Costa Brava, Spanje

Costa Brava, Spanje Een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in Spanje is de Costa Brava, in het noordoostelijke Catalonië. De echte vakantiedrukte speelt zich met name af in Roses en Lloret de Mar. Als u daar niet van houdt, heeft de Costa Brava meer te bieden. Het gebied van de Costa Brava tussen de genoemde plaatsen is wel toeristisch, maar veel minder druk. Daarom hier de "stille" Costa Brava.

Op reis

De afstand tussen Nederland en de Costa Brava is ongeveer 1550 kilometer, afhankelijk van uw vertrekpunt en reisdoel. Velen vinden dat wel wat ver, vooral met de auto. Een tussenstop is dan ook geen overbodige luxe. Langs de Franse tolwegen zijn meer dan genoeg hotels te vinden voor een overnachting. Als u dat niet te duur wil maken is een Formule 1 hotel aan te raden. Voor een paar tientjes heeft u logies met ontbijt.
Een andere manier is natuurlijk reizen met het vliegtuig. Dan kunt u het best naar Girona vliegen, centraal gelegen in Catalonië en enkele tientallen kilometers verwijderd van de Costa Brava. Duur hoeft het niet te zijn. Er zijn prijsvechters genoeg in de luchtvaart en ook "goedkope" vliegvelden even over de grens. De kosten van een vliegreis, het parkeren van de auto bij het vliegveld, het in Spanje huren van een auto kunnen wel eens lager uitvallen dan de kosten van autobrandstof, tolgelden en overnachting(en). Een bijkomend en niet te verwaarlozen voordeel van een vliegreis is natuurlijk de reistijd. En wat denkt u trouwens van het ontbreken van uren en uren autowegstress?

Een paar prachtige kustplaatsen

Tussen Roses en Lloret de Mar bevinden zich aan de Costa Brava prachtige, iets minder toeristische, plaatsen, die toch alle voorzieningen hebben die u in de vakantie zoekt. Hier komen enkele schitterende kustplaatsen. Voor als u van strand houdt.

LÉscala

Bijna aan de andere kant van de Golf de Roses ligt L'Escala. Een voormalig vissersdorp aan de Costa Brava waarvan de inwoners leefden van de ansjovisvangst. Ook nu wordt de vis in grote aantallen gevangen, maar het dorp moet het nu meer van het toerisme hebben. Aan de noordkant van het dorp bevindt zich de oude haven, waarvan de kaden overgaan in een prachtige boulevard. Op de helft hiervan kunt u genieten van de aanblik van een levensgroot muziekgezelschap in brons. We raden u aan hier even goed naar te kijken. De sprekende, karakteristieke koppen zijn een studie waard!
De boulevard gaat over in een mooi, breed strand, aan een kleine baai aan de zuidkant van het dorp.
L'Escala telt veel goede hotels en langs het strand rijgen zich de restaurants aaneen.

Bezienswaardigheden
Iets ten noorden van L'Escala, bij Empúries, liggen de opgravingen van de oud Grieks-Romeinse stad Empurion. De Griekse stad, in de oudheid Néa Pólis geheten, ligt het dichtst bij de kust en is de oudste. Men dateert de stad op ongeveer 600 v. Chr. In de stadsresten zijn veel amphora's gevonden, zodat men vermoedt dat er drukke handel in wijn was. In het bijbehorende museum zijn veel gevonden oudheden uitgestald, waaronder een compleet beeld van de Griekse god Asklepios. Tussen de opgravingen zelf staat van dit beeld een replica.
Achter de Griekse stad bevindt zich de Romeinse. Vele malen groter dan de Romeinse voorganger. Bij de aanleg ervan bouwde men de stad vast aan de Griekse. Van de Romeinse stad is nog maar één derde deel blootgelegd, waaronder een enorm forum.

Een andere bezienswaardigheid van L'Escala is het ansjovismuseum, het Museu de l' Anxova de la Sal.

L'Estartit

Een pareltje aan de Costa Brava! L'Estartit was anvankelijk de vissershaven van het enkele kilometers landinwaarts gelegen Torroella de Montgri. Nu is het uitgegroeid tot een mooie badplaats. Langs de kust vinden we een breed strand, waar badgasten niet bang hoeven te zijn dat ze na twee stappen in het water te hebben gezet geen grond meer onder de voeten voelen. Tussen het strand en de kustweg loopt een brede, door twee bomenrijen omzoomde wandelpromenade. Bijna op het strand kunt u de auto parkeren. Betaald parkeren bestaat hier alleen tijdens het hoogseizoen.
L'Éstartit heeft enkele mooie campings en talloze hotels. De winkelstraat, vlak achter de strandweg, biedt voor elk wat wils.
Vlak voor de kust verheffen zich de grillige rotsformaties van de Medeseilanden. Zeven eilanden in totaal, waarvan er slechts een paar zichtbaar zijn.

