Vakantieparadijs Curaçao

Vakantieparadijs Curaçao Curaçao, als eigen land binnen het Nederlandse Koninkrijk, heeft een aardige reputatie als het gaat om het toerisme. Altijd zon, leuke strandjes waar allerlei hotels, resorts en mooie vakantiehuisjes langs zijn gebouwd, goed eten én je kunt er gewoon Nederlands spreken. Je moet er wel een uur of tien vliegen voor over hebben.

De eilanden

Het Caraïbische deel van het Koninkrijk bestaat uit:
  • Aruba
  • Curaçao
  • Sint Maarten
wat we als gelijkwaardige landen beschouwen en
  • Saba
  • Bonaire
  • Sint Eustatius
wat we als bijzondere gemeenten beschouwen. Deze structuur in 2010 ontstaan.

Van kolonie tot toeristisch eiland

Na het faillissement van de WIC in 1791 is Curaçao een echte kolonie geworden. In 1795 kwamen de slaven in opstand en in 1800 namen de Engelsen het over die vervolgens 3 jaar later werden verdreven door de lokale bevolking, om in 1807 opnieuw in Engelse handen te komen. Pas vanaf 1816 viel het eiland weer onder Nederlands bestuur. Het duurde tot 1863 voordat de slavernij werd afgeschaft, maar de lokale bevolking profiteerde er niet van. Het was moeilijk om aan weer te komen en vele zijn geëmigreerd naar andere eilanden (bijvoorbeeld Cuba).

Curaçao leefde lang van de handel, landbouw en visserij en toen er in 1914 bij het nabij gelegen Venezuela aardolie werd gevonden, was Shell er direct bij om op het eiland een olieraffinaderij te openen. Hoewel halverwege de 20e eeuw een stuk voorspoed op het eiland kwam, leverde het toch ongenoegen op bij de lokale bevolking. De loonpraktijken van Shell waren hier debet aan en in 1969 brak er een arbeidersopstand uit. Hoewel het de kop ingedrukt werd, is het Nederlandse bewind teruggebracht en kwamen er meer Antillianen in bestuurlijke functies. In de jaren tachtig is Shell vertrokken en werd het complex verhuurd aan Venezuela.

Langzaam maar zeker neemt het toerisme het over op het eiland, al is het lang niet zo toeristische als Aruba. Voor degene die voor het weer, de mooie stranden en de warme zee gaat, is Curaçao prima. Wil je het op-en-top uitgaansleven, dan is dit veel meer gecultiveerd op Aruba.

Curaçao als toeristisch eiland

Als toeristisch eiland doet Curaçao het steeds beter. Er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die dagelijks op het eiland vliegen en je bent niet meer gebonden aan KLM. Sinds het verdwijnen van de monopoliepositie zijn de prijzen dan ook gedaald en wordt er zelfs regelmatig gestunt door bij Arke Reizen. Overigens doet KLM er inmiddels ook aan mee. Zeker buiten de ultieme vakantiepieken, kan er heel aantrekkelijk een ticket worden gekocht. Je kunt rechtstreeks en via de Verenigde Staten vliegen. Normaal doe je over een rechtstreekse vlucht gemiddeld zo’n 10 uur.

Wat zoek je op een eiland

Natuur

In tegenstelling tot Aruba heb je op Curaçao nog vele meer plekken die rustig en weinig toeristisch zijn. Bijvoorbeeld bij Jorisbaai aan de noordwest kant van het eiland, heb je een enorm natuurgebied. Helaas is er een gedeelte waar de Curaçaoënaar zijn afval dumpt en dat haalt delen van dit mooie gebied onderuit. Hoewel de overheid het ook vaak weer opruimt, blijft de lokale bevolking dumpen.

Verder tref je er nogal wat exotische dieren aan en een daarvan is de prachtige leguaan. Maar ook allerlei soorten hagedissen en de mooie maar ook een beetje giftige blauwblauw. Afhankelijk van het seizoen kan je al vissend prachtige exemplaren opdiepen en helaas ook nogal wat minder aantrekkelijke beesten als grote kakkerlakken, stevig stekende muggen en kleine miertjes. Vroeger liepen er geiten los, maar dat mag niet meer. Zo nu en dan kan een exemplaar je pad toch zomaar kruisen.
Qua huisdieren is met name de grote hond in trek en dan eigenlijk als bewaker tegen het dievengilde. Het asiel zit er vol mee! Katten en kleinere honden zijn met name door Nederlanders naar het eiland gebracht.

Toerisme

Met name aan de zuidkant van het eiland heb je de grote hotels, resorts en mooie vakantiehuizen met bijbehorende stranden, eetgelegenheden en andere uitgaansgelegenheden. Van Hato, het vliegveld aan de noordkant, tot het centrum van Willemstad is, als je door kunt rijden, niet meer dan een half uur. Aangezien de wegen niet goed zijn en iedereen een auto heeft – zonder auto kom je niet echt ver op het eiland – slibben sommige wegen regelmatig dicht. De wegen zijn soms zo slecht dat een jeep geen overbodige luxe is.
Overigens zijn overal auto’s te huur, maar verstandig is het om het vanaf thuis te regelen. Dan kan er op het vliegveld een auto klaar staan.

