Kınalıada: een Turks eiland

Kınalıada is één van de negen Turkse Prinseneilanden. Dit kleine eiland ligt in de Zee van Marmara. Vroeger gold het als een ballingschapseiland, maar tegenwoordig is het een vakantiebestemming. Veel toeristen die naar Istanbul gaan, maken ook een tochtje naar Kınalıada.

Ligging


Algemeen

Kınalıada bevindt zich op 6.5 kilometer afstand van Istanbul. Het duurt 20 a 30 minuten om met een veerboot vanuit Istanbul naar het eiland te gaan. Opstapplaatsen zijn: Bostancı, Kadıköy, Kabataş, Karaköy en Eminönü.

Eenmaal aangekomen op het eiland lijkt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Er rijden namelijk geen auto’s. Ook zijn er geen faytons, paardenkoetsen. Wel is het mogelijk om een fiets te huren.

Naam

De oorspronkelijke naam was Proti, dat ‘eerste’ betekent in het Grieks. Dit Prinseneiland ligt namelijk het meest dichtbij het vasteland.
Later werd deze naam gewijzigd in de huidige naam. Kına betekent ‘henna’ en ada betekent ‘eiland’ in het Turks. Het eiland heeft zijn naam te danken aan de rode rotskust.

Geschiedenis

Tijdens de Byzantijnse periode werd het eiland gebruikt als plaats van ballingschap. Bardanes Tourkos, Michaël I Rangabe, Romanos I Lekapenos en Romanos IV Diogenes zijn voorbeelden van personen die hier in ballingschap hebben geleefd.

De Slag bij Manzikert in 1071 eindigde in een nederlaag voor de Byzantijnen. Derhalve werd de Byzantijnse keizer Romanos IV Diogenes gevangengenomen door de Turken. Hij werd afgezet verklaard en Michaël VII Doukas werd de nieuwe keizer. In 1072 werd Romanos vrijgelaten door de Turkse sultan Alp Arslan. Na deze vrijlating gaf keizer Michaël VII Doukas zijn neef Andronikos Doukas de opdracht om Romanos tegen te houden. De ogen van Romanos werden uitgestoken. Bovendien werd hij verbannen naar Kınalıada (toen nog Proti).

De eerste bewoners van het eiland waren de Armeniërs. In 1846, toen de eerste veerdienst van start ging, vestigden zich ook Turken en Grieken op het eiland. Kınalıada staat bekend als een kosmopolitisch eiland.

Lange tijd was er geen water en elektriciteit op Kınalıada. In 1947 werd elektriciteit aangesloten. In 1981 werd water aangesloten. Tot die tijd kwam de watervoorziening van nabijgelegen reservoirs.

Historische bezienswaardigheden

In vergelijking met de andere bewoonde Prinseneilanden heeft Kınalıada geen brede geschiedenis. Toch zijn er bezienswaardigheden die de moeite zeker waard zijn.

Dönüşüm Manastırı (Dönüşüm Klooster)

Kınalıada heeft drie heuvels: Çınar, Manastır en Teşvikiye. Het bouwwerk bevindt zich op de Manastır heuvel, het hoogste punt van het eiland. Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht.

Waarschijnlijk ligt het graf van de voormalige Byzantijnse keizer Leo V de Armeniër (775 – 820) op de plek waar nu het klooster staat. Andere Byzantijnse keizers, waaronder Romanos IV Diogenes (1010 - 1072), hebben een tijd in ballingschap gewoond in het klooster. Na de Turkse overheersing werd het klooster langzaamaan afgebroken. In 1722 werd er aan de renovatie begonnen onder leiding van rijke Griekse koopmannen.

Het klooster wordt ook wel Hristos Manastırı genoemd.

Ikiz Evler (Tweeling Huizen)
Er zijn mooie herenhuizen uit de Ottomaanse tijd op het eiland. Een voorbeeld van deze huizen zijn de Ikiz Evleri, ook wel bekend als de Sirakyan Evleri. Aan het begin van de 20e eeuw werden deze huizen in opdracht van de familie Sirakyan gebouwd.

Kınalıada Camii (Kınalıada Moskee)

De moslims op het eiland leefden jarenlang zonder moskee. In 1964 werd op verzoek van deze eilandbewoners de Kınalıada Moskee gebouwd. De moskee is een voorbeeld van moderne islamitische architectuur.

Panayia Rum Ortodoks Kilisesi (Panayia Grieks-Orthodoxe Kerk)

Op een korte afstand van het strandpad bevindt zich deze Grieks-Orthodoxe kerk. Het kerkgebouw stamt uit 1886.

Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi (Surp Krikor Lusavoriç Armeense Kerk)

Dit kerkgebouw werd tussen 1854 en 1857 gebouwd ter ere van Gregorius de Verlichter, in het Turks bekend als Krikor Lusavoriç. Binnenin bevinden zich mooie voorbeelden van steenhouwwerken uit de Middeleeuwen.

Stranden

Er zijn verschillende kiezelstranden waar toeristen zich kunnen vermaken. Het populairste strand is Ayazma. Tevens zijn er verscheidene restaurants in de buurt van dit strand.

Overige stranden:
  • İskele Plajı
  • Kumluk Plajı
  • Teos Restoran Beach
  • Kamos Beach Club
  • Su Sporları Kulübü
  • Gazio Jarden Beach
© 2014 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turks- en CaicoseilandenTurks- en CaicoseilandenDe tientallen eilanden die samen de Turks- en Caicoseilanden vormen, liggen ten oosten van Cuba en ten noorden van Haïti…
Eilanden; zuidelijke Line eilandenIn de Centrale Oceaan liggen de Line eilanden, een groep van 11 atollen en lage koraaleilanden. Ze liggen ten zuiden van…
Burgazada: een Turks eilandBurgazada, gelegen in de Zee van Marmara, is een Turks eiland. Dit pittoreske eiland biedt een vredige, rustige atmosfee…
Dieren op de Galapagos EilandenDieren op de Galapagos EilandenDe dieren op de Galapagos Eilanden zijn heel bijzonder. Van alle reptielen is ruim 90 procent uniek en nergens anders te…

Heybeliada: een Turks eilandHeybeliada is een eiland voor de kust van Istanbul. Het staat bekend als het groenste Prinseneiland. Over het algemeen i…
Torroella de Montgrí (gemeente en stad in Girona, Spanje)Torroella de Montgrí (gemeente en stad in Girona, Spanje)In het noordoosten van Spanje, aan de kust van de Middellandse Zee, ligt de gemeente en het gelijknamige dorp Torroella…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Dezy (106 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.