Costa Rica, ofwel 'De rijke kust'

Costa Rica, ofwel 'De rijke kust' Het grootste gedeelte van Costa Rica is regen- en nevelwoud. Als je van natuur houdt, dan is dit mooie land de moeite waard om te bezoeken.

Steden in Costa Rica

San José

San José is de hoofdstad van Costa Rica. De stad is gelegen op een hoogte van ruim 1100 meter. De stad wordt omgeven door bergen en vulkanen en heeft hierdoor een uniek uiterlijk. Er is een internationaal vliegveld, namelijk het Juan Santamaria International Airport. Je kunt in de stad gebruik maken van de taxi om op de plaatsen te komen.

San José is een hele levendige stad. Op straat vindt veel levendigheid plaats en je zult je niet snel vervelen. Zeker de moeite waard om te bekijken is het Teatro Nacional, wat één van de oudste gebouwen van de stad is. Je kunt er naar binnen gaan en de wandschilderingen bekijken. Er zijn ook veel interessante musea in de stad die zeker de moeite waard zijn.

Natuur in Costa Rica

Costa Rica heeft een prachtige natuur. Je kunt schitterende wandeltochten maken in de regenwouden, een rafttocht maken in een rivier of een vulkaan beklimmen. Ook heeft Costa Rica het wereldberoemde natuurpark Corcovado. Wandelliefhebbers kunnen zeer goed terecht in dit land. In veel regenwouden kun je een speciale skywalk maken, op een hoogte van ruim 35 meter in de boomtoppen. Je kunt uitrusten op de vele stranden.

Watersport

In Costa Rica kun je veel aan watersport doen. Je hebt de Caño Eilanden, waar je goed kunt snorkelen en duiken. Er zijn hier ruim 15 verschillende soorten koraal. Ook kun je veel verschillende exotische vissen zien. Als je geluk hebt kom je zelfs schildpadden, zeeslangen en dolfijnen tegen. Er zijn in Costa Rica ook veel zoutwaterrivieren waar je prachtige boottochten op kunt maken en kunt genieten van de natuurrijke omgeving.

Beste reisperiode

Omdat het droogste seizoen van eind december tot en met midden april is, is dit doorgaans ook de beste reisperiode. Toch kun je ook prima reizen in de andere seizoenen. De regen is namelijk heel goed te voorspellen. De buien vinden daarnaast meestal aan het einde van de dag plaats en het zal vrijwel nooit de hele dag regenen. De temperaturen zijn het hele jaar aangenaam.

Klimaat

Costa Rica kent niet echt een verschil tussen zomer en winter. Het is altijd een zeer aangename temperatuur in het land. De temperatuur is wel afhankelijk van de hoogte waar je zit. In de laaggeleden gebieden is de gemiddelde dagtemperatuur rond de dertig graden. In de berggebieden kan het een stuk frisser zijn, maar de temperatuur komt er nauwelijks onder de 15 graden.

Reisdocumenten

Je hebt geen visum nodig als je korter dan 90 dagen naar Costa Rica gaat. Wel heb je een geldig paspoort nodig dat nog minimaal 30 dagen na terugkomst in Nederland geldig moet zijn. Er zijn bijna geen rechtstreekse vluchten naar Costa Rica. De kans is daarom aanwezig dat je zult moeten overstappen in Amerika. Hiervoor heb je een visum nodig, dat je zelf kunt aanvragen via de website van ESTA.

Vaccinaties en malaria

Doorgaans worden de vaccinaties tegen geelzucht en DTP. Raadpleeg echter altijd de GGD of je huisarts voor het vertrek naar Costa Rica. Zij zijn van de laatste ontwikkelingen op de hoogte. In de laaggelegen gebieden van Costa Rica zit de malariamug. Het is dus verstandig om voor malariatabletten te zorgen. Zorg ook voor goede anti-muggenmiddelen die bij voorkeur ‘DEET’ bevatten. Een muskietennet is in sommige gedeeltes van het land ook een echte aanrader.

