Birgi: een Turks dorp

Birgi is een historisch dorp gelegen in de Egeïsche regio. Door de authentieke huizen en straten lijkt het net een openluchtmuseum. Zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen maken graag dagtochten naar dit dorp om cultuur te snuiven. Vooral bij fotografen is Birgi een geliefde plek.

Algemeen

Birgi ligt in de provincie Izmir, op 9 kilometer afstand van de stad Ödemiş. Je kunt het dorp bereiken met je eigen vervoer, een taxi of minibus. Elk halfuur vertrekt er een minibus vanuit Ödemiş naar Birgi. Er wonen ongeveer 3000 personen in het dorp.

Naam

Het dorp heette oorspronkelijk Dios Hieron: de stad van Zeus. Toen de Romeinen het christendom als officiële staatsgodsdienst aannamen, veranderden ze de naam van het dorp. Ze wilden namelijk geen naam die naar een mythologisch figuur verwees. De nieuwe naam van het dorp werd Christoupolis: de stad van Jezus. In de 12e eeuw werd deze naam veranderd in Pyrgion, dat toren betekent in het Grieks. Na de verovering van de Turken in de 14e eeuw kreeg het dorp de naam Birgi. Deze naam is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van Pyrgion.

Geschiedenis

Doordat de oorspronkelijke naam van het dorp Dios Hieron (de stad van Zeus) was, vermoeden historici dat het dorp een groot heiligdom ter ere van Zeus was. Door de eeuwen heen is het dorp veroverd en bestuurd door de Lydïers, Perzen, Byzantijnen, Romeinen, Aydınoğulları en Ottomanen. Tussen 1307 en 1426 was Birgi de hoofdstad van de Aydınoğulları, een Turks vorstendom. Tijdens deze periode beleefde Birgi een gouden tijd. Tijdens de Ottomaanse overheersing gold Birgi niet meer als hoofdstad, maar was desalniettemin een belangrijke plek door de groeiende bevolking.

In 1919 werd Birgi bezet door het Griekse leger. Deze bezetting duurde tot 30 augustus 1922. Op deze datum zou Birgi bevrijd worden door het Turkse leger. Voordat het Turkse leger kwam, stichtte het Griekse leger brand aan in het dorp.

In 1939 vond er opnieuw een ramp plaats in het dorp. Door een overstroming werd het historische marktplein verwoest. Ondanks deze twee rampen leeft de historie voort in Birgi.

Imam Birgivi

Imam Birgivi (1521, Balıkesir - 1573, Birgi) was een bekende geleerde. Hij werd geboren als Muhammed Bin Ali Zeynuddin, maar veranderde zijn naam in Birgivi als verwijzing naar zijn woonplaats Birgi. Tot zijn dood heeft hij leerlingen onderwezen in zijn madrassa, oftewel zijn school. Dit schoolgebouw genaamd İmam Birgivi Medresesi wordt tegenwoordig gebruikt als verkoopcentrum voor kunstnijverheidsproducten.

Historische bezienswaardigheden

Birgi staat als kandidaat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het dorp is een en al geschiedenis.

Aydınoğulları Türbesi (Aydınoğulları Mausoleum)

Dit mausoleum werd in 1334 gebouwd. In het mausoleum werden Mehmet Bey en zijn zoons Gazi Umur Bey, Isa Bey en Ibrahim Bahadır Bey begraven. Mehmet Bey was de oprichter van het vorstendom Aydınoğulları.

Çakırağa Konağı (Çakırağa Herenhuis)
Dit herenhuis werd in de 18e eeuw gebouwd in opdracht van de rijke koopman Şerif Ali Ağa. Door zijn werk was hij regelmatig in buitenlandse steden als Parijs en Venetië. Geïnspireerd door de architectuur in deze steden liet hij het Çakırağa Herenhuis construeren. Tot de jaren 50 van de vorige eeuw werd het huis bewoond. Sinds 1995 fungeert het als museum.

Derviş Ağa Medresesi (Derviş Ağa Madrassa)

Deze madrassa werd in 1658 gebouwd op verzoek van Derviş Ağa. Het bouwwerk bevindt zich op een lager gelegen deel van het dorp.

Küp Uçuranlar Kulesi (Küp Uçurunlar Toren)

Deze achthoekige toren stamt uit de middeleeuwen. Destijds werd de toren gebruikt om toezicht te houden.

Ulu Camii (Ulu Moskee)
Deze moskee wordt ook wel Aydınoğlu Mehmet Bey Camii genoemd. De moskee is in 1312 gebouwd en is een voorbeeld van de Seltsjoekse architectuur. Het is één van de oudste moskeeën in de Egeïsche regio. Opvallend is de leeuw die afgebeeld is in de buitenmuren. Vermoedelijk stamt dit leeuwenbeeld uit de tijd van de Lydiërs. In de islamitische bouwkunst komen standbeelden in bedehuizen eigenlijk niet voor. Verder is ook de minaret van deze moskee opmerkelijk. Doorgaans bevindt een minaret zich rechtsachter, maar deze minaret bevindt zich rechtsvoor.
© 2014 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op vakantie naar TurkijeTurkije is een erg populair bestemming voor een zonvakantie, het is ook een goedkoop land om te verblijven.
Alternatieve daguitstap Bodrum-Izmir (Turkije)Heb jij ook zo'n hekel aan die excursies die doorspekt zitten met stoppen op verkoopspunten waar men je allerhande prula…
Met de auto naar TurkijeWil je met de auto, moto of camper naar Turkije? Dan heb je twee mogelijkheden: je kan de weg volledig over land nemen,…
Een huis kopen in TurkijeEen huis kopen in TurkijeDe laatste jaren kopen steeds meer Nederlanders een tweede huis in het buitenland. Een favoriet land voor een tweede hui…

Torroella de Montgrí (gemeente en stad in Girona, Spanje)Torroella de Montgrí (gemeente en stad in Girona, Spanje)In het noordoosten van Spanje, aan de kust van de Middellandse Zee, ligt de gemeente en het gelijknamige dorp Torroella…
Wat is er te doen in de omgeving van Tilford (Engeland)?Tilford is onderdeel van de plaats Farnham in het district Waverley van graafschap Surrey. Tilford is een pittoresk dorp…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Rough Guide Turkije door Femke Foppema
Dezy (106 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.