Nationale parken Noord-Amerika: Black Canyon of the Gunnison

Nationale parken Noord-Amerika: Black Canyon of the Gunnison Black Canyon of the Gunnison is een van de minder bekende nationale parken van Amerika. Dit houdt in dat het hier relatief veel rustiger is dan in bekende nationale parken zoals Yosemite of de Grand Canyon. Dit park is gelegen in het westen van Colorado. Bekend is het park voornamelijk dankzij de canyon van de Gunnison rivier.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Black Canyon of the Gunnison nationaal park

Black Canyon of the Gunnison is gelegen in westelijk Colorado. Aan de westzijde van de Rocky Mountains. De dichtstbijzijnde stad is Montrose, op 27 kilometer en een halfuur rijden. Men kan via drie wegen in dit nationale park komen. Men neemt ofwel de North Rim, ofwel de South Rim, ofwel de East Portal Road. Deze wegen leiden allemaal door het nationale park en bieden mogelijkheden om in het park te komen.

De canyon, die in het park het grootste is, varieert tussen de 12 en de 450 meter breed en is tot 600 meter diep. Dit betekent ook dat het een zeer donkere kloof is, omdat het zonlicht amper binnen kan komen.Zodra men in het park is en en mooie plek heeft gevonden, kan men hier prima wandelen. Echter, hier zitten enkele voorwaarden aan vast. Alle activiteiten, waaronder wandelen, die in de canyon worden uitgevoerd, moet een vergunning voor worden aangevraagd. Mocht men dit niet doen kunnen hier boetes op staan. De canyon in lopen of een wandeling op een pad maken mag wel zonder toestemming, maar dan moet er rekening worden gehouden met steile afdalingen en zware paden. Een van de redenen waarom dit park dan ook minder bekend is dan andere nationale parken, is vanwege de ontoegankelijkheid. Het park inkomen is soms al moeilijk, zeker in de winter, maar om daar dan activiteiten te ondernemen is meestal nog moeilijker.

Geschiedenis van Black Canyon of the Gunnison

De canyon of kloof is in verschillende tijden ontstaan. Dit gaat terug tot ruim 1,7 miljard jaar geleden. Dit heeft er voor gezorgd dat de canyon zeer diep is uitgesneden. In de canyon kan men ook zien dat de canyon is gevormd in verschillende tijden. Tegenwoordig wordt de kloof nog steeds uitgesleten, door het water dat er doorheen stroomt. Echter gaat dit heel erg langzaam en zal het nog miljoenen jaren duren voordat er een zichtbaar verschil is.

Nog nooit hebben mensen in deze kloof gewoond. Wel hebben er heel veel mensen vlakbij de kloof gewoond en leefden ze letterlijk op het randje, maar er zijn tot nog toe geen sporen gevonden van bewoners van de kloof. De ontdekking van deze kloof gaat terug naar 1765 en 1766 toen de kloof door de Spanjaarden werd bezocht en ontdekt. Sindsdien zijn er nog vijf grote expedities geweest, waarvan de laatste in 1916 plaatsvond.

Flora van het park

In het park vindt men verschillende soorten planten. Zowel bloemen, struikgewas als bomen. Qua bomen groeien hier bekende soorten als de eik en de jeneverbes, maar ook verschillende soorten naaldbomen groeien hier. Geen zeer bijzondere bomen zijn hier waargenomen. Qua lagere planten, zoals bloemen en struikgewas, vindt men hier onder andere onbekende Black Canyon Gilia en de Single-leaf Ash.

Fauna van het park

In het park komen meerdere soorten dieren voor, variërend van herten tot coyotes tot vogelsoorten. Naast coyotes komen hier ook andere roofdieren voor zoals stinkdieren, dassen, wezels en katfretten. Deze roofdieren jagen op allerlei soorten dieren, waaronder veel zoogdieren. Zoogdieren die hier voorkomen zijn het muildierhert, de eland en het Rocky Mountain Dikhoornschaap. Bijzondere vogels als de Stellers gaai en de Amerikaanse oehoe komen hier ook voor.

Andere bezienswaardigheden en activiteiten

De voorname bezienswaardigheid hier is de canyon zelf. Deze wordt meestal bekeken door middel van een scenic route. Dit is een route die bijzondere uitzichten biedt. Hierdoor kan men de bijzonderste plekken zeer gemakkelijk zien. Hiernaast is er de mogelijkheid om bij de rivier te gaan kijken. Dit kan door met de auto naar beneden te rijden, maar ook door naar beneden te hiken. Er lopen door het park dan ook diverse wandelroutes, natuurroutes en (verharde) wegen. Men moet er rekening mee houden dat lange auto's niet overal kunnen komen.

Wat naast hiken en rijden door de omgeving, hier veel wordt beoefend is rots klimmen, kajakken en raften. De eerst genoemde biedt enkele zeer extreme uitdagingen, door de steile rotsen. Kajakken en raften moet men zeer voorzichtig mee zijn, aangezien de rivier hier zeer ruig is. Dit zorgt voor enkele gevaren, waarvan verdrinking het grootste is.

Menselijke invloeden

Menselijke invloeden, zoals wegen, zijn hier veel te vinden. Zo lopen er dus veel wegen door het park heen, maar wordt er ook relatief veel afval gevonden. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want een nationaal park moet zo schoon mogelijk blijven.
© 2013 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenGrand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenIn elk lijstje met topbezienswaardigheden in de Verenigde Staten komt nationaal park Grand Canyon voor. De door de natuu…
Nationale parken Noord-Amerika: Bryce CanyonNationale parken Noord-Amerika: Bryce CanyonBryce Canyon nationaal park, gelegen in het zuidwesten van Utah, Verenigde Staten, is een van de favoriete plekken van t…
Grand Canyon in AmerikaGrand Canyon in AmerikaDe Grand Canyon, een machtige grote kloof in de Amerikaanse staat Arizona. In verschillende films zijn er opnamen te zie…
Informatie over de Verenigde Staten van AmerikaInformatie over de Verenigde Staten van AmerikaAmerika is een machtig en groot land. In totaal horen er vijftig staten bij het land. Behalve de vijftig staten is er oo…

Zo voorkom je een kater na een lange vliegreisZo voorkom je een kater na een lange vliegreisGa je binnenkort een lange reis maken? Zie je nu al tegen de lange vlucht en het tijdverschil op? Laat een jetlag geen n…
Sunny Beach (Bulgarije): voor- en nadelenSunny Beach (Bulgarije): voor- en nadelenSunny Beach (Zonnestrand) is een van de populairste bestemmingen voor jongerenvakanties. Een mooie vakantie voor weinig…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
  • http://www.nps.gov/blca/index.htm
  • http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/colorado/blackcanyonofthegunnison/blackcanyonofthegunnison.html
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.