Bezienswaardigheden
De Medeseilanden zijn door hun strategische ligging vaak gebruikt voor militaire doeleinden. De oude Grieken uit het nabijgelegen Néa Pólis hebben het grootste eiland, Meda Gran, zelfs als begraafplaats gebruikt. Tegenwoordig hebben de Medeseilanden de status van natuurpark. Het gebied is erg in trek bij snorkelaars, zeilers en duikers. Er bevinden zich hier veel onderwatergrotten, koralen en zeldzame vissen, waaronder enorme zeealen. Vanuit de haven van L'Estartit vertrekken zeer regelmatig glasbodemboten. Een vaartochtje is de moeite waard. Op de strandpromenade vallen de kaartjesverkooppunten direct op.

Platja de Pals

Dit badplaatsje heeft zich sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw enorm uitgebreid. Hotels, appartementen, pensions en restaurants rijgen zich in het plaatsje aaneen. Ook beschikt Platja de Pals over enkele uitstekend geoutilleerde campings. Platja de Pals is niet een plaats die zich op het grote publiek heeft gericht. Meestal treft men hier die toerist aan die zich in financieel opzicht iets meer kan veroorloven. Men vindt hier ook maar liefst drie golfbanen. Bij elkaar genoemd: de gouden golfdriehoek.

Niet zozeer een bezienswaardigheid als wel een toeristische attractie is het wandelpad dat ten zuiden van het strand in Platja de Pals begint en dan over de rotsen langs het strand van L'Illa Roja naar de baai van Sa Riera voert. Vandaar kunt u desgewenst verder in de richting van Begur.

Begur

Niet direct aan het strand, maar wel op een steenworp afstand. Begur is rijk aan middeleeuwse verdedigingstorens. Boven het stadje uit torent de ruïne van een oud kasteel. Van hieruit hield men in een ver verleden de kapers in het oog. Als u niet tegen de wandeling naar boven opziet, wordt u eenmaal daar beloond met een schitterend uitzicht over de noordelijke Costa Brava. Bij helder weer zijn de Pyreneën goed zichtbaar, evenals Roses, de gehele baai van Roses en de Medeseilanden.

Bezienswaardigheden
In Begur treft men veel huizen aan in de koloniale stijl. Die zijn daar gebouwd door de zogeheten Indianos, Spanjaarden die in de negentiende eeuw naar Cuba waren geëmigreerd en schatrijk teruggekomen.
De kerk St. Pere stamt uit de twaalfde eeuw en is in de zeventiende en achttiende eeuw uitgebreid.
Eén der markantste verdedigingstorens is de Torre de Can Marquès, gebouwd in de zestiende eeuw.
Voor de sportievelingen: Als u van Begur (lopend) afdaalt naar de kust, kunt u een schitterende wandeling maken, die voert over Sa Tuna, Aiguafreda naar Aiguablava. Geen lichte wandeling. Wel een heel mooie.

Tamariu, Llafranc en Calella de Palafrugell

Drie schitterende plaatsjes vlak bij elkaar.
Ten zuiden van Begur ligt de kleinste van de drie, Tamariu. Hier is een kleine baai met een mooi strand. Het plaatsje telt slechts enkele witte huizen en ontleent zijn naam aan de tamarinden, die men hier naast de pijnbomen aantreft. Heel rustig badplaatsje.
Iets groter is Llafranc. Toch kunnen we dat met zo'n 300 inwoners ook nog geen wereldstad noemen. Het bestaat voornamelijk uit enkele hotels, restaurants en (bescheiden) appartementencomplexen. De vuurtoren Sant Sebastiá steekt hoog boven het plaatsje uit op een rots van 165 meter.
De grootste van de drie is Calella de Palfrugell. Als u hier eenmaal geweest bent, vergeet u het nooit meer. Een schitterende promenade voert langs de levendige strandjes en haventjes. Aan hotels en restaurants ook hier geen gebrek. 's Zomers organiseert men in Calella het grote Festival de Jazz Costa Brava

