Op reis naar Noord-Cyprus

Op reis naar Noord-Cyprus Noord-Cyprus is een prachtig gedeelte van het eiland Cyprus dat zeker de moeite van een bezoek waard is. Veel toeristen hebben dit stukje van het eiland nog niet ontdekt, waardoor je nog goed kunt zien hoe de bevolking daar zelf leeft. Een prachtige ervaring!

Noord-Cyprus

Noord-Cyprus beslaat meer dan een derde deel van Cyprus. Dit gedeelte wordt sinds 1974 bezet door Turkije. Noord-Cyprus is in geen opzicht te vergelijken met het Zuiden van het eiland, dat bezet wordt door Griekenland.

Het verschil tussen Noord-Cyprus & Zuid-Cyprus

Een belangrijk verschil is de bezetting. Noord-Cyprus door Turkije en Zuid-Cyprus door Griekenland. Dit is tevens iets wat onder de lokale bevolking nog erg leeft, ze zijn niet blij met de situatie en zouden het eiland allebei het liefst voor zichzelf hebben. Ook de natuur is niet met elkaar te vergelijken, zo heeft Noord-Cyprus het Kyrenia-gebergte, dat meer dan 100 km lang is, maar niet meer dan een paar kilometer breed. De bergtoppen hebben bizarre vormen en doen in tegenstelling tot het Tróodos-gebergte (Zuid-Cyprus) aan de Alpen denken. Tevens bezit Noord-Cyprus in historisch opzicht gezien de twee meest interessante steden van het eiland: Famagusta en Kyrénia.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Noord-Cyprus

Famagusta

Hier vindt men een enorm aantal historische gebouwen, waardoor de hele stad wel een openluchtmuseum lijkt. Bijzonder aan deze stad is verder dat bijna de hele stadsmuur nog overeind staat, welke vrij toegankelijk is om te beklimmen en waar men een prachtig uitzicht over de stad heeft. Ook bezit de stad een gotische kathedraal die door de Turken omgebouwd is tot een moskee, het is bijzonder om te zien hoe dit gedaan is.

Sálamis

Ongeveer 10 km ten noorden van Famagusta bevinden zich de ruïnes van de antieke, in de 11de eeuw v.Chr. gestischte voorloper van Famagusta: de stad Sálamis. Deze stad is slechts voor een klein gedeelte blootgelegd, helaas wordt het terrein door de plaatselijke bevolking sterk verwaarloosd.

Kyrénia

Vanwege de ligging wordt Kyrénia als de mooiste stad van Cyprus beschouwd. Kyrénia is een prachtige havenstad met in de haven een enorm fort dat de ingang van de haven bewaakt. In de haven zelf liggen de zeiljachten en vissersboten broederlijk naast elkaar, een uitzicht dat vooral in de avond zeer iddylisch is. Hier zijn ook een tal van terrasjes te vinden, waar men tot laat in de avond kan vertoeven.

Kárpass schiereiland

Het Kárpass schiereiland wordt ook wel de 'steel' van de 'pan' genoemd, waar Cyprus in zijn geheel op lijkt. De kust heeft uitgestrekte zandstranden. Het mooiste strand is zonder twijfel het Golden Sands Beach, een prachtig duinlandschap met een wit strand en groene pijnbomen.

Noord-Nicosia

Het hart van Noord-Nicosia bevindt zich binnen de muren van de oude binnenstad. Aan de rond van Noord-Nicosia (in het midden van het centrum) bevindt zich een grensovergang waar men al lopend het Zuidelijke deel van Nicosia en daarmee het Griekse gedeelte van Cyprus kan bereiken. Wanneer men deze grens oversteekt kan men meteen merken dat men zich in een ander gedeelte van Cyprus bevindt. In dit gedeelte is onder andere het eten en drinken anders, maar ook de winkels en de spullen die daar verkocht worden. Het Griekse deel doet zich meer Westers aan dan het Turkse gedeelte van Cyprus.

