Australië: Kangoeroe eiland

Australië: Kangoeroe eiland Kangaroo Island, zoals het in het Engels wordt genoemd, ligt in het zuiden van Australië. Kangoeroe eiland is vooral bekend vanwege zijn overweldigende natuur en zijn bijzondere plekjes in die natuur. Je kan zelf makkelijk hier rond rijden, de Australische dieren ontdekken en het eiland zelf. Het eiland is zeker in de lente en zomer erg toeristisch, dus reken dan er op dat het wat drukker is.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Kangoeroe eiland

Kangoeroe eiland, zoals het eiland in het Nederlands heet, heeft een oppervlakte van ruim vierduizend vierkante kilometer. Met ongeveer vijfduizend vaste inwoners is het eiland zeer dunbevolkt. Tel hier nog eens bij op dat ongeveer tweeduizend mensen in de hoofdstad wonen van het eiland. De rest van het eiland is dus ontzettend dunbevolkt en de kans is ook groot dat je er weinig mensen tegen komt buiten de lente en zomer. In de lente en zomer is het hier daarentegen wel druk, omdat toeristen dan massaal naar het zuiden van Australië gaan.

De toeristen komen vooral naar dit eiland vanwege de natuur. Men kan hier ontzettend veel natuur vinden en veel typisch Australische dieren. Zo kan men hier het vogelbekdier vinden, maar ook koala's, kangoeroes en andere typisch Australische dieren, waarover later meer.

Het eiland is goed te bereiken met een ferry. De ferry gaat een aantal maal per dag tot eens in het uur. De ferry gaat van Cape Jervis naar Penneshaw en weer terug. Cape Jervis ligt op het vaste land en is dus dé toegangspoort tot dit natuurrijke eiland. Vanaf Penneshaw kan je alle kanten op. Je kan bij de kust blijven, maar je kan ook het "binnenland" in gaan. Kangoeroe eiland ligt dus vlakbij Cape Jervis. Cape Jervis ligt ongeveer honderd kilometer van Adelaide, de eerste grote stad in de buurt. Kangoeroe eiland is daarmee ook direct een populaire bestemming voor een weekendje weg vanuit Adelaide.

Op het eiland is er naast natuur ook veel landbouw te vinden. Tegenwoordig worden er aardappelen, tomaten en vele andere dingen verbouwd. Ook schapen, koeien, geiten en kippen leven hier en vormen een bron van inkomsten. Overige inkomsten worden vooral uit het toerisme gehaald. Dit gebeurt op verschillende manieren. Zo zijn er bijvoorbeeld gidsen, maar ook hotels, hostels, campings en tours leveren geld op.

Geschiedenis van Kangoeroe eiland

Kangoeroe eiland kwam los van het vaste land rond 8000 voor Christus. Kangoeroe eiland kwam los doordat de zeespiegel steeg. Hierna is het eiland verder los gekomen en is het een echte eiland geworden. Ongeveer 6000 jaar voordat het eiland los kwam van het vaste land werd het al bewoond door de Aboriginals. De Aboriginals konden hier goed overleven, omdat er voldoende water en voedsel aanwezig was. Aboriginals hebben hier geleefd tot het begin van de jaartelling. Rond het jaar nul verdwenen de Aboriginals, vermoedelijk vanwege een watertekort.

De westerse wereld ontdekte dit eiland pas in het jaar 1802. Matthew Flinders, naar wie het nationale park op het eiland is vernoemd, ontdekte het eiland en gaf het deze naam. Het was pas in 1836 dat de hoofdstad en eerste nederzetting op het eiland werd gezet. Dit was Kingscote.

In de hele recente geschiedenis was Kangoeroe eiland eigenlijk niet zo veel. Mensen leefden er in vrede en in rust, ook tijdens de tweede wereldoorlog. Het eiland heeft dan ook geen hele rijke geschiedenis, op de Aboriginals na!

Natuur op Kangoeroe eiland

Het eiland is grotendeels vrij kaal, maar er groeien wel degelijk bomen. Er zijn zelfs bossen. De bomen die hier het meeste voorkomen zijn eucalyptussen. Deze bomen, waarvan de bladeren niet vergaan, zorgen er ook direct voor dat de bruine raafkaketoe hier kan overleven. De ondersoort die hier voorkomt (Calyptorhynchus lathami almaturinus) is ernstig bedreigd. Er komen nog maar honderd van deze vogels voor in het wild.

