Cyprus, een Grieks en Turks gedeelte

Cyprus, een Grieks en Turks gedeelte Cyprus is een eiland in de Middellandse zee en ligt vlakbij Turkije en Syrië. Het land behoort officieel tot Azië, maar wordt om politieke redenen met regelmaat berekend tot Europa. Het eiland is in tweeën verdeeld, met in het Noorden een Turkse nederzetting.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Europa
  • Originele naam: Kypros
  • Taal: Grieks en Turks
  • Valuta: Euro

Steden in Cyprus

Nicosia

Nicosia is de hoofdstad van Cyprus en wordt ook vaak Lefkosia genoemd. De stad wordt verdeeld door de Green Line. In heel de wereld zijn alleen de steden Jeruzalem en Nicosia verdeeld. Nicosia is zelfs de enige hoofdstad die verdeeld is. Het zuidelijke gedeelte van de stad behoort tot Grieks Cyprus, terwijl het noordelijke deel bij Turks Cyprus hoort. De grens van de Green Line bestaat uit een gedemilitariseerde zone. Nicosia heeft veel bezienswaardigheden, die allemaal op loopafstand van elkaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld de bastions bekijken. Ook de stadsmuren zijn zeer de moeite waard, omdat deze er nog zo uit zien als vroeger. De wijk Laiki Yitonia is sfeervol en een aanrader om doorheen te wandelen. Liefhebbers van musea zullen zich vermaken in het Cypriotisch Museum. Er zijn genoeg eetmogelijkheden in de stad en je kunt op veel plekken leuk uit gaan ís avonds.

Pafos

Pafos wordt ook vaak geschreven als Paphos. Het is een geliefde stad bij de toeristen. Dat komt omdat er veel mooie natuur is en talloze bezienswaardigheden. Er zijn verschillende stranden waar je heerlijk kunt ontspannen. Maak wandelingen in het nabijgelegen Troodosgebergte. Ook interessant is het Kasteel van Paphos, een mooie locatie om te bezoeken. Ga ook eens naar de Rots van Aphrodite. De gehele stad is van historisch belang vanwege de vele gebouwen en bezienswaardigheden. Daarom staat Pafos ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. De stad heeft een eigen luchthaven: Paphos International Airport. Ook de haven is van groot belang in de stad. De haven biedt daarnaast een paar mooie uitzichtpunten en kan dus zeker eens bezocht worden. Een treinverbinding is er niet, wel rijden er bussen.

Palaichori

Palaichori is een dorp dat in het midden van Cyprus ligt. Het dorp legt eveneens midden in het Troodosgebergte. Het is een bijzonder dorp, waar je echt de levensstijl van de inwoners van Cyprus kunt zien. Er is veel regenval, maar hierdoor is het een hele vruchtbare plaats. In het dorpje vind je prachtige muurschilderingen en deze worden vaak gezien als de mooiste muurschilderingen van het land. Ook vind je er verschillende musea die zich richten op de geschiedenis van Cyprus.

Natuur op Cyprus

Er zijn enkele natuurgebieden op Cyprus te vinden, zoals Athalasapark en Tripylos in het Troodosgebergte. Ruim 70 procent van het eiland is bedenkt met bos. Op het strand van Lara Bay zijn er schildpadden die hun eieren leggen. Als toerist kun je hier niet dichtbij komen. Ook interessant is het Akroti-meer, een moerasgebied. Of de zoutmeren van Larnaca, waar ruim tienduizend flamingoís overnachten tijdens hun tocht naar het zuiden.

Beste reistijd voor Cyprus

Je kunt het beste Cyprus bezoeken tijdens het voor- en najaar, dus van maart tot mei en van september tot oktober. De temperatuur is dan aangenaam en je hebt de minste kans op neerslag. Wel kan er op enkele plekken sneeuw vallen tijdens deze periodes, zoals op Mount Olympus, wat het hoogste punt van het land is. Hier wordt dan ook regelmatig geskied.