Temperatuur

De temperatuur is gedurende het jaar zeer regelmatig. De “regenperiode” is van het eind van het jaar (november/december) tot begin van het jaar (januari/februari) en dan is het eiland het meest groen. Het is minimaal zo’n 20 graden op het eiland, oplopend tot 38 graden. Aangezien er het grootste gedeelte van het jaar wind staat, is het goed te doen. Slechts als de wind wegvalt, kan het erg drukkend aanvoelen.
De beste woningen zijn dan ook op de wind gebouwd en kan je binnen en buiten genieten van de heerlijke wind.

Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal
Taal
De talen die gesproken worden zijn Papiaments (een mix-taal), Nederlands en Engels. Spaans raakt echter ook steeds meer geïntroduceerd op het eiland. Hoewel Nederlands nog steeds een officiële taal is, wordt er niet overal even goed onderwezen. Met name de oude eilandbewoners spreken beduidend beter Nederlands dan de jonge generatie. Gegeven het feit dat er toch nogal wat mensen in Nederland willen gaan studeren, kan dit op den duur problemen geven.

Bevolking

Als toerist krijg je er meestal maar weinig van mee, maar de Curaçaoënaar is geen toegankelijk mens. Een beetje stug en terughoudend. Je komt niet gemakkelijk tussen de mensen en pas als het “goed” is, kan het werken. Bijvoorbeeld als een lokaal iemand je introduceert.
Daarnaast heeft de Curaçaoënaar, meer dan de Arubaan, last van het verleden en Makamba’s* zoals Nederlanders genoemd worden, worden vaak als betweter gezien. Mensen die het wel allemaal even komen regelen.

* Makamba is lang als scheldwoord voor de Nederlander gezien. Tegenwoordig als men het over Makamba heeft, wordt het niet zozeer als scheldwoord meer gebruikt.

Verder is de Curaçaoënaar misschien als mens wel trots, maar is weinig trots naar het eiland. Men vervuilt het eiland compleet en het lijkt de meeste mensen niets te interesseren dat de natuur er zo uitziet, er afval langs de wegen ligt etc.

Toeristische plekken

De meeste zijn, zoals al aangegeven, aan de zuidkant te vinden. De bekendste zijn:
Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal
  • Kokomo Beach
  • Baya Beach
  • Blue Bay
  • Daaibooi
  • Grote en Kleine Knip
  • Mambo Beach
  • Playa Jeremi
  • Playa Kalki
  • Playa Kanoa
  • Playa Lagun
  • Playa Porto Marie
  • Playa Santa Cruz
  • Santa Barbara Beach
  • Seaquarium Beach
  • Westpunt

Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal
Verder zijn er de Zoutpannen bij Sint Michiel waar ook prachtige flamingo’s te zien zijn en verschillende kleine strandjes waar je de vissersbootjes kunt zien liggen en lokale kinderen na school heerlijk langs het strand en in zee spelen. Het geeft een iets breder beeld van het eiland. Maar je kunt ook gaan varen, snorkelen en met de dolfijnen zwemmen.

Criminaliteit

Overal is criminaliteit, maar op Curaçao viert het hoogtij. Inbraken in winkels en tankstations zijn aan de orde van de dag. Maar de toerist kan ook zomaar overdag op straat beroofd worden. Uitkijken dus met dure apparatuur, tassen over de schouder en sieraden. Het kan je zomaar ontnomen worden. Tenslotte de auto … laat er niets in liggen van waarde. De kans is groot dat je ramen ingetikt worden en je de spullen kwijt bent. Aangezien er niet goed autogereden wordt, kan je ook nog wel eens een deuk oplopen met je (gehuurde) auto. De politie rukt erg vaak uit op een dag.

Tenslotte

Het is als toerist voor enkele weken vakantie een prima eiland, met voldoende faciliteiten. Wil je er langere tijd verblijven, dan is het niet eenvoudig om er tussen te komen. De meeste mensen die er langer zijn vormen toch groepjes met andere Nederlanders.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taxi's en openbaar vervoer in CuraçaoTaxi's en openbaar vervoer in CuraçaoBent u van plan om op vakantie te gaan naar Curaçao? Dan wilt u natuurlijk ook graag weten hoe u door het land kan reize…
Cocktails die de herinnering aan vakantie levendig houdenNet terug uit Thailand en daar die fantastische Mai Tai gedronken? Of hele dagen aan een Spaans strand gelegen en dan ’s…
Op vakantie naar CuraçaoOp vakantie naar CuraçaoCuraçao is een zeer populaire vakantie bestemming, het eiland ligt in de zuidelijke Caraïbische Zee, voor de kust van Ve…

Vakantietip: boeddhistische retraite in de AlpenBen je op zoek naar een bijzondere vakantiebestemming waar je nieuwe ervaringen op kunt doen en in een prachtige omgevin…
Australië: Kangoeroe eilandAustralië: Kangoeroe eilandKangaroo Island, zoals het in het Engels wordt genoemd, ligt in het zuiden van Australië. Kangoeroe eiland is vooral bek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Curaçao - Annastaal
  • Afbeelding bron 1: Curaçao - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Curaçao - Annastaal
  • Afbeelding bron 3: Curaçao - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.