Reizen door Kenia en Tanzania zonder begeleiding

Bent u van plan om op vakantie te gaan naar Kenia en Tanzania maar weet u nog niet hoe? Dan is dit een leuk artikel voor u.

Reizen door Kenia en Tanzania zonder begeleiding

De Reis

Alleen een retourticket boeken, je visum aanvragen, even inenten en malariapillen slikken en gaan met die banaan. Is dat mogelijk naar deze Afrikaanse landen? Zeker met al dat geweld van de laatste verkiezingen? Het antwoord is ja. En wat is hier het voordeel aan vraag jij zich af. Heel simpel. Wil je deze landen zien zoals de organisaties het willen laten zien met al hun voordelige plekken en totale risicovrije trips, of wil je het land zien zoals het werkelijk is. Kies je voor dit laatste dan staan hier een hoop handige tips voor u op een rijtje. Tip 1: kleed je niet als een toerist maar trek lekker je oude kloffie aan. De gemiddelde werknemer in Kenia of Tanzania verdient net zo veel in een maand als wij hier in Nederland in een halve dag. Mensen in de toeristische sector van deze landen pikken hier graag een graantje van mee. Wanneer je in je prachtige safarioutfit het vliegveld uit komt stappen het je meer zogenaamde behulpzame mensen om je heen dan bijen op een zomers terras. Kleed je, je in je oude kloffie dan denken ze dat je gewoon lekker komt backpakken of dat je gewoon in het land woont. Ten eerste wordt er dan niet geprobeerd om veel geld aan je te verdienen maar de mensen zijn veel vriendelijker tegen je. Sta er niet van te kijken dat je wordt uitgenodigd om bij mensen thuis te komen eten. Mensen zullen ook gewoon een gezellig praatje met je maken of je adviseren zonder er zelf beter van te worden. Ze accepteren je gewoon meer. Geef toe, het is ook best wel respectloos om in een outfit met een totale waarde van 400 euro uit het vliegtuig te komen stappen. Hier in Nederland heel normaal maar in deze landen een compleet jaarsalaris.

Bij aankomst

Wanneer je op het vliegveld in Nairobi aan komt staan er genoeg taxi’s buiten. Weet je nog niet in welk hotel je blijft slapen vraag dit dan niet aan de taxichauffeur. Hij zal je voor een paar dollar naar dit hotel brengen. Maar de taxichauffeur krijgt zijn vergoeding dan van het hotel en jij betaald voor een kamer de hoofdprijs. De meeste grote hotels zijn heel eerlijk met de prijzen en zitten allemaal in het centrum van Nairobi. Spreek van te voren altijd prijs af met de chauffeur. Op deze manier kan hij je niet 5 keer de stad doorleiden zonder dat jij het in de gaten hebt. Een ritje vanaf het vliegveld ( dit is best een stukje) tot aan het centrum van Nairobi kost ongeveer tussen de 6 en 10 dollar, nooit meer. Heb je een horloge om, ga dan niet lekker met je hand uit het raam van de taxi hangen. Sowieso, show gewoon niet met rijkdom. Verberg ook altijd je geld, paspoort en andere waardevolle spullen onder je kleding en bewaar gewoon een klein beetje geld in je zak. Wel hoor je altijd je paspoort (rijbewijs wanneer je gaat rijden) bij je te hebben. Heb je dat niet dan bega je een zware overtreding en moet je in je vakantie nog voorkomen. ( dit is de wet maar meestal wanneer je gewoon netjes en beleefd blijft laten ze je gaan met een waarschuwing).