Andere bijzondere vogels die op het eiland gezien kunnen worden zijn de dwergpinguïn, de boskalkoen, de visarend en de witbuikzeearend. Daarnaast zijn er nog vele andere vogels. Er is op het eiland een plek waar veel pelikanen voor komen, maar ook flamingo's en regenbooglori's komen hier voor.

Op het eiland komen, zoals eerder gezegd, veel typisch Australische dieren voor. Een goed voorbeeld hiervan is de kangoeroe, waarna het eiland vernoemd is. De kangoeroe komt hier in relatief grote getallen voor en men ziet eigenlijk altijd wel ergens kangoeroes. Men kan hier zeer goed mooie foto's maken van kangoeroes, omdat ze vaak op de kliffen zitten voor de oceaan. Een ondersoort van de tammarwallaby (Macropus eugenii decres) oftewel de dama-wallaby komt hier veel voor en kan ook niet gemist worden.

Op het eiland komen ook zeeleeuwen, zeeberen en pelsrobben voor. De beste plek om zeeberen te zien is in het zuid-westen van het eiland. Hier komen ze zeer algemeen voor. Zeeleeuwen en pelsrobben komen over het hele eiland voor, zolang het maar dicht bij de zee is.

Bijzondere plekken van Kangoeroe eiland

Het eiland telt een aantal zeer bijzondere plekken. Zo is er het Flinders Chase nationaal park. Dit nationale park, overigens opgericht in 1919, herbergt meerdere bijzondere bezienswaardigheden. Zo kan je hier heel goed de rotsen bekijken dichtbij de zee. Daarnaast is er de "admiral arch". Deze natuurlijk boog is een doorkijk richting de zee. Daarnaast liggen in dit park veel bijzondere rotsen. Deze rotsen hebben gekke vormen en kleuren.

Over het hele eiland verspreid liggen nog meer van die rotsen. Ze hebben ofwel een gekke kleur, ofwel een gekke vorm ofwel allebei. Op het eiland is ook een soort woestijn te vinden. "Little desert" zoals het wordt genoemd, ligt in het zuiden.
Verder is er op het eiland ook een grot te bezoeken. Deze grot, die ligt in het "kelly hill conservation park and caves", valt goed te bezoeken. Het is een druipsteengrot, dus je mag niks aanraken, want dit verstoort de groei.

Tenslotte zijn er op het eiland verschillende uitkijkpunten. Deze uitkijkpunten zorgen voor een panoramisch uitzicht en bieden de mogelijkheid voor mooie foto's. Je kan ook in een vuurtoren klimmen, om vanaf daar foto's te maken van de omgeving. Met wat geluk zie je zelfs dolfijnen.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kangoeroes: leefomgevingKangoeroes: leefomgevingKangoeroes zijn hele leuke dieren, de manier waarop ze zich gedragen, hun manier van springen en huppelen. Ook zijn het…
Australië: Magnetic Eiland (magnetisch eiland)Australië: Magnetic Eiland (magnetisch eiland)Magnetic eiland is een eiland vol met natuur. De bewoners leven er in harmonie met de natuur, alhoewel toeristen soms mo…
Ellis Island – eiland in de monding van de Hudson rivierEllis Island – eiland in de monding van de Hudson rivierEllis Eiland ligt in de monding van de Hudson rivier, in de haven van New York en onder de rook van Manhatten. Ellis Isl…
Eilanden; BakereilandEilanden; BakereilandIn de noordelijke Stille Oceaan, halverwege Hawaï en Australië ligt het onbewoonde Bakereiland. Het is 1,4 km² groot en…

Vakantieparadijs CuraçaoVakantieparadijs CuraçaoCuraçao, als eigen land binnen het Nederlandse Koninkrijk, heeft een aardige reputatie als het gaat om het toerisme. Alt…
Australië: Phillip IslandAustralië: Phillip IslandPhillip eiland, gelegen vlak bij Melbourne, is vooral bekend geworden vanwege zijn pinguïns en de pinguïnparade die hier…
Bronnen en referenties
  • http://www.australia.com/ned/explore/icons/kangaroo-island.aspx
  • http://www.southaustralia.com/regions/kangaroo-island.aspx
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kangaroo_Island
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_park_Flinders_Chase
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.