Ecuador, doormidden gesneden door de evenaar

Ecuador, doormidden gesneden door de evenaar Ecuador is een land in Zuid-Amerika, gelegen tegen Colombia, Peru en de Stille Oceaan. Het land is genoemd naar de evenaar (wat in het Spaans ecuador is). De evenaar snijdt het land dwars doormidden.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Zuid-Amerika
  • Originele naam: Ecuador
  • Taal: Spaans
  • Valuta:

Steden van Ecuador

Quito

De hoofdstad van Ecuador is Quito, een sfeervolle stad met veel kerken en pleinen, gelegen in een groene vallei en op de helling van de vulkaan Pichincha. De stad ligt op een hoogte van 2850 meter boven zeeniveau en is daarmee de op een na hoogste stad ter wereld. De hoogste stad is La Paz in Bolivia. Ook ligt Quito zo’n 25 kilometer ten zuiden van de evenaar. De naam Quito betekent in de taal van de Tsáchilia ‘centrum van de wereld’. Op de pleinen is het altijd gezellig, met veel muziek. Je kunt Quito verdelen in De Oude Stad en De Nieuwe stad. In de Nieuwe Stad vind je vooral veel moderne gebouwen en grote stadsparken. In de Oude Stad vind je veel historische gebouwen. Er zijn veel koloniale gebouwen. De bekendste kerk in Quito is Basílica del Voto Nacional, met de hoogste kerktorens van Ecuador. In het noorden van de stad vind je Parque Metrolitano, het grootste stadspark van Zuid-Amerika.

Guayaquil

Guayaquil wordt officieel Santiago de Guayaquil genoemd. Het is de grootste stad van Ecuador en is gelegen aan de rivier Guayas. Ook is de stad het belangrijkste economische centrum van het land. Voordel de vis- en contaninerhaven zorgt voor veel inkomsten in Ecuador. Ondanks de vele inwoners in de stad en de grootte ervan, is Guayaquil niet de hoofdstad van Equador. Guayaquil kent veel mooie bezienswaardigheden. Er zijn veel mooie gebouwen, die je het beste kunt zien als je een wandeling door de Malecón 2000-promenade maakt. Dit is een tocht van zo’n drie kilometer langs de rivier Guayas. Je komt dan langs bijvoorbeeld Palacio de Cristal, een tentoonstellingscentrum en Hemiciclo de La Rotonda, een monument. Je kunt ook veel markten bekijken in de stad, of een avond lekker stappen.

Natuur

Nationaal park Sangay ligt in het Andesgebergte en het hoogste gedeelte van het park ligt op 5319 meter, terwijl het laagste gedeelte ruim 900 boven zeeniveau ligt. In het hoge gedeelte zijn drie vulkanen. Ook leven er zeldzame dieren. De Galapagoseilanden zijn van vulkanische grond en er leven veel bijzondere dieren, zoals bijvoorbeeld de Galapagospinguïn. Een groot gedeelte van Ecuador bestaat uit de jungle, waar je prachtige en spectaculaire tochten kunt maken.

Beste reistijd

Het is moeilijk om te bepalen wat de beste reistijd is voor Ecuador. Dit komt omdat het klimaat het hele jaar door erg wisselend is en het heel moeilijk is om aan te geven wat de temperatuur wordt. Het hele jaar door is de temperatuur wel zeer aangenaam en kunnen er regenbuien vallen. Het weer in Ecuador is wel erg onvoorspelbaar en het is dan ook verstandig verschillende kledingsoorten mee te nemen.

Klimaat van Ecuador

Het is erg lastig om aan te geven wat het klimaat van Ecuador is, omdat het erg onvoorspelbaar is. Je kunt regenbuien het hele jaar door verwachten en ook de temperaturen wisselen behoorlijk. In het algemeen geldt dat het in de jungle en de kust vochtig en tropisch warm. In het Andesgebergte ligt daarentegen het hele jaar door sneeuw. In de stad Quito is de temperatuur heel erg gelijk en zit deze gemiddeld rond de 20 graden, het hele jaar door.

Reisdocumenten voor Ecuador

Als je op reis gaat naar Ecuador heb je een geldig Nederlands paspoort nodig. Het paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn na terugkomst in eigen land. Heb je een andere nationaliteit? Dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade. Voor Ecuador heb je geen visum nodig als je er korter dan 90 dagen blijft.

Gezondheidszaken in Ecuador

Het wordt aangeraden om inentingen te nemen tegen DTP, hepatitis A en gele koorts als je op reis gaat naar Ecuador. Het is tevens verstandig om voor vertrek naar Ecuador contact op te nemen met je huisarts of de GGD om te horen wat de laatste ontwikkelingen zijn. Ga je tijdens je rondreis ook de jungle van Ecuador in? Neem dan malariatabletten. Zorg ook voor een goed anti-muggenmiddel dat bij voorkeur DEET bevat.

Amerikaanse dollar

In Ecuador wordt er betaald met de Amerikaanse dollar. Pinnen kan vrijwel overal, met uitzondering van Puerto Lopez en Santa Domingo. Denk er wel aan dat veel geldautomaten buiten gebruik zijn. En let na een geldopname goed op zakkenrollers. De creditcard wordt overal geaccepteerd, maar houd rekening met een hoge toeslag. Het is ingewikkeld om reischeques in te wisselen.

Spaans

De officiële taal van Ecuador is Spaans. Dit wijkt iets af van het Spaans dat gesproken wordt in Spanje. De oorspronkelijke bewoners van Ecuador, de Indíginas hebben hun eigen talen. Quichua is daarvan de belangrijkste taal en er bestaan van deze taal verschillende dialecten. Engels wordt amper gesproken in Ecuador, dus het is verstandig een Spaanse taalgids mee te nemen tijdens je reis.

Cultuur in Ecuador

Ecuadoranen gaan veel intensiever met elkaar om dan wij in de Westerse wereld zijn gewend. Ze zoeken elkaar snel op en zijn dol op aangenaam gezelschap. Ze zijn niet graag alleen. Ook hechten ze veel waarde aan hun uiterlijk en lopen daarom bijna nooit in een korte broek of een T-shirt. Het is daarom ook aan te raden dat toeristen zich netjes kleden als ze buiten de toeristische gebieden komen.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ecuador, rijk aan cultuur en natuurDe republiek Ecuador ligt pal op de evenaar aan de Stille Oceaan, tussen Columbia en Peru. Hoewel niet groot is het land…
Ecuador Zuid-AmerikaDe onafhankelijkheid van Ecuador van zijn Spaanse bezetters was een hele bevalling. Ecuador leent zich uitstekend voor h…
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…
San Francisco de Quito, EcuadorSan Francisco de Quito, de hoofdstad van Ecuador is één van de mooiste steden van Zuid-Amerika. Het oude centrum van de…

De mooiste plekken van Thailand: De Phi Phi eilandenDe Phi Phi eilanden worden door vele als de mooiste plekken van Thailand beschouwd. In de meeste reisfolders over Thaila…
Comino – eiland in de Middellandse ZeeComino – eiland in de Middellandse ZeeComino is een klein eiland in de Middellandse Zee, dat tussen Malta en Gozo in ligt. Het eilandje is beroemd om zijn bla…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lion Hirth, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Virgen_de_Quito.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.