Australië: Magnetic Eiland (magnetisch eiland)

Australië: Magnetic Eiland (magnetisch eiland) Magnetic eiland is een eiland vol met natuur. De bewoners leven er in harmonie met de natuur, alhoewel toeristen soms moeilijk te combineren zijn met de natuur. Bekend bij toeristen zijn de vele koala's. Magnetic eiland is dan ook een goede plek om deze typisch Australische dieren te spotten. Natuur staat hier centraal, men kan hier dan ook goed door de natuur wandelen en hiken. Ga met de ferry naar dit eiland en laat je meeslepen in een avontuur.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Magnetic eiland

Gelegen vlakbij Townsville ligt Magnetic eiland. Dit eiland, dat slechts tweeënvijftig vierkante kilometer groot is, ligt zo een zes kilometer uit de kust. Vanaf Townsville is het iets verder, ongeveer tien kilometer, maar de ferry vertrekt toch uit deze stad. Townsville is dan ook een echte stad en ligt er alsnog niet ver vandaan. Voor goedkope boodschappen moet je dan ook op het vaste land zijn, want alles moet toch vervoerd worden naar Magnetic eiland, wat het allemaal net iets duurder maakt.

Met de ferry gaan naar Magnetic eiland duurt ongeveer een halfuur. Daarnaast komt dat de ferry elk uur vertrekt, waardoor je nooit echt lang hoeft te wachten. De bereikbaarheid van het eiland is dan ook uitstekend. Vanwege het kleine oppervlakte van het eiland heeft er rondrijden met een auto weinig zin. Je kan je wel verplaatsen met je auto, maar wandelen of fietsen is vaak gunstiger.

Van het tweeënvijftig vierkante kilometer grote eiland is maar liefst zevenentwintig vierkante kilometer nationaal park. Dit nationale park staat voornamelijk bekend om zijn vele koala's. De inwoners - meer dan tweeduizend - profiteren ook sterk van het toerisme. Ze verdienen er redelijk mee, maar zitten zelf ook dicht bij de natuur.

Naam van het eiland

De naam van het eiland is eigenlijk best raar. Het eiland is dan ook vernoemd naar het veronderstelde magnetische effect dat het heeft. Lang geleden, toen het eiland nog onontdekt was, kwam hier de eerste Europese ontdekker. Dit was de kapitein James Cook. James Cook zette koers naar een totaal andere plek, maar het kompas leidde hem uiteindelijk naar dit eiland. Dit eiland is daardoor bekend geworden en daarom is het vernoemd naar het veronderstelde magnetische effect.

Tegenwoordig weten we dat het eiland helemaal geen magnetisch effect heeft. Ook heeft het geen effect op kompassen of andere navigatie-instrumenten. Toch is dit een van de redenen waarom het eiland bekend is geworden, zeker onder geschiedkundigen.

Klimaat van Magnetic eiland

Het klimaat op Magnetic eiland is zeer gunstig te noemen. Mensen kunnen hier zeer goed tot rust komen door het altijd goede weer. De zon schijnt veel en er valt niet heel erg veel regen.

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Maximale temperatuur gemiddeld in graden Celsius31,330,830,129,427,325,524,926,027,529,330,731,2
Minimale temperatuur gemiddeld in graden Celsius23,823,722,420,017,314,713,715,017,220,522,723,6
Regenval, een benadering, in millimeters30030020060-7030201510-15102050-60100-125

Natuur op Magnetic eiland

De natuur op Magnetic eiland is heel verschillend. Als je een klein stukje loopt kan je al veel gezien hebben, zonder dat je echt verder bent gekomen. Magnetic eiland is daarom ook populair bij toeristen, omdat je erg veel kan zien in een erg korte tijd! Het eiland is ook erg bekend vanwege zijn koala's, omdat die altijd wel goed te spotten zijn.

