Australië: Ningaloo Rif

Australië: Ningaloo Rif Ningaloo rif is het enige kustrif van Australië. Daarnaast ligt het ook nog eens vlak bij Monkey Mia, de dolfijnenhoofdstad van Australië. Het onaangetaste koraal spreekt tot ieders verbeelding en de kans op een ontmoeting met een dolfijn of walvishaai bestaat. Boek gerust een toer en laat je verleiden door de zilte geur van de oceaan. Hou wel goed je ogen open voor bijzonder zeeleven zoals schildpadden, haaien en walvissen.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Ningaloo rif

Dit koraal strekt zich uit over 260 kilometer en beslaat een oppervlakte van maar liefst 5000 vierkante kilometer. Dit gebied is daarom ook beschermd. Niet alleen de oceaan is beschermd, maar ook stukken land zijn beschermd. Dit heeft deels te maken met ondergrondse watermassa's. Onder land zijn er talloze grotten en onontdekte watermassa's die zo ook beschermd worden.

Het Ningaloo rif ligt vlakbij Exmouth. Exmouth is de grootste plaats in de directe omgeving en is hiermee ook de plaats waar vandaan veel activiteiten vertrekken. Verder ligt het Ningaloo rif vlakbij Monkey Mia, dé plek in Australië om dolfijnen te bekijken. Exmouth ligt ongeveer vijftien uur rijden van Perth, op een afstand van ruim 1250 kilometer. Mocht je niet zo ver en lang willen rijden kan je ook het vliegtuig nemen. Een vliegtuig van Perth naar Exmouth vliegt één tot drie maal per dag en het duurt slechts twee uur.

Er zijn hier zeker 250 soorten koraal te vinden, 500 soorten vissen en vele andere dieren. Zo zijn er dolfijnen te zien, haaien - waaronder walvishaaien - en schildpadden. Op het vaste land zijn ook nog eens kangoeroe's en zeldzame zwartvoetwallaby's te zien. Opmerkelijk is dat dit het enige kustrif is van Australië, waarmee het gelijk ook het grootste kustrif van Australië is.

Groot zeeleven rondom Ningaloo rif

In en rondom het beschermde gebied zijn vele soorten vissen te vinden. Ook zeezoogdieren, zoals de dolfijn en de doejong zijn hier te vinden. Andere grote bijzondere dieren die hier te vinden zijn - waaronder een aantal vissen, de haaien dus - zijn: walvishaaien, schildpadden, reuzenmanta's en enkele soorten andere haaien. Zo zie je hier wel eens zwartpuntrifhaaien.

Walvishaai

De walvishaai verblijft hier slechts een korte periode. Ongeveer vier maanden per jaar valt deze enorme haai te zien. Niet alleen is het een enorme haai, hij is ook gelijk de grootste vis ter wereld. Van maart tot en met juni bestaat de kans dat je deze gigant ziet, alhoewel je dan niet in het ondiepe rif moet duiken. Daarnaast zal je waarschijnlijk ook moeten duiken, omdat je anders niet diep genoeg komt om genoeg te zien. Snorkelen is soms wel mogelijk, maar daarvoor heb je een flinke portie geluk nodig. Een aanrader is om een georganiseerde toer te boeken, want anders is de kans wel erg klein dat je er één tegen komt.

Walvissen

Er zijn hier meerdere soorten walvissen gezien, maar er komt slechts één soort hier veel voor. De bultrugwalvis komt hier namelijk standaard voor vanaf juni tot en met november. Ze verblijven hier vaak niet lang, maar ze zijn er wel altijd gedurende deze periode. Elke dag zitten ze ergens rondom het rif, maar er bestaat geen garantie om ze te zien. Mocht je de beschikking hebben over een eigen, gehuurde, boot dan is het de moeite waard om gewoon wat te gaan varen. De kans dat je een staart ziet is zeker aanwezig. Kijk hierbij vooral goed voor je uit. Mocht je met een georganiseerde toer mee gaan, wat de meeste mensen doen, dan heb je waarschijnlijk een spotter of een gids op de boot. Deze zullen uitkijken naar eventuele walvissen en andere bijzondere dieren. Tijdens een toer ben je normaal gesproken niet langer dan drie uur op het water.

Schildpadden

Behalve mogelijke landschildpadden komen hier drie soorten zeeschildpadden voor. Deze zeeschildpadden nesten hier. Vaak kan en mag je niet dichtbij een nest komen, doe dit dan ook niet. Zeeschildpadden hebben het tegenwoordig al zeer moeilijk, dus verstoor ze niet! De drie soorten die hier voor komen zijn de onechte karetschildpad, de soepschildpad en de karetschildpad. De karetschildpad is van deze de meest bedreigde en de kans dat je deze zult zien is dan ook minimaal. Mocht je er één tegen komen let dan op de scherpe punten die aan het schild zitten. Raak schildpadden nooit aan, want ze kunnen zeer hard bijten!

Dolfijnen

Dolfijnen komen hier het hele jaar voor. Gedurende de winterperiode komen er wel meer voor, maar in de zomer is de kans alsnog vrij groot dat je enkele dolfijnen ziet. De tuimelaar is hier de meeste geziene dolfijn. Mocht je zeker willen zijn dat je een dolfijn ziet, ga dan naar Monkey Mia. Deze badplaats staat er bekend om dat tuimelaars heel dicht bij het strand komen. Bedenk wel dat dit vrij toeristisch is, want de dolfijnen worden zelfs gevoerd.

