Istrië, tijdloze bestemming

Istrië, tijdloze bestemming Het Kroatische Istrië is een nog altijd populaire bestemming aan de Adriatische Zee die gemakkelijk bereikbaar is en een ruime keuze aan vakantiemogelijkheden heeft. Schilderachtige stadjes en sprookjesachtige vergezichten maken de regio interessant voor zelfs de meest verwende vakantieganger. Daarnaast zijn er ontelbare uitstapjes mogelijk, bijvoorbeeld naar de beroemde Postojna grotten, het lustoord Brioni en zelfs een oversteek naar de Italiaanse stad Venetië.

Istrië algemeen

Istrië is het grootste schiereiland aan de Adriatische Zee in het noordwesten van Kroatië. Langs deze kust vind je schilderachtige plaatsen, grillige rots- en kiezelstranden, vele eilandjes en azuurblauwe baaien. Het achterland toont een ongerepte natuur bestaand uit beboste heuvels en vruchtbare dalen begroeid met wijnranken. Tevens zijn er watervallen, meren en nationale parken. Istrië staat bekend om zijn vele Italiaanse invloeden die je terugvindt in de bouwstijl, gastronomie, tweetalige plaatsnaambordjes en een bevolking die grotendeels ook Italiaans spreekt. De streek is een belangrijke toeristische bestemming voor inwoners uit West- en Centraal Europa. Met name de westelijke kust is bijzonder aantrekkelijk maar verwacht er geen zandstrand!

Brioni eilanden / Bron: Miroslav Vajdi, Flickr (CC BY-SA-2.0)Brioni eilanden / Bron: Miroslav Vajdi, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Brioni eilanden

De Brioni eilanden vormen een adembenemend mooi nationaal park dat je zeker moet gaan bezoeken. Het is een oase van rust! De boot brengt je naar een zeer apart haventje van het grootste eiland waar je vervolgens per treintje het eiland zult kunnen bewonderen. De veertien Brioni eilanden zijn bekend om de overweldigende natuur, de fauna, en de geschiedenis van het park, en het is tevens de zomerresidentie geweest van wijlen President Tito.
Het landschap wordt beheerst door pijnbomen, weiden, bloemen, rotsen en stranden. Er zijn maar liefst 250 verschillende vogelsoorten terwijl er enkele honderden herten, pauwen, patrijzen en fazanten in volkomen vrijheid leven. Ook heeft Brioni een safaripark en een dierentuin. Brioni staat al eeuwen bekend als lustoord en dit verklaart de aanwezigheid van oude villa's, die samen met vele overblijfselen uit de oudheid, zoals interessante resten van een Byzantijnse vesting en ruïnes van Romeinse nederzettingen, een lust voor het oog zijn. Gemotoriseerd verkeer is op Brioni niet toegestaan.

Rovinj

Rovinj is een schilderachtig stadje met vele Italiaanse invloeden en dito sfeer. De plaats heeft prachtige kleurschakeringen en is mede daardoor het trefpunt van schilders en andere kunstenaars die overal bezig zijn met tekeningen en schilderijen. Je vindt er een druk haventje en smalle, steile authentieke straatjes waar waslijnen van huis naar huis zijn gespannen. De Carrera vormt de hoofdstraat. Rovinj wordt gedomineerd door de 60 meter hoge slanke klokkentoren van de Kathedraal St. Euphemin uit de achttiende eeuw die iets hoger ligt. Verder kent het plaatsje diverse staaltjes beeldhouwkunst en een fontein in Italiaanse stijl. Vanaf de kathedraal loopt een smalle steeg naar beneden met allemaal kunstzinnige galerietjes. Ook zijn er vele idyllische pleinen, karakteristieke restaurantjes, paleizen en herenhuizen. Ga vooral per boot naar het slechts 200 meter verderop gelegen eiland Katarina waar beeldschone paadjes zijn en vanwaar je een fabelachtig uitzicht op Rovinj met zijn rode daken hebt. Een andere mogelijkheid is te varen naar het wondermooie Crveni Otok, het Rode Eiland. Er zijn maar liefst veertien eilanden voor de kust van Rovinj. Bovenaan dit artikel zie je een foto van Rovinj.

Pula

Pula is de aanvlieghaven en grootste stad van Istrië. Het ligt op de zuidelijke punt van het schiereiland. De stad staat bekend om zijn Romeins Amfitheater dat zich in het centrum bevindt. Het was bestemd voor 23.000 toeschouwers. Hier werden ooit gladiatorengevechten gehouden! Het vrij te bezichtigen 'gebouw' is gebouwd in de eerste eeuw na Christus. De buitenste ring is nog bewaard gebleven. In de huidige tijd vinden er festivals en concerten plaats en onder het amfitheater is een museum gevestigd. Pula kent ook stadspoorten, waaronder de Dvojna vrata, een tweelingpoort. Daarnaast zijn er musea, de tempel van Augustus, de Dom en de Mariakapel.