Klimaat van Cyprus

Cyprus kent een mediterraans klimaat. Gemiddeld is de temperatuur rond de 21 graden Celsius. In het voor- en najaar kan het rond de 25 graden zijn en in de zomer kan het soms wel oplopen tot 35 graden Celsius. In het Troodosgebergte liggen de temperaturen doorgaans lager. Ook ís avonds kan het flink afkoelen. Doorgaans valt de regen vooral in de zomer en de winter.

Nodige reisdocumenten

Je hebt geen visum nodig voor Cyprus als je er korter dan drie maanden zult verblijven. Wel heb je een geldig Nederlands paspoort of een identiteitskaart nodig. Het is verstandig dat deze iets langer geldig is dan de datum waarop je weer in Nederland komt. Heb je geen Nederlandse identiteit? Dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade.

Gezondheid

Je hebt geen inentingen nodig voor een reis naar Cyprus. De medische zorg in Cyprus is tevens vergelijkbaar met die van Nederland. Bij de eerste-hulp en de meeste ziekenhuizen kun je Engelstalige artsen vinden. Toch kan het bij complexe medische zaken verstandiger zijn om te zorgen voor een tolk, zodat er geen miscommunicatie plaatsvindt. Ook is het verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten die tevens medische kosten dekt.

Euro en Turkse Lira

In Cyprus kun je vanaf 1 januari 2008 betalen met de Euro. In het Turkse gedeelte van het land kun je betalen met de Turkse Lira. Je kunt overal in het land goed pinnen. Op veel plekken wordt ook de creditcard geaccepteerd. Het is mogelijk om reischeques om te wisselen, al zal dit niet overal even gemakkelijk gaan. Het is tevens gebruikelijk in Cyprus om fooien te geven voor verleende diensten.

Talen Cyprus

Voor veel mensen is Grieks de moedertaal. In het Noorden wordt doorgaans vooral veel Turks gesproken. Veel mensen spreken tevens Engels, als overblijfsel uit de Britse kolonie. Als toerist kun je meestal met Engels goed terecht. Toch zal niet iedereen Engels machtig zijn. Daarom is het verstandig om enkele standaardzinnen in het Grieks of Turks te leren, of bijvoorbeeld een taalgids mee te nemen.

Turkse bezettingen

In het Noorden van Cyprus vind je de Turkse bezettingen. Ondanks dat is Cyprus een zeer veilig land om heen te reizen, waar weinig criminaliteit te vinden is. Er is dan ook geen bijzonder reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken. Bij de green-line Grieks-Cypriotische deel van het Turkse scheidt kun je wel wat gewapende militairen zien. Het verschil tussen beide gedeeltes in Cyprus is vaak behoorlijk groot.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cyprus - eiland van Aphrodite in Middellandse ZeeCyprus - eiland van Aphrodite in Middellandse ZeeCyprus is een zonnig eiland in de Middellandse Zee. Het ligt 70 kilometer onder Turkije en 105 kilometer westelijk van S…
Cyprus, vakantielandDe Republiek Cyprus is gevestigd op het gelijknamige eiland wat verdeeld is in het Cypriotische (ook wel Griekse) en Tur…
Op reis naar Noord-CyprusOp reis naar Noord-CyprusNoord-Cyprus is een prachtig gedeelte van het eiland Cyprus dat zeker de moeite van een bezoek waard is. Veel toeristen…
Cyprus, voor een strandvakantie met veel cultuurCyprus, voor een strandvakantie met veel cultuurVeel toeristen komen naar Cyprus voor een zon, zee en strandvakantie. Dat is hier dan ook prima mogelijk. Door het Midde…

Venezuela, land met de hoogste waterval (de Angel Falls)Venezuela, land met de hoogste waterval (de Angel Falls)Venezuela is gelegen in Zuid-Amerika. Het ligt aan de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. Ook grenst het aan de lan…
Costa Rica, ofwel 'De rijke kust'Costa Rica, ofwel 'De rijke kust'Het grootste gedeelte van Costa Rica is regen- en nevelwoud. Als je van natuur houdt, dan is dit mooie land de moeite wa…
Bronnen en referenties
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.