Autohuur

Wanneer je zonder organisatie gaat reizen wil je natuurlijk een auto huren. Vraag nooit aan de balie van het hotel of aan een taxichauffeur voor een goed verhuurbedrijf. Je komt bij de duurste bedrijven uit want zij verdienen er dan ook weer een hoop aan. Loop gewoon lekker op straat in je oude kloffie en vraag het gewoon aan de mensen die aan het winkelen zijn. Iedereen spreekt Engels, en dan ook wel een stuk beter dan de gemiddelde Nederlander. Het is namelijk de voertaal in Kenia. De mensen op straat zullen je een eerlijk antwoord geven. Afdingen bij een verhuurbedrijf is heel normaal. Sta er echter niet van te kijken wanneer je zo’n 70 tot 80 dollar per dag moet betalen voor een beetje jeep. Wanneer je wat meer landinwaarts op de B wegen rijd zal je het begrijpen. Sluit ook een verzekering af en vraag of ze je de gevarendriehoek willen laten zien. Deze dien je verplicht bij je te hebben anders krijg en een fikse boete. Loop ook goed om de auto heen en controleer alles goed op gebreken samen met een medewerker van het verhuurbedrijf. Je betaald namelijk ook een borg en die wil je natuurlijk wel terug. Zorg altijd voor een extra jerrycan benzine en minimaal 10 liter water. Neem ook altijd wat niet bederfelijk eten mee in de auto. Gebeurt er wat met de auto en sta je op een afgelegen B weg in een natuurgebied dan staat niet de A.N.W.B. binnen 1 uurtje naast je auto. Dit kan soms wel een dan duren. Vraag in ieder geval bij het verhuurbedrijf de nodige nummers. Gebeurt er wat, blijf rustig, eet genoeg en drink genoeg. Je hebt bijna door heel Kenia bereik met je telefoon. Zorg dat je op de kaart kan noemen waar je bent ( of GPS) en zet je gevarendriehoek op de weg. Echter de meeste verhuurauto’s zijn zeer goed onderhouden en gaan zelden stuk. Dit in tegenstelling tot safariauto’s die in de parken gebruikt worden. Rij altijd overdag. Nooit ’s nachts. ’s Nachts heerst er een hoop criminaliteit ( langs de hoofdwegen). Overdag is er genoeg politie en militaire politie aanwezig. Deze mensen zijn vriendelijk en helpen je graag. Wanneer ze je geholpen hebben is het normaal om ze een blikje cola of iets anders te geven. Dit wordt zeer gewaardeerd. ’s Nacht is er soms militaire politie aanwezig maar meestal zijn dit gewoon militairen. Deze zijn zeer corrupt en zullen je overal voor willen bekeuren. Ze mogen je zelfs voor de nacht vast zetten bij het overtreden van een wet en ze kunnen altijd wel iets vinden. Ga je toch ’s nachts rijden zorg dan dat je 20 dollar achter in je paspoort hebt. Wordt je aangehouden dan vragen ze automatisch naar je paspoort. Wanneer je deze terugkrijgt is de 20 dollar weg maar jij mag doorrijden. Overnacht alleen bij hotels met een gesloten parkeerplaats. Een lege tank en zonder wielen rijd erg lastig.

Grenzen

Wanneer je meerdere landen aandoet en de grens overgaat dan kan je dit op 2 manieren doen. Je kan zelf de ongeveer alle 20 bureautjes in lopen, van het kastje naar de muur gestuurd worden en in één keer 80 dollar lichter zijn voor een paar stempels. De andere manier is daar even iemand vragen ( meestal bieden ze zich zelf aan) , je gewoon rond laten leiden, alle stempels regelen voor de helft van de prijs en de goede man 6 dollar fooi geven. Dit scheelt je een hoop geld, maar nog belangrijker een hele hoop tijd. Dit is het systeem, ga er gewoon in mee en het wordt een stuk aangenamer. Leer wat basiszinnen in de taal, het is vrij makkelijk. Wanneer je aankomt met “Jambo, Mambo vip” ( goedendag, hoe gaat het), accepteren ze je veel sneller. Wat zou jij doen wanneer iemand uit Duitsland jou met goedendag, hoe gaat het aan zou spreken? Die help je toch ook vriendelijker.

Laat je verder niet afschrikken door al dit bovenstaande. Dit zijn enkel dingen waar je rekening mee dient te houden. De landen zitten ook vol met mooie verrassingen. Het zal een avontuur worden die je nooit zal vergeten (op een positieve manier). Hou je van lekker eten en een goede wijn dan zit je hier ook goed. Een aantal van ’s werelds beste restaurants vindt je in deze landen. Ga zeker even naar “le carnivor” in Nairobi. Kleed je dan wel even netjes. Veel hooggeplaatste mensen eten hier en daarom hebben ze wel een heel klein beetje een dresscode.

Ben je van plan om ook nog de Kilimanjaro te gaan beklimmen, lees dan ook het artikel “het beklimmen van de Kilimanjaro”.
© 2008 - 2024 Hammertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kilimanjaro, berg in TanzaniaKilimanjaro, berg in TanzaniaKilimanjaro, het hoogste punt van Afrika, word ieder jaar weer door vele toeristen en bergsporters bezocht om te ervaren…
Tanzania, rijk aan wild en natuurTanzania, een land dat is ontstaan uit de samenvoeging van de vroegere Britse kolonie Tanganjika en de eilandengroep Zan…
De bijzondere kleur van Lake Natron in TanzaniaDe bijzondere kleur van Lake Natron in TanzaniaIn de buurt van de grens van Kenia ligt een apart meer; een zoutmeer met een rood-oranje kleur in plaats van blauw zoals…
Regio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenOost-Afrika is het oostelijk deel van het continent Afrika met schitterende landschappen en een grote diversiteit aan fl…

Bulgarije, vakantie aan de Zwarte ZeeBulgarije, vakantie aan de Zwarte ZeeDe Bulgaarse kustlijn bestaat uit kilometerslange goudgele stranden, een bebost achterland en de Zwarte Zee die bij vloe…
Halkidiki, geheim van GriekenlandHalkidiki, geheim van GriekenlandZonnige witte stranden grenzend aan dennenbossen is het voornaamste beeld van schiereiland Halkidiki in het noorden van…
Hammertje (1 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.