Lipica / Bron: MemoryCatcher, PixabayLipica / Bron: MemoryCatcher, Pixabay

Lipica paarden

De beeldschone Lippizaner paarden zijn te bezichtigen in de Lipica paardenfokkerij in Slovenië, waar excursies naar worden georganiseerd. Met deze witte paarden worden wervelende shows gegeven die zeer de moeite waard zijn. Lippizaner is een ras dat wereldberoemd is dankzij de fameuze Spaanse Rijschool in Wenen, maar oorspronkelijk komt het ras uit Lipica. De paarden uit de omgeving van Lipica waren ten tijde van de oude Romeinen al beroemd om hun kracht, uithoudingsvermogen en snelheid. De elegante paarden werden al in de zestiende eeuw geleverd aan de hofstallen in Wenen maar na de tweede wereldoorlog traint men de paarden zelf en werden na verloop van tijd de deuren voor het publiek geopend. In de stoeterij is het mogelijk om zelf een Lippizaner paard te berijden, mee te kijken bij trainingen en in de stallen rond te kijken. Een must voor paardenliefhebbers.

Postojna grotten / Bron: Shadowgate, Flickr (CC BY-2.0)Postojna grotten / Bron: Shadowgate, Flickr (CC BY-2.0)

Postojna grotten

De Postojna grotten mag je niet missen. Het zijn diepe druipsteengrotten met een constante temperatuur van acht graden C.
In totaal is het grottenstelsel circa 23 kilometer lang en bestaat uit een netwerk van doorgangen en zalen, gevuld met grillige rotsformaties, stalactieten- en stalagmietenvelden en andere druipsteenafzettingen. Het stelsel wordt gekenmerkt door wonderlijk uitgesleten druipsteenformaties, zoals de Briljant, de Cipres en de Gotische Zuil. Een ander deel van de grotten heet de Bananen omdat deze werkelijk op bananentrossen lijken. Dit geldt ook voor de Spaghettizaal waar indrukwekkende 'spaghettislierten' het decor vormen. De 'Russische brug' middenin de grotten ligt metershoog boven een ondergronds 'ravijn'. Hier kun je overheen lopen. Deels ga je te voet door de grotten, uiteraard met een gids, en deels gaat de route per trein die je langs de beste plekken leidt. De Postojna grotten zijn wereldberoemd en behoren tot de drukst bezochte van Europa en tot de indrukwekkendste grotten ter wereld.

Venetië

Het op 120 eilanden gebouwde Venetië kun je vanuit Istrië met een draagvleugelboot* bezoeken. Eenmaal in Venetië ga je natuurlijk naar het drukke en wereldberoemde St. Marcoplein met zijn duizenden duiven, de basiliek St. Marco, het Dogenpaleis, de Rialtobrug, de Brug der Zuchten, en de vele terrassen en winkeltjes. Misschien maak je wel een tochtje per gondel over de Canal Grande. Het Canal Grande is de 'hoofd'weg van Venetië en is vier kilometer lang. Meer bezienswaardigheden zijn Ca 'd' Oro en Chiesa della Salute, beiden direct aan het water gelegen. Hoe kan het ook anders, Venetië lijkt een drijvende stad. Je vindt er maar liefst 400 bruggen over 177 kanalen, velen met leuke doorkijkjes. Ideale stad voor een dagtrip vanuit Istrië.

* Deze tocht kan bij enigszins wilde zee misselijkheid opwekken daar je met rappe snelheid over het water scheert en je binnen zit.

Overige bezienswaardigheden Istrië

  • Porec
  • Opatija
  • Vrsar
  • Limfjord

Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra.

Lees verder

© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie Rovinj, KroatiëRovinj is een havenstad in Istrië, Kroatië aan de gelegen aan de Adriatische Zee en is een populaire vakantiebestemming.…
Antieke resten in het mediterrane IstriëAntieke resten in het mediterrane IstriëAan de kust van de Adriatische Zee, in het noordwesten van Kroatië ligt het schiereiland Istrië. Hier vind je de gezelli…
Vakantie in Istrië (Kroatië)Vakantie in Istrië (Kroatië)Istrië, een naam die je steeds vaker hoort. Steeds meer mensen gaan op vakantie in Kroatië. Istrië is het meest toeristi…
Vakantie in KroatiëVakantie in KroatiëKroatië is de vakantiebestemming bij uitstek. Je vindt er zon, zee en strand, maar ook cultuur: Romeinse ruïnes en oude,…

Kreta, mix van cultuur en strandlevenKreta, mix van cultuur en strandlevenKreta is het grootste eiland van de Griekse archipel en een veelzijdige vakantiebestemming. Het eiland gooit hoge ogen m…
Bulgarije, vakantie aan de Zwarte ZeeBulgarije, vakantie aan de Zwarte ZeeDe Bulgaarse kustlijn bestaat uit kilometerslange goudgele stranden, een bebost achterland en de Zwarte Zee die bij vloe…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.