De plaatselijke bevolking

De plaatselijke bevolking doet er alles aan om het jou als toerist naar de zin te maken. Dit is vooral merkbaar in de restaurants die je er kunt vinden, er wordt heel wat uit de kast gehaald om jou een lekker avondmaal voor te schotelen. Het is interessant om te zien hoe de mensen daar leven, veelal in grote huizen waar meerdere generaties uit een familie bij elkaar wonen. Overdag zijn deze huizen helemaal dicht en in de avond zit iedereen lekker buiten.

Betaalmiddel

Het betaalmiddel dat in Noord-Cyprus wordt gehanteerd is de Turkse Lira, veel gelegenheden wordt ook omgerekend naar de euro, maar hierbij wordt niet altijd de juist geldende valuta gebruikt, waardoor je duurder uit bent.

Vervoer

Men kan een auto huren, maar dient dan wel in Noord-Cyprus te verblijven, het is niet mogelijk om met een huurauto de grens over te gaan om Zuid-Cyprus te bezoeken. Verder is de minimum leeftijd om een auto te huren over het algemeen 25 jaar. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een taxi of het openbaar vervoer, de zogenaamde Dolmus: deze rijdt een vaste route en toetert naar iedereen die hij langs de route tegenkomt, als je meewilt kun je dit kenbaar maken, kun je instappen en op de plek waar je uit wilt stappen geef je dit ook aan. Voor vervoer tussen de grotere steden (en op langere afstanden) kennen ze wel kleine busjes, die vaak ook voorzien zijn van airco.

De reis van Nederland naar Noord-Cyprus

Per vliegtuig ben je ongeveer 5,5 uur onderweg om de luchthaven van Noord-Cyprus te bereiken. Dit komt mede doordat men verplicht is om een tussenlanding te maken in Antalya (Turkije). Dit komt omdat Nederland Noord-Cyprus niet erkent. Vanuit Antalya wordt er toestemming verkregen om Noord-Cyprus te bereiken.

Kortom, Noord-Cyprus is zeker de moeite van een bezoekje (of liever nog: vakantie) waard!
© 2011 - 2024 Redflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cyprus - eiland van Aphrodite in Middellandse ZeeCyprus - eiland van Aphrodite in Middellandse ZeeCyprus is een zonnig eiland in de Middellandse Zee. Het ligt 70 kilometer onder Turkije en 105 kilometer westelijk van S…
Cyprus, voor een strandvakantie met veel cultuurCyprus, voor een strandvakantie met veel cultuurVeel toeristen komen naar Cyprus voor een zon, zee en strandvakantie. Dat is hier dan ook prima mogelijk. Door het Midde…
Noord-Cyprus: de moeite waard!Noord-Cyprus: de moeite waard!Cyprus is een vakantiebestemming waar zon, zee, strand en cultuur hand in hand gaan. Jaarlijks trekken vele toeristen na…
Cyprus: buitenlandse inmenging door de eeuwen heen1974 is het jaar dat het eiland Cyprus haar huidige aanzien krijgt. Rond dit jaar beleven de Cyprioten roerige dagen. Wa…

Onze trip met de camper door SchotlandOnze trip met de camper door SchotlandOnlangs hebben wij met ons gezin een fantastische rondrit gemaakt met een camper door Schotland. In plaats van een zomer…
Transsiberië Express: rondreis van 20 dagenVia de Nederlandse reisorganisatie Tiara Tours hebben wij een 20-daagse reis gedaan van Moskou naar Peking. Dit was een…
Reactie

Francine, 07-07-2012
Kan iemand mij vertellen of je gemakkelijk van noord Cyprus ( mijn vakantie verblijf) naar zuid Cyprus kan reizen? Reactie infoteur, 27-09-2012
Hoi Francine,

Dit is niet makkelijk. De ervaring die ik zelf heb is dat er bij autoverhuur heel moeilijk over gedaan wordt. Hoe het zit om hier met het openbaar vervoer naartoe te gaan weet ik niet.

Redflower (13 artikelen)
Gepubliceerd: 01-09-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.