Kleiner zeeleven op het Ningaloo rif

Er komen hier zeker 500 verschillende soorten vissen voor. Natuurlijk komen er, zoals gezegd, grote vissen voor, maar ook hele kleine vissen, zoals de clownsvis. Ook iets minder kleine vissen zoals papegaaivissen komen hier voor. Andere zeewezens die hier voorkomen zijn murenes, pijlstaartroggen en kwallen. Als het om kwallen gaat hoef je je geen zorgen te maken. Kwallen zullen niet heel erg dicht bij het rif komen, omdat daar minder voeding voor ze te vinden is. Daarnaast zullen zeestromen kwallen niet zomaar het rif op duwen, omdat het rif zeestromen afbuigt.

Clownsvissen

Deze enorm bekende vissen - bekend door finding nemo - zitten hier in overvloed. Vaak zitten ze tussen de anemonen verscholen, maar als je geluk hebt zie je ze ook een keer helemaal. Deze vissen worden vaak niet groter dan ongeveer tien centimeter. Verder hebben ze natuurlijk een opvallende kleur. Ze zijn oranje-wit gestreept, vandaar de referentie naar clowns in hun naam.

Papegaaivissen

Alhoewel deze relatief grote vissen niet zo bekend zijn, zijn ze wel belangrijk in het ecosysteem. Ze eten namelijk koraal, vaak al half afgestorven koraal. Doordat ze dit koraal eten kan er weer nieuw, gezond koraal groeien. Daarbij heeft hun ontlasting een voordeel. Hun ontlasting zorgt er namelijk voor dat het strand zo wit is.

Pijlstaartroggen

Alhoewel pijlstaartroggen niet boven het koraal zullen zwemmen, zullen ze wel te zien zijn bij de enkele zandplaat. Overal waar wat zand is, kan je een pijlstaartrog verwachten. Pijlstaartroggen zijn erg gevaarlijk dus kom vooral niet te dichtbij. Pijlstaartroggen zijn namelijk giftig en hun staart kan je doden. Dit overkwam ook de Australische beroemdheid Steve Irwin. Denk dus niet dat het wel goed zal gaan, maar wees op je hoede!

Bereikbaarheid van het rif

De bereikbaarheid van het Ningaloo rif is erg goed! Men kan naar exmouth vliegen en hier een toer boeken of een auto huren. Een andere optie is om hier gewoon naar toe te rijden, alhoewel de afstanden wel vrij groot zijn. Ook Monkey Mia en Cape Range nationaal park zijn goed bereikbaar. In Cape Range nationaal park is een vierwielaangedreven auto soms wel prettig, maar meestal geen noodzaak. Vaak volstaat een hoge SUV ook.

Het koraal van het Ningaloo rif is ook goed te bereiken. Dit heeft vooral te maken met de afstand vanaf de kust, slechts een halve kilometer. Mensen gaan altijd met bootjes en dat is niet voor niets. Een halve kilometer is veel te ver om heen en weer te zwemmen, zeker met het gevaar van stromingen.

Snorkelen en duiken op en rondom Ningaloo rif

Je kan hier zowel snorkelen als duiken. Ook een duikopleiding volgen kan hier, ga daarvoor naar Exmouth. Vanuit Exmouth valt dit allemaal plaatselijk te regelen. Voor sommige dieren is het gunstiger om te duiken. Ook op sommige plekken, waar het koraal dieper zit dan drie meter, is het handig om te duiken. Als je duikt kan je namelijk veel dichter bij dieren en het koraal komen. Snorkelen kan wel en heeft als voordeel dat je het uren achter elkaar kan doen. Wel moet je goed opletten dat je niet verbrandt. Duiken is daarnaast ook nog eens duurder, dus kies voor jezelf. Mocht je echt een once-in-a-lifetime ervaring willen door dichtbij een walvishaai te zwemmen, ga dan absoluut duiken!
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leefgebied van de walvishaaiHet leefgebied van de walvishaaiDe walvishaai is een enorme haai. Hij is echter ongevaarlijk voor de mens. Dagelijks eet hij een grote hoeveelheid voeds…
Groot, groter, grootst: de walvishaaiBij het zien van deze enorme vissen schrikken veel mensen zich kapot. Wat blijkt nu, dat is helemaal nergens voor nodig!…
De mooiste snorkelbestemmingenDe mooiste snorkelbestemmingenIedereen kent wel het Great Barrier Reef als populaire duik- en snorkelbestemming. Er zijn echter vele andere mooie, nog…

Australië: Magnetic Eiland (magnetisch eiland)Australië: Magnetic Eiland (magnetisch eiland)Magnetic eiland is een eiland vol met natuur. De bewoners leven er in harmonie met de natuur, alhoewel toeristen soms mo…
Zuid-Afrika: alles over Kruger nationaal parkZuid-Afrika: alles over Kruger nationaal parkKruger nationaal park is het beroemdste nationale park van Zuid-Afrika. Deze wildtuin, zoals Afrikanen het noemen, biedt…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ningaloo-kust
  • http://www.australia.com/ned/explore/icons/ningaloo.aspx
  • http://www.australiascoralcoast.com/destinations/ningaloo-reef-region/ningaloo-marine-park
  • http://www.westernaustralia.com/en/Attraction/Ningaloo_Marine_Park/9009394
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.