Costaricaanse colon

In Costa Rica wordt betaald met de Costaricaanse colon. Er zijn briefjes van 1000, 2000, 5000 en 10.000 colones. De munt is vernoemd naar de ontdekker van Amerika: Columbus. Het is niet mogelijk om euro’s in te wisselen tegen de Costaricaanse colon. De in- en uitvoer hiervan is verboden. Zorg daarom dat je genoeg Amerikaanse dollars bij je hebt. Pinnen kan slechts op een paar plekken in Costa Rica.

Fooien

In Costa Rica is het gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Veel mensen verdienen hun geld alleen met de fooien die worden gegeven. De meeste hotels en restaurants brengen zelf al een bedrag van 10% in de rekening voor de fooi. Eventueel kun je dit aanvullen met iets extra’s. Ook taxichauffeurs rekenen op een extra fooi als ze je bagage voor je tillen. Ook op luxe plekken wordt er verwacht dat je een fooi geeft.

Spaanse taal

In Costa Rica wordt voornamelijk Spaans gepraat. Er wordt gezegd dat het Spaans in Costa Rica het beste is van heel Latijns-Amerika. Engels wordt in de toeristensector redelijk gesproken, maar toch is het belangrijk een woordje Spaans te kunnen. Wat standaardzinnen doen al wonderen. Groet iemand bijvoorbeeld met buenos días/torde/noches (goedemorgen/middag/avond) en gebruik adiós bij het afscheid. Por favor zeg je als je alstublieft bedoelt en bij gracias bedank je een persoon.

Gebruiken in Costa Rica

Een inwoner van Costa Rica wordt ook wel Tica genoemd. Tica’s zijn doorgaans hele rustige en relaxte mensen. Ticas zijn meestal erg vriendelijk en bescheiden naar toeristen toe. Ze vinden het leuk om een woordje met je uit te wisselen en vertellen graag over hun land en de geschiedenis ervan. Ook tonen ze snel interesse in het land waar jij vandaan komt en willen er graag meer over te weten komen.

Kleding in Costa Rica

De Tica’s zijn erg gehecht aan de verzorging van het uiterlijk. De Tica’s zijn doorgaans erg preuts. Houd er daarom als toerist rekening mee dat het uit den boze is om topless te zonnen. Ook is badkleding alleen bedoeld voor op het strand of bij een zwembad. Draag dit niet ergens anders in het land. Kleed je tevens netjes als je een kerk bezoekt en houd je schouders en benen bedekt.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Costa Rica, rijke kust, ontdekking van ColumbusCosta Rica, rijke kust, ontdekking van ColumbusIn 1492 ontdekte Columbus de 'rijke kust' en ontmoette grote tegenstand van de daar wonende indianen, die zich met hand…
Costa Rica rondreisCosta Rica rondreisCosta Rica. Een mooi land met zeer vriendelijke inwoners, een mooie natuur en witte stranden. Mooie plaatsen om bij een…
Costa Rica als vakantielandCosta Rica als vakantielandCosta Rica is de laatste jaren één van de populairste vakantiebestemmingen geworden voor mensen die van natuur en natuur…
De ongekende natuur van Costa RicaDe ongekende natuur van Costa RicaCosta Rica, het land van de ongekende natuur. De natuur in Costa Rica is zeer rijk aan allerlei leven. Van bomen, tot sl…

Cyprus, een Grieks en Turks gedeelteCyprus, een Grieks en Turks gedeelteCyprus is een eiland in de Middellandse zee en ligt vlakbij Turkije en Syrië. Het land behoort officieel tot Azië, maar…
Cambodja - Phnom-Penh, Heuvel van PenhCambodja - Phnom-Penh, Heuvel van PenhCambodja is een land gelegen in Azië. Het land grenst aan Laos, Thailand en Vietnam. Ook ligt Cambodja aan de Zuid-Chine…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ArquiWHAT, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Imagen_063.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.