Koala's

Koala's komen op het hele eiland voor, met uitzondering van de dorpen. Verder komen ze overal voor, maar ze zijn vooral te vinden in het noorden. Koala's voeden zich hier met de bladeren van de vele gombomen. Koala's brengen het grootste gedeelte van hun leven door in bomen, maar komen naar beneden om wat te drinken. Ze zijn in principe niet gevaarlijk. Tips om koala's sneller te spotten zijn:
  • Kijk goed naar bomen, vooral naar de bladeren
  • Loop of rij rustig of ga zelfs stil staan
  • Maak weinig geluid, hiervan kunnen ze schrikken
  • Koala's kennen geen natuurlijke vijanden, wees dus voorzichtig met te dichtbij komen, ze kunnen schrikken
  • Neem je tijd, maak het geen haastige missie

Nationaal park

Magnetic eiland nationaal park beslaat bijna tweeënvijftig procent van het totale landoppervlakte van Magnetic eiland. Met, zoals reeds genoemd, zevenentwintig vierkante kilometer nationaal park heeft Magnetic eiland niet te klagen over te weinig natuur. Het nationale park is dan ook een toevluchtsoord van de tweeduizend inwoners en de vele toeristen.

Het nationale park ligt vaak vlakbij marine parken, wat er voor zorgt dat deze gecombineerd zeker drieëntwintig stranden hebben. Vaak zijn dit gewone zandstranden die niet bijzonder wit zijn. Wandelen naar deze stranden kan zeer gemakkelijk. Vaak zijn de stranden erg rustig en heb je alle ruimte die je je maar kan wensen. Neem dan ook gerust de tijd, want je komt hier niet zomaar meer terug.

Het nationale park herbergt uiteraard een paar echte Australische dieren. Dieren zoals de koala, de wallaby en de kangoeroe ontbreken hier dan ook niet. Andere bekende en bijzondere dieren die hier voorkomen zijn (zee)schildpadden, doejongs, Australische grielen, zeearenden, lori's en opossums.

De bossen die hier vooral groeien zijn gombossen en loofbossen. Andere bossen komen hier zeker voor, maar deze twee zal je het meeste tegenkomen.

Contactgegevens van het nationale park

Hurst Street 22
Picnic Bay (picknick baai)
Magnetic Island (Magnetic eiland)
Queensland 4819


Het telefoonnummer om ze in geval van nood te bereiken is (07)47785378

Bezienswaardigheden op het eiland

Mount Cook is een van de vele bezienswaardigheden op dit eiland. Deze berg torent overal bovenuit met een hoogte van bijna vijfhonderd meter. De beklimming is niet heel erg gemakkelijk, trek hier dan ook een ruime dag voor uit. Zeker als het erg warm wordt is dit niet aan te raden om te doen. Toch is het niet erg moeilijk om bovenop te geraken, iedereen met een redelijke conditie kan dit doen!

Andere bezienswaardigheden zijn de vele strandjes. De bijzonderste strandjes zijn Picnic Bay, Young Bay en Horseshoe Bay. Voornamelijk vanwege de rust zijn deze geroemd! Ook is het strand hier mooi geel en kan men echt tot ontspanning komen. Dankzij het goede weer is het hier goed vertoeven.

Het rif en koraal voor de kust is zeer mooi. Het haalt het niet bij het Ningaloo rif en het Grote Barrière rif, maar het is alsnog ontzettend mooi. Wel is het vrij ernstig beschadigd, door de vele bootjes hier.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Australië: Phillip IslandAustralië: Phillip IslandPhillip eiland, gelegen vlak bij Melbourne, is vooral bekend geworden vanwege zijn pinguïns en de pinguïnparade die hier…
Ellis Island – eiland in de monding van de Hudson rivierEllis Island – eiland in de monding van de Hudson rivierEllis Eiland ligt in de monding van de Hudson rivier, in de haven van New York en onder de rook van Manhatten. Ellis Isl…
Eilanden; BakereilandEilanden; BakereilandIn de noordelijke Stille Oceaan, halverwege Hawaï en Australië ligt het onbewoonde Bakereiland. Het is 1,4 km² groot en…

Met een bootje door het oerwoud van Borneo - Tanjung PutingMet een bootje door het oerwoud van Borneo - Tanjung PutingDwars door de jungle heen met een bootje, de klotok. Rustig dobberend tussen de neusapen, makaken, varanen en gavialen.…
Australië: Ningaloo RifAustralië: Ningaloo RifNingaloo rif is het enige kustrif van Australië. Daarnaast ligt het ook nog eens vlak bij Monkey Mia, de dolfijnenhoofds…
Bronnen en referenties
  • http://www.australia.com/ned/explore/icons/great-barrier-reef/magnetic-island.aspx
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Magnetic_Island
  • http://www.magneticislandtourism.com/
  • http://www.whatsonmagneticisland.com.au/
  • http://www.oceanie.nl/australie/highlight/magnetic-island/
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.