Iets landinwaarts

  1. Figuères. De stad van de grote surrealistische Spaanse schilder Dali. Hier bevindt zich ook het Dali museum dat zóveel bezoekers trekt dat u er het best in het voor- of naseizoen een bezoek kunt brengen. En dan moet u ook nog vroeg op de dag zijn, anders staat u echt uren in de rij.
  2. Torroella de Montgrí. Gelegen net iets ten westen van LÉstartit. Hier vindt u een pracht van een marktplein, omringd door arcaden, de Placa de la Villa; de Heksentoren, oude stadspoorten en het Museu de la Medriterrània. In het centrum van Torroella de Montgrí waant u zich in de middeleeuwen.
  3. Pals. Pals steekt hoog boven de omgeving uit. De naam Pals komt van het latijn en betekent "moeras". Het ligt dan ook in een moerassig gebied, dat vroeger drooggelegd werd voor de rijstteelt. Rijstteelt vindt men trouwens ook nu nog steeds in de omgeving. Tot Pals behoren ook Masos de Pals en Platja de Pals. De klokkentoren, de Torre des les Hores, troont op het hoogste punt van de heuvel en is daarmee het bekendste symbool van het dorp. Het hele dorp is prachtig gerestaureerd in middeleeuwse stijl.
  4. Peratallada. Ook dit dorp, gelegen enkele kilometers landinwaarts van Pals, is gerestaureerd. Van de oorspronkelijk drievoudige stadsmuur zijn nog enkele delen bewaard gebleven. Het Castell dateert van 1050. Daar omheen kronkelen de smalle straatjes, die op kleiene, besloten pleintjes uitkomen. Buiten de dorpskern staat de romaanse kerk San Esteve.

Ook het bekijken waard is Girona, enkele tientallen kilometers landinwaarts. Ook is een dagtrip naar Barcelona aan te raden.

Markten

De weekmarkten in het gebied worden druk bezocht. Niet alleen door de plaatselijke bevolking, maar ook -en niet in het minst- door de toeristen. Hieronder volgen de dagen van de week met de plaatsen waar dan markt gehouden wordt.
Zondag
L'Escala,Palafrugell, Roses, Sant Feliu de Guixols.
Maandag
Blanes, Cadaques,Olot, Torroella de Montgri.
Dinsdag
Besalu, Caldes de Malavella, Girona, Lloret de Mar, Palamos, Pals, Verges.
Woensdag
Amer, Banyoles, Begur, Cassa de la Selva, Lianca, Sant Antoni de Calogne.
Donderdag
Calogne, L'Estartit, Figueres, Lagostera, Tossa de Mar.
Vrijdag
La Bisbal, Celra, Platja d'Aro, Port de la Selva.
Zaterdag
Empuriabrava, Girona.

Kippenrestaurant

Voor de lekkerbekken: iets buiten Pals, richting Masos de Pals, vindt u rechts naast een rotonde het bekendste kippenrestaurant van Catalonië. Heel veel Nederlanders gingen u reeds voor.

Tenslotte: Catalaans is een aparte taal. De Catalanen zijn er heel gevoelig voor als u probeert ze in hún taal te woord te staan en niet het officiële Spaans.
© 2012 - 2024 Bvell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
L'Estartit, SpanjeL'Estartit is een toeristisch plaatsje aan de Costa Brava in noordoosten van Spanje. Al is het een vrij klein dorpje, he…
Naaktstranden aan de Costa BravaDe vele badplaatsen aan de Costa Brava in het Spaanse Catalonië zijn populair onder Nederlandse vakantiegangers. In de z…
L'estartit in de Costa BravaHet Spaanse dorpje L‘estartit ligt in de Costa Brava en is populair onder de toeristen. L'estartit biedt activiteiten aa…
De costa's in SpanjeDe costa's in SpanjeDe vakantieperiode is bijna aangebroken. Veel mensen zijn op zoek naar een leuke bestemming, voor de hele familie of gez…

Op reis in Peru - de Nazca lijnenAls je door Peru reist, dan is dit natuurverschijnsel en historisch werelderfgoed iets wat je gezien moet hebben. We heb…
Bergwandeling fascinerend, maar wel vol risico's en gevaarBergwandeling fascinerend, maar wel vol risico's en gevaarBergwandelingen zijn aantrekkelijk en vaak adembenemend, maar niet zonder gevaar want er doen zich ook regelmatig ongelu…
Bronnen en referenties
  • Costa Brava, uitg ANWB
  • Eigen bezoek en diverse toeristenfolders
Bvell (89 artikelen)
Laatste update: 07-08-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.