan je duiken, (wind)surfen, boten huren, met een rondvaartboot mee langs de eilanden voor de kust (Illes Medes) en nog veel meer.
Bij l’Escala (14 km) liggen Griekse en Romeinse opgravingen. Leuk voor de kinderen: op 40 kilometer vanaf Torroella de Montgrí ligt een groot waterpark: Aqua Brava, met een heleboel waterglijbanen en -attracties.

Bron: Rafael Martín Soto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Rafael Martín Soto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Links: Torre de les Bruixes (de heksentoren).<BR>
Boven: wekelijkse markt in het centrum, waar je terecht kunt voor verse groenten en fruit, kleding, tassen, etc.<BR>
Rechts: Toegangspoort Santa Caterina. / Bron: Vincent van Zeijst, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Links: Torre de les Bruixes (de heksentoren).
Boven: wekelijkse markt in het centrum, waar je terecht kunt voor verse groenten en fruit, kleding, tassen, etc.
Rechts: Toegangspoort Santa Caterina. / Bron: Vincent van Zeijst, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bron: Rafael Martín Soto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Rafael Martín Soto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Dorpen en steden in de buurt van Torroella de Montgrí

Vlak naast Torroella de Montgrí ligt het dorpje Ulla. Op ongeveer zes kilometer rijden naar de kust ligt het vissersdorpje L’Estartit. L’Estartit is een bekende plaats voor veel vakantiegangers vanwege de watersporten en het strand.

De grote plaatsen Girona en Barcelona liggen op ongeveer 40 minuten (34 km) en 105 minuten (138 km) rijden vanaf Torroella de Montgrí. In die twee steden zijn de dichtstbijzijnde internationale vliegvelden te vinden.

Strand in de buurt van Torroella de Montgrí

Op zes kilometer rijden naar de kust ligt het strand van L’Estartit. Hier kan je genieten van een langgerekt strand van ongeveer 15 km lang. Het water is er ondiep en kan dus gebruikt worden door kinderen. Op het strand zijn ook een aantal barretjes aanwezig, waar je eten of drinken kan kopen.

Er hangen vlaggen bij de strandposten op die aangeven hoe sterk de waterstroming is. Wanneer de vlaggen groen zijn, kan iedereen veilig het water in. Bij een gele vlag moet je oppassen en bij een rode vlag wordt je geadviseerd om het water niet in te gaan.

Verblijfsaccommodaties rond Torroella de Montgrí

In Torroella de Montgrí ligt het viersterrenhotel ‘Hotel Palau Lo Miarador’. Dit hotel is ingericht in een 12e-eeuws kasteel. Andere hotels in Torroella de Montgrí zijn hotel Coll Hotel en Mercader Sais S.A.
In en rondom Torroella de Montgrí zijn een aantal campings. Dichtbij liggen camping Ter en camping Castell Montgrí. Iets verder weg, bij L'Estartit, liggen de campings Ter-Estartit, Emporda-Estartit, La Sirena en camping Les Medes. Iets meer naar het zuiden ligt de wat grotere camping El Delfin Verde.

Je kunt ook een vakantiehuis of appartement huren rondom Torroella de Montgrí.

Evenementen in Torroella de Montgrí

In Torroella de Montgrí zijn jaarlijks een aantal evenementen en feesten:
Wat? Wanneer?
Wekelijkse marktElke maandagochtend
Optocht van de Drie Koningen5 en 6 januari
Sint-Joris dag23 april
Jaarmarkt van de Middellandse Zeemei
Stripfestivaljuni
Internationaal Muziek Festivalin juli en augustus
Patroonsfeest van de heilige Genesius25 augustus
Nationale feestdag van Catalonië11 september
Ontmoetingsbijeenkomst van Santa Caterina25 november
Jaarmarkt van Sint Andreas20 november

Zoek je Torroella de Montgrí? Zoek naar het fort op een berg! / Bron: Josep Renalias, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zoek je Torroella de Montgrí? Zoek naar het fort op een berg! / Bron: Josep Renalias, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hoe kom ik in Torroella de Montgrí?

Als je met de auto komt, is er vanaf de grens een autosnelweg die langs de kust loopt. Dit is de AP-7. Om Torroella de Montgrí te bereiken, neem je afslag 5 of 6. Torroella de Montgrí ligt op de kruising van de C-31 en de GI-641.

Je kunt de trein nemen naar het station van Flaçà, wat ongeveer 16 kilometer vanaf Torroella de Montgrí ligt. Hier stoppen alle treinen die vanaf de Franse grens naar Barcelona rijden (op uitzondering van een aantal sneltreinen die naar Girona rijden). Vanaf Flaçà kan je een bus (geregeld door de bedrijven SARFA of AMPSA) of een taxi nemen.
De meest dichtstbijzijnde internationale vliegvelden zijn in Girona en Barcelona te vinden.


Lees verder

© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
L'estartit in de Costa BravaHet Spaanse dorpje L‘estartit ligt in de Costa Brava en is populair onder de toeristen. L'estartit biedt activiteiten aa…
Mountainbikeroutes in de Costa BravaMountainbikeroutes in de Costa BravaU gaat op vakantie naar de Costa Brava en wil de mountainbike meenemen. Lekker een rondje trappen en op ontdekking uitga…
Costa Brava, SpanjeCosta Brava, SpanjeEen van de meest geliefde vakantiebestemmingen in Spanje is de Costa Brava, in het noordoostelijke Catalonië. De echte v…
La Bisbal d’Empordà (stad in Girona, Spanje)La Bisbal d’Empordà (stad in Girona, Spanje)La Bisbal d’Empordà ligt in de Spaanse regio Baix Empordà en heeft zo’n 11.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de regi…

Kınalıada: een Turks eilandKınalıada is één van de negen Turkse Prinseneilanden. Dit kleine eiland ligt in de Zee van Marmara. Vroeger go…
Birgi: een Turks dorpBirgi is een historisch dorp gelegen in de Egeïsche regio. Door de authentieke huizen en straten lijkt het net een openl…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Vincent van Zeijst, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Engelse en Nederlandse Wikipedia over Torroella de Montgrí: http://en.wikipedia.org/wiki/Torroella_de_Montgr%C3%AD en http://nl.wikipedia.org/wiki/Torroella_de_Montgr%C3%AD
 • Engelse wikipedia over Castell del Montgrí: http://en.wikipedia.org/wiki/Montgr%C3%AD_Castle
 • Toeristische website van Torroella de Montgrí en L’Estartit: http://www.visitestartit.com/
 • Geschiedenis van Torroella de Montgrí: http://iberianature.com/spain_culture/catalonia/girona/costa-brava/torroella-de-montgri/
 • Afbeelding bron 1: Antoni Grifol, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Rafael Martín Soto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Vincent van Zeijst, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Rafael Martín Soto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Josep Renalias, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tmaar (47 artikelen)
Laatste update: 31-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.